Jump to content

Šokantne misli svetih otaca koje su vam se dopale

Препоручена порука

Пре него што сам напунио 80 година, често би ишао у Рај. 

игуман Јефрем из Аризоне

Na šta li je mislio?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 189
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Na šta li je mislio?

Evo engleskog teksta iz kog je recenica uzeta http://www.johnsanidopoulos.com/2014/08/a-conversation-with-elder-ephraim-of.html , a evo i prevoda tog istog teksta. Tu se moze pronaci odgovor na sta je mislio. https://www.pouke.org/forum/topic/35284-пажња-хришћанске-вести-потребан-превод/page-2#entry1157583

Koliko sam ja razumeo, covek je bivao cesto u pravom Raju i razgovarao sa Hristom, Bogorodicom, svecima...Ima mnogo sokantnih mesta u tom zapisu njihovog razgovora.

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

RESPECT

Mada su mi strana ta vidjenja... svega par puta sam bio tamo :)))

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Inače, ovo mi je jedna od omiljenih tema na forumu

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

А владика Николај кад каже:

Страшни пут, којим је човечанство ходило, био је пут греха; и тај злокобни пут водио је непогрешно само ка једном претужноме граду - ка граду мртвих. Цареви људски царевали су над људима а грех и смрт царевали су над људима и царевима. Што се даље ишло то је бреме греха све веће расло, као грудва снега кад се котрља низ брдо. Човечји род налазио се у крајњем очајању онда када се јавио небески Јунак да спасава.

Тај Јунак је био Господ Исус. Вечно безгрешан и вечно бесмртан Он је походио трулежно гробље људског рода свуда просипајући цвеће бесмртности. Од Његовог даха бежао је смрад греха, и од Његове речи мртви у су оживљавали. Но Он из човекољубља узео је на Себе брдо греха људског као што се из човекољубља обукао у смртно тело људско. Али грех људски тако је био тежак и страшан, да се под његовим теретом и сам Син Божји срушио у гроб. Блажен по сто пута тај гроб, из кога потече река бесмртног живота за род људски!

Или кад каже, ово није шокантно, али је дефинитивно хард-кор: "Апостол Павле није писао пером - него муњама".

Тема је феноменална, иначе. :)

Подели на овим сајтовима

Свети Симеон солунски:''... и од самих демона је гори онај који говори да не постоји Бог'' = και απο αυτους τους Δαιμονας χειροτερος ειναι εκεινος, οποιος λεγει οτι δεν ειναι Θεος.

ΚΑΤΑ ΑΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΩΝ , ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β

Мисао је шокантна, али ми се не свиђа нарочито.

Подели на овим сајтовима

Зар тело моје не симболизује Крст? Глава моја и ноге моје и раширене руке моје - нису ли Крст и раскрст, на коме поноћ борави и привиђења коло воде? Психофизичком структуром својом човек је стављен на најсвирепију раскрсницу између духа и материје, добра и зла, видљивог и невидљивог, чујног и нечујног, овог и оног, ја и ти.

-Ава Јустин

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Super tema ,samo mozda je neadekvatan naziv.Kada udjes u prostor hriscanstva sve ti je od starta sokantno.Kada poverujes,prihvatis sebe ,delom te obrnute zivotne perspektive,nema vise toliko soka,jedino postoje stvari koje na tebe posebno ostave utisak,budu ti otkrovenje,spoznaja,inspirisu I pokrecu na promenu.

Recimo,ovo sam sebi prepisala od Svetog Maksima Ispovednika:

-Strast je porocna jer je neprirodno kretanje duse…Bestarsce je mirno stanje duse,u kome dusa postaje tesko pokretna na zlo.

-Znak krajnjeg bestrasca je to,kada uvek,I u budnom stanju tela,I u snu,dolaze na srce proste misli o stvarima…Cisti um ili se nalazi u prostim pojmovima stvari ljudskih,ili u prirodnom sozercanju vidljivog,ili u sozercanju nevidljivog,ili u svetlosti Svete Trojice.

Svidja mi se sto je krajnje bestarsce povezano sa jednostavnoscu,neizvestacenoscu,onim decijim nezamucenim pogledom kojem je sve prosto jednostavno jasno samo po sebi,bez potrebe za objasnjavanjem stvari i pojmova i analizom istih.

Подели на овим сајтовима

Не говорите, да је немогуће примити Божанскога Духа,

Не говорите, да је без њега могуће спасти се,

Не говорите, да му је било ко причастан а да сам то не зна,

Не говорите да је Бог невидљив за људе,

Не говорите да људи не виде Божанску светлост,

Или да је то немогуће у садашње време!

Никада то није било немогуће, пријатељи!

Него је чак и веома могуће за оне који то желе.

...

Свети Симеон Нови Богослов

Ova mi je najsnazniji utisak ostavila!Veoma afirmativna...Divan je Sveti Simeon

Подели на овим сајтовима

''А они су тако далеко од могућности да подижу мртве, као што их је Господ дизао...као што се у братству (=Цркви) често чини због неке нужде. Цела Црква, у том месту, вапије са многим молитвама и постом, и дух мртвог човека се вратио..'' св.Иринеј лионски, Against Heresies (Book II, Chapter 31), http://www.newadvent.org/fathers/0103231.htm

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...