fsa Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 8:40, Bokisd рече Ah, pa najveci svetitelji koji su u sebi imali Hrista sigurno potpunije nego mi, placuci su govorili o poslednjim vremenima i antihristu i zalili su hriscane tih vremena i sami za sebe su se pitali da li bi odrzali veru kada bi ziveli u tim vremenima kada se zacari antihrist nad celom planetom i svim ljudima. „Znaš znake antihristove, sećaj ih se ne samo ti nego ih svima saopštavaj neštedimice“. Sveti Kirilo Jerusalimski Expand Sv. Porfirije Kavsokalivit sasvim sigurno spada u najveće svetitelje, pa ipak nije drhtao ni pred antihristom ni pred "zadnjim vremenima"... "Dva su puta koja nas vode ka Bogu: jedan težak i zamoran, na kojem preduzimamo žestoke napore protiv zla, a drugi lak, ispunjen ljubavlju. Mnogi su izabrali onaj prvi, teški put, i prolili krv svoju da bi dobili Duha Svetoga, sve dok nisu dospeli do velike visine. Ja mislim da je kraći i bezbedniji ovaj drugi put, put ljubavi. Savetujem vam da i vi idete njime." "Ne upinjite se da izgnate mrak iz sobe vaše duše. Otvorite neku rupicu da uđe svetlost, pa će mrak pobeći." "Ne treba da se bojite ni đavola, ni pakla, ni bilo čega. Sve to stvara otpor, reakciju. I ja sam imam neko malo iskustvo u svemu tome. Nije vam cilj da sedite u čamotinji i grču da biste se popravili." "Umesto da se bavite đavolom i njegovim lukavstvima, umesto da se bavite strastima, okrenite se ljubavi Hristovoj" "Nećete postati sveti progoneći zlo. Ostavite zlo na stranu. Gledajte prema Hristu. To će vas spasti" "Знам да ће доћи антихрист, да ће бити Другог Доласка Господњег, али када не знам. Сутра? После хиљаду година? Не знам. Међутим, ја се не узнемиравам због тога. Зато што знам да је час смрти за сваког од нас Други Долазак Господњи. А овај час је веома близу" "Šta je bolje: da si blag, smiren, spokojan, da u tebi vlada ljubav, ili da si nervozan, mrzovoljan, i da se sa svima prepireš? Svakako, uzvišenija je ljubav. Ali mnogi zastranjuju u nešto drugo. Za mnoge ljude, međutim, religija je borba, agonija i nemir. Zato mnogi smatraju "religiozne" ljude za nesrećnike jer vide u kakvoj se mizeriji nalaze. A i jeste tako. Jer, ako čovek ne shvati i ne doživi dubinu religije, onda religija postaje bolest, i to strašna bolest, tako strašna da čovek gubi kontrolu nad svojim postupcima i postaje bezvoljan i nemoćan, ispunjen agonijom i nemirom, tako da njime rukovodi zli duh. Takav čovek vrši metanije, plače, viče, tobože se smirava, a sve to smirenje je ustvari satansko dejstvo. Neki takvi ljudi doživljavaju religiju kao neku vrstu pakla. U crkvi metanišu, krste se, govore: "Mi smo grešni i nedostojni", a čim izađu iz crkve, počinju da psuju i hule na svetinju ako ih neko makar malo uvredi. Potpuno je očevidno da je na delu demon." Edmund је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
fsa Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 https://www.ft.com/content/a2901ce8-5eb7-4633-b89c-cbdf5b386938 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 10:25, fsa рече Sv. Porfirije Kavsokalivit sasvim sigurno spada u najveće svetitelje, pa ipak nije drhtao ni pred antihristom ni pred "zadnjim vremenima"... "Dva su puta koja nas vode ka Bogu: jedan težak i zamoran, na kojem preduzimamo žestoke napore protiv zla, a drugi lak, ispunjen ljubavlju. Mnogi su izabrali onaj prvi, teški put, i prolili krv svoju da bi dobili Duha Svetoga, sve dok nisu dospeli do velike visine. Ja mislim da je kraći i bezbedniji ovaj drugi put, put ljubavi. Savetujem vam da i vi idete njime." "Ne upinjite se da izgnate mrak iz sobe vaše duše. Otvorite neku rupicu da uđe svetlost, pa će mrak pobeći." "Ne treba da se bojite ni đavola, ni pakla, ni bilo čega. Sve to stvara otpor, reakciju. I ja sam imam neko malo iskustvo u svemu tome. Nije vam cilj da sedite u čamotinji i grču da biste se popravili." "Umesto da se bavite đavolom i njegovim lukavstvima, umesto da se bavite strastima, okrenite se ljubavi Hristovoj" "Nećete postati sveti progoneći zlo. Ostavite zlo na stranu. Gledajte prema Hristu. To će vas spasti" "Знам да ће доћи антихрист, да ће бити Другог Доласка Господњег, али када не знам. Сутра? После хиљаду година? Не знам. Међутим, ја се не узнемиравам због тога. Зато што знам да је час смрти за сваког од нас Други Долазак Господњи. А овај час је веома близу" "Šta je bolje: da si blag, smiren, spokojan, da u tebi vlada ljubav, ili da si nervozan, mrzovoljan, i da se sa svima prepireš? Svakako, uzvišenija je ljubav. Ali mnogi zastranjuju u nešto drugo. Za mnoge ljude, međutim, religija je borba, agonija i nemir. Zato mnogi smatraju "religiozne" ljude za nesrećnike jer vide u kakvoj se mizeriji nalaze. A i jeste tako. Jer, ako čovek ne shvati i ne doživi dubinu religije, onda religija postaje bolest, i to strašna bolest, tako strašna da čovek gubi kontrolu nad svojim postupcima i postaje bezvoljan i nemoćan, ispunjen agonijom i nemirom, tako da njime rukovodi zli duh. Takav čovek vrši metanije, plače, viče, tobože se smirava, a sve to smirenje je ustvari satansko dejstvo. Neki takvi ljudi doživljavaju religiju kao neku vrstu pakla. U crkvi metanišu, krste se, govore: "Mi smo grešni i nedostojni", a čim izađu iz crkve, počinju da psuju i hule na svetinju ako ih neko makar malo uvredi. Potpuno je očevidno da je na delu demon." Expand Ne vidim tu neku veliku povezanost sa pricom oko antihrista i poslednjih vremena, u smislu pa dobro, kako je covek duhovan je jedna strana price, dok je druga stvar samo vreme kada ce se zacariti antihrist i problem ziga i kontrole ljudi koju ce sprovesti po celom svetu i kako ce se covek hriscanin odupreti takvom scenariju. Tj. nece nam pomoci neka savrsena duhovnost ako ne pazimo i ne prepoznamo vreme pripreme i dolaska antihrista i ako primimo taj njegov zig zveri i njegov duh i time se na neprimetan nacin odreknemo vere. Jer u samom Pismu pise da ce biti velika prevara kakve nije bilo od pocetka sveta i da ce cak i izabrani biti u opasnosti da izgube veru ako se ne skrate ti dani vladanja antihrista. "Јер ако се човек покаже макар мало безбрижан, биће лако подвргнут нападима и постаће плен знамења змије лукаве и хитре. И такав неће бити на Суду поштеђен. Тамо ће се открити да се он добровољно предао мучитељу… Сви који приме печат антихристов и који се поклоне антихристу као благому богу, неће имати никакве части у Царству Христовом, , већ ће заједно са змијом бити бачени у геену. " Преподобни Јефрем Сирин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 8:40, Bokisd рече Ah, pa najveci svetitelji koji su u sebi imali Hrista sigurno potpunije nego mi, placuci su govorili o poslednjim vremenima i antihristu i zalili su hriscane tih vremena i sami za sebe su se pitali da li bi odrzali veru kada bi ziveli u tim vremenima kada se zacari antihrist nad celom planetom i svim ljudima. „Znaš znake antihristove, sećaj ih se ne samo ti nego ih svima saopštavaj neštedimice“. Sveti Kirilo Jerusalimski Expand Poenta je da je svaka generacija Hriscana proteklih 2000 i kusur godina bila ubedjena da su poslednja vremena odmah iza krivine i da je pitanje dana kad ce se desiti. Naravno to da ce se poslednja vremena desiti za njihovog zivota nije ni dovodjeno u pitanje... i tako vec 2000 godina kako se konstantno "prepoznaju" znaci da je to to i da "evo sace" S tim u vezi je besmislena sigurnost pojedinaca da u aktuelnim okolnostima prepoznaju iste te pokazatelje i u necemu kao sto su vakcinacije vide nekakav zig zveri i slicne stvari. Jer ako ni raniji hriscani nisu bili u pravu u vezi sa tim, sto bi danasnji bili? A ulog nije mali... ako su opet u krivu (a jesu 100%) onda ce njihovo ponasanje samo stetu proizvesti po ljude. Osim toga, ne kapiram uopste tu opsednutost "poslednjim vremenima". Prvo, zar ne bi trebalo da vas bude bas briga kad ce ta vremena biti? Kad bude bude, ko je hriscanin nema cega da se boji. Drugo zar ne bi trebalo da su hriscani u fazonu "jeee evo poslednjih vremena" a ne "kuku lele evo poslednjih vremena"? I trece, jel moze neko da mi ukratko objasni sta je fora sa tim zigom zveri? Mislim, prema biblijskim referencama. Jel to neki zig koji na tebe stavi satana i onda si gotov, ma kakav bio (na ovo upucuje odnos danasnjih hriscana prema tom konceptu). Jer ako je tako to je onda teska budalastina... ko sto FSA lepo ukaza, ako ti je hrist vec u srcu nema tog ziga koji bi to mogao da poremeti. A da ne pricam kolko je glup koncept da tebe djavo uzme pod svoje tako sto ti prevarom "uvali" svoj zig kroz vakcinu i tako te osudi na prokletsvo. Kako je to moguce u hriscanstvu? Zar to ne treba da bude tvoja svesna odluka da se "udaljis od boga"? Kako neko moze prevarom da ti to uradi? Ne kapiram. Ne zvuci prema hriscanskim pravilima uopste. Zato me zanima sta je tacno po sredi ako neko ume da mi objasni. fsa, Paradoksologija and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
fsa Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 @Bokisd Zaobiđi me s tim pričama... Za mene Pravoslavlje nije religija straha, mazohizma i patnje. Ne pada mi na pamet da paranoišem, da "plačući pričam o poslednjim vremenima i antihristu", da opsesivno tragam za znacima i žigovima, da živim u žalosti, panici i strahu. Znam ljude koji su sve to revnosno upražnjavali pa su završili ili u duševnim bolnicama ili u raskolničkim družinama ( "po plodovima ćete ih prepoznati" ). To je lažna i bolesna "pobožnost" koja dolazi od neznanja, nedostatka rasuđivanja i maloverja. Odricanje od Boga može biti samo slobodno i svesno, a ne onako kako to pojedinci zamišljaju ( upotreba čipova, vakcina, 5G mreže... ). S druge strane, žalosno je videti inaćenje pojedinih crkvenih velikodostojnika i vernika s naukom i zvaničnom medicinom. Odbacujemo naučna dostignuća i negiramo važenje prirodnih zakona za nas "verujuće" i time kušamo Boga i ugrožavamo ljudske živote ( nismo se opametili ni posle gubitka patrijarha, vladika, sveštenika )... I dok gazimo ono suštinsko u Hrišćanstvu ( ljubav prema Bogu, sebi i drugim ljudima ) mi nastavljamo da insistiramo na bespogovornom očuvanju prevaziđenih formi ( npr. upotreba iste kašičice za pričešće u doba epidemije ). To je naš pravi problem, a ne vakcine, čipovi, šestice... Justin Waters, Срђан Шијакињић, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 13:41, cloudking рече Jer ako ni raniji hriscani nisu bili u pravu u vezi sa tim, sto bi danasnji bili? Expand A otkud to da nisu bili u pravu? Ti verovatno ne shvataš mogućnost zadobijanja blagodati (čitaj Duha Svetog, čitaj samog Hrista) vs. uobičajeno poimanje "kraja sveta" i "drugog i slavnog dolaska Hristovog", odnosno ne shvataš mogućnost da se u jednom trenutku u istoriji te dve stvari i vremenski poklope. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 14:32, dragisa рече A otkud to da nisu bili u pravu? Expand Pa jel se desila "poslednja vremena"? Jel bilo uspenje i armagedon? Ako je bio ja sam ga kanda prespavao On 22. 1. 2021. at 14:32, dragisa рече Ti verovatno ne shvataš mogućnost zadobijanja blagodati (čitaj Duha Svetog, čitaj samog Hrista) vs. uobičajeno poimanje "kraja sveta" i "drugog i slavnog dolaska Hristovog", odnosno ne shvataš mogućnost da se u jednom trenutku u istoriji te dve stvari i vremenski poklope. Expand Ne ja samo ne poznajem dovoljno bibljski koncept ziga zveri i koliko je realno uporedjivati ga s vakcinacijom. Zato sam iskreno pitao da mi neko objasni ako moze. Sta je zig zveri prema bibliji? Jel to nesto sto dobijes po zasluzi, ili nesto sto dobijaju oni koji nisu bili pravi hriscani ili nesto sto ti djavo uvaljuje na prevaru pa posle kukas celu vecnost? On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 14:47, cloudking рече ili nesto sto ti djavo uvaljuje na prevaru pa posle kukas celu vecnost? Expand I kad seđaše na gori Maslinskoj prema crkvi, pitahu Ga samog Petar i Jakov i Jovan i Andrija: 4 Kaži nam kad će to biti? I kakav će znak biti kad će se to sve svršiti? 5 A Isus odgovarajući im poče govoriti: Čuvajte se da vas ko ne prevari. Србољуб+ and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 17. 1. 2021. at 20:49, Рапсоди рече Има ли таквих ... Expand Има, сестро. Примио сам кинеску, првенствено да заштитим моје старије у кући. Пријавио сам све укућане и после пар дана смо добили позив за вакцинацију. Стварно нисам очекивао позив. Мислио сам да ће то да буде за пар месеци. Углавном, колико сам обавештен, та кинеска вакцина се производи по истом принципу као за сезонски грип, нису никакве новотарије. Пријавио сам се за руску и кинеску, у ове западњачке немам поверење. Прошло је два дана, немам никакве проблеме, мало боли рука на месту убода и то је то. Рекли су у болници ми да се причувам у наредном периоду, док вакцина не одради своје, у смислу да се не уноси алкохол, поштовати све епидемиолошке мере итд. Треба помоћи организму да направи антитела, значи витамини и остало. Рапсоди, -Владимир-, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 15:07, БанеЛ рече Има, сестро. Примио сам кинеску, првенствено да заштитим моје старије у кући. Пријавио сам све укућане и после пар дана смо добили позив за вакцинацију. Стварно нисам очекивао позив. Мислио сам да ће то да буде за пар месеци. Углавном, колико сам обавештен, та кинеска вакцина се производи по истом принципу као за сезонски грип, нису никакве новотарије. Пријавио сам се за руску и кинеску, у ове западњачке немам поверење. Прошло је два дана, немам никакве проблеме, мало боли рука на месту убода и то је то. Рекли су у болници ми да се причувам у наредном периоду, док вакцина не одради своје, у смислу да се не уноси алкохол, поштовати све епидемиолошке мере итд. Треба помоћи организму да направи антитела, значи витамини и остало. Expand Поштујем твој избор...са клаудом већ не могу да причам озбиљно . БанеЛ је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 15:10, Рапсоди рече Поштујем твој избор...са клаудом већ не могу да причам озбиљно . Expand Искрено, откад се десили у околини случајеви да неко млађи унесе у кућу вирус, а старији умру, пресекао сам и решио да се вакцинишем. Рапсоди, Србољуб+ and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 14:53, Рапсоди рече I kad seđaše na gori Maslinskoj prema crkvi, pitahu Ga samog Petar i Jakov i Jovan i Andrija: 4 Kaži nam kad će to biti? I kakav će znak biti kad će se to sve svršiti? 5 A Isus odgovarajući im poče govoriti: Čuvajte se da vas ko ne prevari. Expand E pa to, dakle moguce je da budes uzoran hriscanin celog zivota ali ako ti djavo na prevaru uvali zig zveri a da ti i ne znas sta je to, to je to. Zavrsio si s bogom? On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 15:14, БанеЛ рече Искрено, откад се десили у околини случајеви да неко млађи унесе у кућу вирус, а старији умру, пресекао сам и решио да се вакцинишем. Expand Знам толико нетипичних и нелогичних случајева, почев од примера да су сви у кући били заражени осим старог деке кога корона није ни дотакла, а није хтео да се изолује, па до потпуно средњовечних особа доброг здравственог стања и ненарушеног имунитета а да су имали средње до тежу клиничку слику, тако да нема правила. Србољуб+ and БанеЛ је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 22, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2021 On 22. 1. 2021. at 15:25, cloudking рече E pa to, dakle moguce je da budes uzoran hriscanin celog zivota ali ako ti djavo na prevaru uvali zig zveri a da ti i ne znas sta je to, to je to. Zavrsio si s bogom? Expand О земљо отвори се Пазите и бдите (под тим се подразумева, преведено на наше време.... молите се и постите ) Значи...молитвом, постом, редовним присуством на богослужењима не дајеш простор оном непомјенику да те превари. Имаш штит благодати Божије. Итд...итд. Знам да ћеш тешко да укапираш, али покушах. Србољуб+ and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука