Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Да се коментира Антонио Спасев е исто како да се коментира Мирко Ѓорѓевиќ. Дали ставот на Мирко е став и на СПЦ и на целиот српски народ? Знам дека не` сакате помалку од црниот ѓавол, ама пак не е в ред да се пишуваат вакви глупости на еден православен форум и да се претставуваат секакви глупости како јавно мислење на македонскиот народ.

Walter, on 20 Oct 2013 - 13:57, каже:

Текст из Скопског листа ''Дневник'' иза кога стоји и немали број ''свештеника'' расколничке ''мпц'' именом и презименом ...

Чиме доказујеш ову своју тврдњу?

По фејсбуку постоји прегршт страница које уређују расколнички попови, теолози и верници из БЈРМакедоније а који имају идентичне ставове ...  то под један...

Под два ..не баш малом броју истих, познајем лик и дело, већ дуже време ... 

Под три ..Не мали број оних који се не појављују по ''фејсбуковима'' а ипак наступају потпуно јавно ..и при том су много већи играчи у расколу... имају у длаку идентичне ставове као дотични новинар .. довољно је да се прати Скопска штампа и медији ..Највећи број таквих.. су расколнички ЕПИСКОПИ...

Расколнички митрополит Наум, има још луђе ставове од поменутог новинара ...

Расколнички митрополит Петар још луђе ставове од Наума..

а Расколнички митрополит Агатангел има још грђе ставове од Петра ... и тако у круг ...

Ко иоле познаје ситуацију у БЈРМ ..зна да расколничка ''мпц'' никада нема другачији став од званичног става владе, а пресудни моменат је што нема ни жељу да има другачији став .. јер њихово деловање је потпуно синхронизовано и заправо су две гране истог дрвета - једна другој дајући легитимитет за деловање против Цркве Христове..

Под пет  .. о свему овоме, би управо брат ''Ортофил'' могао да вам посведочи на најбољи начин само ако победи себе, и пожели да буде потпуно искрен , јер он све ово зна много боље  од мене ...и позната му је сва трагика ситуације у БЈРМакедонији ..

Под незнам ни ја којим бројем ..

Ортофил каже да је овај македонски новинар, тип као Мирко Ђорђевић ... ја кажем да није... !

И ако Ортофил смогне снаге потврдиће то и сам јер .. Мирко Ђорђевић ретко гостује по ''РТС''-у и ''Политици'' док је Скопски ''Дневник'' лист највећег калибра у БЈРМакедонији ..  

И што рече ''Перезвон'' ... Господин Спасов на више места говори о себи као ВЕРНИКУ.. и ''мпц'' помиње као СВОЈУ (нашу) православну македонску цркву .. коју му антихришћанин Иринеј (бачки) напада и блати ... 

Лично ми је познат значај и медијски утицај Скопског листа ''Дневник'' и ова пашквила је пренесена само као показатељ дубине дна на коју власт и ''мпц'' приморавају јавност у БЈРМакедонији .. и као таква је вест и постована и коментарисана с моје стране..

Али свако види оно што жели .. а тако и брат Ортофил .. који не ретко уме да буде и потпуно објективан.. док га други пут понесе некакав чудни патриотизам, када не види ништа друго осим тога како га ''МИ'' нападамо као Македонца ...

потпуно отсуство критичности .. али нек му се одбије на слободу ...

И на крају да потсетим.. оно што је већ поменуо и поменути Епископ Бачки г. Иринеј Буловић .. да и њему нису познати разлози .. због којих БЕОГРАДСКА ШТАМПА  ПРЕНОСИ СТАВОВЕ И ПИСАЊА СКОПСКИХ ЛИСТОВА КАО ДА СУ СУШТА ИСТИНА... ЧАК И ОНДА КАДА СУ ТИ НАПИСИ  ПРЕПУНИ ЛАЖИ И КЛЕВЕТА ... 

Па ви сада одмерите зашто је вашжно и прокоментарисати и имати увид у њихово деловање јер ..песник давно рече ''уби ме прејака реч'' .. Архиепископ је и даље у затвору .. и не види се крај свему томе...

Делегација Синода није добила дозволу да га посети ... претпостављам да је никада неће ни добити ... 

Данас је у Скопљу осуђен судија (Валентин Зафировски) који је прво осудио па ослободио Архиепископа ., а касније није хтео да учествује у суђењу и тражио и добио је изузеће... Осућен је на 5 и по година робије!

Новинар који је истраживжао убиство другог новинара, у једином иоле објективном листу у Скопљу ''ФОКУС'' који је преносио и изјаве из ПОАрхиепископије.. осуђен је на 4 и по године... Такође данас у пакету са поменутим судијом...

У сузама је молио да га не враћају у притвор јер су тамо услови неиздрживи .. потсетимо да је Архиепископ тамо боравио годину и девет месеци ...

И да ли и даље мислите да не треба кометарисати оно што се сервира јавности у БЈРМакедонији а Београдски ... полтрони и каријеристи преносе у длаку као истину ?

• Волим 1

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Да се коментира Антонио Спасев е исто како да се коментира Мирко Ѓорѓевиќ. Дали ставот на Мирко е став и на СПЦ и на целиот српски народ? Знам дека не` сакате помалку од црниот ѓавол, ама пак не е в ред да се пишуваат вакви глупости на еден православен форум и да се претставуваат секакви глупости како јавно мислење на македонскиот народ.

Дакле ..глупост је коментарисати текст који излази у владином листу ''Дневник'' .. од новинара који се претставља као Верник ''мпц''... И назначавати да иза текста стоји добар део Свештеника ''мпц'' а НЕ НАРОД (!) како брат Ортофил клевета .. и подмеће ..

А није глупост то, што исти ''Ортофил'' чини.., па клевета СРБЕ својим писањем... јер реченица која је болдована крупније .. дословце на српском значи : '' ЗНАМ ДА НАС ВОЛИТЕ МАЊЕ И ОД САМОГ ЦРНОГ ЂАВОЛА '' ... ????? 

И то стоји једно до другог??? И то није глупост - то је чисто правослаљвље??

ЧИСТА ПРОЈЕКЦИЈА ..рекли би психоаналитичари ...

И још има лајк тј амин испод .. ?? 

Искрено се надам да је лајк тј амин , последицаа недовољног разумевања поста који је писан на македонском ...

Подели на овим сајтовима

Проверавам ову тему..да л је неко писао нешто на њој .. и кад угледам ове незнавене речи, брата из Македоније ... опет и опет, будем поражен том дубином проблема који може да натера човека да тако нешто напише, ..изрекне .., ма само помисли ... 

При том .. да ли бар на трен, такав ''аутор'' оваквог зборења, помисли да се та његова ''осуда'' односи и на Арехиепископа Јована, кога та БЈРМ - апаратура и самогетоидиотизирана творевина ''мпц''-расколника, држи ево већ две године затвореног под најнецивилизованијим условима ..потпуно невиног...

Такође, та осуда се простире и на све остале владике и монахе и веран народ ПОАрхиепископије-његове сународнике све до једног(!).. који су такође садржани у његовој језивој одрецитељској речи : ''ВИ ..НАС .. волите мање и од самог црног ђавола..''

Мало је рећи тужно..., јадно или бедно ..  

И то све, само због постављања текста - некаквог новинара и његовог космички идитског текста, који је само послужио да  се илуструје начин на који владин медиј предњачи у спиновању јавности у БЈРМ.. 

...... 

Подели на овим сајтовима

Брате Ортофиле искрено се надевам дека ќе ме разбереш правилно. Никој нам во Македонија не ни е поголем душман одколку ние самите. Расколот е едно од најголемите зла што можат да ја снајдат Црквата во овој свет. А нашиот народ токму тоа го снајде заради нечии овоземски интереси. Таа колективна психоза (параноја) дека сите нè мразат мислам дека достигнува кулминација во нашава современост. Пијаницата во секој гледа пијаница, блудникот во секој гледа блудник, оној кој во себе чува омрза во секој гледа непријател. Вистинскиот непријател на човекот е нечестивиот кој за цел има да го оттргнe човекот од Христа. За ништо од овој свет не се исплати да биде човек надвор од Црквата, во раскол. Би сакал да ја почувствуваш онаа радост што јас ја чувствувам веќе 11 години во Единство со сите Православни браќа и покрај тешката ситуација во која се наоѓа Православната Охридска Архиепископија. Не сум јас ниту помал ниту поголем Македонец од тебе, ниту мислам дека тоа ќе ме спаси, но се радувам заради тоа што сум во Црквата, единственит Брод кој води до Царството Небесно.

Нема ништо ново под сонцето, освен Богочовекот Христос!

Подели на овим сајтовима

Svako slovce prethodnoh posta je napisao makedonac ... isto kao i brat Ortophil što je makedonac .. i pretpostavljam da je i sam iz BJRMakedonije ... isto kao i brat Ortofil .. jedino što brat (ili sestra(?)) Ortodoxia, imam blagi utisak, ne misli da ga/je mrzimo više i od samog crnog djavola...  za razliku od Ortophila ... 

Dobrodošao na forum ...!

Подели на овим сајтовима

Ево и са сајта ПОА:

Епископ стобијски Давид је богослужио у Јоханезбургу

johanesburg1.jpg

Поводом славе и 35-огодишњег јубилеја храма „Светог Апостола Томе“, чији старешина је Високопреподобни Архимандрит Пантелејмон, у посети Јоханезбурга, у Јужноафричкој Републици, пристигао је Његово Преосвештенство Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички г. Давид са његовом пратњом.

johanesburg2.jpg

Епископ стобијски Давид је, 16. октобра, био примљен од стране Митрополита Јоханезбурга и Преторије г. Дамаскина, из Александријске Патријаршије, а у његову част је била одслужена и доксологија. Епископ Давид је пренео поздраве Његове Светости Патријарха српског г.г. Иринеја Митрополиту Дамаскину и упознао га је са страдањима која Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован подноси због саборности наше Цркве.

johanesburg3.jpg

Поводом празника светог Апостола Томе било је одслужено вечерње богослужење уз саслужење већег броја свештенослужитеља. На вечерњем богослужењу је било присутно мноштво православних хришћана из Јоханезбурга.

johanesburg3.jpg

Празник светог Апостола Томе је био прослављен торжествено и са црквеним благољепијем! На светој Архијерејској Литургији је началствовао Епископ стобијски г. Давид, уз саслужење Митрополита Јоханезбурга и Преторије г. Дамаскина. На саборној Литургији је саслуживало већи број свештеника из различитих парохија Јоханезбурга и Преторије, у молитвеном присуству православних хришћана различитих нација и раса. На Литургији су беседила обојица Архијереја, а Митрополит Дамаскин се нарочито осврнуо на неправедно затварање Архиепископа охридског Јована, уверавајући присутне у његове молитве за што скорије ослобађање Архиепископа Јована и прекида прогона Православне Охридске Архиепископије. Он је, у име Патријаршије Александријске и целе Африке изразио радост због доласка Епископа Давида у Јоханезбург и због литургијског саслуживања, као видљивог знака јединства и саборности наше Цркве.

johanesburg4.jpg

После Литургије, у српској парохији је била приређена свечана трпеза, на којој је присуствовао и Његово Краљевско Височанство, Престолонаследник Золани Мкива.

johanesburg5.jpg

Епископ Давид, Архимандрит Пантелејмон и ђакон Марко су, поред мноштво осталих активности, посетили и хришћанску школу „Свети Атанасије“ у Тембиси, као и сиротиште „Свети Сава“ у Атриџвилу, у којима су деци поделили пригодне поклоне.

johanesburg6.jpg

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Измењено од Martirije
Убацио сам остатака, тако да не замери!!!
Подели на овим сајтовима

Брате Ортофиле искрено се надевам дека ќе ме разбереш правилно. Никој нам во Македонија не ни е поголем душман одколку ние самите. Расколот е едно од најголемите зла што можат да ја снајдат Црквата во овој свет. А нашиот народ токму тоа го снајде заради нечии овоземски интереси. Таа колективна психоза (параноја) дека сите нè мразат мислам дека достигнува кулминација во нашава современост. Пијаницата во секој гледа пијаница, блудникот во секој гледа блудник, оној кој во себе чува омрза во секој гледа непријател. Вистинскиот непријател на човекот е нечестивиот кој за цел има да го оттргнe човекот од Христа. За ништо од овој свет не се исплати да биде човек надвор од Црквата, во раскол. Би сакал да ја почувствуваш онаа радост што јас ја чувствувам веќе 11 години во Единство со сите Православни браќа и покрај тешката ситуација во која се наоѓа Православната Охридска Архиепископија. Не сум јас ниту помал ниту поголем Македонец од тебе, ниту мислам дека тоа ќе ме спаси, но се радувам заради тоа што сум во Црквата, единственит Брод кој води до Царството Небесно.

Брате/сестро Ортодоксија,
јас тебе те разбирам одлично и ги разбирам сите наши браќа и сестри од ПОА. Јас ја разбирам и љубовта на Црквата спрема нас заблудените овци, НО никогаш ниту сум ги разбирал ниту пак ќе ги разберам личностите од типот на б. Валтер, кои прават само штета мислејќи дека прават добро дело и промоција. Бидејќи и самиот/ата си запознаен со ситуацијата во Македонија и со ситуацијата на длабока прелест на мнозинството Македонци, стави се на местото на еден Македонец кој е задоен и пораснат со глупости од типот: МПЦ мајка на сите Цркви, Македонците народ библиски (ни Срби, ни Бугари, ни Грци ги нема во Библијата), СПЦ ги КУПИ нашите епархиии, Србите на нас гледаат како на Јужна Бановина, со Грците се соединети за да не разнебитат итн, итн, и почни да читаш што пишува Валтер овде и сличните на нему; од типот “мпц“, БЈРМ итн. Зарем прво нема да си помислиш, ете се гледа дека не` мразат, дека ни завидуваат, сакаат да не` посрбат, да не` асимилираат, а самите се ... ај да не пишувам, во ударни наслови во Мк се проблемите на српските владици и српската Црква. Зарем ќе му се појави желба на просечниот Македонец да истражува? НЕ. Нема да има потреба, бидејќи само ќе се утврди во своите заблуди! Тоа би било исто како св. ап. Павле да застанел во Ареопагот и да воскликнел: „Погани пагани, слуги на паднатите ангели, поклоници на демоните и лажните философии, вие сте никакви, ама јас сум член на Црквата, а вие сте за секаква осуда!“ Ако така се обрател св. ап. Павле кој знае дали денеска ќе го имавме св. Дионисиј. 
На Македонецот ќе му се развие само погрешната претстава дека и не сите епископи на СПЦ се со ист став кон МПЦ (“факт“ со кој долго време се лажеше Македонскиот народ), зашто ете еп. Иринеј Буловиќ (кој според македонските легенди е Влав од струшките села) не` нарекува парацрква, ама еп. Доситеј британско-скандинавски присуствуваше на осветувањето на македонската црква во Малме, Шведска (во саботата на 19. октомври). Или пак имајќи ја в предвид блискоста на маг-архимандритот Гаврило Првиноглавски, кој во Мк испрати игуман и ипоѓакон.
Со жалење константирам дека најчесто пристапот на мисионарење (во полза на Црквата, а со тоа и на ПОА) е целосно погрешен. Мисионарењето место во корист, најчесто завршува на штета; и само го утврдува Македонецот во своите верско-национални заблуди и омраза кон се` што не е македонско. 
Очигледно некој од нас заблудените Македонци работи против се` што е македонско. 
Бог и светите седмочисленици, свети Ѓорѓи Кратовски, света Злата Мегленска, свети Сава и Симеон Мироточиви ми се сведоци дека немам ништо против Црквата и мојата најголема желба е ПОА и МПЦ да се обединат и нашиот народ македонски, кој се крштева, исповедува, причестува, венчава и опејува да се причисли кон Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква, за општа радост на сите.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Брате/сестро Ортодоксија,

јас тебе те разбирам одлично и ги разбирам сите наши браќа и сестри од ПОА. Јас ја разбирам и љубовта на Црквата спрема нас заблудените овци, НО никогаш ниту сум ги разбирал ниту пак ќе ги разберам личностите од типот на б. Валтер, кои прават само штета мислејќи дека прават добро дело и промоција. Бидејќи и самиот/ата си запознаен со ситуацијата во Македонија и со ситуацијата на длабока прелест на мнозинството Македонци, стави се на местото на еден Македонец кој е задоен и пораснат со глупости од типот: МПЦ мајка на сите Цркви, Македонците народ библиски (ни Срби, ни Бугари, ни Грци ги нема во Библијата), СПЦ ги КУПИ нашите епархиии, Србите на нас гледаат како на Јужна Бановина, со Грците се соединети за да не разнебитат итн, итн, и почни да читаш што пишува Валтер овде и сличните на нему; од типот “мпц“, БЈРМ итн. Зарем прво нема да си помислиш, ете се гледа дека не` мразат, дека ни завидуваат, сакаат да не` посрбат, да не` асимилираат, а самите се ... ај да не пишувам, во ударни наслови во Мк се проблемите на српските владици и српската Црква. Зарем ќе му се појави желба на просечниот Македонец да истражува? НЕ. Нема да има потреба, бидејќи само ќе се утврди во своите заблуди! Тоа би било исто како св. ап. Павле да застанел во Ареопагот и да воскликнел: „Погани пагани, слуги на паднатите ангели, поклоници на демоните и лажните философии, вие сте никакви, ама јас сум член на Црквата, а вие сте за секаква осуда!“ Ако така се обрател св. ап. Павле кој знае дали денеска ќе го имавме св. Дионисиј.

На Македонецот ќе му се развие само погрешната претстава дека и не сите епископи на СПЦ се со ист став кон МПЦ (“факт“ со кој долго време се лажеше Македонскиот народ), зашто ете еп. Иринеј Буловиќ (кој според македонските легенди е Влав од струшките села) не` нарекува парацрква, ама еп. Доситеј британско-скандинавски присуствуваше на осветувањето на македонската црква во Малме, Шведска (во саботата на 19. октомври). Или пак имајќи ја в предвид блискоста на маг-архимандритот Гаврило Првиноглавски, кој во Мк испрати игуман и ипоѓакон.

Со жалење константирам дека најчесто пристапот на мисионарење (во полза на Црквата, а со тоа и на ПОА) е целосно погрешен. Мисионарењето место во корист, најчесто завршува на штета; и само го утврдува Македонецот во своите верско-национални заблуди и омраза кон се` што не е македонско.

Очигледно некој од нас заблудените Македонци работи против се` што е македонско.

Бог и светите седмочисленици, свети Ѓорѓи Кратовски, света Злата Мегленска, свети Сава и Симеон Мироточиви ми се сведоци дека немам ништо против Црквата и мојата најголема желба е ПОА и МПЦ да се обединат и нашиот народ македонски, кој се крштева, исповедува, причестува, венчава и опејува да се причисли кон Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква, за општа радост на сите.

Свиђа ми се како говориш.

Једну ствар ипак треба да разумеш:

Треба бити загледан у Христа а не у човека.

Као што многи бивају саблажњени и не уђу у Цркву гледајући свештенство јер не виде Христа од њих (због чега нас сам Христос као и св. Ап. Павле упозоравају о саблазни), тако се очекује од онога ко себе сматра црквеним човеком да је ово схватио. Следствено томе, наш дијалог овде је (сматрамо) са ЦРКВЕНИМ македонцима. А они би требало да знају да им не може и не сме бити крив други ако не виде Христа, јер ако су Христови онда знају шта је Он рекао на то: Оно што вам кажу да чините ви чините, али не угледајте се на дела њихова. Наше свештенство и владике ће несумњиво морати да дају одговор пред Судијом за своје пастирствовање, али мораће и СВАКО ЗА СВОЈА ДЕЛА ДАТИ ОДГОВОР. Дакле, Господ неће нас који кажемо да смо његови питати за туђа, него своја дела.

Самим тим, схватићеш да јединство са Христом не зависи од ЊИХ него НАС. Ако кажемо да смо Христови, а нисмо једно са Његовом Црквом оправдавајући се другим-кога лажемо? Себе? Њега? И себе и њега? У овоме не можемо слагати Њега...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Да ја разрешиме дилемата, не сум сестра туку брат од Македонија. Искрено да ти кажам, брате Ортофиле, малку ми се чудни твоите ставови. Од една страна велиш дека ги разбираш работите, а од друга страна остануваш во раскол заради некоја изјава што те соблазнила. Пак ќе кажам: посакувам да ја почувствуваш радоста на Единството што ја чувствувам јас и покрај искушенијата што ги имаме. Ми се чини дека споредбата со св. Апостол Павле и Атињаните не ти е баш добра. Св. Апостол Павле имал работа со многубошци и незнабошци, а барем декларативно, браќата од МПЦ велат дека веруваат во вистинскиот Бог, што е огромна разлика од Атињаните. Погрешно е да се мисли дека сите треба да ѝ снисходат на МПЦ и да ја галат со убави зборови, а од друга страна таа директно да учествува во прогонот на Црквата. Нема да бидам ничиј адвокат, но ќе кажам дека, според она што го пишува брат Валтер, се гледа дека тој многу добро ги познава и црковните и политичките прилики во Македонија и длабоко верувам дека по некој остар збор од негова страна не е резултат на омрза туку на болка заради тоа што се случува со Архиепископот Јован и со Православната Охридска Архиепископија во целина. Сепак мислам дека човек треба да ги погледне работите од внатре за да ги види правилно. Колку и да се труди од надвор да ги гледа работите секогаш ќе наоѓа нешто што не му се допаѓа. Но сето она што не ни се допаѓа можеме да го преобразиме само од внатре. Има една мисла што сакам да ја споделам и со тебе и со сите на форумов: „Оној што сака да направи нешто бара начин, а оној што не сака, бара изговор и оправдување”.      Велиш да се ставам на местото на некој Македонец што е задоен со заблуди. Нема потреба да се ставам на нечие место, и самиот бев задоен со такви заблуди и точно знам како се чувствува таков човек. Но кога слушнав дека постои и нешто друго освен она што го знам, се отворив за тоа другото и открив дека сум живеел во заблуда. Според она што го пишуваш не ми е баш јасно дали си во МПЦ или не си ни таму ни во Црквата? Од една страна пишуваш дека си свесен за заблудите, од друга страна се наоѓаш навреден од некој што ја критикува МПЦ, а и самиот ја критикуваш МПЦ нарекувајќи ги заблудени овци. Од лично искуство знам колку е тешко човек да се одважи, да се издигне над своите слабости и да признае дека живеел во заблуда. Но си велам кога јас најгрешниот успеав тоа може секој да го направи. И на крај сакам да кажам дека во Црквата сфатив дека одговорноста за сопственото спасение не е само на духовниците туку во голема мера зависи и од нас самите. И духовникот е човек и подложен на слабости. Ако духовникот падне во заблуда, раскол или ерес, тоа не значи дека сите треба да отидат во тој правец. Тоа расудување се стекнува во Црквата. Духовниците во Црквата се да ти го покажат патот до Христос, а не да те заробат во слепа послушност. Ако секој во Македонија чека сите слабости во Црквата да се надминат па потоа да пристапи во Единство, тогаш веројатно во раскол ќе го дочекаат Второто Христово Доаѓање. Ако правилно ја користиме слободата што Бог ни ја дал, не треба да робуваме на нечии приземни интереси па нека се тоа и колективни (како што е случај во нашата држава) и да останеме надвор од Црквата. Кога велам колективни приземни интереси мислам на колективната параноја што владее во Македонија дека сите нè мразат дека ние Македонците сме најдобри па затоа сите ни завидуваат и т.н. Мислам дека добро ме разбираш и малку ти фали да ја почувствуваш радоста на Единството. Пак од лично искуство знам дека те мачи и мислата дека чинот на поединечно пристапување во Единство е некакво предавство, но токму тоа е последната тврдина на расколничката свест. Време е да разбереме сите во Македонија дека расколништвото не е наш идентитет туку ни е наметнато, па затоа и не е никакво предавство ако се откажеш од расколот и како поединец пристапиш во Еднтата Света Соборна и Апостолска Црква.

Нема ништо ново под сонцето, освен Богочовекот Христос!

Подели на овим сајтовима

„Оној што сака да направи нешто бара начин, а оној што не сака, бара изговор и оправдување”. 

amin-nas

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...