Tumaralo. Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 14 минута, ronin рече Једна ствар ме занима. Наиме, Патријарх каже останите код куће за Васкрс, а поједнини свешеници на друшвеним мрежама и по парохијама "испод руже" позивају верне да долазе у храмове за Васкрс? Е сада кога послушати Патријарха или те свештенике, јер шта ако полиција после службе напише кривичне пријаве, а било је таквих случајева, ко ће тим људима платити казну, свештеник или они? Pazi nekada su oni kojima se moliš umirali za Hrista. Ti imaš opciju da platiš umesto da budeš živ odran, razapet na krst, bačen lavovima.... Još se raspituješ da ti se refundira šteta usled revnovanja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aandrej Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 20 минута, Tumaralo. рече "Ako dom naš nije domaća Crkva, onda ni Crkva nije dom Božiji" WWW.B92.NET Ovde sam stao sa čitanjem : "Lepo je doći na praznik u crkvu, ali možemo se Bogu moliti i u svom domu, izjavio je patrijarh SPC Irinej." L O L ! Juce sam i ja zatrazio od teologa sa ovog foruma da pojasne ovo. Jer ja sam i dalje zbunjen ekdikos_apomahis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 9 минута, Н И Н Е рече Казна је најмањи проблем. Ко ће одговарати пред Христом за недужне преминуле од COVID-19? Нулти заражени? Не бих рекао. Ови што се причешћују, ваљда имају унутрашње сведочење кад се причесте. То би требало да буде нормално за сваког. Па према томе нека се равнају како Христос гледа на то што раде. Нису ваљда масе прелешћених у питању? Ко има мир у души и мирно сведочанство савести, не треба да се смућује. Ја идем готово редовно. Кад год имам прилику. jegorradov, Bokisd and Србољуб+ је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 23 minutes ago, Tumaralo. said: "Ako dom naš nije domaća Crkva, onda ni Crkva nije dom Božiji" WWW.B92.NET Ovde sam stao sa čitanjem : "Lepo je doći na praznik u crkvu, ali možemo se Bogu moliti i u svom domu, izjavio je patrijarh SPC Irinej." L O L ! Све је помирио. Ко дође у цркву супер, добродошао. Ко не дође супер, може и кући да се моли, нико му неће приговорити. Србољуб+, ronin and Предраг М је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Само да знате и зашто др Миодраг Лазић одлази у легенду српског народа и зашто му је патријарх Павле доделио орден Светог Саве, као највише одликовање Српске Православне Цркве. Ćiriličar, ronin and Јанко је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 9 минута, Вукашин рече Ови што се причешћују, ваљда имају унутрашње сведочење кад се причесте. То би требало да буде нормално за сваког. Па према томе нека се равнају како Христос гледа на то што раде. Нису ваљда масе прелешћених у питању? Ко има мир у души и мирно сведочанство савести, не треба да се смућује. Ја идем готово редовно. Кад год имам прилику. Слажем се, свако према савести нека ради. Мени савест говори да останем кући. Човек је биће које своју личност остварује само у заједници са другима и када погрешним избором и злоупотребом своје слободе нарушава ту заједницу није достојан да се причешћује Св. Тајнама. Како може да учествује у заједници Тела и Крви Господње ако истовремено руши ту заједницу са својим ближњим и повређује их. Господ каже: „Ако, дакле, принесеш дар свој жртвенику, и ондје се сјетиш да брат твој има нешто против тебе, oстави ондје дар свој пред жртвеником, и иди те се најприје помири са братом својим, па онда дођи и принеси дар свој.“ Мт, 5, 23-24. Грех је увек у односу на другога и суштински онеспособљава човека за заједницу и вуче га у индивидуализам и вечну самоћу. Архимандрит Сава Јањић http://www.pravoslavie.ru/srpska/print75297.htm Zmaj Pisum, ronin, Србољуб+ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Зашто да седимо кући? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Ako cemo iskreno...to sto je zabrana kretanja za praznik nema veze sa crkvom. Crkva tu ne moze da odlucuje. Crkva u Srbiji nije drzava u drzavi. Crkva podpada pod drzavne zakone i sto se drzave tice, tu smo svi jednaki. Drzava krsi ustavna prava gradjana, to je jasno iz aviona svima. To se resava tako sto se podnese tuzba protiv drzave. Strasno jeste pomiriti se i prihvatiti cinjenicu da nam drzava brani da slavimo Vaskrs u hramovima ali je tako. Patrijarh tu ne moze nista da ucini drugo, u ovom trenutku, osim da pozove na poslusnost drzavi. Jer sve drugo bi bio otvoreni cin pobune, poziv na gradjansku neposlusnost, drzavni udar, pogotovo u ovom vanrednom stanju. To se mora razumeti i prihvatiti. Verujem da crkvi nije cilj da dize revoluciju u ovom momentu. A sta drugo moze nego da trazi da se dozvoli poseta hramu, i da prihvati odgovor ma kakav da bude. E sad...to sto svestenici pozivaju narod u hramove...to je sad diskutabilno, reci " Crkva je otvorena, Liturgija se sluzi..." i reci " Dodjite" razlika je. Pitanje je sta uopste kazu , no smisao je isti. Niko nikoga iz crkve nece vratiti niti ce zatvoriti vrata nekome. ako dolazis u crkvu, dolazis na sopstvenu odgovornost. Imas slobodu izbora...ali nisi slobodan od posledica svojih izbora niti si slobodan od odgovornosti za svoj izbor... Meni je sve jasno..ne znam zasto nekome ne bi bilo. ili ides na sopstveni rizik ili sedis kuci i molis se. Blagosloveno ti je i jedno i drugo, pa ti cini po svojoj volji. Драшко, Zmaj Pisum, ronin and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 4 минута, Adelaida рече Niko nikoga iz crkve nece vratiti niti ce zatvoriti vrata nekome. Није баш тако. Живимо 400 метара од цркве. Од почетка су службе закључане за све вернике. А и многе у Србији. Код нас, исто и за Васкрс. Ђорђе Р, Србољуб+ and Протомајстор је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 19 минута, Н И Н Е рече Слажем се, свако према савести нека ради. Мени савест говори да останем кући. Човек је биће које своју личност остварује само у заједници са другима и када погрешним избором и злоупотребом своје слободе нарушава ту заједницу није достојан да се причешћује Св. Тајнама. Како може да учествује у заједници Тела и Крви Господње ако истовремено руши ту заједницу са својим ближњим и повређује их. Господ каже: „Ако, дакле, принесеш дар свој жртвенику, и ондје се сјетиш да брат твој има нешто против тебе, oстави ондје дар свој пред жртвеником, и иди те се најприје помири са братом својим, па онда дођи и принеси дар свој.“ Мт, 5, 23-24. Грех је увек у односу на другога и суштински онеспособљава човека за заједницу и вуче га у индивидуализам и вечну самоћу. Архимандрит Сава Јањић http://www.pravoslavie.ru/srpska/print75297.htm Тако је. Слушати савест. Најисправније. Не треба осуђивати оне који су у домовима, нити који су у домовима да осуђују оне који приступају заједници Тела и Крви. Н И Н Е, Zmaj Pisum, ronin and 4 осталих је реаговао/ла на ово 5 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 2 минута, PredragVId рече Није баш тако. Живимо 400 метара од цркве. Од почетка су службе закључане за све вернике. А и многе у Србији. Код нас, исто и за Васкрс. Pa ne znam gde zivis...ali ovde kod mene je crkva otvorena i ja idem na liturgije radnim danima. Vikendom se liturgije isto odrzavaju, ko ima dozvolu od drzave da se krece ide...ko nema sedi kuci...sta znam. Србољуб+ and ronin је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 4 минута, Adelaida рече Pa ne znam gde zivis...ali ovde kod mene je crkva otvorena i ja idem na liturgije radnim danima. Vikendom se liturgije isto odrzavaju, ko ima dozvolu od drzave da se krece ide...ko nema sedi kuci...sta znam. У Земљи чуда, све је могуће. Adelaida је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Verovatno van Srbije su crkve zaista zatvorene jer se postuje uredba te drzave u kojoj se crkva nalazi. jer kao sto rekoh, crkva, vernici pa ni klir nije izuzet od drzavnog zakona. Sad...to sto policija nije dolazila u crkvu i sto na neki nacin gleda kroz prste i vernicima i crkvi ovde u Srbiji...to moze da se promeni svakog casa. Eto na primer danas policija je prosla pored crkve bas kada je narod izlazio iz dvorista nakon liturgije...i ajd sad...da li su samo prosli da vide brojno stanje, pa ce sutra mozda upasti u crkvu...ili nece ni sutra...ne zna se. Mogu svakog trena doci, imaju pravo na to. Da li hoce ili nece...to je pitanje. Ali ponavljam to je ovde ovako u Srbiji...tamo negde u nekoj uredjenijoj drzavi nije tako..zato je crkva zatvorena negde a negde nije... Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 59 минута, Ђорђе Р рече Све је помирио. Ко дође у цркву супер, добродошао. Ко не дође супер, може и кући да се моли, нико му неће приговорити. Васкрс је у ову недељу, ко воли Христа да дође у храм. Храм је дом верних, дом молитве и Божија кућа. Храм је светиња. Није да хоћу да подучавам нашег првог старину, али делује ми много уплашено. Не мислим на Страх Божији! Чуди да је некоме пало на памет да "помери" Празник над празницима, или да га служи без Лаоса Божијег. То не бива! Да ли ће Срби-свечари померати свој Ђурђевдан? Не верујем. Да жене и мондијалисти помере 8. март и 1. мај? Е, па неће моћи! Да моја жена помери годишњицу брака, или моја деца рођендане? Никако! Не бива браћо и сестре да не дођемо у ову Свету недељу у свој дом, у свој храм - баш зато што нам бране! Цитат "Царево цару, а Божије Богу " (Мк. 12, 17) "Премда на први поглед компромис, то је ипак одбијање да се призна идентитет бога и цара" (Бертранд Расел, Мудрост запада) ekdikos_apomahis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Људи, праштајте за упадицу, нећу давати саветее, али да вам напоменем, можда олакшам. Овде у Москви се сме ходати, нема забрана кретања строгих као у Србији, дакле ја могу отићи до храма, али Патријарх је благословио (то важи само за Москву и област) да свештенство НЕ пушта верен у храмове...има тамо на теми убацио сам део одлуке те. Дакле, ја поштујем тај благослов као Божији благослов (на страну моје слабости, имам их хиљаду) и не правим се већи католик од папе. У Србији, код вас, Црква НИЈЕ затворила двери верницима, дакле на свакоме је да ради како може/хоће. Могу рећи да мислим да сам тамо да бих ја, повдом забране, осим ако ме моја нека слабост лична не спречи, ишао на неки начин. Ја бих испуњавао и оне формурале, нека кљиже. Ја се често унизим мојој жени ради мира у кући, да се не бих унизио лудој власти ради мог сусрета са Богом. Нажалос, то се деси некада без икаквих забрана, знате ваљда, по властитој слабости. Мени је тешко и тужно (ем што нисам међу својим народом) ем сда не могу ни у храм. Али, у том мом "тешко" ја Патријаха Кирила сматрам мојим Патријархом јер сам овде под његовим благословом. Наш Патријах Иринеј - па требали сте пренети и ту вест Блицу - кад га притишћу (је се доктор-љутица-потпуквник УВРЕДИО момак, одакле право Синоду да моли то за попуштање мера)...Патријарх је рекао да је то изводљиво и да је Црква кадра технички да то изведе. Е сад, држава је држава, није прогон, али је ствар иста - Црква није власт....отворени су храмови за верника...па сад... А шта ће Патријарх? Шта? Да диже буну? И да је диже нема сад ефекта....његово је да смирава...мало се ставите у његову кожу....како је Герману било онда? Патријарх је Крманош, напољу је бура, ваља превести барку да народ не погине....сматра као калуђер 60 година да није добро, али није смак света ако се неко не причести... Бар ја тако гледам...навео сам пример Москве где је Црква драстичнија него власт! Србољуб+ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука