Jump to content

Da li Amerika klizi u haos

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Avocado рече

Link? Naziv naučnog rada?

SCHOLAR.HARVARD.EDU

Roland G. Fryer J. An Empirical Analysis of Racial Differences in Police Use of Force. Journal of Political Economy. Forthcoming.

пре 6 минута, Avocado рече

Ne dajem preglede/pare besprekornim "rasnim realistima" bez preke potrebe...

Ovoga puta je preko potrebno.

Mislim da je vreme da podneseš toliku žrtvu.

Samo 1 view.

Ne brini se, YT ga ionako neće uračunati svojim algoritmima.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Juanito рече

Ничег нема док не кренемо људе да посматрамо као индивидуе, иначе ћао цивилизацијо. Отклон од племенског (без обзира на то око чега се племе окупило) је суштинско за развој цивилизације. То наравно важи за обе стране, и за ове што се позивају на статистику и на ове што за све окривљују белце и проглашавају све црнце жртвама. 

Иначе долазимо до опасних бизарности. Рецимо, на основу тога што већину злочина почине мушкарци, жене би заиста требало да стрепе од свих кушкараца, те је овај модерни прогресивисички наратив о свим мушкарцима као потенцијалним силоватељима оправдан. Најлакше је наћи статистику и користити је за правдање предрасуда, тим пре што смо биолошки наштеловани за предрасуде. Тешко је посматрати сваког човека као појединца независног од статистике. 

To svakako ne bi trebalo da bude po švedskom modelu. 

Otklon od plemenskog bi značilo baš priklanjanje tom švedskom modelu što svakako nije dobro za ljude uopšte niti za očuvanje civilizacije i kulture. Važnije je da se postigne opšteljudsko razumjevanje (ako je moguće),  koji je to oblik "plemenskog", šta je to tj koji je to nivo interakcije afirmisanih individua tako da se formira uspješno društvo u kome niko ne bi patio radi ovakvih stvari poput rasizma. 

Možda to nikad neće biti moguće...možda je jedino švedski model dovoljan da eliminišeš rasne i druge probleme, ali to onda stvar neke treće probleme uništavanja svega ljudskog i onog lijepog, duhovno estetskog što nas čini ljudima. Možda i mimo toga, u nekoj daljoj budućnosti tehnologija zamjeni mnoge mehanizme države i društva kojim danas upavljaju pojedinci, tako da će u tom sistemu individua lako da pronađe neki svoj put u kome neće patiti radi drugih, ali opet ćemo doći na nivo "nihilizma i dosade". 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito said:

На коју фору ишта више верујеш у вези ковида? Најозбиљнје питам, без ироније. И ништа не тврдим, можда је и још горе него што тврде, можда боље, не знам, него најозбиљније питам како је могуће да након свега икоме ишта верујемо? И ту не мислим само на политичаре и званичне медицинске организације, него и на истраживаче, објављене радове итд. Буквално је све што се причало, радило и објављивало било тешки хаос, дилетантизам, а ишло се и до отвореног мувања и коришћења сумњивих података. При том, док медији шире овај хаос и панику, мени лекари из Србије, клиничари с првих линијиа фронта, с којима сам комуницирао дају једну умерену слику са разумном дозом опреза. И сад коме да верујемо?

Ako se dobro sećam na respiratorima je u Srbiji u jednom trenutku bilo oko 150 pacijenata, dok je juče taj broj bio 15

Подели на овим сајтовима

40 minutes ago, Tumaralo. said:

SCHOLAR.HARVARD.EDU

Roland G. Fryer J. An Empirical Analysis of Racial Differences in Police Use of Force. Journal of Political Economy. Forthcoming.

Abstract:

This paper explores racial differences in police use of force. On non-lethal uses of force, blacks and Hispanics are more than fifty percent more likely to experience some form of force in interactions with police. Adding controls that account for important context and civilian behavior reduces, but cannot fully explain, these disparities. On the most extreme use of force –officer-involved shootings – we find no racial differences in either the raw data or when contextual factors are taken into account. We argue that the patterns in the data are consistent with a model in which police officers are utility maximizers, a fraction of which have a preference for discrimination, who incur relatively high expected costs of officer-involved shootings.

Da zanemarim sve druge probleme sa ovom studijom... čak i ona ima problem da objasni boldirani podatak...

Nešto detaljnija kritika:

Ovoga puta je preko potrebno.

Mislim da je vreme da podneseš toliku žrtvu.

Samo 1 view.

Ne brini se, YT ga ionako neće uračunati svojim algoritmima.

Nema potrebe... evo dovoljan je bio jedan primer da potvrdi moje sumnje zašto se postavlja klip o analizama umesto konkretnih analiza...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Juanito рече

На коју фору ишта више верујеш у вези ковида? Најозбиљнје питам, без ироније. И ништа не тврдим, можда је и још горе него што тврде, можда боље, не знам, него најозбиљније питам како је могуће да након свега икоме ишта верујемо? И ту не мислим само на политичаре и званичне медицинске организације, него и на истраживаче, објављене радове итд. Буквално је све што се причало, радило и објављивало било тешки хаос, дилетантизам, а ишло се и до отвореног мувања и коришћења сумњивих података. При том, док медији шире овај хаос и панику, мени лекари из Србије, клиничари с првих линијиа фронта, с којима сам комуницирао дају једну умерену слику са разумном дозом опреза. И сад коме да верујемо?

Što se tiče mrtvih...stvarne cifre mogu biti samo veće od službenih (ako se govori u kontekstu umrlih od korone i umrlih zbog korone)...a u većini slučajeva su veće jer negdje se namjerno krije broj mrtvih, negdje nemaju resursa da budu ažurni, negdje nemaju resursa da uopšte budu precizni...

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

На коју фору ишта више верујеш у вези ковида? Најозбиљнје питам, без ироније. 

Никоме не верујем, али морам да имам неку референцу ако причамо шта се дешава негде. У овом случају у Америци, то сам написао јер је Млађа коментарисао да Амери спајају све умрле заједно. Зато сам узео њихов CDC као званичну институцију. Можда они лупају, немам појма (у ствари, надам се да лупају и да је много мање људи настрадало од ових званичних цифара које јесу страшне).

И ништа не тврдим, можда је и још горе него што тврде, можда боље, не знам, него најозбиљније питам како је могуће да након свега икоме ишта верујемо? И ту не мислим само на политичаре и званичне медицинске организације, него и на истраживаче, објављене радове итд. Буквално је све што се причало, радило и објављивало било тешки хаос, дилетантизам, а ишло се и до отвореног мувања и коришћења сумњивих података. При том, док медији шире овај хаос и панику, мени лекари из Србије, клиничари с првих линијиа фронта, с којима сам комуницирао дају једну умерену слику са разумном дозом опреза. И сад коме да верујемо?

Све се слажем 100%. Мени кад потражим информације о томе тек онда ништа није јасно. А ове наше домаће "експерте" тек не слушам, јер ми онда припадне мука.

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, GeniusAtWork said:

Никоме не верујем, али морам да имам неку референцу ако причамо шта се дешава негде. У овом случају у Америци, то сам написао јер је Млађа коментарисао да Амери спајају све умрле заједно. Зато сам узео њихов CDC као званичну институцију. Можда они лупају, немам појма (у ствари, надам се да лупају и да је много мање људи настрадало од ових званичних цифара које јесу страшне).

U pravu si, nisam se ja dobro izrazio, ne spajaju sve, ali je tesko ustanoviti od cega je neko umro, posebno u sezoni gripa i jos jednog virusa koji takodje napada respiratorni sistem. Zato sam mislio "koji je pravi broj" jednsotavno uzmemo sve te smrti ove i proslih godina i pogledamo razliku.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Avocado said:

Jel se kupovina pljuga lažnom novčanicom od strane osumnjičenog koji uopšte nije ni bežao sa lica mesta, nego sačekao policiju računa u privredni kriminal ili nešto drugo?

Naravno da nije, ali tesko da je jedan slucaj dokaz sistematskog rasizma u zemlji koja ima 320 miliona prijavljenih i ko zna koliko neprijavljenih gradjana.

Pusti bre 2019... to jeste mali uzorak... a možemo da idemo na najveći... da li se

ikada desilo da policija ubije nenaoružanog belca, osumnjičenog za nenasilno delo, koji je već bio u lisicama 10 minuta pre ubistva?  (ili nešto slično/uporedivo)

Ne znam, mozda jeste mozda nije. Nisam gledao niti me je zanimalo, jer je irelevantno, mene zanima da li postoji sitematski rasizam jer ako postoji to je veliki problem a ako ne postoji - laganje o postojanju istog pravi mnogo vece probleme. Naprimer u ovim protestima je unisten ogroman broj restorana, prodavnica, malih biznisa, ubjeno je  bar jedan crnac i jedan belac (od strane protestanata) .. i glavni uzrok za to je cinjenica da mediji konstatno sire neku pricu o sistematskom rasizmu prema crncima i kako panduri cim vide crnca oni pucaju.

Na stranu sto iste organizacije koje organizuju ove proteste nisu snosile nikakvu odgovornost za prethodne gluposti koje su radili- ferguson naprimer.

Ja licno ne volim taj narativ zrtve gadi mi se i kod belaca i kod crnaca a posebno mi se gadi kod srba gde smo mi jadni zrtve amerike i natoa, i nista lose nismo uradili nikad i sve sto nam se desilo krivi su dusmani sa strane. Isto kao sto pune glave srpskom narodu, ja isto vidim da se desava crncima u usa. Umesto da uce skole, iskoriste sve beneficije koje imaju i napreduju u zivotu, njih pale neki mediji da su nemocni pred zlim rasistima republikancima.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Avocado said:

To niko ne može da zna osim samog ubice... ali verujem da jeste...

Licno sumnjam da jeste.
Sledece cinjenice:
floyd i taj policajac su se znali koliko sam razumeo -15tak godina, radili su obezbedjenje zajedno, znaci moze da bude licni problem.
Sef tom policajcu je crnac, ima mnogo crnaca oko njega, da je rasista, videlo bi se to pre.
Sa njim su bila jos 3 policajca od kojih su dvojica druge rase. (pokazao sam sliku svih).

Dakle, licno sumnjam da je motiv rasizam. Moze da bude, al pre ce biti da je samo bezobrazno govedo u pitanju koje misli da moze da tera silu nad nekim koga mozda nije voleo iz nekih drugih razloga.

Ali da, tesko moze da znamo. Mada ne vidim sto bih odmah skocio na zakljucak da jeste...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Tumaralo. Cisto da znas, ja se u ovom slucaju slazem sa tobom i sa ovim kenjatorima, ali stvarno bi mogao da biras malo bolje od koga biras argumente. Ima mnogo ljudi koji objasnjavaju i debunkuju tvrdnje o rasizmu mnogo bolje od "americke renesanse" i slicnih smecara od ljudi.

Bukvalno samo skodis svom argumentu time sto citiras njih. Ne kazem da nisu u pravu po pitanju nepostojanja sistematskog rasizma i da to nije ad hominem, ali naravno da ce rasisti biti protiv price da postoji sistematski rasizam i da se treba boriti protiv istog - mislim da ne treba da objasnjavam njihove motive.

U americi vecina crnaca ti je normalno, i vecina ljudi zive ekstra, bez ikakvih rasnih predrasuda, druze se, bleje sa belcima, azijatima i nema nikakvih problema, vecina ljudi ne gleda rasu uopste.

Problem su kriminalne i propgandne manjine identitarijanaca, kolektivista kako kod crnaca tako i kod belaca.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Juanito said:

Nije to samo za kovid, u pitanju je sve sto se plasira po medijima.... nazalost svi mediji imaju svoje biase, nauka je efektivna ali spora, i sami naucnici imaju svoje biase - i onda da bi se znalo sta je istina mora da se ceka dosta dugo da se isproveravaju svi podaci.

Posebno kada su u pitanju statisticke stvari kao sto je covid, ekonomija, drustvena stanja i pitanja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...