w.a.mozart Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 5 hours ago, ZeroPercent said: Moraces da mi pojasnis sta si hteo ovde da mi kazes jer ja ne razumem. Da li kazes da je ovo dokaz? Ja ne vidim u paragrafu nista osim vise nedokazanih cinjenica i prica? nema dokaza, možemo samo da ćaskamo. Htedoh da ukažem na to da Bog ne trguje dokazima niti ih koristi onako kako mi mislimo da treba. On je (po meni) mnogo sličniji umetnosti nego nauci... i to je problem. Pre će ga ljudi naći u Mocartovoj operi i Bahovoj pasiji nego u nauci. Naći ćemo ga i u Gaudijevim građevinama i knjigama Dostojevskog itd. Dakle, umesto dokaza možda treba poći od lepote. Da li vas je ova vest potresla? Nije? Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 пре 6 часа, ZeroPercent рече Tako je, samo prijateljska konverzacija izmedju strana Nemam nesvesnih zelja Ne razumem koja je poenta, jer nije bitno kako se tacno prevodi vec koja je definicija. To mozes da vidis na onoj wikipedia strani. Moraces da mi pojasnis sta si hteo ovde da mi kazes jer ja ne razumem. Da li kazes da je ovo dokaz? Ja ne vidim u paragrafu nista osim vise nedokazanih cinjenica i prica? Bog postoji nezavisno od toga da li imamo dokaza ili ne. Nije on u nekom kvantnom stanju postojanja. Niti znam odakle ti to a njega nema kada ima dokaza. Jer to onda po definiciji ne moze biti dokaz. Za coveka postoji dokaz naravno. Definisalo smo sta je covek, i mozemo da vidimo, osetimo, pomirisemo, cujemo coveka... Dokaz je nesto sto kolektivno svi mozemo da potvrdimo i observujemo. Medicina je bazirana na naucnim dokazima i nije bitno kako ljudi interpretiraju dokaze vec naucna prihvacenost. To nije isto kao za Boga, gde nemamo takvih dokaza. Vec imamo samo interpretaciju prica. Istina nije devojka, sva trenutno najveca otkrica u nauci kao Avioni, rakete, kompjuteri, medicinski principi, bukvalno sve sto koristis je bazirano na principu "The Scientific method". To je jednostavno pravilo koje je unapredilo svet na sve moguce nacine jer je najpouzdaniji nacin do istine i nacin skupljanja dokaza. Slobodno mozes da mi kazes neki novi nacin, biraj ti slobodno, da mi dokazes da Bog postoji. Sve sto ovde kazes je da ima mnogo nacina ali mi ne dajes nista konkretno. Ja te pitam za konrektni dokaz. Ako mi kazes da ga moram naci sam, to znaci da ti nemas dokaz koji mozes da mi pokazes i to je odgovor na moje pitanje. Takodje dosta pricas o osecanjima, mene ne zanimaju ni sta ti osecas ni sta ja osecam, to ne dovodi do istine, to je dokazano i tacka. Ne razumem kako moze bog samo da se javi u svom eksperimentu. Svako istkustvo koje neko ima moze da se opise. U tom opisu iskustva moze da se validira da li je iskustvo dokaz ili ne. Zbog toga se ne slazem da je bilo sta u vezi ovoga subjektivno i da svako treba svoj dokaz da nadje. Ako nemas dokaza koji su razlozi zasto ti verujes? Znaci prvo vera pa onda cilj i drugo. Zasto ti se stvorila ta vera, i zasto ne bi imao vere u magicne patuljke umesto u Boga? Takodje, ako zamenom reci Boga u "magicne patuljke" taj paragraf zvuci i dalje isto ubedljivo, onda mozda nije pravi nacin dolaska do vere Okej, pozdravi ga :P Medicina je empirijska (iskustvo) nauka orijentisana na praksu. Tom prilikom poslužuje se i prirodne nauke. Prirodna nauke je jedno radno sredstvo medicine kao empirijska nauka, ali sama medicina je empirijska nauka orijentisana na praksu. Ovo je zvaničan status medicine. I ukoliko se pozivaš na nauku, imaš tako da prihvatiš. Ali okej, najviše svađa imamo u teologiji, i nauci, da ne znaš ko je gori Dakle, iskustvo (empirizam) i praksa... Lekar koji te leči od gripa koji dokaz ima da imaš grip? Nema nijedan dokaz. Nego upoređuje tvoje simptome koje imaš sa iskustvom i po njima određuje praksu tj. tvoje lečenje. Ukoliko ozdraviš, uzima dokaz da je doneo pravilnu dijagnozu iako si možda imao drugu bolest ali si ozdravio. I na isti način funkcioniše vera i dokazi o veri : iskustvo i praksa, dakle empirizam. Ali jedno, medicinu, brojiš u nauku, a veru koja isto funkcioniše nju..? Ali da znaš, i vera je nauka, naime spada u kulturologiju i u duhovne nauke (istorija, umetnost, muzika, literatura, socijalne nauke, ekonomija, religija itd.), a dodiruje se i sa ljudskim naukama (psihologija, pedagogija, antropologija, humanbiologija itd.) mada se zvanično ne broji u ljudske nauke, ali ima dodira. Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pinocchio's Half Brother Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 14 hours ago, Протомајстор said: То уопште није тачна топ-листа. A nije tačna? Kako ti to određuješ "tačnost"? Imaš svoju listu? Deder mi je pokaži, sad si me uradoznalio. Tražio si naučnike-ateiste iz prirodnih nauka, a ja sam ti pokazao i više. Ima l` moždakar neka "Teolopedia" koja ima "tačnu top-listu"? (Hebote.. Šta je to "tačna top-lista" ateista kod cenjenih teologa.. da mi je znati..?!? Vi bogoslovi imate sklonost da zanemarujete i frljate na stranu stvari koje vama ne idu u prilog. Al` dobro, to vam je pos`o) Evo ti potpunija lista. (Verovatno ćeš i njoj zameriti). No ne budi lenj kao juče. Lists of atheists - Wikipedia EN.WIKIPEDIA.ORG 14 hours ago, Протомајстор said: Можда ћу те још насмејати Ma nećeš me nasmejati! Rastužio si me, bolan.. s neodgovorom tvojijem, aman-zaman! 14 hours ago, Протомајстор said: четири књиге из филозофије природних наука које су на мене највише утицале да се учврстим у вери: Дарвин, Постанак врста (промишљања англиканског теолога о биологији) Хајзенберг, Физика и метафизика (разговори са Бором и Ајнштајном) Башлар, Рационални материјализам (нема везе са насловом) Хокинг, Кратка повест времена (нема ништа о праповести времена, али се провлачи између редова) Znam kako su uticale. Sve ovo što si pročitao uverilo te je da to nije tako kako piše, no je sve suprotno (jednostavnije nemrem se odrazit`). (Nažalost, Bašlara nisam čit`o, i zato velika hvala na indirektnoj preporuci ) Kratka napomena: Bibliju sam pročitao nekoliko puta. Bez lažne skromnosti, jedno sedam ili osam puta. Od korica do korica**. Poslednja dva puta (pre desetak godina) sam pozvao u pomoć, izmđu ostalih, i sledeću godspodu: Atanasija zvanog Veliki, Avgustina Kartaginskog, Jovana Damaskina, itd. I pravo da ti kažem, jedino što sam od njih naučio je kako iz Pisma uzimati po slobodnoj volji rečenice, tj. izvlačiti ih iz konteksta, i onda ih mećati de god mu drago, gde veze nema s vezom. E vala, ako ništa, to me je makar nasmejalo & oraspoložilo **Mnogo češće izdanje Kršćanske sadašnjosti nego naš prevod sa Devterokanonskim knjigama. Zato što je onaj mnogo razumljiviji, a i lična imena junaka, gradova i geografskih predela su bliže izvoru, tj. hebrejskom jeziku. . . . Докажи ти да Бог не постоји. A ovo, ič? Neš mi reć` "kako se dokazuje da bog ne postoji"? Jao, bre, što si takav! Možda ne znaš kako, hm? Evo da ti pomognem kratkom pričicom... "Ko ima uši neka čuje..." Daklem, možda znaš, a mož` biti da i ne znaš, da svaki ateista, pogotovo ateista sa dna kace, drži po jednoga zmajčeka u garaži. Ako naravno ima garažu, tj. ako ima aftomobilus i potrebuje garažu. Ako pak neima, ondakar moš zmaja (za ..ja, pa) na tavan, il` u podrum il` na neko tako skrovito mesto, gde drugi ne zaviruju često. Mnogi vlasnici kućnih psića & kerova tijekom ovijeh našijeh policiotskih dana & časova izvode svoje ljubimce u šetnju i na "pražnjenje". No mi, zmajoposednici, nismo od države tražili takve ustupke, jer, mi samo pustimo svoje aždahe iz gorepomenutih prostorija, te one veselo & razdragano lete i kerebeče se po ajeru nebeskom... Sutra pogledaj bolje u nebo možda vidiš jednog ili više njih kako u jatu plove.... ...kako? Ne veruješ u zmajeve? Pa ja imam jednog sa zlatno-zelenim krljuštima! Ako mi ne veruješ, tvoj problem. Koliko je samo knjiga napisano o zmajevima, a toliko još uzgredno pomenuto međ` drugim temama literarnim da normalno čeljade nemoš da ne bilivi u nji`. (Ako jednom navrneš do mene, rado ću ti pokazati mog Odžačara /ime mog zmajčeka/. Al` nemo` da budeš neverni Toma). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 41 minutes ago, Pinocchio's Half Brother said: Ne veruješ u zmajeve? Ха! Имаш један велики проблем ту. Хинт - веома лоша аналогија. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pinocchio's Half Brother Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 2 minutes ago, Grizzly Adams said: Хинт - веома лоша аналогија. Pa, s obzirom na obzir, tj. na odgovor koji sam dobio, i ono moje je zadovoljavajuće. U istom smislu & stilu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 Just now, Pinocchio's Half Brother said: Pa, s obzirom na obzir, tj. na odgovor koji sam dobio, i ono moje je zadovoljavajuće. U istom smislu & stilu. Одговорио истом мером... онда је ок... Је л си у комшулук негде или патиш од несанице? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pinocchio's Half Brother Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 2 minutes ago, Grizzly Adams said: Је л си у комшулук негде или патиш од несанице? Nismo komšije, mada bih ja zaista voleo da jesmo. Nego, imam naopak režim spavanja-nespavanja. (Doći će mi glave jednom ovo ) Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 пре 12 часа, Pinocchio's Half Brother рече Kratka napomena: Bibliju sam pročitao nekoliko puta. Bez lažne skromnosti, jedno sedam ili osam puta. Od korica do korica**. Poslednja dva puta (pre desetak godina) sam pozvao u pomoć, izmđu ostalih, i sledeću godspodu: Atanasija zvanog Veliki, Avgustina Kartaginskog, Jovana Damaskina, itd. I pravo da ti kažem, jedino što sam od njih naučio je kako iz Pisma uzimati po slobodnoj volji rečenice, tj. izvlačiti ih iz konteksta, i onda ih mećati de god mu drago, gde veze nema s vezom. E vala, ako ništa, to me je makar nasmejalo & oraspoložilo Pa, nije bas tako Half da su svetitelji uzimali kako ko je hteo po slobodnoj volji neke recenice iz Pisma i izvlacili ih iz konteksta i tumacili tako bez neke veze. Nisi mozda to bas dobro razumeo ili shvatio kako to ide sa svetootackim tumacenjem Pisma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZeroPercent Написано Април 22, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2020 On 4/21/2020 at 6:31 PM, GeniusAtWork said: Научним методом се не долази до било каквих истина (или "истина", а још мање Истина). Он служи да се поставе и тестирају хипотезе и теорије да би се објасниле одређене појаве у природи. Као што вероватно знаш, једна од ствари која сваку научну теорију чини теоријом је њена оборивост. Било која теорија пада ако се експериментално утврди да даје резултате који су забрањени том теоријом. Зато треба бити обазрив са синтагмама као што је "научна истина" јер немају баш много смисла у реалности. Okej, trebao sam drugacije da se izrazim. Mi koristimo nauku da stignemo do modela koja su najlogicnija objasnjenja trenutnih dokaza. Naravno da ponekad moze da se pogresi. Poenta je da je najblizi istini ako najlogicnije objasni pojave na osnovu dokaza. Na primer, bilo je prihvaceno da je Zemlja ravna ili da se sve vrti oko zemlje, ali to je zato sto je to bilo najlogicnije objasnjenje tih dokaza. Ako se neko tada uverio da je Zemlja okrugla bez dokaza nego mu samo osecanje desilo, to nije impresivno vec iracionalno i pogresno razmisljanje. 23 hours ago, Протомајстор said: Па рекао сам да знам, а не да верујем. Спознао сам Бога и лепо ми је, али имам само једну улазницу за представу. Издата је на мој ЈМБГ и не могу да је делим, а волео бих да је накратко позајмим многим драгим особама из мог окружења. Не може се. Немамо доказа да смо деца баш тих родитеља, а ипак верујемо. Немамо доказа да ћемо сутра бити живи па ипак верујемо и надамо се. Немам доказ да ме жена не вара, али верујем. Једино сам у Бога сигуран. Свако добро. Zapravo, znanje je podskup verovanja. Ti verujes da je tacno da postoji, i posto mislis da imas dovoljno dokaza, ti klasifikujes to kao znanje. Nemoguce je ne verovati a znati, jedino ako mislis na klasicnu veru za koju teisti pricaju da imaju osecaj da bog postoji ali nemaju dokaza. Okej, objasni mi onda zasto mislis da znas. Ne, imamo dokaza da smo deca nasih roditelja. To su nam rekli roditelji a oni su dovoljno pouzdani za prihvacenje ovog iskaza koji nije neverovatan sa obzirom da je tako u vecini porodica. Takodje imamo i testove za to, tako da ako neko ima dobar razlog za preispitivanje moze da se testira. Ja ne verujem da cu sutra da zivim, ja verujem da cu sutra verovatno da zivim. To je na osnovu svog zdrastvenog stanja, statistickih podataka i prosecnog zivotnog veka. Sto se tice da me zena vara, to je vise da znam da me vara ali nemam drugu pa sta cu... :P Poenta je, treba verovati u stvari na osnovu dovoljno dobrih dokaza. 21 hours ago, Nikol Tatalovic said: Zato sto je njegovo Kraljevstvo vjecno,molim se i idem na sluzbu.Puno mi je pomogla molitva ozdravila sam.volim otici do Majke Bozije Lepavinske kad idemo svi ko porodica.manasti Sv.Jovan Preteci je u Gomirju ja sam tamo zivila . Meni ovaj paragraf nema smisla. Kako znas da njegovo kraljestvo postoji? Sto se tice molitve, moras da demonstriras da si ozdravila zbog toga. To je zapravo greska u razmisljaju:https://en.wikipedia.org/wiki/Questionable_cause Primer dat u tom tekstu je "Svaki put kada odem da spavam, sunce zalazi. To znaci da moje spavanje tera sunce da zalazi." Kao sto svi znamo, to nije tacno, ali demonstrira isti tip razmisljanja kao sto ti imas kod molitve. Da li imas dokaz da je molitva uzrok? 19 hours ago, Натан said: Наравно да могу своје искуство да опишем. Али, опет, оно је ипак само мој доказ који је по природи метафизички и субјективан, те не могу да ти га презентујем. Могуће је само да ти испричам, а ти да ми верујеш. Voleo bih da cujem tvoje iskustvo i tvoje zakljucke svakako 18 hours ago, w.a.mozart said: nema dokaza, možemo samo da ćaskamo. Htedoh da ukažem na to da Bog ne trguje dokazima niti ih koristi onako kako mi mislimo da treba. On je (po meni) mnogo sličniji umetnosti nego nauci... i to je problem. Pre će ga ljudi naći u Mocartovoj operi i Bahovoj pasiji nego u nauci. Naći ćemo ga i u Gaudijevim građevinama i knjigama Dostojevskog itd. Dakle, umesto dokaza možda treba poći od lepote. Da li vas je ova vest potresla? Nije? Da li to znaci da nemas validan razlog za verovanje u Boga koji mi mozes reci? Sve sto cujem je "Imam validan razlog, ali ne mogu ti pokazati." Mislim ono, blago tebi ali meni to nista ne znaci. 17 hours ago, Dragi said: Medicina je empirijska (iskustvo) nauka orijentisana na praksu. Tom prilikom poslužuje se i prirodne nauke. Prirodna nauke je jedno radno sredstvo medicine kao empirijska nauka, ali sama medicina je empirijska nauka orijentisana na praksu. Ovo je zvaničan status medicine. I ukoliko se pozivaš na nauku, imaš tako da prihvatiš. Ali okej, najviše svađa imamo u teologiji, i nauci, da ne znaš ko je gori Dakle, iskustvo (empirizam) i praksa... Lekar koji te leči od gripa koji dokaz ima da imaš grip? Nema nijedan dokaz. Nego upoređuje tvoje simptome koje imaš sa iskustvom i po njima određuje praksu tj. tvoje lečenje. Ukoliko ozdraviš, uzima dokaz da je doneo pravilnu dijagnozu iako si možda imao drugu bolest ali si ozdravio. I na isti način funkcioniše vera i dokazi o veri : iskustvo i praksa, dakle empirizam. Ali jedno, medicinu, brojiš u nauku, a veru koja isto funkcioniše nju..? Ali da znaš, i vera je nauka, naime spada u kulturologiju i u duhovne nauke (istorija, umetnost, muzika, literatura, socijalne nauke, ekonomija, religija itd.), a dodiruje se i sa ljudskim naukama (psihologija, pedagogija, antropologija, humanbiologija itd.) mada se zvanično ne broji u ljudske nauke, ali ima dodira. Ne, lekar ima dokaze. Na osnovu istorije simptoma koju grip prouzrukuje, kao intenzitet, redosled, tajming itd. On na osnovu toga, pravi listu mogucih zdrastvenih problema i prepisuje terapiju. On ne kaze "neam pojma, aj da probamo da vidimo da li je grip", on kaze "Na osnovu svih faktora oko ovih simpoma, deluje trenutno najverovatnije da je grip. Prepisacu takvu terapiju." Ako te prodje, prolazak posle te terapije je karakteristicno za grip, i dovoljno je dobro zakljuciti da je to grip na osnovu svih ovih dokaza. Naravno, moze da bude nesto drugo, ali nemamo razloga da to mislimo i zbog toga je grip. Ako slicno funkcionise vera, onda super, pokazi mi sve to u veri. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pinocchio's Half Brother Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 5 hours ago, Bokisd said: Pa, nije bas tako Half da su svetitelji uzimali kako ko je hteo po slobodnoj volji neke recenice iz Pisma i izvlacili ih iz konteksta i tumacili tako bez neke veze. Nisi mozda to bas dobro razumeo ili shvatio kako to ide sa svetootackim tumacenjem Pisma. I ja se slažem da se ne možemo složiti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 On 21.4.2020. at 17:48, ZeroPercent рече On 21.4.2020. at 15:39, Bokisd рече (uf, bas si se uhvatio poduhvata da pricas i polemises sa njih 5,6,7..... mislio sam da samo ja na forumu mogu tako nesto,....) Pa, vidi, ne moze da skupljas automobile kao neki cilj zivota i da paralelno budes dobar covek, - zato sto skupljas automobile.... nego valjda prvo si dobar covek i onda ti je i cilj da kada skupljas automobile, to radis tako da budes dobar i posten i pravedan (ovo proistice iz toga sto je neko dobar) covek. Dok ovde, prvo ide to da smo poverovali u Boga i Pismo i na osnovu toga smo i dosli do toga da bez dela nasa vera u Boga je mrtva. I, na osnovu toga imamo taj svoj cilj i svrhu zivota kroz dobra dela - koje pocivaju na tome da smo poverovali u Boga. Znaci, to je sve proisteklo iz vere u Boga. Recimo, bez te vere u zivog i istinitog Boga, licno ne bih se trudio da imam dobra dela i da budem dobar covek i ko zna kakav bi bio covek da nisam poverovao u Boga i njegovu rec i zapovesti. I, kako vise cinimo dobra dela, tako nam se i sam Bog sve vise i vise otkriva i potvrdjuje veru u Njega - koje dostizemo dobrim i pravednim delima. I, to je kao neki krug, koji nema kraju, sto vise licno verujemo u Boga, On nam i vise potvrdjuje samog Sebe i daje nam blagodat na razne nacine. Tako da oni koji su dostigli savrsena dela i dobrotu u srcu i umu, mogu da cine razna cuda i da molitvom isceljulju ljude i slicne stvari. Jer, to im Bog sve daruje na osnovu njihove vere i dobrih dela. Kako kaze jedan svetitelj..... Kroz dela se otkriva vera, poput lica kroz ogledalo.... Znaci prvo vera pa onda cilj i drugo. Zasto ti se stvorila ta vera, i zasto ne bi imao vere u magicne patuljke umesto u Boga? Takodje, ako zamenom reci Boga u "magicne patuljke" taj paragraf zvuci i dalje isto ubedljivo, onda mozda nije pravi nacin dolaska do vere Da, prvo ide vera, pa onda i cilj i svrha i smisao i sve ostalo sto moze da proistekne iz svega toga,... pogled na svet i ljude, na pocetak i stvaranje sveta i na ono sto nas ocekuje na kraju svega , na odnos sa Bogom, na razumevanje crkve i obreda i sluzbi ...itd.... to je taj neki redosled stvari. Sad, zasto i kako se stvorila vera. Licno kod mene je to bio dugotrajan proces, kratko, od kad znam za sebe, ceo zivot sam trazio koji je neki duhovni cilj i smisao zivota, pa sam trazeci smisao svega, prosao kroz mnoge religije i vere i ucenja i filozofije, od nekih indijskih, do japanskih, pa raznih pshihologija i jos mnogo toga (vise se i ne secam, mnogo sam citao i pricao sa razlicitim ljudima na temu raznih duhovnosti i smisla zivota). I, na kraju sam na pricu drugara iz moje ulice (sad je taj drugar u monastvu) poceo da idem u crkvu i poceo da citam Pismo i svetitelje i tako sam poverovao u Boga i hriscanstvo i pravoslavlje. I, prihvatio sam na kraju veru i srcem i razumom i dusom. To je to, nema patuljaka i Snezane .... Ali, razliciti su putevi dolaska do vere, neko je prisao i poverovao na neki drugi nacin, neko vrlo brzo, neko polako i slicno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 3 hours ago, ZeroPercent said: Okej, trebao sam drugacije da se izrazim. Mi koristimo nauku da stignemo do modela koja su najlogicnija objasnjenja trenutnih dokaza. Naravno da ponekad moze da se pogresi. Poenta je da je najblizi istini ako najlogicnije objasni pojave na osnovu dokaza. Na primer, bilo je prihvaceno da je Zemlja ravna ili da se sve vrti oko zemlje, ali to je zato sto je to bilo najlogicnije objasnjenje tih dokaza. Ako se neko tada uverio da je Zemlja okrugla bez dokaza nego mu samo osecanje desilo, to nije impresivno vec iracionalno i pogresno razmisljanje. Сва та тврђења су у оквиру Универзума чији смо део и чијим законима је наше истраживање ограничено. Бог у кога ми верујемо је изван Универзума, изван простор-времена и закона који њиме управљају. Зато је нама немогуће да докажемо за или против, можемо само да верујемо. Ти верујеш да Бог не постоји, ми верујемо да постоји. Вера у оба смера. Узгред, никад није био прихваћено да је Земља равна... то је мит. https://en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_flat_Earth ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 пре 3 часа, ZeroPercent рече Voleo bih da cujem tvoje iskustvo i tvoje zakljucke svakako Једноставно, када ми Бог на молитве одговара конкретно, директним испуњењем, много пута, то никако не могу да повежем са случајношћу, већ само Његовом присутношћу и силом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 22, 2020 Пријави Подели Написано Април 22, 2020 пре 4 часа, ZeroPercent рече Poenta je, treba verovati u stvari na osnovu dovoljno dobrih dokaza. Pa, jeste, i iako si to rekao za neku drugu stranu verovanja u nesto u nasim zivotima da ce nam se ispuniti ili desiti - na osnovu nekih dobrih dokaza i predikcija,....ali tako ima i u veri u Boga, jer mnogi vernici (manje ili vise),.... imaju dovoljno dokaza za svoju veru u Boga.... razlicitih dokaza - kao na primer, licna komunikacija sa Bogom, pomoc Bozija u razlicitim zivotnim problemima, smisleno i logicno tumacenje Pisma koje ima objektivne i realne posledice po zivot ljudi, sluzbe i obredi i molitva kao duhovna i psihicka komponenta coveka.... i na osnovu svega toga mozemo da imamo neke predikcije u vezi svega sto postoji na ovom svetu,.... nauka, filozofija, pshihologija, ekonomija, politika, religija kao opsta stvar, sport ,odnosi medju ljudima, brak i porodica, osecaj za pravdu i pravednost i mnoge slicne stvari,.... i to mogu da budu relativno manje ili vise dobre predikcije,.... Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука