Jump to content

Васкрс и забрана кретања

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, mario beloti рече

Колико сам ја разумео био је договор између патријарха и председника да не дирају никога ко дође у Цркву у недељу.

Али ми то нисмо знали, док није дошла недеља .

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Вукашин said:

И ја сам тако разумео, али нисам хтео ништа да пишем овде, да се не би десило да некога охрабрим, па да тај после можда попије сто иљада и мени скида све по списку :D

Неки су то злоупотребили као калуђер Симеон у Рукумији па кренули и ван договора по своме па им је сада други крив. Договор је договор.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

Дарко Ристов Ђого 

Ових дана гледам како се нарочито "ми из Цркве" острастимо једни на друге. Као да није довољно острашћености и мимо нас. Као да није довољно порива да се Црква као таква постави као најлакши колатерални кривац за чудновату укоченост свијета у којој се налазимо.

Још једном вас молим: све што имате да кажете и Оцима и браћи и сестрама - реците у очи, "у брк", у писму, у обраћању, само не: свима осталима, да би нас похвалили као "разумне", "широкогруде", "ревнитеље", "истинске вјернике". За то вас преклињем!

Одувијек је било искушења да се Црква расколи. Од првих Њених дана. Од бучног неспоразума Хришћана из јудаизма и Хришћана из паганизма. Али Она је побјеђивала јер је налазила начина да "онај којји једе не осуђује онога који не једе и онај који не једе не осуђује онога који једе".

Могу можда да нам помогну двије слике.

Можда мислимо да су људи који су "подлегли хистерији" "издали вјеру", приклонили се "идолима". Знате ли да се Црква већ у 2.и3. вијеку замјерила онима који су мислили да све Хришћане који су приликом прогона на наки начин "пали" не треба одлучити из Цркве? Да, у та времена када је мач био људима изнад глава, понеки од Хришћана би потплатили римске официре да им издају потврду како су принијели жртве боговима, Понеки су се заиста одрекли вјере. И онда су се они Хришћани који су издржали прогоне запитали шта радити са онима који нису. Они који нису хтјели да гледају палу браћу одијелили су се од Цркве и пришли разним ригористичким, строгим покретима. Црква је сматрала да пали треба да прнесу покајање, али их није за вијека одлучила од Себе.Не правим паралеле, само упућујем на то да немамо право да будемо строжи од Цркве, поготово у ова смутна времена.Не судимо престрого било коме. Црква то не чини олако.

Друга слика, за оне који дрве по "ревнитељима", којима су сви "фанатици" заостали и Цркви непотребни: знате и сами да су иконе у Цркви сачували управо ревнитељи. Када је готово сав епископат био спреман да жртвује иконе, да убјеђује људе да има Цркве и без икона, да човјек може тајно да има иконе, али да се не супротставља цару иконоборцу - само су ријетки ревнитељи били спремни да дају живот како бисмо данас имали иконе. Зато: не судимо претешко ни ревнитељима. Чак и када је свеопште прихватање иконоборства било толико да се и епископима на 7. Васељенском сабору судило лаким мјерама, "десно крило" је сачувало иконе. 

Зато вас молим све да нас радост Васкрсења просвијетли и учини радосним. Чим имаш потребу да разбијеш главу некоме да би службу Богу чинио, да презреш прије Сабрања цијеле Цркве, одмакни се и помоли.

Даће Бог да се заиста саберемо и оцијенимо зашто и како је ко говорио. 

Христос васкрсе!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, mario beloti рече

Неки су то злоупотребили као калуђер Симеон у Рукумији па кренули и ван договора по своме па им је сада други крив. Договор је договор.

не разумем шта је злоупотрбљено? 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Предраг М said:

не разумем шта је злоупотрбљено? 

па доворено је да у недељу може да се дође на Васкрс без да ће полиција да се меша, а онда су ови на Рукумији дошли и у понедељак. Не кажу да у недељу није било проблема са полицијом.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

Ја сам како сам схватио, благословено нам је било да од куће пратимо пренос богослужења и ту дилеме нема.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, mario beloti рече

па доворено је да у недељу може да се дође на Васкрс без да ће полиција да се меша, а онда су ови на Рукумији дошли и у понедељак. Не кажу да у недељу није било проблема са полицијом.

зар није та група похапшена у недељу баш за Васкрс? :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Просечан србенда рече

Ја сам како сам схватио, благословено нам је било да од куће пратимо пренос богослужења и ту дилеме нема.

по мом расуђивању је ПРЕДЛОЖЕНО да можемо да се молимо и код куће, а даље у посланици је речено да РЕДОВНО И АКТИВНО учествујемо на литургијама. После те посланице су уследила обавештења епископа да ће врата цркава бити отворена. Кад прочиташ између редова, имаш позивницу за литургију а истовремено имаш и благослов да се молиш кући или већ где се налазиш. Ја сам то тако скапирао... Свакако мислим да нико није погрешио, сем ових што осуђују другу страну. Неам појма зашто се понављам оволико пута, мрзим понављање. 

Подели на овим сајтовима

ма пусти рукумијце, они су на своју руку, воле да буду жртве и живе у последњим временима, али има код њих и добрих ствари.

Није лоше да имаш и такве у Цркви, држе баланс овим што верују у Дарвина и крштавају ванземљаке.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

Slika iz Sabca, preuzeo sam sa grupe "Ne damo svetinje."

94377516_3169303609780951_6965876065742880768_o.jpg

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, The Godfather said:

Gde je onaj Trazitelj sto je kleo ljude koji su isli na Vaskrs u crkvu

Ту је Тражитељ.

И моли да се више не враћа на непријатну тему о којој је све речено и која је завршена пре четири дана. Нико то више не жели да чита и на то да се враћа. Христолик си, причестио си се, милији си Богу од мене - уживај брате у васкршњој недељи и благослову који си добио, имаш ваљда паметнија посла него да размишљаш о "оном Тражитељу" који није "попио лекић", па на Васкрс "клео људе" по форуму.

Христос васкрсе.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Тражитељ рече

Христолик си, причестио си се, милији си Богу од мене

Ti si zaista tesko oboleo! Ironija ti je na SNS nivou. Sram te bilo!

I ne nisam Hristolik i nisam Bogu miliji ne samo od tebe nego ni od bilo kog coveka na ovom zemaljskom saru, ali nisam ni p.... a ni smrad!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...