Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Bulgaria, Macedonia with Joint Slavic Script Celebrations

Bulgaria and Macedonia will hold for the first time a joint event to mark the annual celebrations of the Slavic Script and Culture.

13599e7e7e2328c9cf86ea1eb18d3527-600x447

On May 11, Archbishop Stefan, head of the Macedonian Orthodox Church, and the chair of Macedonia’s Academy of Science Vlado Kambovski are due to arrive in Sofia, CROSS agency has reported.

Their visit is at the invitation of Bulgarian Academy of Sciences head Stefan Vodenicharov.

In Bulgaria, the representatives of Macedonia are to attend a mass celebrated by Patriarch Neofit, head of the Bulgarian Orthodox Church, and later on are to take part in a brief event at the Academy of Sciences.

The Bulgarian Orthodox Church, however, will not be attending celebrations in the academy, as it does not recognize Macedonia’s religious institution as independent. Clerical representatives also made clear Macedonia’s Archbishop could attend May 11′s mass in the Alexander Nevsky Cathedral only as a layman, as priests from the Bulgarian and Macedonian institutions are barred from celebrating joint masses.

http://www.pravmir.com/bulgaria-macedonia-joint-slavic-script-celebrations/#ixzz30MrPw9Dk

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Владика Кумановско-полошки Г. Г. Јоаким

483251_508226062541737_833482410_n.jpg?w

Наш народ каже – ум царује, снага кладе ваља. Да, то је тачно. Али само ако је ум свети.

А може се рећи и: Благодат царује – снага кладе ваља. А ево зашто. Пре једно 12 година, неки грмаљ од човека, који је предходно побегао из луднице дође у Цетињски Манастир. Нико није ни претпостављао да је овај човек ђавоиман већ се мислило да хоће да уђе у Митрополију да најави разговор са Митрополитом.

Човек је био млађи, негде око 35 година, али баш огроман и сав као џин. Но, у једном тренутку ђаво је прорадио у њему и овај човек, у почетку наизглед миран, одједном је подивљао, и почео да виче и прети свима около. Шутнуо је и спољна врата на Митрополији и разбио их, па је кренуо да дивља и прети свима около. Ударио је том приликом и двојицу монаха и лакше их повредио. Кад је изашао напоље, кренуо је на још двојицу монаха, ваљда да их у своме лудилу удари.

Наједанпут, створи се, као да је из земље изникао, малени растом владика Јоаким, који је иначе и веома крхке и слабашне телесне грађе. Појави се баш у тренутку кад је овај грмаљ поново хтео да уђе у Митрополију, и кад он крену, тада га владика Јоаким, на већ разбијеним улазним вратима, ухвати са обе руке и некако га стегну уз речи: “Стани брате, стани, стани”. Мислили смо, шта ли ће сада бити. Овај грмаљ га може згромити. Сцена – Давид против Голијата. Међутим, владика Јоаким, тада још увек јеромонах, сву ту демонску силу укроти и порази Божијом помоћу и то тренутно и онај се грмаљ истог момента смири и као да потпуно издуши. Владика га је тако држао још пар секунди и извео у двориште Митрополије. Овај се потом тако смирио као да је изгубио сву снагу. И мирно је одведен из Митрополије. И тако је физички најслабији али духовно убедљиво најјачи члан Цетињског Манастира, смирио и на миран начин укротиио овог несретног човека.

Јеромонах Петар Драгојловић

Подели на овим сајтовима

Датум: 04.05.2014, 18:04

ВЛАДИKАТА ТИМОТЕЈ

ЈАС БИ ГО ПОМИЛУВАЛ ВРАНИШКОСКИ

8FAC798E8CAB2448983C7F70337D311D.jpg

Ако јас се прашувам, уште утре би го ослободил од затвор Јован Вранишкоски. Јас се застапувам тој да се ослободи пред да ја издржи целата затворска казна што му е изречена, изјави вчера за „Дневник“ дебарско-кичевскиот владика Тимотеј, влијателен член на Светиот синод на МПЦ. Овој митрополит смета дека со ваквиот потег ќе се отстрани најголемата пречка поради која македонската црква не може да почне да преговара со Српската православна црква за признавањето на нејзината автокефалност.

- Таков категоричен услов ни поставија сите цркви - и Српската и Вселенската патријаршија и Бугарската православна црква. Сите тие ултимативно ни рекоа дека додека е Вранишкоски во затвор, нема шанси да се обноват преговорите. И сега ние треба да расчистиме - дали сакаме да почнеме со преговорите или и натаму да останеме со ваков статус. Јас немам информации дали нешто се подготвува од страна на надлежните државни органи, но јас тоа би го направил - потенцира овој владика.

Тој додава дека помилувањето не би претставувало признавање на тоа дека Вранишкоски бил невин и неправедно осуден на затворска казна.

- Ние нема да кажеме дека тој бил во право и дека е невин за тоа за што е казнет. Треба да се помилува поради нашиот интерес, а тоа е што побрзо да почнеме со преговорите. Вранишкоски ќе биде во затвор уште две години, време кое останува до сеправославен собор во Истанбул во 2016 година. Што ни вреди ако тој остане во затвор сето ова време кое ние треба да го искористиме - додава тој.

Според него, МПЦ не треба да стравува од него и од неговата нерегистрирана верска организација Православна охридска архиепископија, создадена во Македонија од страна на СПЦ како автономна црква за да се разнебити Македонската православна црква. „Тие се сосема мала група верници од кои не мора да стравуваме“.

Во Синодот на МПЦ има различни мислења за тоа дали Вранишкоски треба да биде помилуван - некои сметаат дека треба да остане во затворот бидејќи сторил криминал и црквата не може да се меша во работата на правосудните органи. Другите, пак, с` повеќе сметаат дека „дамката што другите православни цркви ~ ја припишуваат на МПЦ треба да се отстрани“.

Познато е дека македонските владици неодамна одржаа две седници посветени на барањето патишта да се обноват преговорите со СПЦ. Kако резултат на тоа испратени се писма до Српската и до Руската православна црква и до Вселенската патријаршија во кои се изразува желбата за преговорите. Пред неколку дена повторно беше расправано за интензивирањето на активностите. Неофицијални црковни извори за „Дневник“ навестуваат дека некое поместување може да следи откако завршија претседателските и парламентарните избори во земјава.

СПЦ ЌЕ РАСПРАВА ЗА ПИСМОТО НА 15 МАЈ

Во Белград вчера беше соопштено дека за 15 мај е свикан Светиот архијерејски собор на СПЦ, што е негово редовно заседание за оваа година. Според информациите, на неговиот дневен ред најверојатно ќе се најде и писмото што македонскиот архиепископ г.г. Стефан го испратил до оваа црква за да се иницира обновувањето на прекинатите преговори. СПЦ постојано стои на позиции дека македонската црква прво треба да се врати во „автономна положба“ а дури потоа да се разговара за некаква автокефалност. (Б.Ѓ.)

http://dnevnik.mk/?ItemID=5CACF8FA860A9A459B5365B9CD0681E5

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

И европскиот Митрополит е со истиот став:

„Христијански, разумно и храбро. Го делам мислењето на митрополитот“, напиша владиката Пимен на фејсбук профилот на Европската епархија. 

Подели на овим сајтовима

Одавно Тимотеј отворено прича да хоће да тргује главом утамниченог, а невиног, човека. Сад му се придружио и овај уз оцену да је та трговина "хришћанска"... 

Подели на овим сајтовима

Не да није битан, али модалитет или формулација разлога не треба, бар по мом мишљењу, у овом тренутку да одуговлачи ослобођење Јована.

Ја се надам да ће помиловање постати стварност, имајући предвид да је Претседник Ђорге Иванов добио други мандат, па нови мандат ваљда му нуди сигурност да потпише указ и да коначно оконча тамничење Јованово.

Подели на овим сајтовима

Одавно Тимотеј отворено прича да хоће да тргује главом утамниченог, а невиног, човека. Сад му се придружио и овај уз оцену да је та трговина "хришћанска"... 

Мене пак ме интересира, што браќата и сестрите од ПОА сакаат повеќе, слобода на владиката Јован, регистрација на ПОА, единство на ПОА и МПЦ, спасение на еден цел народ и слично, или пак сакаат до бескрај да бидат жртви и елита? Ама глумејќи жртви, многумина веќе биднаа жртвувани и тоа не од страна на власта или на МПЦ, туку од страна на некои други!

Подели на овим сајтовима

Само да се зна ово, истине ради да би се видело зашто господин ''Ортофил'' није у праву када каже и тврди следеће:

единство на ПОА и МПЦ  -спасение на еден цел народ

Јер то происто не може бити са оваквом ''мпц'' и таквим ликовима који воде ову организацију.. почев од Стефана , па преко Тимотеја и сличних закључно са Пименом ... 

Наиме Стефан ће на позив Бугарске Академије наука и уметности бити присутан у име ''мпц'' на прослави Светих Кирила и Методија 11. маја у Софији. У ту част Стефан је одговорио Бугарима да он не долази у посету сестринској Цркви БПЦ, већ јој долази као ''Мајци Цркви'' 

Реакције Бугарске Православне Цркве су наравно биле да га нису ни звали а да он може да дође како год мисли али да неће саслуживати са клиром БПЦ, већ ће бити присутан само као гост на Литургији

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Kako te bre nije sramota ?

Да немам срам научив од еден титуларен канонски епископ...

Само да се зна ово, истине ради да би се видело зашто господин ''Ортофил'' није у праву када каже и тврди следеће:

Јер то происто не може бити са оваквом ''мпц'' и таквим ликовима који воде ову организацију.. почев од Стефана , па преко Тимотеја и сличних закључно са Пименом ... 

Наиме Стефан ће на позив Бугарске Академије наука и уметности бити присутан у име ''мпц'' на прослави Светих Кирила и Методија 11. маја у Софији. У ту част Стефан је одговорио Бугарима да он не долази у посету сестринској Цркви БПЦ, већ јој долази као ''Мајци Цркви'' 

Реакције Бугарске Православне Цркве су наравно биле да га нису ни звали а да он може да дође како год мисли али да неће саслуживати са клиром БПЦ, већ ће бити присутан само као гост на Литургији

1. Никој да ми одговори дали сака единство на МПЦ со ПОА... Ама и што има да ми одговара, не сум в уши задоен да не видам нешто што се гледа од километар...

2. Вл. Стефан, наводно пошол во Синодот на БПЦ и рекол дека БПЦ е мајка на МПЦ. (Према слични бугарски извори и вл. Амфилохије пред две години го кажувал Вјерују на литургија на која служеле повеќе владици на МПЦ.) Дека БПЦ е мајка на МПЦ реално е точно. Бидејќи македонскиот и бугарскиот народ заедно се бореле за народна црква, црква во која нема никој да го нарекува ојкинокефалис вулгарис, црква во која ќе може да се слави Бога на мајчин црковнословенски јазик, црква во која ќе има училишта на разбирлив јазик, црква во која епископите нема да ги палат манастирските словенски библиотеки, црква која нема со андарти национално да го освестува народот... Таква Црква македонскиот и бугарскиот народ, добиле во лицето на Бугарската Егзархија. Ете таа Егзархија е мајка на МПЦ... Каква е, таква е - Мајка е! Народот доброволно се причислувал во БЕ, исто како што народот доброволно пребива во МПЦ, оти како што не ја препознал Вселенската Патријаршија за своја, така ни сега не ја препознава ПОА.

Подели на овим сајтовима

Да немам срам научив од еден титуларен канонски епископ...

1. Никој да ми одговори дали сака единство на МПЦ со ПОА... Ама и што има да ми одговара, не сум в уши задоен да не видам нешто што се гледа од километар...

2. Вл. Стефан, наводно пошол во Синодот на БПЦ и рекол дека БПЦ е мајка на МПЦ. (Према слични бугарски извори и вл. Амфилохије пред две години го кажувал Вјерују на литургија на која служеле повеќе владици на МПЦ.) Дека БПЦ е мајка на МПЦ реално е точно. Бидејќи македонскиот и бугарскиот народ заедно се бореле за народна црква, црква во која нема никој да го нарекува ојкинокефалис вулгарис, црква во која ќе може да се слави Бога на мајчин црковнословенски јазик, црква во која ќе има училишта на разбирлив јазик, црква во која епископите нема да ги палат манастирските словенски библиотеки, црква која нема со андарти национално да го освестува народот... Таква Црква македонскиот и бугарскиот народ, добиле во лицето на Бугарската Егзархија. Ете таа Егзархија е мајка на МПЦ... Каква е, таква е - Мајка е! Народот доброволно се причислувал во БЕ, исто како што народот доброволно пребива во МПЦ, оти како што не ја препознал Вселенската Патријаршија за своја, така ни сега не ја препознава ПОА.

To za sram, ti jako dobro ide samo je besmisleno..ali neka ti. A ovo sve ostalo je tacno samo je u ogromnoj kontradikciji. Ja da se pitam odmah bi "mpc" prepustio "majci" BPC pa nastavite "zajednicku borbu" ... Ali "mpc" progoni Crkvu i POA to je problem za koji si ti slep na oba oka, i sa njima takvima nema nikakvog jedinstva .. dok se ne pokaju..naravno..

Подели на овим сајтовима

Eво емисије у вези доласка расколничке делегације ''мпц'' у Буграску на прославу Св. Кирила и Методија .. ту је јасно речено да је Стефан - архирасколник, поменуо БПЦ као мајку цркву његовој расколничкој ''мпц'' .. Којом логиком ли је то закључио ..кад су их створили партизани на челу са Темпом, Бобијем Радосављевићем и Брозом наравно ..

http://bnt.bg/part-of-show/razgovor-na-goran-blagoev-s-nikolaj-kra-stev

Подели на овим сајтовима

Ослобађање владике Јована услов за црквени дијалог

Непризната Македонска православна црква тражи разговор са Српском православном црквом о канонском статусу

politika.jpg

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Oslobadjanje-vladike-Jovana-uslov-za-crkveni-dijalog.sr.html

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...