Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

:) У реду је брат Ђорђе.., Вртимо се у круг ..и теби као и мени је јасно да је Црква  Црква иу д асу Њене одлуке  у свом подручју деловања Валидне и извршне и као такве обавезујуће... Тачно од тих пришипетљи.. распопа, учитеља и једног Викара - Топличког Доситеја.. формирана је СВЕ НА ПРЕДЛОГ КОМУНИСТА  - ''МПЦ'' ..пази сад као АУТОНОМНА  и ДЕО СПЦ, која има за Патријарха Српског Патријарха.. и то је то.. Рекох Патријарх Павле је и тада био против тога ..али је наравно саборно пристао на одлуку већине.. Још неки су били против али нису вредни помена... 

Да је тако остало све би и било у реду.. тј било би онако какот ти мислиш и говориш... Али није било тако... Убрзо је ''мпц'' показала зашто је настала.. кад аје потпуно нецрквено прогласила Аутокефалију и независност од СПЦ.. и то је проблем са њом.. односно не са њом.. Него са онима који су је створили.. Ти исти је и данас воде.. и не заборави ти ..њени ''путеводитељи'' нису расколнички митрополити ''мпц'' осим тог једног Кирила -који је и рашчињен једини од СПЦ али без проблема је и даље код њих на функцији.. Њени путеводитељи јој ниакд анеће дати да постане део Канонске Цркве јер је НИСУ стварали т.ј отцепљивали од СПЦ из тих разлога... Већ због овога што видимо.. 

Архиепископ Јован и П.О.Архиепископија..је оно што је остало и претекло од Цркве у тој и таквој икономијом мдржаној ''мпц'' до дана данашњег.. И Он наставља тамо где је исклизнула ''мпц'' некада .. 60-их година.. Са позиције Аутономне Цркве.. и што је јако битно Он није био усамљен у томе.. и није био први који је то разумео и хтео да учини.. пре њега , док он још није био Владиука били су то расколнички Митрополити Петар и Наум.. и требали су заједно њих тројица да напусте раскол ако о0сзтали то не буду желели... Зашто и како су њих двојица пошли Јудиним путем ..и постали најгори прогонитељи П.О.Архиепископије (то посебно важи за Петра), то јуе већ тема која превазилази овај пост.. тако да укратко..као закључак.. могу да ти кажем... Они који гоне Цркву, затварају Епископе, суде их, прогоне вернике, туку свештенике, пале храмове, манастире и цркве, шишају монахиње отимају богослужбене, предмете, литературу, списе, документе..извргавају руглу Цркву и православну екумену ..Нису нити могу бити браћа у7 ЦРКВЕНОМ СМИСЛУ...  као људи могу..и таман да то неко и не  жели, они то јесу... АЛИ...

Просто мора се знати шта је Црква.. е управо тада кад то схватимо постаће нам јасно зашто је православни шиптар ближи од србина који то није и што би рецимо римокатолик био ближи од расколника у крилу православне Цркве...  

Исто што ти кажеш за МПЦ, и још горе, људи кажу за РКЦ. Када би кренуло да се набрајају мученици настали због страдања од стране РКЦ, и остали злочини почињени над Православном црквом од стране РКЦ, мало би било једна књига да све то обухвати. Ако се каже да нам је то "сестринска" црква, нема никаквог разлога да се исто не каже и за МПЦ. Можда можеш да кажеш да се РКЦ покајала, променила, али то се не види. Степинац се проглашава блаженим, папа иде на његов гроб, да се ту моли, а не иде на стратишта, јаме, места где почивају несахрањени остаци хиљада мученика, пострадалих од оних које је духовно руководио "блажени" Степинац. Много, много ми је ближа расколничка "сестринска" црква у Македонији, од "сестринске" Римокатоличке цркве.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Исто што ти кажеш за МПЦ, и још горе, људи кажу за РКЦ. Када би кренуло да се набрајају мученици настали због страдања од стране РКЦ, и остали злочини почињени над Православном црквом од стране РКЦ, мало би било једна књига да све то обухвати. Ако се каже да нам је то "сестринска" црква, нема никаквог разлога да се исто не каже и за МПЦ. Можда можеш да кажеш да се РКЦ покајала, променила, али то се не види. Степинац се проглашава блаженим, папа иде на његов гроб, да се ту моли, а не иде на стратишта, јаме, места где почивају несахрањени остаци хиљада мученика, пострадалих од оних које је духовно руководио "блажени" Степинац. Много, много ми је ближа расколничка "сестринска" црква у Македонији, од "сестринске" Римокатоличке цркве.

Нећу да коментаришем ово што пишеш ..јјер то просто није тема овде.. Неукусно је у моментима кад аједан ЖИВ ЧОВЕК прои том Архгиепископ, управо у овим тренуцима док ја и ти овде пресипамо из шупљег у празно полемисати да ли су мнам ''мпц'' расколници браћа или нису.. Нема смисла повлачити такве паралеле.. одавно сам то поменуо.. И не само то.. већ сам ти одговорио на ова питања која опењт изнова постављаш.. дакле врати с ена оно што је пиусано у кмојим последњим постовима има одговора на то.. А ако изучиш тему наћи ћеш и много тога више..

Ако ти имаш проблем са изразоим ''сестринска'' и то је нешто што је теби тако битно..а у исто време неко ко је Владика крвари обесправљен 14 месеци без права на поглед на небо, без права на чист ваздух... Ја сам ти и на то одговорио.. па ти види и сам..  

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Нећу да коментаришем ово што пишеш ..јјер то просто није тема овде.. Неукусно је у моментима кад аједан ЖИВ ЧОВЕК прои том Архгиепископ, управо у овим тренуцима док ја и ти овде пресипамо из шупљег у празно полемисати да ли су мнам ''мпц'' расколници браћа или нису.. Нема смисла повлачити такве паралеле.. одавно сам то поменуо.. И не само то.. већ сам ти одговорио на ова питања која опењт изнова постављаш.. дакле врати с ена оно што је пиусано у кмојим последњим постовима има одговора на то.. А ако изучиш тему наћи ћеш и много тога више..

Ако ти имаш проблем са изразоим ''сестринска'' и то је нешто што је теби тако битно..а у исто време неко ко је Владика крвари обесправљен 14 месеци без права на поглед на небо, без права на чист ваздух... Ја сам ти и на то одговорио.. па ти види и сам..  

О томе се и ради, о личним осећајима, твојим, мојим, и других људи.

Тебе боли, као и мене, што су владика Јован, и други људи у Македонији изложени прогону и страдају, под утицајем МПЦ. Ал исто тако ме боле и ране, и унакажено тело светог Платона Бањалучког, и других са њим пострадалима. Има ли мртвих пред Богом живим? Постоји временска дистанца, али то не умањује чињеницу да се проглашавају блаженима, они који су одговорни за његово страдање. Не дај Боже, да владика Јован доживи мученичку смрт, али ако замислимо да се то деси. И за четрдесет година МПЦ прогласи светим данашњег поглавара МПЦ, али више не врши прогон Православне цркве, него жели јединство. Да ли то значи да ће тада бити бољи услови да је зовемо "сестринском" црквом, и молимо се заједно за јединство? Бољи услови, него данас, када још може да се прекине прогон над православнима у Македонији?

Извини, за мене нема разлике, то што православље данас страда у Македонији, а не страда у Римокатоличким земљама, док се духовници оних који су директно вршили покоље над православнима канонизују. Што се тебе тиче, то је твој став, и ја то поштујем.

Подели на овим сајтовима

Да... несумњиво је да и ја поштујем и твој и свачији став.. то је тако природно..

Али не ради се овде уопште о томе.. прво не иде да се упоређује то .. лоша је компарација .. незрела.. из милион разлога.. друго, чак ни потребе нема за тим.. незнам откуд се то зацарило у теби.. Ваљда под утицајем писања Оца Љубе .. само претпостављам.. мислим да је јако глупо и увек незахвално било поредити '' које је боље од два зла..'' Ја се о католицима нисам овде изјашњавао нити ми пада на памет... ово је тема о Прогону Цркве у Македонији... А пренешене су само неке нетачности и незрела поређења са друге тема па пошто је иста закључана ја сам овде желео да исправим та писања јер једноставно нису добра упоређења и то је то.. Ако би рекли да су католици одговорни9 за злочине и за прогон срба из Хрватске и Босне и Херцеговине... (као што и јесу) неће то помоћи Архиепископу и П.О.А. .. И нема ни једног промила - потребе, ЗЛОУПОТРЕБЉАВАТИ ПОЛОЖАЈ П.О.А. и односа СПЦ са расколничком ''мпц'' ... да би се показало како су Римокатолици овакви или онакви.. А при том сви о томе знамо СВЕ! ...То је погрешан потез, и ту се Отац Љуба поштено обрукао и нека му је на част.. То је поента целе моје приче.. а не да исправљам и подржавам римокатолике или да лајкујем вл.Григорију за његове потезе са њима.. надам се да си ме коначно разумео у потпуности.. :) Нема потребне упоређивати то јер ће донети само милион погрешних асоцијација.. 

Подели на овим сајтовима

Да... несумњиво је да и ја поштујем и твој и свачији став.. то је тако природно..

Али не ради се овде уопште о томе.. прво не иде да се упоређује то .. лоша је компарација .. незрела.. из милион разлога.. друго, чак ни потребе нема за тим.. незнам откуд се то зацарило у теби.. Ваљда под утицајем писања Оца Љубе .. само претпостављам.. мислим да је јако глупо и увек незахвално било поредити '' које је боље од два зла..'' Ја се о католицима нисам овде изјашњавао нити ми пада на памет... ово је тема о Прогону Цркве у Македонији... А пренешене су само неке нетачности и незрела поређења са друге тема па пошто је иста закључана ја сам овде желео да исправим та писања јер једноставно нису добра упоређења и то је то.. Ако би рекли да су католици одговорни9 за злочине и за прогон срба из Хрватске и Босне и Херцеговине... (као што и јесу) неће то помоћи Архиепископу и П.О.А. .. И нема ни једног промила - потребе, ЗЛОУПОТРЕБЉАВАТИ ПОЛОЖАЈ П.О.А. и односа СПЦ са расколничком ''мпц'' ... да би се показало како су Римокатолици овакви или онакви.. А при том сви о томе знамо СВЕ! ...То је погрешан потез, и ту се Отац Љуба поштено обрукао и нека му је на част.. То је поента целе моје приче.. а не да исправљам и подржавам римокатолике или да лајкујем вл.Григорију за његове потезе са њима.. надам се да си ме коначно разумео у потпуности.. :) Нема потребне упоређивати то јер ће донети само милион погрешних асоцијација.. 

Нема потребе мешати о.Љубу у читаву причу, он је само пренео ово о чему се овде прича. Човек многим људима као да смета. Ја сам то упоредио, и ја стојим и даље иза тог поређења. Да ли то може донети нечег доброг ПОА, мислим да може. Опет ја мислим, не знам шта мисли о. Љуба. Зашто то може донети добра ПОА?

Зато што људи не схватају много трагедију која се тамо дешава, а потпуно им је јасна трагедија која се десила у НДХ. Људи у Македонији се дешава прогон, и тога морамо да будемо и те како свесни. Видимо да тога нису свесни ни председник, ни премијер наше државе, а ни многи остали обични људи.

А онда и због саме критике екуменизма. Хоћемо да снисходимо Римокатолицима, ок, нема проблема, ал да видимо то снисхођење свуда. Седаш за сто са једним џелатима, а са другим нећеш. Зашто су нам једни џелати милији од других? Имам право да то питање поставим јавно, без икакве зле намере. Имам право и да мислим. Тј надам се да имам право, а да ми неко не оспори то право.

Подели на овим сајтовима

O тортури која се продуженим притвором на верској основи спроводи над Архиепископом Јованом

Arhiep_Jovan_so_policija.jpg

Дана 14.02.2013. објављена је анализа проф. Мирјане Најчевске у односу на медијуме у развијеним демократским државама и њиховој улози као контролора власти, са аспекта поштовања и заштите људских права. Aнализа је израђена у оквиру Пројекта УСАИД за јачање медија у Македонији – Компоненте Сервиса за проверу факта из медија, имплементираног од „Метаморфозис“-а. Анализа јe омогућена подршком Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Садржај анализе не одражава ставове Метаморфозис-а, УСАИД-а или Владе САД, већ је у одговорности самог аутора.

У анализи, проф. Мирјана Најчевска се осврће на значајну улогу, коју у развијеним демократским земљама имају медији при спровођењу пресуда Европског суда за људска права, и истовремено излаже стање у које су запали медији у Р. Македонији у односу на поменуту тему.

Између осталог, проф. Мирјана Најчевска констатује да у медијима нема чак ни покушаја за повезивање актуелних процеса који се воде пред судовима уз већ постојеће пресуде Европског суда за људска права. Као што је назначено у анализи, и поред постојања пресуда Европског суда за људска права, који насловљавају притвор, као начин кршења Конвенције од стране правосудних органа у Р. Македонији, ни у једном од случајева продуженог притвора, какав је према анализи случај Архиепископа охридског Јована, новинари не укрштају ове податке и не постављају питање валидности употребљене законске мере.

И ако за Архиепископа охридског Јована, постоји правоснажна затворска пресуда од две и по године, над њим се спроводи државна тортура на верској основи и он се налази у суровом притворском режиму од 11. јуна 2012. године!

У последњих десет година, завршетком једног судског процеса, против Архиепископа охридског Јована, истовремено започиње нови и он се налази у затвору по шести пут. Од Amnesty International-а, проглашен је затвореником савести!

Прошле године, прогон је проширен и на остале Епископе, монаштво и грађане, припаднике Православне Охридске Архиепископије. У међународним извештајима стоји, да у Р. Македонији постоје проблеми у односу на непоштовање верских слобода свих грађана подједнако, факт који мора бити превазиђен уколико Р. Македонија жели да постане део напредних демократија! У македонским медијима, уз ретке изузетке објективних новинара, верски прогон је прећутан, а журналисти које Фридом Хаус назива политичким назначеницима, најчешће шире говор мржње против свеправославно признате Цркве у Р. Македонији – Православне Охридске Архиепископије!

Анализа проф. Мирјане Најчевске у целости је објављена на следећој адреси: http://www.plusinfo.mk/mislenje/752/ANALIZA-Mediumite-za-presudite-na-Evropskiot-sud-za-chovekovi-prava

Подели на овим сајтовима

@@Ђорђе Р,

Седаш за сто са једним џелатима, а са другим нећеш. Зашто су нам једни џелати милији од других? Имам право да то питање поставим јавно, без икакве зле намере. Имам право и да мислим. Тј надам се да имам право, а да ми неко не оспори то право.

Ни ово горе цитирано једноставно не стоји.. !  

Али заиста не стоји и ноторна је неистина.. Заиста
неистина..

Брате 50 година господа из ''мпц'' је третирана као равноправна структура - само формално непризната.. Контакти са њима нису престајали сво то време.., расколнички митрополити су били називани својим пуним титулама и ословљавани као Господа и Браћа архијереји.
Редовно долазе студенти из македоније на БФ - у Бгд... Богословије су најнормалније примале децу из Македоније без икаквих условљавања и проблема.. Народ из Македоније се причешћивао свугде код нас без икаквих ограничења... ! Од средине 80-их почињу усиљени разговори и ДОГОВОРИ.. добро пази..не преговори(!), већ ДОГОВОРИ..!  Деведесетих су односи на врхунцу..и питање је дана када ће ''мпц'' ући у канонски поредак..

Све је договорено и у Нишу верификовано од стране комисија ''мпц'' и СПЦ, 2000. године. Потписује се документ, тзв. ''Нишки споразум'' од стране по три епископа у име обе Цркве... Да би по повратку македонских потписника у Скопље све пало у воду јер то БЈРМ није хтелаљ да прихвати... А потписници епископи из ''мпц'' (Петар, Наум и Тимотеј) су ризиковали да буду проглашени националним издајницима... као да су на преговоре ишли у своје, а не у име ''мпц'' ... Прва двојица епископа су чак покушала, из прва, да убеде медије и јавност да су они изиграни од Синода ''мпц'' и да нису потписали ништа ван овлашћења која су добили од саме ''мпц'' а првопоменути епископ(Петар) је чак ишао дотле да је недељама говорио о исправности потписаног документа да би на крају и он престао и напрасно се преко ноћи променио његов став а о ''Нишком споразуму'' је почо да говори као о ''НАЦРТ-Документу'' а потом је и то прешло у некакву причу да они нису знали шта потписују..тј. да им је документ који су потписали ПОДМЕТНУТ од стране СПЦ.. 

Када је (коначно) Сабор СПЦ схватио да Македонци не раде ништа друго него настављају игру из 60-их година .. Патријарх Павле позива све оне у Македонији (Епископе, Свештенство, Монаштво, народ) да по својој Црквености, свести и црквеној савести, људскости, и одговорности, напусте погубни раскол, јер се видело да ће и оно мало што се у Македонији пробудило бити жртвовано од стране државе и ''мпц'' (што је данас видљиво у потпуности!).. Рачунајући бар на ову двојицу митрополита који су се и трудили, бар у почетку, да изнесу ''Споразум'' и да бар одбране част својих потписа на истом.. Међутим до тога није дошло ни у назнакама али је зато једна други Муж –Цркве, Митрополит Повардарско-Велешки Јован (сада Архиепископ П.О.А.) одговорио приступањем у Јединство са СПЦ и то са свим Народом епархије и свим Свештенством и монаштвом.. Документација, потписи клира, Фотографије са проглашења јединства све то постоји на очиглед и увид .. Владики Јовану приступају неколико манастира из разних еапрхија у Македонији а онда Експресно долази до ванредног стања, затварања, паљења, малтертирања, судских процеса за потпуно десете и бесмислене ствцари,  и наставак ове тужне приче из БЈРМ, колико толико, знамо и на жалост гледамо до дана данашњег...

Све ово, горе написано је само истине ради, јер очито у нашој преписци фале многи елементи
и постоје огромни превиди ... Наравно да имаш и право и Слободу да мислиш како ти воља и да упорежујеш било шта и било где, АЛИ ..

Никако и опет кажем никако(!) не можеш ни ти, па
ни о.Љуба, нити било ко - иоле озбиљан и Црквен упоређивати ова два проблема И СТАВЉАТИ ИХ У ДИРЕКТНУ РАВАН, притом имајући илузију о озбиљности и истинитости а понајмање  о користи од таквог ''подухвата'' ..

Толико..

Подели на овим сајтовима

@@Ђорђе Р,

Брате 50 година господа из ''мпц'' је третирана као равноправна структура - само формално непризната.. Контакти са њима нису престајали сво то време.., расколнички митрополити су били називани својим пуним титулама и ословљавани као Господа и Браћа архијереји.

Редовно долазе студенти из македоније на БФ - у Бгд... Богословије су најнормалније примале децу из Македоније без икаквих условљавања и проблема.. Народ из Македоније се причешћивао свугде код нас без икаквих ограничења... ! Од средине 80-их почињу усиљени разговори и ДОГОВОРИ.. добро пази..не преговори(!), већ ДОГОВОРИ..!  Деведесетих су односи на врхунцу..и питање је дана када ће ''мпц'' ући у канонски поредак..

Све је договорено и у Нишу верификовано од стране комисија ''мпц'' и СПЦ, 2000. године. Потписује се документ, тзв. ''Нишки споразум'' од стране по три епископа у име обе Цркве... Да би по повратку македонских потписника у Скопље све пало у воду јер то БЈРМ није хтелаљ да прихвати... А потписници епископи из ''мпц'' (Петар, Наум и Тимотеј) су ризиковали да буду проглашени националним издајницима... као да су на преговоре ишли у своје, а не у име ''мпц'' ... Прва двојица епископа су чак покушала, из прва, да убеде медије и јавност да су они изиграни од Синода ''мпц'' и да нису потписали ништа ван овлашћења која су добили од саме ''мпц'' а првопоменути епископ(Петар) је чак ишао дотле да је недељама говорио о исправности потписаног документа да би на крају и он престао и напрасно се преко ноћи променио његов став а о ''Нишком споразуму'' је почо да говори као о ''НАЦРТ-Документу'' а потом је и то прешло у некакву причу да они нису знали шта потписују..тј. да им је документ који су потписали ПОДМЕТНУТ од стране СПЦ.. 

Када је (коначно) Сабор СПЦ схватио да Македонци не раде ништа друго него настављају игру из 60-их година .. Патријарх Павле позива све оне у Македонији (Епископе, Свештенство, Монаштво, народ) да по својој Црквености, свести и црквеној савести, људскости, и одговорности, напусте погубни раскол, јер се видело да ће и оно мало што се у Македонији пробудило бити жртвовано од стране државе и ''мпц'' (што је данас видљиво у потпуности!).. Рачунајући бар на ову двојицу митрополита који су се и трудили, бар у почетку, да изнесу ''Споразум'' и да бар одбране част својих потписа на истом.. Међутим до тога није дошло ни у назнакама али је зато једна други Муж –Цркве, Митрополит Повардарско-Велешки Јован (сада Архиепископ П.О.А.) одговорио приступањем у Јединство са СПЦ и то са свим Народом епархије и свим Свештенством и монаштвом.. Документација, потписи клира, Фотографије са проглашења јединства све то постоји на очиглед и увид .. Владики Јовану приступају неколико манастира из разних еапрхија у Македонији а онда Експресно долази до ванредног стања, затварања, паљења, малтертирања, судских процеса за потпуно десете и бесмислене ствцари,  и наставак ове тужне приче из БЈРМ, колико толико, знамо и на жалост гледамо до дана данашњег...

На ову тему и овом смислу сам ја јуче писао једно пола сата па обрисао јер нисам хтео да се мешам у један, ипак леп, дијалог.

Делим Валтерово мишљење о томе да однос према западу и према југу није и не може бити исти и да је то мешање баба и жаба.

Хтео бих само да додам да су неки наши Епископи, после давања себе за извлачење браће из живог блата раскола, добили као "хвала" стих из једне песме византијског рокенрол мпц бенда : "одсећи ћу руку коју сам ти пружио"!

Они који су на љубав одговорили, данас су главе ПОА.

Дубровник је друга тема. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Редовно долазе студенти из македоније на БФ - у Бгд... Богословије су најнормалније примале децу из Македоније без икаквих условљавања и проблема.. Народ из Македоније се причешћивао свугде код нас без икаквих ограничења... !

Лепо си показао да је постојало снисхођење у случају МПЦ, постојало сада га нема. Само бих поставио питање:

1) Да ли се заједно служило са људима (епископима, свештеницима) из МПЦ у то време?

Што се тиче школовања, познато је да се наши студенти школују на богословским римокатоличким школама. Не знам да ли и колико има римокатолика на нашим богословским школама. Чисто поређења ради.

Наравно да није идентична ситуација, па нема два иста раскола. Поготово ако се гледа историјски пут до данашњег стања. А треба узети у обзир и да су Римокатолици јеретици, осуђени на бројним православним саборима, за разлику од МПЦ.

Што се тиче снисхођења, оно је постојало са Римокатолицима пре НДХ, а и после искуства из НДХ. Мени се намеће мишљење, пошто смо снисходили МПЦ пре прогона, за време прогона нема снисхођења, а чим заврше са Православном црквом у Македонији, надам се мало безболније него у НДХ (у смислу да неће бити крви), да ћемо наставити снисхођење, и да ћемо се заједно молити за превазилажење раскола.

Постоје и сличности и разлике између МПЦ и РКЦ. Али хајде да не набрајам и једно и друго, мислим да сви добро знамо, а нешто сам од тога већ и поменуо.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Лепо си показао да је постојало снисхођење у случају МПЦ, постојало сада га нема. Само бих поставио питање:

1) Да ли се заједно служило са људима (епископима, свештеницима) из МПЦ у то време?

Што се тиче школовања, познато је да се наши студенти школују на богословским римокатоличким школама. Не знам да ли и колико има римокатолика на нашим богословским школама. Чисто поређења ради.

Наравно да није идентична ситуација, па нема два иста раскола. Поготово ако се гледа историјски пут до данашњег стања. А треба узети у обзир и да су Римокатолици јеретици, осуђени на бројним православним саборима, за разлику од МПЦ.

Што се тиче снисхођења, оно је постојало са Римокатолицима пре НДХ, а и после искуства из НДХ. Мени се намеће мишљење, пошто смо снисходили МПЦ пре прогона, за време прогона нема снисхођења, а чим заврше са Православном црквом у Македонији, надам се мало безболније него у НДХ (у смислу да неће бити крви), да ћемо наставити снисхођење, и да ћемо се заједно молити за превазилажење раскола.

Постоје и сличности и разлике између МПЦ и РКЦ. Али хајде да не набрајам и једно и друго, мислим да сви добро знамо, а нешто сам од тога већ и поменуо.

Ђорђе, да ти кажем ја најискреније теби нешто... Пријатељу.. са сваким својим новим постом на ову тему.. падаш све дубље, показујући колико не познајеш ситуацију у вези ''мпц'' и њеног раскола.. То аутоматски даје и много ширу слику јер је то ипак Васељенски проблем тако да ..добро размисли пре наставка... То је додуше било видљиво још на оној закључаној теми.. али истине ради сам желео да демантујем твоје бравуре јер ово чита заиста широка популација.. И то Црквена популација.. Те управо због тога , ако имаш потребну одговорност, препоручујем ти или да прионеш на изучавање проблема  у БЈРМ  или да једноставно не пишеш .. јер си довољно показао заиста.. Мислим ово је минимум, јер овај твој последњи пост није ни за коментарисање.. али ако инсистираш (и поред најбиоље воље) прокоменатрисаћемо га.. 

Подели на овим сајтовима

Лепо си показао да је постојало снисхођење у случају МПЦ, постојало сада га нема. Само бих поставио питање: 1) Да ли се заједно служило са људима (епископима, свештеницима) из МПЦ у то време?    Што се тиче школовања, познато је да се наши студенти школују на богословским римокатоличким школама. Не знам да ли и колико има римокатолика на нашим богословским школама. Чисто поређења ради.   Наравно да није идентична ситуација, па нема два иста раскола. Поготово ако се гледа историјски пут до данашњег стања. А треба узети у обзир и да су Римокатолици јеретици, осуђени на бројним православним саборима, за разлику од МПЦ.   Што се тиче снисхођења, оно је постојало са Римокатолицима пре НДХ, а и после искуства из НДХ. Мени се намеће мишљење, пошто смо снисходили МПЦ пре прогона, за време прогона нема снисхођења, а чим заврше са Православном црквом у Македонији, надам се мало безболније него у НДХ (у смислу да неће бити крви), да ћемо наставити снисхођење, и да ћемо се заједно молити за превазилажење раскола.   Постоје и сличности и разлике између МПЦ и РКЦ. Али хајде да не набрајам и једно и друго, мислим да сви добро знамо, а нешто сам од тога већ и поменуо.

Kakvo naklapanje, Bože sačuvaj! 

Подели на овим сајтовима

Ехеј!!! Пријатељу!!!! Куда си ти отишао?!?!??? Шта је с тобом?

Ово ми мало личи као онај славни максим који лупа по дивизијама.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...