Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Ако епископ банатски отворено подржава македонске расколнике, а САССПЦ га и даље држи за епископа, није ли и то вид прећутног подржавања онога што се дешава архиепископу Јовану? Не делују ли онда пак лицемерно оне њихове изјаве за јавност? Јасно, ако цркву не интересује прогон архиепископа Јована, колико ли онда то интересује остале структуре у држави било владине, било невладине, било медијске, било остале које су све у мањој или већој мери антицрквене?

"Ако епископ банатски отворено подржава македонске расколнике"

Да ли је ово (подебљано) тачно?

Епископ Никанор је био против одлуке Сабора да се одлука која је донета 1967. године о прекидању сваког богослужбеног и канонског општења са јерархијом расколничке организације МПЦ прошири и на народ (http://www.poa-info....i/20050506.html - одлука Синода ПОА коју је потврдио Сабор).

Епископ Никанор често уме да каже ствари које нисмо навикли да чујемо од Епископа (и које изазову саблазан - благо речено), али оптуживати га за отворену подршку расколницима сврстава нас у исти кош са онима који оптужују Патријарха што је рекао да је екумениста, или епископе који су присуствовали некој римокатоличкој молитви или миси.

Јасно је да Епископ Никанор греши што неће да поштује одлуку Сабора (да се и са народом који остаје у расколу прекине свако богослужбено општење), али тврдња да он подржава расколнике лако може бити протумачена да он саслужује са расколницима и слично.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Јасно је да Епископ Никанор греши што неће да поштује одлуку Сабора (да се и са народом који остаје у расколу прекине свако богослужбено општење), али тврдња да он подржава расколнике лако може бити протумачена да он саслужује са расколницима и слично.

Епископ банатски Никанор није саслуживао лично са расколницима, али поједини клирици из његове Богом-спашаване епархије - јесу..

Наравно без икаквих санција, од Његовог преосвештенства - надлежног им епископа..

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

У четвртак , дакле прекосутра, доћи ће до званичног сусрета на највишем нивоу, председника Русије и БЈРМакедоније, В.Путина и Н.Груевског ...

..тако да није згорег апеловати на све .. дипломатсек претставнике и оне који имају било какву моћ да Путин најоштрије осуди оно што с е дешава са равославном Црквом у Македонији ..

Изнова помињем и Вука Јеремића, као и Председника Србије Николића... и њихове кабинете..

Ако има вајде...

Датум: 18.06.2012, 18:02

ЗА ВРЕМЕ ПОСЕТЕ РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ

Грујевски ће се у четвртак срести са Путином

Грујевски и чланови његове делегације јуче су се обратили бизнис-форуму у Москви, где су истакли да гасификација, производња поврћа и воћа, као и туризам јесу део области у којима може да дође до инвестиција руских привредника.

Премијер Никола Груејвски прексутра има официјални сусрет са руским претседником Владимиром Путином, потврђено је из Владе. Македонски владин врх, ових дана је у бизнис-посети Руској Федерацији, где у неколико градова организије ''роуд- шоу'' на коме ће презентовати бизнис-повољности у Македонији.

Комплетна вест:

http://dnevnik.com.m...5E35E34E27ACCE3

Подели на овим сајтовима

СРАМОТА СЕ НАСТАВЉА...

СЕДАМ МЕСЕЦИ ... 7 дугих месеци затвора Архиепископа Јована је прошло а нико из Србије и СПЦ није реаговао ..не оштро него никако...!

Сутра је ново заседање Апелационог суда ... и одавде МУК

Мало је рећи СРАМОТА...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Нека Господ нашег светог Архиепископа утврди на путу страдања... не знам шта друго да кажем... то је како ствари стоје његов пут. За њега се обавезно молим сваке Литургије и то је оно што могу принети. Такође, могу овде да предузмем све шта треба.

Иначе, ништа ме не чуди шта се дешава. Никако. Чак, мислим да је то последица свега онога што и је стање и у држави и у Цркви.

Подели на овим сајтовима

То једино може да реши неки европски комитет за људска права ако их стисне, ништа друго не може имати ефекта. А мислим да се нека таква организација већ оглашавала, али изгледа Александрови потомци то не фермају.

Подели на овим сајтовима

То једино може да реши неки европски комитет за људска права ако их стисне, ништа друго не може имати ефекта. А мислим да се нека таква организација већ оглашавала, али изгледа Александрови потомци то не фермају.

Није то баш тако брате... Архиепископ Јован на крају крајева..ИМА СРПСКИ ПАСОШ...Ало јел то неком допире до мозга...

Човек је Држављанин Србије између осталог... јел држава у могућности да бар протестну ноту упути...???!

Оставимо сад то ''колики ће то ефекат имати'' .. .. ајде да пробамо! ... Други.. ,.. чак по нашем мишљењу и много немоћнији (и гори) од нас(нажалост тако мислимо), много више чине за своје држављане... има маса примера из најближег окружења .. само то никог овде не интересује..

БРЕ...

Подели на овим сајтовима

У македонији неколико година траје Афера са Извесном Спаском Митровом, рођеном македонком али која има Бугарски пасош..углавном та жена можда никада није ни била у Бугарској .. АЛИ Бугарска њој БРАНИ СВА ПРАВА... ЧАК ПРЕТИ САНКЦИЈАМА БЈРМакедонији, са највиших места Председника и Премијера... ево па ко не верује нека види...

http://www.dnevnik.c...3ECB30E4B0157E3

Жалосно је да једна обична жена која има Бугарски пасош има већу заштиту од Бугарске него АРХИЕПИСКОП СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ... СА СРПСКИМ ПАСОШЕМ...од ''државе'' Србије...

То није срамота то је НАШЕ СТАЊЕ ДУХА!!

Подели на овим сајтовима

Известување до домашната и меѓународната јавност по повод тортурата врз верска основа во Р. Македонија

Се фалиме со маките,

знаејќи дека од маката се раѓа трпението,

од трпението – искуството, а од искуството – надеж.

Надежта, пак, не посрамува, зашто љубовта Божја

се излеа во нашите срца преку Духот Свети.

(Рим. 5. 3 – 5)

Во последиве десет години, во континуитет, македонското судство завршувајќи еден, започнува нов судски процес против Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован. После секој процес Архиепископот охридски г.г. Јован завршува во затвор, веќе шести пат! Како никој друг во Р. Македонија, од 2002 г., до 2012 г., без трошка милост и човештина, Архиепископот охридски г.г. Јован е или гонет, или суден, или затворан!

Во поново време монтираниот судски прогон се проширува и на останатите Епископи, свештеници, монахињи и верници на Православната Охридска Архиепископија. Штитејќи го монополот на расколничката МПЦ на сметка на останатите, и сакајќи да го прикријат и оправдаат горепосочениот прогон врз верска основа, којшто самите го мотивираат, властите во своите изговори преповторуваат дека станува збор за легални судски одлуки, во коишто никој нема право да се меша.

Еве, и ние како Црква, нема да ги коментираме судските одлуки. Но, неопходно е да предочиме дека буквално сите извештаи на меѓународната заедница, години наназад, без исклучок и недвосмислено, нагласуваат дека македонското судство е најпроблематичниот и најкорумпираниот дел на општеството, лесно е подложно на политички влијанија и владини притисоци, та следствено, неговата реформа е првиот и најважен услов за приближување на Р. Македонија кон демократските стандарди на евро-атлантската цивилизација. Со други зборови, со такво судство системот пука по рабовите и преку фингирањето на независни институции, политичарите го доведуваат под знак прашалник самиот државен поредок!

Заради историското паметење, ќе остане запишано дека токму таквото пословично поткупливо и сервилно судство ги води процесите против Архиепископот охридски г.г. Јован и останатите Епископи, свештеници, монахињи и верници, во крајно сомнителни околности и незаконито, имајќи ги предвид споменатите очебијни политички влијанија и владини притисоци! На православната Црква не ѝ е непознато нејзините Епископи да бидат судени за најразлични обвинувања од страна на властите, вклучително и за финансиски малверзации! Судени биле и свети Епископи!

Политички монтираните судски процеси против Архиепископот охридски г.г. Јован, Епископите, монаштвото, верниците на Православната Охридска Архиепископија во голема мера ја помрачуваат претставата за Р. Македонија пред меѓународната заедница, и истовремено, воопшто не ја подобруваат сликата за расколничката МПЦ во очите на христијанскиот свет. Напротив, ја влошуваат! Кој има уши, нека чуе!

Исто така, споменатото судство веќе осум години ги одбива сите барања за регистрирање на Православната Охридска Архиепископија, којашто е единствената Црква во Р. Македонија што се наоѓа во литургиско и догматско единство со сите останати помесни православни христијански цркви. Со неправедното одземање на слободата на Православната Охридска Архиепископија да ја спроведува сопствената организација како сеправославно призната Црква, македонското судство газејќи ги современите демократски стандарди, грубо го крши Членот 9 од Конвенцијата за заштита на човековите права и основните слободи, на којашто Р. Македонија е потписник, како и Членот 9 од македонскиот Устав, којшто ја гарантира слободата на вероисповед.

Денес, преку монтираните судски процеси и одбивањето на регистрирање на Православната Охридска Архиепископија, властите во Р. Македонија ги продолжуваат прогонот и тортурата на верска основа врз дел од сопствените граѓани, и тоа бездруго е една од причините, нашата татковина да биде вброена во полудемократските земји.

Во иднина Р. Македонија ќе треба да докажува дека е држава на сите граѓани подеднакво, а не тие да докажуваат дека се нејзини граѓани, затоа што самите тие се родени тука, со длабоки македонски прадедовски корени, та следствено никој не може да има ексклузивно поголемо право на Р. Македонија од она коешто веќе си го имаат и граѓаните припадници на Православната Охридска Архиепископија.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Mozda odrediti jedan datum za demonstracije ispred makedonske ambasade?

Да и то да поведу свештеници наше Цркве, да покажемо да смо сложни и једномислени када страдају браћа наша.

Кажем, ми овде смо увек расположени да на било који начин помогнемо Архиепископу и људима у Архиепископији.

Подели на овим сајтовима

Да и то да поведу свештеници наше Цркве, да покажемо да смо сложни и једномислени када страдају браћа наша.

Кажем, ми овде смо увек расположени да на било који начин помогнемо Архиепископу и људима у Архиепископији.

Да, то је најмање што можемо да урадимо, а нисмо урадили.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Гости

То можемо увек. Ако се сећате, постоји препорука Синода да свако уради шта може да се помогне Архиепископу. За ово мислим, ако се добро искординира може да буде заиста добро урађено. Сигуран сам да можемо без већих проблема да сакупимо 5000 људи који ће да дигну глас за ослобађање Архиепископа.

Опет, нисам ја тај који то треба да благослови али свакако могу као свештеник и човек да дам свој допринос...

Подели на овим сајтовима

Извештај домаћој и међународној јавности поводом тортуре на верској основи у Р. Македонији

Хвалимо се невољама,

знајући да невоља рађа трпљење,

а трпљење – искуство, а искуство – наду.

А нада, пак, не постиђује, јер се љубав Божија

излила у срца наша Духом Светим.

(Рим. 5. 3 – 5)

Православној Цркви није непознато да су њезини Епископи били суђени за најразличитије оптужбе од стране власти, као и за финансијске малверзације! Суђени су и свети Епископи!

Суђење Св. Јовану Шангајском за ''финансијске малверзације''

sv_jovan_sangajski.jpg

Има још једна интересантна подударност .. и Св. Јован је дуго био у Битољу као професор Богословије, а који је и родни град Архиепископа Јована Охридског, који је пак тамо био Викарни епископ ...

Моћно је име ЈОВАН...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...