Jump to content

Koпти служили у Патријаршијској капели у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

Што се тиче речника, да вас мало разгалим најновијим урадком: 

WWW.CUDO.RS

Нека иду, али да немају духовника у манастиру, поготово не некога ко није био жењен. Уколико је монах девствен, што је данас ретко наћи, он је бескорисан за брачне...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 262
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 часа, Дејан рече

Ал си сад испричао, ја сам ро сад сликовито видео и баш сам се саблазнио

Ох кад би ти некако (икако) смогао снаге да ми опростиш!
Ево обећавам ти, никада више на сајму књига код Адвентиста ("подврста" вегетаријанци) 

нећу јести пљескавицу (примети једнину).
Си се ... одсаблазнио?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

SPC.RS

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у Придворном храму Светог Симеона...

Радо информативна објављује вести - два је вуку а тројица туку...  :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече
SPC.RS

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у Придворном храму Светог Симеона...

Posle tri dana..... ovi se vec vrnuli u Egipat.... I to brodom....😅

Nemam nesto snage da pisem mnogo noga me razbija, uf bas sam onako neprijatno iznenadjen, a bre jel smo pre par dana citali anateme protiv raznih jeresi i slavili pobedu Pravoslavne prave vere i Crkve nad jeresima i jedna od tih anatema je i na dohalkidonske crkve i grupu koja ispoveda veru kao i ovi Kopti koji su eto bili kod nas, mi imamo crkvenu zajednicu i opstenje samo sa nasim drugim sestrinskim PC i normalno je da samo sa njima mozemo zajednicki da sluzimo ili da im ustupimo nase crkve za sluzbu ako zatreba, ovo sa Koptima je blago receno nereguralna situacija, recimo kako bi bilo da Boka Juniors dopusti da River Plate trenira na njihovom stadionu pa navijaci Boke bi srusili ceo stadion do temelja🤬, znaci to se ne radi jer su potpuno drugaciji klubovi, tako slicno i ovde mi i Kopti smo potpuno razliciti klubovi i nema treniranja na tudjim stadionima , sta li bi reko nas sv.Justin da je sada sa nama (retoricko).

Подели на овим сајтовима

Дохалкидонци треба да прихвате православно исповедање две природе и воље у Христу, а време за то се испуњава. 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Родољуб Лазић рече
SPC.RS

А добар фазон да не пише ког дана је човек био у гостима. Али разумљиво, како да напишу био 7. априла  у гостима, а вест о томе објављена 10. априла. Зато прескочиш датум и тераш даље.  У сваком случају, позитивно је да у Патријаршији изгледа почињу да имају слуха за оно што се у народу говори. џо даје наду да ће бити и помака на другим пољима. Осећам да би требало и народ да узврати пажњу. Тешка су времена, није лако свештеницима, поготову епископима. Било би добро да се ми верујући више молимо за пастире, да их Господ избави од разноразних искушења, а нарочито од екуменизма. Мислим да би такве молитве биле драге Господу и да би их радо услишио.

Подели на овим сајтовима

Дај Боже да се што пре молитвено ујединимо са Коптима, Католицима и осталим блиским хришћанима! И да се помире навијачи Партизана и Партизана и Звезде. Амин.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Н И Н Е рече

Дај Боже да се што пре молитвено ујединимо са Коптима, Католицима и осталим блиским хришћанима! И да се помире навијачи Партизана и Партизана и Звезде. Амин.

Da iskoristim tvoju poruku kao neki slagvort, mogu da se ujedine navijaci ako imaju neki zajednicki cilj recimo kao sada Rusija u Ukrajini i onda svi navijaci u Rusiji se ujedine oko patriotizma i Rusije iako je poznato kakvo je rivalstvo bilo medju njima to su bile neverovatne navijacke tuce i brutalni obracuni, tako i mi i Kopti mozemo 'navijacki' da se ujedinimo samo oko zajednicke istinite saborske vere i onda moze sluzenje po crkvama, pre toga mi smo u 'navijackoj tuci' za pravu i istinitu veru i Crkvu, naravno da smo mi ta istinita Crkva.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Da iskoristim tvoju poruku kao neki slagvort, mogu da se ujedine navijaci ako imaju neki zajednicki cilj recimo kao sada Rusija u Ukrajini i onda svi navijaci u Rusiji se ujedine oko patriotizma i Rusije iako je poznato kakvo je rivalstvo bilo medju njima to su bile neverovatne navijacke tuce i brutalni obracuni, tako i mi i Kopti mozemo 'navijacki' da se ujedinimo samo oko zajednicke istinite saborske vere i onda moze sluzenje po crkvama, pre toga mi smo u 'navijackoj tuci' za pravu i istinitu veru i Crkvu, naravno da smo mi ta istinita Crkva.

Да, само да се ујединимо у молитви и љубави а не у рату.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Браћо и сестре, од како је неко у овој теми објавио видео о томе како је ИСИС поубијао Копте који нису хтели да се одрекну хришћанства мени не излази из главе неколико података:

- Убијени Копти нису себи спасили животе одрицањем (па макар и само усменим) од Христа а могли су. Сетимо се да се и свети Петар у страху три пута одрекао Христа.

- Код удовица је од туге за мужевима јача радост што су се они уписали у мученике за Христа, при том поред губитка вољених оне се суочавају и са одгајањем деце без подршке оца који ће да привређује и помаже.

- Неки старац на крају каже како се они моле за ИСИС да увиде да је то што раде погрешно. Колико пута смо се ми (ево ја нисам буквално ни једном) помолили за Турке који су нас поробили, за јасеновачке кољаче, за Насера Орића и Готовину, за Шиптаре који су убијали Србе и уништавали српске богомоље, ...?

Дај Боже да Копти приме истинску веру и дај Боже да ми примимо бар део снаге у вери коју они имају.

Али, као што неки брат рече у истој овој теми: ја причао или магарица прђела, исто је 🙃

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вукас рече

Дај Боже да Копти приме истинску веру и дај Боже да ми примимо бар део снаге у вери коју они имају.

Потписујем!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 9. 4. 2024. at 22:20, Родољуб Лазић рече

Брату Саласију од Светог Јустина Ћелијског,  делови из двају писама упућених Синоду  седамдесетих година прошлог века:

"Крајње је време, Преосвећени Оци, да Православна Светосавска Црква наша, Црква Светих Апостола и Светих Отаца, Светих Исповедника, Мученика и Новомученика, престане да се меша црквено, јерархијски и молитвено-богослужбено са такозваним Екуменским саветом цркава, и да за увек откаже било какво учествовање у заједничким молитвама и богослужењима – која су у Православној Цркви сва органски повезана у једну целину и возглављена Светом Евхаристијом. И уопште у било каквим црквеним актима који носе у себи и изражавају јединствени и непоновљиви карактер Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве Православне, увек Једне и Једине."

https://svetosavlje.org/odgovor-svetom-sinodu/

"Немојмо се изговарати сентименталним и празним фразама о “времену”, о “духу времена”, или о “духу екуменизма” који влада у свету, или о ” дијалогу љубави” који тобож загрева срца наших савременика насупрот досадашњим “вековима мржње”, или другим сличним лицемерним фразама. Такав став је површан, и неистинит, и игнорантски, и лажан.... Резултат је тога? Не просвећивање заблуделих ван Цркве јеретика, и повратак ка “вери Истине” (2 Сол. 2, 13), већ општа индиферентност у вери и бљутави синкретизам....Нееванђелски је, душегубно је такође, изговарати се сличним понашањем других равнодушних Патријараха и Епископа данас. Јер, по речима Св. Отаца, нерад и немар и свако уопште грешење, особито о веру, ма колико имало саучесника, не постаје од тога мањом грешком. Немарност и равнодушност, незнање или издајство других никада не може бити изговор за Епископе – Апостолске наследнике у Цркви Христовој, постављене зато да чувају Истиниту веру и Цркву, којом се једино може спасти народ Божји и ући у Царство Божје. Знајмо и у сну и на јави да, по богомудрим и апостолским речима Посланице Источних Патријараха: “сам црквени народ јесте чувар православне вере и предања” (Посланица 1848. год., пар. 17). Немојмо да се деси да тај још верујући народ Божји једнога часа дође до тога да данашње Епископе не признаје више за носиоце и чуваре апостолско-светоотачке вере, како је то знао чинити православни народ много пута у својој крстоносној историји. У мутним и мртвим водама “екуменизма”, у које су неки од њих загазили, ретко се ко од православних одржао а да не почне тонути у јереси неправославља и злославља. Но знајмо за сва времена и на сву вечност: нико не може остати у Цркви Христовој Православној не држећи се благочестивог богочовечански саборног пута Светих Отаца и Исповедника Православља."

https://svetosavlje.org/odgovor-na-anonimnu-dopisnicu-o-clanstvu-u-ekumenskom-savetu-crkava/

Цитати светог Јустина, које си навео, се не односе на ситуацију о којој говоримо! 

Никакав "савет цркава", екуменизам, заједничка молитва... се није десила. Него су браћа Копти служили у храму СПЦ. Као што и ми користимо храмове других Хришћана на западу, па нам то не смета. 

Стављати Копте у "један лонац" са различитим јересима исто не одговара стварности. Како дијалог РПЦ и Копта показује постојао је неспоразум у разумевању догмата.

Барем у време Великог Поста требало би схватити озбиљно Јеванђеље. Наравно да Господ није једноставно осуђивао фарисеје (на тако много места у Новом завету), него је све написано за Хришћане свих времена, да неби понављали исте грешке на своју пропаст. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...