Jump to content

ĆIRILICA SVUDA - OD FAKULTETA DO RAČUNA I POTVRDA: Šta piše u nacrtu zakona koji je Vučić predao Dodiku?

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

On 9/4/2021 at 9:02, fsa рече

The Romanian Cyrillic alphabet is not the same as the Moldovan Cyrillic alphabet (which is based on the Russian alphabet) that was used in the Moldavian SSR for most of the Soviet era and that is still used in Transnistria.

https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Cyrillic_alphabet

The Moldovan Cyrillic alphabet is a Cyrillic alphabet designed for the Romanian language spoken in the Soviet Union (Moldovan) and was in official use from 1924 to 1932 and 1938 to 1989 (and still in use today in the breakaway Moldovan region of Transnistria).

https://en.wikipedia.org/wiki/Moldovan_Cyrillic_alphabet

Nisam ni rekao da je problem.

Znaci to su dve varijante cirilice. Moldavci kao i ostali Rumuni su pisali cirilicom. 

Подели на овим сајтовима

On 9/4/2021 at 11:22, cloudking рече

Pogleda li ti onaj etnofiletizam sto sam ti predlozio pre neki dan?

Ti ne samo da si nikakav patriota nego ce ispadne i da si nikakav pravoslavac kad praktikujes jereticke stvari...

Ti bukvalno nemas pojma sta pricas.

Svaki covek, Eskim ili Srbin, koji je protiv Boga je stoka. Izjednaci se sa stokom, pogledaj u Psaltir. 

To nema nikakve veze sa etnofiletizmom. Prekini da se drogiras.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Вилер Текс рече

Svaki covek, Eskim ili Srbin, koji je protiv Boga je stoka. Izjednaci se sa stokom, pogledaj u Psaltir. 

Mrzi me vise da ti objasnjavam proste stvari. Vrati se procitaj jos jednom sve...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Вилер Текс рече

Шта то уопште значи бити против Бога? Кад је инквизиција спалила Маргариту Поретанску ко је ту био против Бога, инквизиција или Маргарит? Ескими су били шаманисти, да ли то значи да су они по дифолту против Бога?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, mirko1929 рече

Шта то уопште значи бити против Бога? Кад је инквизиција спалила Маргариту Поретанску ко је ту био против Бога, инквизиција или Маргарит? Ескими су били шаманисти, да ли то значи да су они по дифолту против Бога?

Ako ti do sad nike postalo jasno tesko cu ti ja objasniti...

Подели на овим сајтовима

On 9/4/2021 at 10:09, Justin Waters рече

Да постоји генеза укидања ћирилице, први који би данас латиницом писали би били Македонци, поготово у свјетлу тезе да су их створили југословенски комунисти. Ћирилица је била подједнако његована као и латиница у СФРЈ. Мноштово је књига, часописа из 60-тих, 70-тих и 80-тих који су штампани на ћирилици. 

Срби данас пишу више латиницом него ћирилицом не због неке генезе укидања коју су спроводили југословенски комунисти, него из прилика 90тих из кога су Срби изашали као губитници и стављени пред свршен чин да ће такви и бити ако не прихвате европеизацију, и на томе се још дода дигитално доба, интернет и разни трендови који су дошли на томе. 

Sigurno postoji geneza...Dovoljno je bilo da se ocrni cirilica kao "reakcija" i velikosrpski nacionalizam i posle se navika ukoreni...80e ne racunaj, to je budjenjw nacionalne svesti. Ostalo je ikebana. Makedonci su stvoreni da bi se oslabili Srbi. Nije bilo nuzno da im se promeni pismo.Dovoljan je drugi identitet... 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Вилер Текс рече

Makedonci su stvoreni da bi se oslabili Srbi.

Da. Trebalo je da im se dozvoli da ostanu bugari umesto sto su ih pravili na makedonce...

Msm, tako su mi objasnili bugarski naciJonalisti sasve istorijskim dokazima, spisima, starim knjigama i "zdravim razumom"

Jel znas na koga su me podsetili bugarski naciJonalisti? Tako je... Na hrvatske.

A secas se na koga lice hrvatski naciJonalisti? ;)

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Вилер Текс рече

Ako ti do sad nike postalo jasno tesko cu ti ja objasniti...

Па није ми јасно како неко може да буде против Бога. Према оним доказима за Бога од Аквинског Бог је само бивство, разлог зашто постоји ишта, а зашто није ништа. Не може нико да буде против Бога, може само да се не слаже са теолошким ставовима неког другог у мањој, или већој мери. И зато те питам, да ли су Турци били против Бога кад су мислили да Богу служе зато што тамане хришћане?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, mirko1929 рече

Па није ми јасно како неко може да буде против Бога. Према оним доказима за Бога од Аквинског Бог је само бивство, разлог зашто постоји ишта, а зашто није ништа. Не може нико да буде против Бога, може само да се не слаже са теолошким ставовима неког другог у мањој, или већој мери. И зато те питам, да ли су Турци били против Бога кад су мислили да Богу служе зато што тамане хришћане?

Да јесу били су против Бога. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, cloudking рече

Da. Trebalo je da im se dozvoli da ostanu bugari umesto sto su ih pravili na makedonce...

Msm, tako su mi objasnili bugarski naciJonalisti sasve istorijskim dokazima, spisima, starim knjigama i "zdravim razumom"

Jel znas na koga su me podsetili bugarski naciJonalisti? Tako je... Na hrvatske.

A secas se na koga lice hrvatski naciJonalisti? ;)

Ова мала дигресија има ли повезаност с претходним уписима? Ок сви национачисти су ти исти али мења ли то чињеницу да су македонци фабрикована нација? Или мислиш да нису? Ја сам отворен за друга и другачија схватања искрено ме занима мислиш ли то да су македноци нација органски потекла на том простору и да комунисти ту нису имали удела? 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, sampaganini92 рече

Да јесу били су против Бога. 

Зашто? Да си се родио као турчин мислио би обрнуто. Исто као што сада мислиш да су ови што су исповедали хомоусиос били у праву кад су тепали ове што су исповедали хомоиусиос, само је то још горе, јер су кад се хришћани потепају међусобно само зато што се изражавају мало другачије и прогласе једни друге Божијим непријатељима има ли шта апсурдније? Буквално једно слово одређује дал си угодник или непријатељ Божији!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, sampaganini92 рече

Ова мала дигресија има ли повезаност с претходним уписима? Ок сви национачисти су ти исти али мења ли то чињеницу да су македонци фабрикована нација? Или мислиш да нису? Ја сам отворен за друга и другачија схватања искрено ме занима мислиш ли то да су македноци нација органски потекла на том простору и да комунисти ту нису имали удела? 

Ako je uslov da imas naciju, to da si "potekao organski na nekom prostoru" onda po toj definiciji ni srbi nisu nacija....

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, mirko1929 рече

Зашто? Да си се родио као турчин мислио би обрнуто. Исто као што сада мислиш да су ови што су исповедали хомоусиос били у праву кад су тепали ове што су исповедали хомоиусиос, само је то још горе, јер су кад се хришћани потепају међусобно само зато што се изражавају мало другачије и прогласе једни друге Божијим непријатељима има ли шта апсурдније?

Та врста географске релативизације Истине ми не представљају валидан аргумент. Ја сам био будиста пре него што сам био православац а рођен сам у Србији. Узевши у обзир да претхона времена нису пружала могућност раширеног знања о другим религијама, нико ни турцу ни хришћани нико није са Богом ако тепа друге људе. Бог може да суди по настројењу срца људима других религија који немају додирних тачака са хришћанством пореклом. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, cloudking рече

Ako je uslov da imas naciju, to da si "potekao organski na nekom prostoru" onda po toj definiciji ni srbi nisu nacija....

Услов је да ниси федеративна творевина КПЈ у овом случају. Нека истотија култура тог народа на том простпру би била пожељна фа би их схватили озбиљно као нацију. На њихову жалодт то је простор српске историје и културе. Оно што ти волиш, опипљиви докази, обилује њима стара Србија. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, cloudking рече

Drzavu ne sacinjava pravoslavni narod, nego gradjani Srbije.

Pa jeste, ali je i drzava sa vecinskim stanovnistvom pravoslavne vere, da ne pricamo da su SPC i vernici i pravoslavni vladari presudno uticali na nastajanje i ocuvanje Srbije kroz vekove i to treba da se postuje i cuva.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...