Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Oво што они говоре је како кажу у македонији "од немај каде", није из покајања, нити из љубави.

Tako je.

A sa takvima bi neki ovde gradili Crkvu!

Pa to je nepoznavanje osnovnih stvari!  Sve i da hoće neko da pređe preko njihovog nepokajanja i njihovih zločina..

Bog neće dozvoliti da bude tako.

U Crkvi ''mala vrata'' ne postoje! 

Setite se samo kako je na mala vrata hteo i želeo raskolnički mitropolit Petar. Nije moglo!

A zamislite da je on kao ovakav kakav vidimo da jeste(!), postao Arhiepiskop, kako je hteo, a da u sebi nosi ovakvu ličnost kakvu ima, i ovo zlo kojim je gonio i rušio Crkvu Hristovu i do juče svog najbližeg saradnika sada utamničenog Arhiepiskopa Jovana... 

Ko nije razumeo sve to što se izdešavalo poslednjih decenija u vezi sa ''mpc'' i Makedonijom.. a bojim se da je previše takvih, pre svega na srpskoj, pa onda i na makedonskoj strani, otvoreno pokazuje da pre svega ne razume kako funkcioniše Crkva Božija i u Njoj ŽIVI BOG.. 

Koji neka nam je svima na pomoć ..

• Волим 1

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

А ти брате ортофиле? Какав је твој став? Јер ово што они говоре је како кажу у македонији "од немај каде", није из покајања, нити из љубави.

Мојот став е да се обединат МПЦ-ОА и ПОА. Дури да дојде до тоа, ПОА треба да има целосна слобода да прави што сака (да гради цркви, да проповеда, да мисионари, да ги бројат туѓите гревови итн). 

А што е тоа љубов? 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Расколник Петар:

Да Јован призна да је крив и да врати паре за које се терети па ћемо да се заложимо да буде ослобођен, условно и да покажемо човечност...

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=38630

Подели на овим сајтовима

Kolke su to pare, jel SPC nema te pare?

Nema sta da priznaje, para vrti gde burgija nece

A opet, to su sluge vavilonskih aspida i otrovani su, zombirani... i ako im das pare samo im pomazes u padu, teska situacija, treba biti mudar.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ортофиле, мој драги, Бог Господ наш Исус Христос, кој милостиво ќе ти суди и тебе и мене и кој кротко и ежедневно те погледнува во очи,допирајќи ти го срцето, ете тоа е љубов. Колку сме ние спремни да го примиме тоа и барем налик на Него, кротко и љубовно да одговориме, со секој здив, збор, со секое дело, тоа е па друго нешто! Мојата молитвенаа желба, драги мој во Христа Бога брате, е да си простиме, ама не со збор, туку како што не носи редот, без двоумење и гордеење, без задскривање и манипулирање,без есапење и натегање,туку онака машки љубовно и со солзи во очите и да пристапиме заедно кон чашата на спасението. Христос Воскресе!

Подели на овим сајтовима

A opet, to su sluge vavilonskih aspida i otrovani su, zombirani... i ako im das pare samo im pomazes u padu, teska situacija, treba biti mudar.

''Те паре'' су непостојеће! Ово што расколничка гамад од Петра  лаје, то су класичне пароле и узвици у најгорем комуњарском призвуку.

''Те паре'' су пре свега уложене у обнову храмова и изградњу митрополије, па и за личне доходке запосленима у митрополији  где је Аргиепископ био Владика још у расколу. Те паре је делом донирао лично бивши градоначелник Скопја, који није хтео да учествује у свему томе.. зна се до најмање парице колико све. 

''Те паре'' када су видели да не могу докатзати да фале.. они су променили оптужницу и судили га за НЕНАМЕНСКО ТРОШЕЊЕ ...па кад је и то доказано да није.. (само не заборавимо да су га за оба ''случаја '' а ради с ео истим парама два пута осудили на затвор!) онда га суде и осуђују за ПОКУШАЈ ПРОНЕВЕРЕ... 

Потом ''Те паре'' исте дакле паре све до денара на броју... користе као оптужбу да их је опрао тако што је давао сарадницима дакле монасима и вернима да купују земљиште по БЈРМ за храмове ПОА. 

Дакле једној истој своти су десет пута мењали НАМЕНУ и нАЗНАЧЕЊЕ па је на крају сабрали тј помножили и терете га за вишемилионску суму прања новца ! 

Зар не видимо после свих ових година да је класична прича ''ГЛАВЕ ШЕЋЕРА'' на делу само у другачијој форми..

Треба да буде срамота сваког ко припада расколничкој ''мпц'' од речи свог ''пастира'' Петра који овако лаје и клевета једног невиног човека који је притом Архиепископ Цркве. 

Ако бих повлачио паралелу са Украјином ... Петар би био припадник ''десног сектора'' оно.. парекселанс ...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Nisam ja ni mislio da su to te pare, pa zar ima nekog ko veruje u tu prevaru, nego sam mislio da se razbojnicima plati otkup koji traze.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Ортофиле, мој драги, Бог Господ наш Исус Христос, кој милостиво ќе ти суди и тебе и мене и кој кротко и ежедневно те погледнува во очи,допирајќи ти го срцето, ете тоа е љубов. Колку сме ние спремни да го примиме тоа и барем налик на Него, кротко и љубовно да одговориме, со секој здив, збор, со секое дело, тоа е па друго нешто! Мојата молитвенаа желба, драги мој во Христа Бога брате, е да си простиме, ама не со збор, туку како што не носи редот, без двоумење и гордеење, без задскривање и манипулирање,без есапење и натегање,туку онака машки љубовно и со солзи во очите и да пристапиме заедно кон чашата на спасението. Христос Воскресе!

Нека биде така! Боже дај!

Воистину воскресе Господ!

Колку што ми е познато, МПЦ веќе е обесштетена или треба да биде обесштетена со последниот спор, кога беше запленет скоро целиот новостекнат имот на ПОА. Станува збор за сума од околу 200-250.000 евра.

Е сега остануваат уште, 33.000 евра кои архиепископот Јован и новинарот Блаже Миновски треба да му ги исплатат на митрополитот Петар, по тужбата за клевета и претрпено душевно растројство. 

Подели на овим сајтовима

Расколник Петар:

Да Јован призна да је крив и да врати паре за које се терети па ћемо да се заложимо да буде ослобођен, условно и да покажемо човечност...

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=38630

Изјавата на дедо Петре е повеќе против дедо Тимотеј, отколку против ПОА. Да речеше Тимотеј дека ПОА е во криво, вчера дедо Петре ќе излезеше и ќе го негираше, бидејќи пред неколку дена Тимотеј прими во својата резиденција еден Австралијанец, кој е анатемисан од страна на дедо Петре... Поради истата причина (истиот Австралијанец) беше забранет и фејсбукот...

Подели на овим сајтовима

@Orthophill

Tuzbe (klevete, pretrpljena dusevna rastrojstva) bilo kakve vrste su suvisne stvari i ne treba da nas zanimaju.

Sto se zaplenjavanja i materijalnog tice, tek to nije tema kojom hriscani treba da se bave.

Hristos je po tom pitanju jasan.

Подели на овим сајтовима

Епископот Марко го прослави својот именден

Неговото Преосвештенство Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко, на 08-ми Мај, го прослави својот именден, споменот на светиот Апостол и Евангелист Марко.

Во параклисот „Свети Николај Мирликијски“, во Штип, беше отслужена света Архиерејска Литургија на која началствуваше Неговото Преосвештенство Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко. На Литургијата сослужуваше Неговото Преосвештенство Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид, како и свештенослужители од Охридската Архиепископија и од Православната Црква на Грција.

После прочитаното Евангелие беседеше Епископот стобиски г. Давид, воедно честитајќи му го именденот на Епископот брегалнички г. Марко. На крајот од Литургијата, со свое слово отпоздрави Епископот брегалнички г. Марко.

Епископите, свештенството и верниот народ се помолија за што поскоро ослободување на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован и за конечно решавање на проблемот на расколот во кој пребива МПЦ.

После Литургијата, за верниците и за псалтите од Р. Грција, од Брегалничката и од другите Епископии на Охридската Архиепископија, кои со своето присуство ја зголемија радоста на прославата на светиот Апостол и Евангелист Марко, Епископот г. Марко приреди трпеза.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...