Jump to content

Васкрс и забрана кретања

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ово саопштење вл Ириније је баш претерано, ако су ово најгора гоњење хришћана која се памте,онда можемо бити срећни...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, The Godfather рече

Нека остане записано и ово да је, хвала Богу, један Епископ Цркве изговорио... Епископ бачки Г. Иринеј:

Обраћајући се верном народу по отпусту свете Литургије, Епископ бачки г. Иринеј је честитао најсветији, највећи и најрадоснији хришћански празник – Васкрсење Господа Исуса Христа,а затим се осврнуо на актуелно стање изазвано пандемијом корона вируса и антицрквену пропаганду.

- Сви сте сведоци тога да су непријатељи Бога и Цркве развили мржњу и пропаганду какву нико од нас овде присутних не памти. Ја мислим да сам од свих вас овде најстарији, и младост и детињство сам провео у време када су Цркву прогонили без милости, свештенике понижавали, хапсили, често и убијали, и без суда и са судом, али овакву острвљеност на све што је нама свето ни тада нисам доживео; да се исмевају са светом Литургијом, да се исмевају са светим Тајнама Цркве, да се исмевају са светим Причешћем – са којим правом? Kо су ти људи да изнутра хоће да нас шпијунирају да би нас после клеветали и понижавали? Имамо ли права, као што је лепо речено, макар колико кућни љубимци?-упитао је епископ Иринеј у свом обраћању.

Мени је епископ Иринеј пример човека који говори само онда када треба и говори оно што треба у датом тренутку. Ретку мудрост и духовну одважност поседује.

Нећемо ми ником судити, али кад крене да се пљује на оно што је најсветије, не сме се ћутати.

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, The Godfather рече

да се исмевају са светим Тајнама Цркве, да се исмевају са светим Причешћем

Hm... nisam baš siguran da su se ismevali sa Svetim Tajnama kao takvim (uostalom, drugosrbijanci i ne znaju šta je to Sv. Tajna); više sa načinom primanja Tajni u vreme pandemije. To je vrlo elegantno moglo da bude izbegnuto.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, The Godfather said:

@Тражитељ [...] Kunes tu ljude na Vaskrs, sudis na jedan krajnje neprimeren i primitivan nacin - sram te bilo i kao vrhunac- sve to pravdas poslusnoscu i brigom za druge. Svako ko je isao - je bio spreman da bude uhapsen. [...]

Шта написах, написах, понављати се нећу. Нити ћу се настављати. Могу само да се вратим, да подвучем сваку реч.

Христос  васкрсе.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вукашин said:

Мени је епископ Иринеј пример човека који говори само онда када треба и говори оно што треба у датом тренутку. Ретку мудрост и духовну одважност поседује.

Нећемо ми ником судити, али кад крене да се пљује на оно што је најсветије, не сме се ћутати.

Поздрављам ово саопштење. 

Ал ипак имам мало дуже памћење. Имао је и те како хвалоспева на рачун ове власти... И на рачун готово сваке антинародне и криминалне власти. Видећемо да ће њихови представници и даље добијати ордење...

Подели на овим сајтовима

Немања Рујевић новинар Дојче Веле: Одлазак у цркву је тренутно једина истинска побуна!

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Ђорђе Р рече

Поздрављам ово саопштење. 

Ал ипак имам мало дуже памћење. Имао је и те како хвалоспева на рачун ове власти... И на рачун готово сваке антинародне и криминалне власти. Видећемо да ће њихови представници и даље добијати ордење...

Сећам се сличних замерки и Патријарху Павлу за време Милошевића.

Једно су добри односи Цркве са државним врхом, дакле тим људима као представницима државе Србије, а друго је приватан став о политичким питањима. 

Можда би отворени сукоби Цркве и државе, око неких мање важних питања донели више штете него користи...немам појма..на ордење гледам као на неку врсту обавезивања, али изгледа да нема много успеха ту.

Сада долазимо до неких линија које се неће лако прелазити. Видим и да је Вучић љут на саопштење Синода, каже није се тако договорио са Патријархом. Вероватно циља на владику Иринеја. Или се прави блесав, или не зна да није СПЦ само Патријарх, већ да имамо Синод, и Сабор епископа.

Подели на овим сајтовима

Али данашњи дан показује да су то све трице и кучине, колико год велики ти проблеми изгледали.

Ми смо то победили све, тј. Христос је победио, а наше је само да се прикачимо у Његово да га тако назовем струјно коло. Све се то развејава као паучина кад нас дотакне мир и радост непомућена. На данашњи Дан се то најјасније доживљава.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...