Zmaj Pisum Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 7 hours ago, Давид said: То мени све изгледа као релативизација што ти кажеш Naravno da nije relativizacija. Napisah u jednom komentaru da je Vaskrs jedinstven dan praznovanja i sećanja... itd. Već samo ne vidim poentu mnogih da samo ovu liturgiju glorifikuju, dok se ostale i ne pominju. Hade da pričamo o tome da je svaka liturgija nešto posebno. 7 hours ago, Давид said: Надам се да не желиш рећи да сви који су сад хтели у храм на службу иначе не иду редовно, па им се сад ето ћефнуло ради неке традиције и сујеверја Ne svi, već jedan dobar deo. Možda ne ovde medju komentatorima jer nas je ovde malo, ali u realnom životu i po mrežama vidim da se baš neki inat tera. I veruj, nije mi drago što je tako. Ne znam kako je kod drugih, u to niti mogu niti hoću, niti smem da zalazim, jer ne postoji kantar na ovom svetu koji može nečiju veru izmeriti, ali za mene je vera u Njega nešto sasvim obično, sasvim normalno, ništa čudno i ekstremno pa i nemam razloga da o tome trubim kao koka nosilja. Jednostavno verujem i to je to. Nema više, nema manje. Ne postoji neka skala od 1 do 10 ili šta već, koja u realnosti može izmeriti nečiju veru. Postoji jednostavno binarni model 0 i 1. Ne verujem i Verujem i ako je kod svake individue opis "Verujem" različit i različito se oseća i doživljava. Ne umem drugačije da objasnim termim "Vera". 8 hours ago, Давид said: Дакле, могао бих чак закључити и супротно, да су се људи који не иду редовно сад улењили па само налазе изговоре и смирују себи савест Ima i toga, ali to prihvatam kao nešto redovno i normalno u ljudskoj psihi pa me to i ne dotiče. Svi smo mi malo ovaki, malo onaki, svako sa svojom mukom, pa je i normalno da u nekim momentima tražimo izgovor ili opravdanje tamo gde ga nema, koje je samo nama prihvatljivo, ali ne i drugima. Tako je to u svakoj sferi života. Давид је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 8 hours ago, Протомајстор said: Христос "за понети" обесмишљава причешће, као што га обесмишљава и неузимање из једне чаше. Причешћујемо се искључиво на Литургији, непосредно Postoji praksa u Crkvi Hristovoj koja se zove samopričešćivanje. Bolje reći, dve prakse, Jedna je kod kelijskih monaha, gde nema sveštenstva i poslednji dokument koji sam našao o tome potiče iz 12. veka, u Atinskoj bogosloviji. I druga praksa, samopričešćivanje mirjana u ekstremnim situacijama. Zato i postoje darodavnice koje su lepo opisane u Tipicima. Ta praksa se i danas primenjuje i može primeniti, ali NE TREBA niti SME da predje u redovnu praksu jer bi taba bilo upravo to što si naveo, "obesmišljavanje pričešća". jovanstanic and Протомајстор је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 7 hours ago, jovanstanic said: Pričešće su nosili u kuće i kelije i monasi i mirjani Sad tek videh da si postavio i dokument o "Izobraziteljnoj". Hvala, olakšao si mi muke da se ne patim tražeći jovanstanic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 8 hours ago, jovanstanic said: Svaka (nedeljna) liturgija ti je Vaskrs. A ako ti svaka nije Vaskrs onda ti ni Vaskrs nije Vaskrs. Šta ako se razboliš na Vaskrs? Gubiš liturgijsku godinu? Pozdravljamo se sa Hristos Vaskrse sve do Spasovdana i radnim danima i nedeljom. Neki zbog toga, bez obzira na naš tipik, uopšte i ne poste do Spasovdana jer im je besmisleno da nazdravljaju Vaskrs i proslavljaju ga u hramu i na bogosluženjima a istovremeno da poste. 8 hours ago, jovanstanic said: Ne, nego je isplivalo još nekih neslaganja i nedoumica koje su do sada bile "manje bitne" jer su se više vodile polemike o drugim stvarima. Ova epidemija je sada otkrila još nekoliko nanosa u našoj telogiji i praksi koje je odavno trebalo da obradimo. Ali smo imali "preča" posla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 @jovanstanic Хвала ти брате на одговору. Ценим што си се потрудио, али не вреди. Мој појмовни апарат не хвата твоју фреквенцију, вероватно имам застарели модел, а можда је и зарђао. Није то тако важно. Мислим, тај мој појмовни апарат. Најважније је да смо у Христу, а Господ ће да сабере и усклади све различитости Његовог Тела. Праштајте, да у миру и радости ускликнемо најрадоснији поздрав међу својима најближима. Ко како жели и може, не дајмо само да нас деле. ❤ ana čarnojević, Aleksandra_A, Desiderius Erasmus and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 Одличан је био прота Милорад Голијан синоћ у стриму код Цветковића. Обе стране је помирио и релаксирао и маловерне и пуноверне! ? Milica Bajic and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 26 minutes ago, ana čarnojević said: 1 hour ago, Протомајстор said: @jovanstanic Хвала ти брате на одговору. Ценим што си се потрудио, али не вреди. Мој појмовни апарат не хвата твоју фреквенцију, вероватно имам застарели модел, а можда је и зарђао. Није то тако важно. Мислим, тај мој појмовни апарат. Најважније је да смо у Христу, а Господ ће да сабере и усклади све различитости Његовог Тела. Праштајте, да у миру и радости ускликнемо најрадоснији поздрав међу својима најближима. Ко како жели и може, не дајмо само да нас деле. ❤ Read more niste jedini. ali Vas pojmovni aparat uvek bas uvek razumem. sta sam sve citala ovde, kakve sve traktate i cuda dobro da imam ikakav pojmovni aparat. Nebih da mi se zameri na rečima jer ne mislim ništa loše niti želim da bilo koga "konvertiram", a ponajmanje uvredim. ali... uvek neko Ali Ovakav stav, "poimanja" nije stečen rodjenjem pa da imamo rezon da je tako kako je, već je stečen pogrešnim učenjem i utvradjivanjem pogrešnog učenja i kao što je rekao @jovanstanic "Ova epidemija je sada otkrila još nekoliko nanosa u našoj telogiji i praksi koje je odavno trebalo da obradimo. Ali smo imali "preča" posla." jeste upravo to. Po mom mišljenju nije problem ni neznanje ni prihvaćenost pogrešnim učenjem, već je daleko veći problem tvrdoglavo odbijanje da se prihvati ispravno i tačno i gubitak želje da se nauči nešto novo ili ispravno. Takav rezon može samo voditi u zilotizam pa i prelest u nekom periodu, a to već nije niti može biti hrišćansko, pravoslavno učenje. A kada je tako, lako možemo doći u širi problem, a to je potencijalni raskol u Crkvi ili pak izopštenje od ostalih pravoslavnih Crkava. Problem je mnogo, mnogo dublji kada se posmatra globalno u pravoslavlju nego samo na nekom lokalnom nivou. Praštajte ana čarnojević, jovanstanic and dragisa је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 Морам нешто да вам исповедим, јер данима шепам као рањен. И овај текст пишем и бришем, већ четири пута за два дана. Сви моји мили, који ме мало боље познају, знају и да ван радног времена, у друштву, ретко причам о историји. И сви знају и да сам далеко од идеалног верника (о својој таштини, лицемерству, похлепи, похоти, грубости... могу да пишем текстове у наставцима), што се не може закључити на основу садржаја које овде делим. Сав сам вам у ожиљцима, а представљам се бољим него што јесам. О историји и цркви овде сам писао последњих недеља у већој мери само зато што сматрам да се у невољи треба враћати својим упориштима. А наша вера и наша историја су по мом мишљењу баш ти извори из којих можемо да црпимо снагу за победу сваког искушења. И нећу да говорим ни о својој челичној вери ни у овом посту, јер сам га у четвртој недељи, слушајући препоруке фамозне струке, а и титрајући свом стомаку, замало и сам обуставио - спасила ме једна девојчица у паланачкој цркви, не знам да ли је имала четири године, која се причешћивала са осмехом. Тек тад сам рекао себи - кући, коњу, и једи бораније. А јадна мајка се и ту трудила да ми угоди, јело се скоро сваког дана различито јело. Али и као такав, заиста далеко од идеалног и штавише лош по многим критеријумима, осећам се делом Цркве. Кад ударају на њу, осећам као да неко руши моју кућу, кад гоне свештенике, осећам као да мене лично пеку и жигошу. И када ми неко брани да Васкрс прославим у цркви (молим вас, маните ме са секташким причама да је Бог у срцу, а не у заједници), мене то боли до бесвести. Зато не могу више ни да забијам главу у песак, ни да ризикујем како ће ко да протумачи то што бих вриснуо. А много светих недеља и много празника сам, на своју бруку, преспавао. Васкрс, чини ми се, никада. Славио сам га и на Светој гори и у Дечанима и у Враћевшници, али углавном са породицом, исто тако несавршеном, у цркви у којој сам крштен. Јер, иако се бавим науком, Васкрс славим као Празник над Празницима, и верујем... да је Христос васкрсао у трећи дан по Писму, да се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца, и да ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима и његовом Царству неће бити краја. И чекам васкрсење мртвих и живот будућег века. Кажите то наглас пред људима и видећете да је то једина истинска побуна против модерног света. И не мислим да сам по припадности том кругу бољи од других, али сам бескрајно тужан што нисам успео да убедим већи број својих пријатеља да је то Истина, и што нас сада у мом малом месту нема бар стотину који бисмо пошли у недељу на литургију, па шта нам буде нека буде. Јер да се не заваравамо: какви будемо за Васкрс, такви ћемо бити у читавом свом веку. Ретки су тако симболични дани у животу једног човека. Јуче смо из свег гласа викали да не дамо светиње (подразумевајући, изгледа, под тим само да не дамо Острог Милу), а данас смо подвили реп кад је стигао декрет из комитета да седимо кући. Обећаше нам још по сто евра, да се почастимо. Да купимо јаја, фарбу и сличице и да испечемо свињче, таман тако како они и доживљавају празник Васкрсења! А сутра ће нам тако рећи да седимо и кад буду поклањали Пећ, Дечане и Грачаницу. И бојим се, послушаћемо. Наћи ћемо 1001 изговор, говорићемо о светским заверама, критиковаћемо дедове комунисте... несвесни да се историја пише и у нашем времену. Шта нам је чинити? Ја то не знам. Молим се непрестано Богу ових дана да умудри и мене и оне што доносе одлуке. Знам само шта бих волео. Да накривим моју шајкачицу, као и за сваки празник, и кренем, низбрдо, са другарима у цркву у Паланци. Да певамо успут и да све поздрављамо гласно са: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Колико нас још има таквих? Хоћемо ли у цркву у недељу? Ако нема и ако смо и поражени, бар да јекнемо и дамо гласа од себе. И да и то остане негде забележено. M.FACEBOOK.COM Морам нешто да вам исповедим, јер данима шепам као рањен. И овај... Протомајстор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 Neprihvatanje istine i odbijanje da se bilo šta prihvati, uz zamenu teza i jeste problem koji naša Crkva ima. Koliko će nam se sve to olupati o glavu, pokazaće vreme. dragisa, Sanja Т. and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 Policija je upala u prostoriju na Voždovcu i zatekla 17 osoba: Ono što su ljudi radili za stolom ostavilo ih je u ŠOKU WWW.REPUBLIKA.RS Vlasnik Šah kluba i još 16 ljudi družili su se kao da se ništa ne dešava, igrali šah, karte, domine i micu i konzumirali alkoholna... Н И Н Е and Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 Предраг М, Zmaj Pisum, gavrosaurus and 5 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 Карантин почео 16. марта. За 2 недеље биће довољно да се вирус победи али ми ћемо ипак чекати 28 дана да будемо 100% сигурни. Тада ће зараза бити побеђена и сви ново заражени бити изоловани. Инкубација траје од 4 до 14 дана. То је био 12. март, на Цвети. Данас је Велики, Распети Петак. Данас је 33. дан. 33 дана пензионери нису изашли на улицу. 33 дана ти стари људи нису се ни кретали. 33 дана су у кућном притвору. По неког сретнем на улици. По неки су гори и од авети. Већину нећу ни видети до краја. Добровољно. Како добровољно? Предраг М and The Godfather је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 21 minutes ago, ana čarnojević said: 225 000 капи крви Convert Drop to Milliliter WWW.UNITCONVERTERS.NET Instant free online tool for drop to milliliter conversion or vice versa. The drop to milliliter [mL] conversion table and... Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 пре 8 минута, drvce рече Convert Drop to Milliliter WWW.UNITCONVERTERS.NET Instant free online tool for drop to milliliter conversion or vice versa. The drop to milliliter [mL] conversion table and... То је негде око 4 литара. drvce је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 17, 2020 Пријави Подели Написано Април 17, 2020 10 minutes ago, PredragVId said: То је негде око 4 литара. 11 litara Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука