Иван Ц. Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 Драги моји пријатељи, браћо и сестре, Ето, после 11 година невероватног пута и дружења, мислим да смо дошли до краја пута. Дошло је време да ставимо тачку. Много тога смо заједно прошли, од најлепших тренутака до оних веома тешких, чак и најтежих. Доживели смо да овде се заснују многи бракови, многа дружења, разни сабори, организације, хуманитарне делатности, награде... много, много тога... , мислим да има толико да би ми требало много времена да све то напишем, а и тада бих сигуртно много тога заборавио. Ја сам се много уморио. Немам више снаге ни воље. Једноставно, то би било то. Непрестано мољење људи да се сајт подржи, игнорисање оних који би могли да помогну, много, премного стреса и чега све не. Ово све емотивно и тешко доживаљавам, али ја не могу даље са Поукама. Мени су постале терет. Не могу да на сваку поруку која некоме може да се не свиди реагујем, страсирам се, постајем нервозан итд... доста је. Заиста је доста. Нажалост, било је овде многих који су били веома безобзирни према заједници. Доводили све у питање. Није битно ко су, само констатујем ту чињеницу. Они су убрзали моју одлуку да Поуке оду у историју и пензију. Верујем да сте се и ви, многи од вас уморили. Да не бисмо, као издувано пувало били за подсмех, боље је сада, док још имамо снаге ово зауставимо. Рекох, немам више ни средстава ни снаге да ово водим. Знам да ће тешко нешто боље да се изнедри у Цркви, мислим на интернет пројекат. То је, готово сам убеђен, немогуће бар један дужи период. Није претеривање, знам то. Људи, сајт ће бити доступан још неко време, можда желите нешто да преузмете, покупите... имате потпуно право. Ових дана сам добио обавештење да сам, на предлог многих људи града Крушевца, веома поштованих и цењених, добио највеће признање нашег града - Видовданску награду. То је невероватна част и велика радост за мене, но све је помешано са тугом због овога што се дешава са сајтом. Награда је заснована на мом мисионарском раду за време пандемије, тј. карантина, и свакодневног читања Акатистâ и молитава, као и довођења изузетних људи, који су сваке вечери држали предавање. Тако 40 дана.... Мени је то било нешто веома лепо, уживао сам што знам да су хиљаде и десетине хиљада људи то слушали и да им је много значило... но, осетио сам да је на Поукама дошло до замора, нема више тог елена, зато је време да се све ово повуче... неће бити лако, али преболећемо... ако Цркви овакав сајт и пројекат није потребан- нећемо га гурати на силу. Ја нисам у могућности да ово сâм изнесем. Ето, за сада толико... Много, много вам хвала. Знајте да ми много значите и да ћете ми увек бити драги пријатељи, ако Бог дâ и моји гости. Ваш, Иван Tanja M, Биљана, два, Tragalac and 19 осталих је реаговао/ла на ово 1 2 18 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ц. Написано Јун 17, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 Да... са гашењем Поука гасе се и сви остали подсајтови и пројекти... Свето Писмо, Кана, Црква.нет... Рапсоди, ekdikos_apomahis, Aleksandra_A and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 Znacio mi je dosta ovaj forum, on me je uveo u veru i zahvalan sam Bogu na njemu. Steta je sto nestaje. AnaLaz, stevan911, Иван Ц. and 7 осталих је реаговао/ла на ово 7 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 пре 4 минута, haveaniceday рече Znacio mi je dosta ovaj forum, on me je uveo u veru i zahvalan sam Bogu na njemu. Steta je sto nestaje. I meni je znacio Ovde sam potrosio punih 8 godina Mnogo uspomena Prijateljstava Nedostaju mi i stari forumasi kao Mladjoni, Lepi itd.... JESSY, Рисбо, Milica Bajic and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ц. Написано Јун 17, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 пре 8 минута, haveaniceday рече Znacio mi je dosta ovaj forum, on me je uveo u veru i zahvalan sam Bogu na njemu. Steta je sto nestaje. Драго ми је брате... haveaniceday and Рисбо је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ц. Написано Јун 17, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 пре 5 минута, Драшко рече I meni je znacio Ovde sam potrosio punih 8 godina Mnogo uspomena Prijateljstava Nedostaju mi i stari forumasi kao Mladjoni, Lepi itd.... Сећам се, ти си ме селио за Кш Ех, ја потрошио 11 година рада... крвавог брате... али ето, много тога научио, много тога се издешавало... Слава Богу за све! stevan911, Драшко and Рисбо је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 Koliko će još sajt ostati u funkciji? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ц. Написано Јун 17, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 пре 9 минута, Justin Waters рече Koliko će još sajt ostati u funkciji? Још око месец дана... Tanja M је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 Je l mogu da sacuvam sve ove tekstove koje su pouke objavljivale? (mislim na teoloske i poucne tekstove ne na poruke sa foruma. ) kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 пре 6 минута, Иван Ц. рече Још око месец дана... 11-ta godina. Nesrećan broj, simbol nedovršenosti, destrukcije, ne potpunosti. Da smo ušli bar u 12-tu. Šalim se ? Šteta, zaista šteta. Mislim da nije bilo boljeg ne samo pravoslavnog nego i uopšteno foruma gdje si mogao da pišeš diskutuje sa vrlo dobrom ekipom ljudi. Sramotno je da iz vrlo bogate crkvene kase ne može da se nađe 200 evra koliko treba za softver, ali... Ne rešavaju se mnooogo važniji problemi, pa gdje bi imao podršku jedan običan misionarski sajt. Meno je ovaj sajt puno značio. Em sam upoznao neke drage ljude, em mi je oblikovao i vjeru svjetonazor kojeg ću izvjesno držati dok sam živ. Šta da se radi idemo dalje александар живаљев, Broken, Рисбо and 5 осталих је реаговао/ла на ово 5 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 Аух... Можда ћу звучати емотивно, али... Што се недостатка средстава тиче, скандалозно је што СПЦ није препознала вредност једног оваквог места. Скандалозно. Поуке су све време постојања биле место које је окупљало један значајан део људи који су активни на интернету, а који су имали нешто вредно да кажу о питањима вере (а и о много других тема). Са друге стране, магнетски је привлачила и све који су интернет користили за учење о вери (а, опет, и о много других тема). Верујем да није могуће покушати да се изгугла нешто о некој верској теми, а да нас путеви интернета не одведу до Поука. Поуке су биле место дијалога, некад више некад мање слободног, али у односу на друге форуме на којима се може дискутовати у Србији, број саговорника, тема и промет порука (и разне друге околности), можемо рећи да је овај сајт свакако место слободоумног и културног дијалога. Толико важних тема је овде начето, претресено и затворено. Многе од тих тема су биле незгодне, шкакљиве, а опет тако болне и од суштинског значаја за свакодневни живот (прави живот, ван интернета) многих људи. Без ове јединствене атмосфере слободе, поштовања и разумевања разних погледа на веру и живот уопште, нема шанси да би такве теме могле бити обрађене, а многи људи би остали ускраћени за Живе Речи Утехе. Ако Црква не види колико је једно овакво место потребно да би се ширила позитивна слика о Цркви међу најширим круговима, ако не види колико је важно да се непрестано рађају и у сучељавањима опробавају нове идеје унутар Цркве, у времену када тешке дилеме пристискају и њу и друштво у целини - онда је то једна трагична кратковидост и дај Боже да нам се не обије свима о главу. СПЦ би морала да финансира до последње паре све трошкове једног оваквог сајта и да обезбеди довољно квалитетних људи (свештеника, ђакона, других својих запослених, дакле не нужно волонтера) који ће да раде на сајту и одржавају га. Дозволити да овакво место пропадне због недостатка средстава за одржавање и/или што људи који га воде имају и друге ствари у животу о којима морају да се брину би било заиста велика грешка. Рапсоди, Danijela, Sanja Т. and 12 осталих је реаговао/ла на ово 6 9 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 Да не причамо о томе што су осим духовне хране, људи који чине ово место често обезбеђивали и земаљску храну угроженима. У више акција је скупљано за огрев, лекове, одлазак на опоравак, храну и свакодневне потрепштине више породица и појединаца. Aleksandra_A, Рапсоди, Tumaralo. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 4 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 Штета је да не остане нека архива са темама. Има доста тога занимљивог, хиљаде страница су у питању. Jestira., Степекс, Рапсоди and 5 осталих је реаговао/ла на ово 7 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Јун 17, 2020 Пријави Подели Написано Јун 17, 2020 " Апостол Павле и порука Еванђеља коју је проповедао и коју Лука кроз Дела апостолска наново приповеда и проповеда су компатибилни са културолошким вредностима епохе. Мудрост апостола Павла је мудрост хришћанства. Вера Цркве је вера која не негира и потире вредности једне културе, већ их афирмише, преображава и осмишљава на један нови и другачији начин, дајући кроз веру у Христа смисао свеколиког постојања, наиме веру „да Бог није тако далеко ни од једнога од нас… јер у њему живимо, мислимо и јесмо…“ (Дап 17, 27–28).(део текста П.Драгутиновића о апостолу Павлу) Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jestira. Написано Јун 18, 2020 Пријави Подели Написано Јун 18, 2020 Oni iz crkve misle da je pisanje po internetu opasno i da time zakopavamo sebe... Рапсоди and Рисбо је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука