Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

На жалост, Bla, bla bla...... Bla , bla , bla...

Али тако је то кад један или двојица људи воде политику СПЦ, и своја лична непријатељства, комплексе и интересе камуфлирају званичним црквеним актима.

Uzhas brate $ta ti pi$e$ .,...i ti si mi neki Crkveni chovek... ih...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

На жалост, јавна је тајна да већина епископа Српске православне Цркве данас сматра да је стварање паралелне јерархије у Македонији (тј. Охридске архиепископије) била исхитрена одлука са штетним последицама на дугорочном плану.

Ово је провидно подметање, брате. Подмећеш епископима Цркве да су против Цркве. Јер ПОА је Црква, за разлику од некавквих расколничких удружења које подржавају организ безбедности на том подручју.
Подели на овим сајтовима

Не подмећем, већ говорим шта сам својим ушима чуо од једног "гркофилног" владике, као и другом приликом од мог пријатеља предавача у крагујевачкој богословији и још пар свештеника и вероучитеља. Наравно да је статус МПЦ противканонски, али то не значи да није у питању Црква. Никада им и нисмо оспоравали "валидност" сакрамената или јерархију (до пре пар година), већ смо захтевали искључиво повратак под јурисдикцију патријарха српског. Будимо реални - примање епископа МПЦ у званичне аудијенције у Московској патријаршији, саслуживање њихових нижих клирика са клирицима других помесних цркава, одлазак у Македонију владике Лаврентија пре пар година где је саслуживао са тамошњим митрополитом, који му је узвратио посету у Соко Граду, итд, итд. - све су то довољни показатељи да чак и у самој Српској Цркви, а камоли у другим јурисдикцијама, не постоји поверење у јерархију ПОА. Посебна је прича (а ту долазимо до "шкакљивих" и непроверених гласина) што постоје тврдње да у очигледно напакованим оптужницама против митрополита Јована има и не мало зрнаца истине.   

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Upravo je to definicija podemtanja, brate: to sto si ti, "IvanJ", svojim usima cuo od nekog vladike, pa onda tako anoniman javno obznanjujes na nekom internet forumu.

Mogao bi svako da te citira ko zeli da ilustruje pojam podmetanja. Srecom nisi spomenuo nicije ime, Bogu hvala, jer bi podmetanje tada preslo u klevetu. 

Подели на овим сајтовима

Чињенице које сам изнео можеш лако и изгуглати, или се сам распитати, те извести закључак. Ја немам намеру да те убеђујем у истинитост онога што сам од поменутих лица чуо, а можда си у праву да није требало да их помињем кад их већ из разумљивих разлога нисам именовао. Мада, као што рекох, то није усамљено мишљење у нашој цркви, могуће и да ће време то ускоро показати.

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Чињенице које сам изнео можеш лако и изгуглати, или се сам распитати, те извести закључак. Ја немам намеру да те убеђујем у истинитост онога што сам од поменутих лица чуо, а можда си у праву да није требало да их помињем кад их већ из разумљивих разлога нисам именовао. Мада, као што рекох, то није усамљено мишљење у нашој цркви, могуће и да ће време то ускоро показати.

Можда и таквих мишљења, као и разних других, има. Али у Цркви постоји саборно јединство и нисам чуо да се иједан епископ оградио од релевантних синодско-саборских одлука на ту тему.

Право да ти кажем чини ми се и да ако има таквих приватних мишљења, да су она у мањини и да престају и да буду актуелна: митр. Јован је после доласка из Бугарске био овде примљен са "окретањем полијелеја", служио у Саборној Цркви, итд. А они доле "митрополити" су све смешнији: нико са њима у Цркви колико знам нема ништа, изузев неколико инцидената који су направили Руси да би контрирали Васељенском патријарху. А ни то се више није поновило.

Подели на овим сајтовима

На жалост, јавна је тајна да већина епископа Српске православне Цркве данас сматра да је стварање паралелне јерархије у Македонији (тј. Охридске архиепископије) била исхитрена одлука са штетним последицама на дугорочном плану.

АЛАЛ ВЕРА... па ти мислиш да тако стоје ствари...свака част.. :)-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=';)' />

Е ,..брате ако заиста тако мислиш... а нигде не пишеш шта ти мислиш, онда је то лоше..али лоше за тебе...

јер потпуно показујеш помањкање Црквене свести.. и не малу дрскост, за једног човека који припада Цркви и није у секти, у политичкој партији, не припада расколницима или нешто слично...

Јер пријатељу мој ИванеЈ, ...ово што ти пишеш, је потпуно контрадикторно са остатком онога што си написао... Кажеш : ''На жалост'' а после се и сам сврставаш у ред ''оних'' који мисле да је ПОА, исхитрена одлука??? ...Или како си написао :''на жалост'' овде треба да значи да и ти жалиш за тиме што има мишљења у СПЦ, против П.О.А. Ако је тако ..(а све говори да није) онда оно што у наставку пишеш нема ама баш никаквог смисла!

Но добро ..као и хартија... и интернет форуми трпе све и сваког.

Ниси нас удостојио твог мишљења, драги ИванеЈ... Него само као нека комшиница преносиш ..''чуо сам од једног што познаје неког а он је са овим много добар , е тај каже да је чуо од једног другог да је онај реко''... Шта има то што ти радиш, са ЦРКВОМ и са Истином...ТАМАН и ДА ЈЕ ИСТИНА ....а мој брате НИЈЕ!

Подели на овим сајтовима

.... Али тако је то кад један или двојица људи воде политику СПЦ, и своја лична непријатељства, комплексе и интересе камуфлирају званичним црквеним актима.

Због овога би требао да даш одговору надлежном Епископу коме припадаш... Јер ово што си написао потврђује све оно што сам ти рекао у предходном одговору а и све оно што ти је тако лепо и потанко образложио и Брат СИД и Брат Перезвон...

Ово је срамотна реченица и заиста захтева појашњење, од неког ко МИСЛИ да је ИСТИНСКИ ЧЛАН ЦРКВЕ... Ти рече да си оно што пишеш ''ЧУО'' ОД МНОГИХ Попова, богослова..па и владике некаквог ... А ово што сам ја цитирао да си изнео као твој сопствени став, поновићу: ... ''да  је то тако кад један или двојица људи воде политику СПЦ, и своја лична непријатељства, комплексе и интересе камуфлирају званичним црквеним актима.'' Чули смо сви овде не мало пута од БИВШЕГ ЕПИСКОПА сада у РАСКОЛУ монаха Артемија! Зато ти кажем најпријатељскије, преиспитај своје ставове и своју Црквеност уопште нисам злонамеран, ироничан или заједљив ... Схвати да се у Цркви такве ствари виде из авиона..

Велики поздрав...

Подели на овим сајтовима

На жалост, јавна је тајна да већина епископа Српске православне Цркве данас сматра да је стварање паралелне јерархије у Македонији (тј. Охридске архиепископије) била исхитрена одлука са штетним последицама на дугорочном плану. То сам лично чуо од многих свештеника и богослова, а једном случајном приликом (после предавања у Патријаршији) и од једног владике. Разлози су многи, али пошто су непроверени, не бих да их износим, јер помало саблажњавају. Али тако је то кад један или двојица људи воде политику СПЦ, и своја лична непријатељства, комплексе и интересе камуфлирају званичним црквеним актима.

TO BE BRAT!!! TI si NAŠ..

Jas ova  go velam na site moi poznanici koi se vo POA...

Bravo Majstore..!!

Подели на овим сајтовима

TO BE BRAT!!! TI si NAŠ..

Jas ova  go velam na site moi poznanici koi se vo POA...

Bravo Majstore..!!

Ево пријатељу Ivan J, већ те и расколници препознају као свог....Cтварно би било најбоље да послушаш савете брата Валтера и да идеш на саветовање о еклисиологији код једног од велеградских епископа  :bla:, па да схватиш да не мора да будеш расколник у смислу припадања расколничкој организацији, него да раскол почињи у свести и срцу појединца.. тако да добронамерно и ја, као брат Валтер, препоручујем терапију код надлежног епископа....

Подели на овим сајтовима

На жалост, јавна је тајна blah, blah, blah.....То сам лично чуо једном случајном приликом (после предавања у Патријаршији) и од једног владике.

Да, да Брате ИПОЛИТЕ..потпуно си у праву.....

....Cтварно би било најбоље да идеш на саветовање о еклисиологији код једног од велеградских епископа ....

Јер ко је у могућности да прати предавања у Патријаршији..???Београђани ..или НОВО САЂАНИ  :229229229: Или студенти на БФ ... Или и једно и друго и треће ... јер су тад на територији на којој аутоматски ''постају београђани'' услед надлежности Митрополита Београдско Карловачког, а и ''новосађани'' услед деканских ингеренција на БФ-у, Бачког нам епископа... :bla:

Подели на овим сајтовима

....Cтварно би било најбоље да идеш на саветовање о еклисиологији код једног од велеградских епископа  ....

Додуше, могуће је да се ради и о АРТЕМЏИЈИ.. што би било и најлогичније кад се узме закукуљеност као и замумуљеност, комшиничарења нашег драгог ИванаЈ... 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Е шта све нећемо прочитати на овом форуму.

ИванЈ а шта је могло да се уради? Господа македонци су прихватили Нишки споразум, па сви осим Митрополита Јована га одбацили, срамно од господе, сложићемо се сви. Остао само +Јован, са својом паством, да жели у Цркву. И шта је требало да им Црква каже:Опростите владико, пребивајте у расколу са "епископима" којима управљају македонски политичари, дугорочно ће нам тако бити боље. Па Црква тако не функционише! Да није било друге него да се уђе у јединство са +Јованом, види се и из писама које је Патријарх Павле упутио, нпр. Патријарху Алексију, имаш све на сајту ПОА. То је била једина исправна одлука, и добро је, јер ето имамо дио народа доље који се спасава, и то страдањем се спасава. И Црква нам је богатија тим мученицима!

Свако добро, брате ИванЈ, замисли се мало и не сврставај се у ред прогонитеља Епископа Јована, Марка, Давида и Јоакима.

Подели на овим сајтовима

Ima momenata za razmisljanje u tom pravcu.  :cheesy:

Elem, krenulo se konstruktivno u direktne razgovore sa MPC,

dogovoren je Niski sporazum posle toga, bilo je kolebanja i makedonci su odustali kasnije,

navodno zbog politickih pritisaka. Opet posle je krenulo sa razgovorima,

verovatno bi se i naknadno nesto dogovorili sa MPC ali "grcka struja" u SPC i tako to.

Kasnije odjednom se stvara POA, na ciji predlog? ...niko ne zna?

Има момената који говоре, без много размишљања, да незнаш ни сам о чему тачно причаш...да не кажем баш да ''немаш појма'' али ту је негде...

Шта се КРЕНУЛО ??? Кренуло се пријатељу, крајем шездесетих у шизму и сам Бог је спасио македонце од потпуног ПОТОНУЋА у исту! И опет фала Богу и тим епископима које ти називаш Грчком струјом да су засукали рукаве иначе би одавно већ ПАПА, од ког се ви толико плашите - ко дечурлија од Баба-роге, шетао улицама Скопља.. још с краја осамдесетих...Остатак твог писанија немам намеру ни да коментаришем јер не заслужује ..а и све ти је већ лепо рекао брат Перезвон па читај и учи...оштри мало вијуге требаће ти ... због ПОТОНУЋА 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Е шта све нећемо прочитати на овом форуму.

ИванЈ а шта је могло да се уради? Господа македонци су прихватили Нишки споразум, па сви осим Митрополита Јована га одбацили, срамно од господе, сложићемо се сви. Остао само +Јован, са својом паством, да жели у Цркву. И шта је требало да им Црква каже:Опростите владико, пребивајте у расколу са "епископима" којима управљају македонски политичари, дугорочно ће нам тако бити боље. Па Црква тако не функционише! Да није било друге него да се уђе у јединство са +Јованом, види се и из писама које је Патријарх Павле упутио, нпр. Патријарху Алексију, имаш све на сајту ПОА. То је била једина исправна одлука, и добро је, јер ето имамо дио народа доље који се спасава, и то страдањем се спасава. И Црква нам је богатија тим мученицима!

Свако добро, брате ИванЈ, замисли се мало и не сврставај се у ред прогонитеља Епископа Јована, Марка, Давида и Јоакима.

:cheesy: 0102_laugh 0102_laugh sFun_bat sFun_bat sFun_bat    sFun_bat sFun_bat sFun_bat sFun_bat sFun_bat sFun_bat

sFun_bat sFun_bat sFun_bat sFun_bat sFun_bat sFun_bat

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...