Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja se isto malo plašim reperkusija koje će pokrenuti Dara, fejs je ovih dana pun ratnih pokliča i sa jedne i sa druge strane, baš se intenzivno citiraju neki čuveni govori koji pominju crvene linije, neopraštanje, nezaboravljanje, novu rundu, novu Oluju. Teško je da će da se izleči i jedna rana sa ovakvim pogledom na stvari, ne znam. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Марек рече

Koncept ovog filma je sledeći, ja bih rwkao: Svet nije čuo o stradanju u Jasenovcu, barem ne u onoj meri u kojoj treba (i to je velika nepravda slažem se), pa je napravljen tako da zbrda zdola koriguje to na jako loš način. Čak bih rekao da igra na tu kartu emocija, umesto da objektivno predstavi jedno stratište kakvim ono i jeste bilo.

Ima mnogo filmova koji imaju sjajan koncept u kome nije prikazan zločin a da te sve vreme drže naježenog. Na primer Muzička kutija, (gde su ključni svedoci, i jedan koncept u kome ćerka brani oca zločinca a na kraju saznaje da je ipak zločinac kada se otvori muzička kutija i počnu da ispadaju slike svega onoga o čemu je svedočeno). Niko normalan ne bi voleo da gleda sve one strahote Jasenovca dva sata filma. Ne! Ali, film mora da bude koncipiran na jakom, jakom scenariju koji je jasan o čemu govori. Evo, pada mi na pamet i film Nož radjen po romanu, gde su svi zločini jasni i sva strava konvertitstva a da su ipak relativno sabijene scene nasilja i da su potpuno u funkciji filma ( ni mrva više ni manje), pa su ga još dopunili devedesetim godinama i tako odlično zaokružili. Ali - taj scenario je remek delo. A ovaj scenario - ne postoji. Ovde nema priče. Film mora da ima jak scenario ili jaku sliku. Ovde to izostaje. Ovde sve staje  u trejler. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Марек рече

@Prozor na krovu Da, to kako je film najavljijan je isto jedna strana priče. Ja sam očekivao baš dosta više od nečega što je onako i onoliko najavljivano. 

Upravo to rekoh. Najava filma je zgusnula sve bitno. Ono izmedju - ko da ne postoji. 

Подели на овим сајтовима

Kako je, po meni, trebao da izgleda film: 

Jasenovac je jedno od najgorih i najvećih stratišta na planeti u njenoj istoriji, stecište monstruoznih zločina, jedini konc. logor za decu na svetu, mesto gde su prekinuti životi ogromnog broja ljudi na način koji nije dostojan ni životinje. I za njega se mora čuti, mora se znati, na primeru Jasenovca se mora učiti i menjati stvari.

Gde god postoji ideologija, infrastruktura i želja da se stvore novi Jasenovci, tako nešto se treba preseći u korenu. Jer je Jasenovac problem svakog čoveka na svetu, jer Jasenovac nije problem samo Srba, već svakog čoveka koji ima imalo morala u sebi. Jasenovac je rana svakog čoveka i univerzalni problem čovečanstva, svako treba da nastoji da ne pokreće nove Jasenovce, da poštuje žrtve, da kažnjava projektante i ideologe (ne narode), da učestvuje u temi Jasenovca konstruktivno. Svakog čoveka treba da boli Jasenovac kao što svakog Srbina treba malo da boli smrt svakog nevinog čoveka, bio on u Somaliji ili Šri Lanki.

Dakle ne "Hrvati vs Srbi vol.230" nego "Vidite ovaj strašni prostor koji je ožiljak na svakom od nas, učestvujte u našem bolu kao i i našem ozdravljenju"

To bi postiglo veći odjek jer bi preneo priču iz okvira plemenskih sukoba kako sad izgleda, na nešto univerzalno, objektivno, svačije. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Марек рече

Umetnost radi umetnosti je predivna stvar,

Умјетност ради умјетности је бесмислица. Ако ти то није јасно, не знам о чему можемо причати? Који би био циљ те умјетности, која је сама себи циљ? Из тог круга, у круг, на крају можеш једино завршити пред идолом којег сам ствараш према неком свом сензибилитету и наравно да то једино и третираш као умјетност. Али та умјетност је ипак сама себи циљ, па човјек данас тако и клечи пред тим идолом, у којем се, јадан, препознао.

То све што знаш о умјетности, слободно заборави и ништа тиме нећеш изгубити. Тражићеш је тамо гдје и има неког смисла и није сама себи циљ.

Подели на овим сајтовима

Ne znam šta drugo da ti kažem, sasvim sam ti lepo objasnio. Umetnost komunicira sa onim koji uživa u njoj na razne načine, možeš da gledaš u fotografiju, da slušaš muziku, da gledaš film i bez katarze, možeš samo da se diviš kadru ili pokretu kamere, ne moraš u svemu da tražiš poruku ili neki egzistencijalistički feedback. Ali složićemo se da se ne slažemo. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Марек рече

Jasenovac je rana svakog čoveka i univerzalni problem čovečanstva,

Ево ти јасан примјер. Тачно си навео једну виртуелну стварност, јер Јасеновац не само да није рана сваког човјека и универзални проблем, човјечанство ни не зна за Јасеновац. И о чему онда причамо? Шта си ми то "лепо објаснио"? Да ће свијет да препозна Јасеновац, уживајући у умјетничком изразу о том паклу?

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Марек рече

Kako je, po meni, trebao da izgleda film: 

Jasenovac je jedno od najgorih i najvećih stratišta na planeti u njenoj istoriji, stecište monstruoznih zločina, jedini konc. logor za decu na svetu, mesto gde su prekinuti životi ogromnog broja ljudi na način koji nije dostojan ni životinje. I za njega se mora čuti, mora se znati, na primeru Jasenovca se mora učiti i menjati stvari.

Gde god postoji ideologija, infrastruktura i želja da se stvore novi Jasenovci, tako nešto se treba preseći u korenu. Jer je Jasenovac problem svakog čoveka na svetu, jer Jasenovac nije problem samo Srba, već svakog čoveka koji ima imalo morala u sebi. Jasenovac je rana svakog čoveka i univerzalni problem čovečanstva, svako treba da nastoji da ne pokreće nove Jasenovce, da poštuje žrtve, da kažnjava projektante i ideologe (ne narode), da učestvuje u temi Jasenovca konstruktivno. Svakog čoveka treba da boli Jasenovac kao što svakog Srbina treba malo da boli smrt svakog nevinog čoveka, bio on u Somaliji ili Šri Lanki.

Dakle ne "Hrvati vs Srbi vol.230" nego "Vidite ovaj strašni prostor koji je ožiljak na svakom od nas, učestvujte u našem bolu kao i i našem ozdravljenju"

To bi postiglo veći odjek jer bi preneo priču iz okvira plemenskih sukoba kako sad izgleda, na nešto univerzalno, objektivno, svačije. 

Holokaust to donekle jeste ali samo zahvaljujući Jevrejima. Jasenovac je ništa od toga što si naveo, jer je pao u zaborav, prekrila ga trava.

Što ne znači da neće biti.

Film je dobar. Neki sledeći će biti još bolji.

Подели на овим сајтовима

@Дејан Ako ljudi donose takve zaključke na osnovu "JA MISLIM da nešto jeste tako onda to JESTE tako" onda nemam reči. Ja ti kažem šta u filmu nije dobro i to je fakat. Kroz ceo film ja vidim samo upiranje prstom i ne nešto mnogo preko toga. 

Jasenovac je prekrila trava i to je velika tragedija, ali ovo što se radi sa Darom je otprilike zalivanje filma vodom do te mere da neće moći da buja, nego će se ubuđati. 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Марек рече

Umetnost komunicira sa onim koji uživa u njoj na razne načine,

Дивно је заиста то биће умјетности која комуницира са свим онима који уживају у њој тако обезличеној, као да иза сваког тог умјетничког дјела не стоји просто човјек.

Клањајући се умјетнику, човјек се самом себи клања, правећи од умјетности идола и оботворавајући самога себе, који том идолу и удише живот.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Марек рече

@Дејан Ako ljudi donose takve zaključke na osnovu "JA MISLIM da nešto jeste tako onda to JESTE tako" onda nemam reči. Ja ti kažem šta u filmu nije dobro i to je fakat. Kroz ceo film ja vidim samo upiranje prstom i ne nešto mnogo preko toga. 

Jasenovac je prekrila trava i to je velika tragedija, ali ovo što se radi sa Darom je otprilike zalivanje filma vodom do te mere da neće moći da buja, nego će se ubuđati. 

Ti mi kažeš 😁

Film je odličan. Svaka isplakana suza je oskar za Daru.

Подели на овим сајтовима

Šteta što broj suza ne govori o kvalitetu filma, nego druge stvari. Ako si ti sentimentalno vezan za film, to ne znači da je film kvalitetan. Onda bi najbolji film bio Tri metra iznad neba ili Bambi. Plakali su ljudi i uz Montevideo, Birth of a nation i Gospodara prstenova...

Ja ipak shvatam da ljudi ovaj film vole najviše zbog toga što mogu da artikulišu svoju netrpeljivost prema Hrvatima zbog Jasenovca. I to je činjenica, kao što je činjenica da će oni jedva da dočekaju priliku da ispljuju film zbog istog tipa frusta. I tako u krug dok jedni drugima ne dođu glave.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...