Dragi Написано Октобар 26, 2020 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2020 Zašto bi se odvajali od države kada smo svi jedno isto? Smatram da treba da gledamo, da se potrudimo, da zajedno podignemo obrazovani sistem jednako za ceo narod a ne da se delimo i odvajamo. A crkvene škole bile bi privatne škole, ne javne - i ovo je već protivnarodno, zar ne. Pre svega što bi ionako samo jedna monetarna elita mogla da naplati privatne škole. Nije li to sektiranje? Isto važi za zdravstveni sistem, za bolnice, socijalne ustanove, narodne kuhinje, psihoterapije itd. Ovde svi zajedno moramo da se potrudimo, Crkva, narod, država, jer toliko bogati svi zajedno nismo. Što Crkvi možda treba jesu naučne institucije, ili organizacije, da može da daje odgovore na poznanja prirodne nauke. Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SrbinKatolik Написано Октобар 26, 2020 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2020 Nema tu odvajanja. Crkva bi u sekularnoj srpskoj državi imala svoje institucije. Pre svega ovde govorimo o vrtićima, osnovnim a posebno o srednjim školama. To je fina praksa po svetu što da ne. Time bi se crkva skrenula sa nekih drugih stvari a kojima se bavi i koje nikako ne spadaju pod crkvena pitanja. Crkva ima u Srbiji jako težak zadatak a to je Duhovna obnova celokupnog srpskog naroda koji sebe smatra Pravoslavnim. Narod u Srbiji jeste verujući, ali za razliku od Poljaka, Hrvata , ili po veri bliskim Grcima Srbi kao narod nisu prosvećeni vernici i to je glavni problem. Ovo je inače pre nekoliko godina izjavio sam patrijarh SPC Irinej i u potpunosti se slažem sa njim. Komunizam se u Srba primio kao ni kod jednog naroda bivše države. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Октобар 26, 2020 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2020 @SrbinKatolik Пре сат времена, SrbinKatolik рече Nema tu odvajanja. Crkva bi u sekularnoj srpskoj državi imala svoje institucije. Pre svega ovde govorimo o vrtićima, osnovnim a posebno o srednjim školama. To je fina praksa po svetu što da ne. Time bi se crkva skrenula sa nekih drugih stvari a kojima se bavi i koje nikako ne spadaju pod crkvena pitanja. Crkva ima u Srbiji jako težak zadatak a to je Duhovna obnova celokupnog srpskog naroda koji sebe smatra Pravoslavnim. Narod u Srbiji jeste verujući, ali za razliku od Poljaka, Hrvata , ili po veri bliskim Grcima Srbi kao narod nisu prosvećeni vernici i to je glavni problem. Ovo je inače pre nekoliko godina izjavio sam patrijarh SPC Irinej i u potpunosti se slažem sa njim. Komunizam se u Srba primio kao ni kod jednog naroda bivše države. Gde su Hrvati prosvećeni vernici, daj molim te... da su prosvećeni vernici, ne bi imali ufologa Tomislava Vlašića i njegovo Međugorje, kojeg je papa nedavno ekskomunicirao ( - pitam se šta će sad sa samim Međugorjem? - ). Srbi su daleko prosvećeniji Hrišćani za moj pojam. I mi imamo nešto protiv odvajanja. I šta ti smeta komunizam? Pa crni papa, general inkvizicije, ti je komunista Prvo, i komunizam je nastao od Hrišćana; a onda, komunizam je bio rezultat svog vremena i jedno rešenje za probleme tog vremena pre svega socijalne. Komunizam ima svoju istinu, ali nije jedina istina, što važi za svaku ljudsku ideologiju. Komunizam, kao i svaka druga ideologija, je samo deo jednog celoga. Tome celome treba težiti, onda se ima mesta i za komunizam i za kapitalizam I već dolazimo Svetosavlju i pravoslavnom katoličanstvu, a ni rimokatolička Crkva nije daleka po tom pitanju. Ili šta je sabornost - da se odvajamo, činimo ekstra skupinu? Ili pre da je sve dozvoljeno ali da budeš deo Crkve, svi zajedno, ujedinjeni i složni? Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SrbinKatolik Написано Октобар 26, 2020 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2020 Neozbiljan si. Ali to je dozvoljeno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Октобар 26, 2020 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2020 пре 26 минута, SrbinKatolik рече Neozbiljan si. Ali to je dozvoljeno. Po čemu sam neozbiljan? Nije li duhovnik međugorskih vidovnjaka postao ufolog i sektaš i na kraju ga je rimokatolička Crkva ekskomunicirala? A bilo je jasno. Jer kome će Bogorodica da se javlja redovno svake nedelje, naročito kada se žene i udavaju, keksuju se u prave decu, i naravno biznis i mnogo dolare..? Oni u Fatimi su je videli tri puta i postali su monasi. Ovi amo se keksuju i pr*aju i Bogorodica im govori svake nedelje... i popa im postade ufolog spreman da propoveda i vanzemaljcima. Ovo svi mi Hrišćani sad imamo lepo da prebolimo. Daj pusti me te hrvatske verske prosvećenosti. A privatne škole, rekoh, ko može da ih plati, radnik, seljak? Novobogataši mogu, a mi narod nas ko šiša...? Ne, ne, Svetosavlje ostaje lepo narodno Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SrbinKatolik Написано Октобар 26, 2020 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2020 Moj stav o Medjugorju ili plačljivim ikonama je poznat to su gluposti za neuke ljude. Ekskomuniciran svakako KC uvodi red i nema u KC tabu tema kao u SPC ajde da ne pominjem časni deo Pravoslavlja. KC rješava svoje probleme bori se i izborit ce se ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Октобар 27, 2020 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2020 пре 2 часа, SrbinKatolik рече KC rješava svoje probleme bori se i izborit ce se ! Што јесте, јесте, бори се и у тој борби има јасне циљеве. А сад, што су сви ти циљеви у свијету и зависе само од вјетрова који ту дувају, то наравно нема никакве везе са Христом. А поготово не, са истином вјере, коју КЦ тако исповиједа, као огледало свијета без Христа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука