Jump to content

Како решити проблем "неположивог испита" на вишој школи/факултету

Препоручена порука

пре 38 минута, Тражитељ рече

Александре, ако се ради о томе да и испитна комисија стаје иза одлука те професорке да се неко обори на испиту, ту је онда велики проблем. Не може некога констатација да цев за спирометрију може бити и гумена толико да избаци из такта да више није у стању да одговара. Ону причу о ЕКГ заиста не бих ни да коментаришем.

Једино што теби могу да саветујем јесте да као аналитичан човек будеш веома обазрив према порукама подршке овде на форуму, јер долазе од људи који су свесни твог угледа или те познају, а то уопште није показатељ да би такву подршку имао свугде. Ја заиста, крајње добронамерно, мислим да је савет који сам ти дао на претходној страни, да ти се ћерка определи за пасиван али упоран приступ уместо било какве борбе против ветрењача најбољи. Нека се против те професорке и за њено удаљавање ангажује након што положи тај испит, јер ако уз толики углед и утицај који има заиста јесте толико перфидна, ризикујете да изгубите много времена, живаца и енергије ни за шта. Замисли ситуацију да јој та професорка годинама блокира полагање тог испита због личног замерања и да након тога  добијете борбу, смени се професорка и неко други призна испит - шта је овде вредније, добијена правда или изгубљене године?

Одличан савет.:dobro:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 102
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Може можда да послужи овај пример. Мој брат је на испиту добио задужење од професора да нађе неку помоћну радницу да откључа кабинет. Мој брат је рекао професору да је не познаје, а онда му је професор рекао да ће да је упозна до следећег  рока. Оборио га тада и мој брат оде код њега на консултације и овај му дода хартију од неког пецива да баци. Наравно,мој брат сад знао за јадац и послушао. Није имао проблема следећег пута. 

Но, ово је појединачан случај. Мислим да овде треба играти на карту масовности, кад већ има толико оштећених. С друге стране, нека она учи и нека ишчачка све ствари везане за тај испит. На два фронта да се бије битка. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Nesto me interesuje, kako par studenata prolaze svaki ispit, koja je fora, sta su oni to odradili da su prosli ispit, mozda treba pitati te studente koji su prosli za savet i objasnjenje kako su uspeli da prodju i da se primeni nesto slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Nesto me interesuje, kako par studenata prolaze svaki ispit, koja je fora, sta su oni to odradili da su prosli ispit, mozda treba pitati te studente koji su prosli za savet i objasnjenje kako su uspeli da prodju i da se primeni nesto slicno.

Има логике! 

• Свиђа ми се 1

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Добро би било да само хоће да кажу. 

• Свиђа ми се 1

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, БанеЛ рече

@Bokisd Добро би било да само хоће да кажу. 

Da, stvarno bi trebalo videti i popricati kako je tekao ispit, kakvu su komunikaciju imali sa profesorima, sta oni misle da je kljucno da su polozili ispit i slicne stvari i onda pokusati nesto slicno probati na ispitu, tj. napraviti neki plan i taktiku od samog pocetka ucenja i kontakta sa profesorima i do samog ispita.

Tako nekako ako se moze.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

Моја ћерка ти одговара:

Пролазе на еци, пеци, пец... насумично, кога она изабере.

Подели на овим сајтовима

On 8.2.2021. at 17:50, Александар Милојков рече

Постављам ово питање, иако се са њим никада као студент, хвала Богу, никада нисам сретао. Али јесам као просветни радник. Но, сада имам проблем, тачније има га моја старија ћерка, која је студент Академије струковнох студија у Београду (бивша Виша медицинска). Она је студент друге године и све досадашње испите дала је из првог пута, са, у просеку, врло добрим оценама. Међутим, један испит из прве године још увек не може да положи. Пети пут већ покушава. Није једина, велики број студената није положио тај испит и пролазност је веома ниска. Девоке су жалиле и данас полагале испит пред комисијом. Али авај, у комисији је поново главну реч водила њихова професорка која је проблематична са својим критеријумима - постави питање, испричате јој СВЕ из литературе и онда вас решета потпитањима док вас не обори. Нажалост тако је било и данас пред комисијом. Од 30+ девојака, само су две успеле да добију прелазну оцену.

Ја сад питам, какве су даље правне могућности да се ове студенткиње боре? Може ли се и коме обратити  у Министарству просвете, пошто је у институцији Аладемје проблем очигледно нерешив (изгледа да врана врани очи не вади - они штите своју колегиници, не студенте).

Молим вас ако неко има конкретан предлог да ми појасни, како бих помогао свом детету, које већ пада у очај (а ја све то плаћам и не питајте како ми је).

Драги брате Александре, надам се да нећу бити погрешно схваћен, али мислим да уз мало ангажовања твој/ваш/ћеркин проблем можете решити.

Прво, распитај се да ли је та професорка крштена, па ако јесте замоли свештенике и јеромонахе (монахе и монахиње, браћу и сестре на овом Форуму) које познајеш да је спомињу у молитвама и на Проскомидији. Да јој се срце смекша и да буде боља према студентима (и према себи самој). Ко зна кроз шта је она у животу пролазила, па сада лечи те своје животне фрустрације на деци.

Друго, ниси од јуче у Цркви. У Београду (Новом Саду, Загребу...) постоји макар један владика који добро стоји са неким битним људима у Министарству просвете. Пожалиш се њему, испричаш у чему је проблем, замолиш владику да интервенише и мало погура ствар, и у наредном испитном року све буде како треба. 

Треће нема. То јест, вероватно има, али и ова два предлога су, по мом мишљењу, више него довољна. Поздрав!

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Талични Том рече

Друго, ниси од јуче у Цркви. У Београду (Новом Саду, Загребу...) постоји макар један владика који добро стоји са неким битним људима у Министарству просвете. Пожалиш се њему, испричаш у чему је проблем, замолиш владику да интервенише и мало погура ствар, и у наредном испитном року све буде како треба. 

Значи фуј !!! 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, sanja84 рече

Значи фуј !!! 

Добро, ово за молитве има смисла. Ево, ја ћу да је помињем и да јој палим свећу за здравље. :) Сад, да владикама причам о овоме, то већ не бих, иако их доста лично познајем. :)

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Александар Милојков рече

Моја ћерка ти одговара:

Пролазе на еци, пеци, пец... насумично, кога она изабере.

Ako je stvarno tako, onda je to strasan problem kako se postaviti prema takvim profesorima i sta raditi ako oni ne primenjuju neki kriterijum u ocenjivanju ispita bar na ovima koji prolaze. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Александар Милојков рече

Добро, ово за молитве има смисла. Ево, ја ћу да је помињем и да јој палим свећу за здравље

"Izgleda šašavo, ali deluje." Tako sam ja  kroz ceo fakultet.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, sanja84 рече

Значи фуј !!! 

Драга сестро, размисли добро пре него што напишеш једну тако тешку реч! Ово ти заиста говорим добронамерно. Много веће ”фуј” је иживљавање дотичне професорке од овог мог предлога. Јер, у Србији то је понекад једини начин да се исправи нека неправда. Да неко ко има утицаја (па и неко из Цркве) крајње благо и добронамерно потегне своје везе и и тиме исправи очигледну неправду. Замисли кроз шта пролази брат Александар и цела породица Мијалков. А највише пати дете које због неке тамо исфрустриране жене губи вољу за учењем, да не кажем за животом, итд. Толико од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Талични Том рече

Драга сестро, размисли добро пре него што напишеш једну тако тешку реч! Ово ти заиста говорим добронамерно. Много веће ”фуј” је иживљавање дотичне професорке од овог мог предлога. Јер, у Србији то је понекад једини начин да се исправи нека неправда. Да неко ко има утицаја (па и неко из Цркве) крајње благо и добронамерно потегне своје везе и и тиме исправи очигледну неправду. Замисли кроз шта пролази брат Александар и цела породица Мијалков. А највише пати дете које због неке тамо исфрустриране жене губи вољу за учењем, да не кажем за животом, итд. Толико од мене.

Ne slažem se sa tobom. i to puno se ne slažem. I smatram da takvim stvarima i takvim ljudima treba stati na rep i istrebiti takvo ponašanje iz zemlje i zaštititi crkvu od toga. To je zlo. A ako tebi to nije jasno, žao mi je. I ne zovi me sestrom. Sa ljudima koji se koriste takvim stvarima nemam se šta bratimiti i ne smatram ih hrišćanima, da bi ih zvala brat u Hristu. Time unizuješ naše vladike i rugaš se Hrišćanstvu i crkvi.

Подели на овим сајтовима

У контакту сам са медијима. Телевизија (једна, веома гледана) је спремна да се позабави темом. Чекам да девојке преброде страх и смогну снаге да јавно говоре о својој муци. Овај проблем треба да буде пример - јер овога у нашем просветном систему има колико год хоћете. Нажалост, ми смо такво друштво да на те проблеме не обраћамо пажњу, гурамо их под тепих. После,када се деси неки тежи инцидент, попут оног са злостављањем девојака у школи глуме, кренем да се чудимо. А ствари не ничу тек тако изненада. Оне су ту, тињају, разни физички и психички предатори несметано харају, а ми се правимо да их нема све док не букне озбиљан пожар

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...