Bokisd Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Пре сат времена, Zmaj Pisum рече @Bokisd Nisi probo sa "B"? , probo, isto,... izgleda da vijetnamci ne znaju za te nase zavrlzlame,..... Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 2 minutes ago, jovanstanic said: I ti ljudi nisu toliko krivi, više su krivi oni koji ih nisu naučili Sve si lepo rekao. Niti dodajem, niti oduzimam. 3 minutes ago, jovanstanic said: Jer, koliko bi vernih htelo, smelo, razumelo, umelo, tražilo da imaju pričešće kući, pa makar za Vaskrs Ja predoložih više puta i opciju "samopričešćivanja" u ovoj situaciji. Darodavnica nije problem, molitve koje može paroh odštampati za svaku porodicu, a koje se čitaju pre i posle samopričešćivanja, a nije neki veliki trud za paroha. Pa pobogu, ako ide na "vodicu", onda zna kom se najavljuje i koliko parohijana ima na spisku. Ništa veći trud nije. Pa za Boga miloga, zar se ne služi predjeosvećena? Zna li u opšte neko liturgiku i šta je predjeosvećena, čemu predjeosvećena. A garant bi pao i neki prilog u crkvenu kasicu. Ako ćemo i o tome. I svi zadovoljni, stado na broju, samo popa da se zaštiti maskom i rukavicama. Ta praksa je i danas važeća, ima je po provinciji, selima. Grci je redovno koriste, Rusi takodje. Gde je problem? Samo tu praksu treba provesti u delo u većim gradovima. Sanja Т. and jovanstanic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 9 minutes ago, Давид said: На кога си то мислио ако не на мене и оби-ван Da me nisi pomenuo, ne bih ni ja tebe. Da mene nisi nakitio, ne bih ni ja tebe. Tu je stvar jednostavna. 11 minutes ago, Давид said: Ако ниси мислио на мене U kontekstu mog mišljenja, naravno da NISAM mislio na tebe niti bilo koga lično. Ne pišem NIKADA komentare po temi, a da se nekome lično obraćam. Apsolutno nikada. 13 minutes ago, Давид said: Odmah te proglase mrzitelje srBstva i pravoslavlja, nakače ti da si nepomjanik i tako to. Naravno da nisam mislio na tebe. Aman, pa ne muvam te, nisi mi ti centar vaseljene Šalim se, praštaj Citat se odnosi na uopštenu situaciju i jedan veliki broj ljudi, na moju veliku žalost, Sekte i raskolnike, ateiste i mrzitelje neću da pominjem. Ali tebe i Obi van, nisam lično pominjao. A šta ste vas dvojica skontali, e to ne znam, časna reč. Давид је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 18 minutes ago, Давид said: Oк, хајмо полако. После "и ти сине Давиде" иде изјава да ти неко одмах качи то да си противник српства и Правславља, наравно да је протумачена као да је упућена мени. На кога си то мислио ако не на мене и оби-ван? Било је очигледно. Је л треба да анкетирам сад по форуму ко је како разумео? Или је у питању пасивна агресија, не обраћам се никоме лично али ето причам уопштено. А из контекста је јасно на кога мислиш. Ако ниси мислио на мене, ок, погрешио сам и извини. Повлачим шта сам рекао. Овај други део поруке који није болдован је фантастичан. Знам за све те појаве што си описао. И шта са њима, какве везе под милим небом то има са мном? Али хајде прво реци јеси то о мени говорио или не у овој поруци. Ако ниси да не одговарам даље. Да нам не трошим време и енергију. Odmah te proglase mrzitelje srBstva i pravoslavlja, nakače ti da si nepomjanik i tako to. Ali imaš pravo, dok ne odalame po džepu biće farisejstva. Nakon toga kreće serijal "Kalimero" i kuknjava, do neba da se čuje. P.S. Чак си ми овде прикачио и "црвено слово" и ваљалогију и остала сујеверја, и питаш ме да ли су те појаве ок. Ето тобоже њих си нападао. Извини али нигде их ниси поменуо, како да ја знам да се ти баш њима обраћаш. Него, још мене питаш да ли ја мислим да је то ок. Испашће да ја стварно јесам такав, да ја то заступам, а до малопре их нико није ни поменуо. Ето сам си илустровао пример прикачињања. Измислиш нечије мишљење па аргументујеш свој став против тог измишљеног дела. Сјајно. Имаш аргументе, и увек си у праву. Мислим да је проблем што покушаваш да ме поставиш у неки оквир који ти је одраније познат, у неки шаблон размишљања. Али то је неисправно, јер нисмо сви исти. Чак иако тврдиш да имаш увек аргументе не заборави да си управо мени покушавао на личном нивоу да инсинуираш и број година и знање и искуство. А сада се брецаш кад ти неко то уопште не познаје, не зна твоје године, знање, искуство и образовање а дрзнуо се да суди о једином достпном овде - написаним речима. Дупли стандарди, опет. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 5 minutes ago, Zmaj Pisum said: Naravno da nisam mislio na tebe. Ок. Јасно. Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 2 minutes ago, Давид said: Чак си ми овде прикачио и "црвено слово" и ваљалогију Da, jesam, da obratiš pažnju jer si me u tvom predhodnom komentaru potkačio. Dakle, obrati pažnju na okruženje, jer znam da svima nama, pa i meni, to dodje kao svakodnevica pa ne primećujemo te stvari. A kada ih primetiš, onda je jasno dokle smo u globalu zaglibili. Ti sad kaži, zar nije tako? 4 minutes ago, Давид said: и увек си у праву Trudim se da budem UVEK u pravu. To nije sujeta, ako to misliš, već veoma branim svoj stav i mišljenje svim raspoloživim argumentima. Ako neko ima jače argumente, prihvatiću ih. Na primer, na sve što sam opisao, a tebi se ne svidja, kaži šta nije tačno. Naveo sam ti primer valjalologija. Da li ja tečan ili nije? Naveo sam ti i farisejstvo kao primer. Ima li ga ili ne? Pokušaj da se osvrneš oko sebe i vidiš koliko je takvih ljudi. Da li se kliru stalno spočitava da se luksuziraju, a niko ne pominje sirotinju po nekim zabitima, koji leba nemaju da jedu. Da li je to tačno ili nije? Koliko si ljudi čuo na nekoj slavi, npr. da psuje Boga, decu, majku, oca, sestru? Nemoj reći da nisi nikada čuo. 10 minutes ago, Давид said: не заборави да си управо мени покушавао на личном нивоу да инсинуираш и број година и знање и искуство Naravno kada sam ubedjen da sam od tebe stariji najmanje 20 gidina A kada smo kod insinuacija, ko je počeo prvi? Ti ili ja? Sad debelo razmisli kakav ćeš kontra argument da postaviš, a ne da mi kažeš kako mrzim ovo ili ono ili šta već Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 9 minutes ago, Давид said: Ок. Јасно. Hvalim te Bože, napokon rešismo problem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Ako koza laže, rog ne laže. A ovo je samo Moskva. """ПОТВРЂЕН КОРОНА ВИРУС КОД 18 МОСКОВСКИХ СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЉА И МОНАХА 13. април, ПРАВМИР. У Москви је коронавирус COVID – 19 откривен код 18 свештенослужитеља и монаха, саопштила је радна група при Патријарху Кирилу. Потврђени су случајеви заразе код оних који служе у храму Иконе Божије Матере «Утоли моју тугу» у Маријином, храму Рођења Пресвете Богородице у Крилатском, храму Тиховањске иконе Божије Мајке у Алексејевском, храм Симеона Столпника за Јузи, , храму ап. Андреја Првозваног у Метрогородки, храм Вазнесења Господњег на Гороховом пољу, храму Покрова Пресвете Богородице и Красном селу, храму Спаса Нерукотвореног Образа у Переву, храму Живоначалне Тројице у Свиблову, храму св. Великомученика Георгија Победоносца у Коптеву, Богојављенском катедралном сабору у Елохову, а такође и у Високо . Петровском манастиру, Донском манастиру и Марто – Маринској обитељи. Још код 21 особе постоје симптоми корона вирусне инфекције, али дијагноза није потврђена. То су клирици и монаси храма Рождества Пресвете Богородице у Крилатском, храма св. Праведног ратника Теодора Ушакова у Јужном Бутову, храма Преображења Господњег у Богородском, храма Живоначалне Тројице, храма св. Равноапостолних Комстантина и Јелене у Митинову, храма св. Девет Мученика Кизических, Богојављенског катедралног сабора у Елохову, храма св. Инокентија митр. Московског у Бескудникову. Парохијани тих храмова се позивају да буду пажљиви према свом здрављу и да се самоизолују. Раније су становнике у московским манастирима почели тестирати на коронавирус. Коронавирус подтвердился у 18 московских священнослужителей и монахов 13 апреля, 2020. Новостная служба""" Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Пре сат времена, Zmaj Pisum рече Ako koza laže, rog ne laže. A ovo je samo Moskva. """ПОТВРЂЕН КОРОНА ВИРУС КОД 18 МОСКОВСКИХ СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЉА И МОНАХА 13. април, ПРАВМИР. У Москви је коронавирус COVID – 19 откривен код 18 свештенослужитеља и монаха, саопштила је радна група при Патријарху Кирилу. Потврђени су случајеви заразе код оних који служе у храму Иконе Божије Матере «Утоли моју тугу» у Маријином, храму Рођења Пресвете Богородице у Крилатском, храму Тиховањске иконе Божије Мајке у Алексејевском, храм Симеона Столпника за Јузи, , храму ап. Андреја Првозваног у Метрогородки, храм Вазнесења Господњег на Гороховом пољу, храму Покрова Пресвете Богородице и Красном селу, храму Спаса Нерукотвореног Образа у Переву, храму Живоначалне Тројице у Свиблову, храму св. Великомученика Георгија Победоносца у Коптеву, Богојављенском катедралном сабору у Елохову, а такође и у Високо . Петровском манастиру, Донском манастиру и Марто – Маринској обитељи. Још код 21 особе постоје симптоми корона вирусне инфекције, али дијагноза није потврђена. То су клирици и монаси храма Рождества Пресвете Богородице у Крилатском, храма св. Праведног ратника Теодора Ушакова у Јужном Бутову, храма Преображења Господњег у Богородском, храма Живоначалне Тројице, храма св. Равноапостолних Комстантина и Јелене у Митинову, храма св. Девет Мученика Кизических, Богојављенског катедралног сабора у Елохову, храма св. Инокентија митр. Московског у Бескудникову. Парохијани тих храмова се позивају да буду пажљиви према свом здрављу и да се самоизолују. Раније су становнике у московским манастирима почели тестирати на коронавирус. Коронавирус подтвердился у 18 московских священнослужителей и монахов 13 апреля, 2020. Новостная служба""" Ne znam da li su se drzali zastitnih mera, ali ako jesu koliko treba i moze,.... onda to brate, zar ne moze da se uzme analogno slicno kao za doktore i sestre koji lece bolesne ali se i pored mera zastita ipak dese slucajevi bolesti i kod njih. Pa, takav im je posao, rizik je veliki, i medicinarima i svestenicima. Licno mislim da treba da budu svesni toga kada ulaze u tu pricu zbog svih stvari koje mogu da dodju. ekdikos_apomahis and Протомајстор је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 18 minutes ago, Bokisd said: zar ne moze da se uzme analogno slicno Naravno da može, ali vidiš da i pored svih zaštita, a Ruje nisu diletanti, desilo se šta se desilo. Latine ne pominjem, mislim da ih je do sada 100 pomrlo iz klira. Samo mi je žao što je tako i da baš što ne bira, kao što je stradao i v. Milutin, treba biti oprezan. Tamo gde se ljudi znaju i poznaju, po malim parohijama, seoskim, nije problem. Ali zamisli Preobraženjsku na Vidikovcu, gde nekada ima 10, a nekada 200 (pre par godina, beše o Vaskrsu, 400 pričesnika tačno) ili više samo pričesnika. I nikada se ne zna koliko će ih biti. Strahota šta se može desiti. Nisam protiv liturgija. Išao sam i u ona vremena kada to i nije bilo preporučljivo, kada se služilo jedino u Sabornoj u Beogradu o velikim praznicima, ali lakše je bilo biti na spisku milicije, nego na spisku korone. Sad, kako ko hoće. I čitam večeras, onaj Makron je produžio karantin do 11 maja, a u Rusiji Putin najavio strogi karantin i vojsku. Nisu oni blesavi i pored razumnih "teorija zavere". P.S: Imam i ja svoju, al' nije za ovde Н И Н Е, Sanja Т. and fsa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 35 minutes ago, Zmaj Pisum said: Trudim se da budem UVEK u pravu. To nije sujeta, ako to misliš, već veoma branim svoj stav i mišljenje svim raspoloživim argumentima. Ako neko ima jače argumente, prihvatiću ih. Na primer, na sve što sam opisao, a tebi se ne svidja, kaži šta nije tačno. Naveo sam ti primer valjalologija. Da li ja tečan ili nije? Naveo sam ti i farisejstvo kao primer. Ima li ga ili ne? Pokušaj da se osvrneš oko sebe i vidiš koliko je takvih ljudi. Da li se kliru stalno spočitava da se luksuziraju, a niko ne pominje sirotinju po nekim zabitima, koji leba nemaju da jedu. Da li je to tačno ili nije? Koliko si ljudi čuo na nekoj slavi, npr. da psuje Boga, decu, majku, oca, sestru? Nemoj reći da nisi nikada čuo. Извукао си из контекста, рекао сам да прошириш карактеристике туђег става неким новим и онда се аргументовано обрачунаш са њима. Тако да наравно да испаднеш у праву, али на делу "туђег" става који си ти додао. Зашто то кажем јер сам мислио да се обраћаш мени тј. да ме сврставаш у ту групу. Дакле, нисам мислио на сујету. Акценат је био на методологији аргументовања. И сада питање Da li ja tečan ili nije? има за одговор : ирелевантно! Зашто ме тераш да осуђујем нешто на скроз погрешном месту у погрешно време ван сваког контекста. Уосталом, ја ово што си написао нисам ни оспорио, чак сам ти одговорио да су ми те појаве познате. Али то нема везе са мном. Конфузија је јер си се ти наводно обраћао уопштено и сасвим случајно је то могло да се протумачи као да прозиваш све који ти оспоравају став, сматрајући те противником Срба и Православља итд. итд. 35 minutes ago, Zmaj Pisum said: Naravno kada sam ubedjen da sam od tebe stariji najmanje 20 gidina A kada smo kod insinuacija, ko je počeo prvi? Ti ili ja? Sad debelo razmisli kakav ćeš kontra argument da postaviš, a ne da mi kažeš kako mrzim ovo ili ono ili šta već Чиме сам ја почео први? И какве везе да ли сам ја старији од тебе или ти од мене? Какав је то аргумент? Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Мени није проблем да умрем за православље али једино што ме спречава да присуствујем Литургијама, ако не рачунамо лењост. је то што могу пренети вирус неком. Надам се да ће свако да узме у обзир могућност да ће нехотично пренети вирус неком недужном. Присуствовање Литургијама није обитавање у рајским насељима и ако јесте предукус томе. Искрено мало сам попио па нисам смирен али говорим из срца, Останите код куће док ово прође, па ћемо после да зајеничаримо у храмовима. Zmaj Pisum, fsa, Desiderius Erasmus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Пре сат времена, Zmaj Pisum рече Naravno da može, ali vidiš da i pored svih zaštita, a Ruje nisu diletanti, desilo se šta se desilo. Latine ne pominjem, mislim da ih je do sada 100 pomrlo iz klira. Samo mi je žao što je tako i da baš što ne bira, kao što je stradao i v. Milutin, treba biti oprezan. Tamo gde se ljudi znaju i poznaju, po malim parohijama, seoskim, nije problem. Ali zamisli Preobraženjsku na Vidikovcu, gde nekada ima 10, a nekada 200 ili više samo pričesnika. I nikada se ne zna koliko će ih biti. Strahota šta se može desiti. Nisam protiv liturgija. Išao sam i u ona vremena kada to i nije bilo preporučljivo, kada se služilo jedino u Sabornoj u Beogradu o velikim praznicima, ali lakše je bilo biti na spisku milicije, nego na spisku korone. Sad, kako ko hoće. I čitam večeras, onaj Makron je produžio karantin do 11 maja, a u Rusiji Putin najavio strogi karantin i vojsku. Nisu oni blesavi i pored razumnih "teorija zavere". P.S: Imam i ja svoju, al' nije za ovde Jeste, probleme je realan, i ne treba ga zanemariti na racun 'vere'. Mislim, ponovio sam sto puta, ja prvi rizikujem mnogo na poslu jer imam kontakt sa puno ljudi u vrlo bliskom socijalnom kontaktu (idem i na teren), tako da ne mogu da biram, takav je poso, ili da dam otkaz i ko zna sta cu da radim. Tako nesto gledam i na ovu pricu, i svestenici (i medicinari) imaju takav posao koji je sam po sebi rizican i rizicniji od drugih poslova i pored neke maximalne zastite koju imaju. I, ne znam stvarno da li mogu da biraju, pretpostavljam da su bili svesni toga kada su ulazili u takvu jednu pricu. Citao pre neki dan, sv.Filaret Moskovski u doba velike i strasne kolere u Rusiji, svojom licnom verom nastavio svoje licno angazovanje u crkvi, ali i preporucivao drugima ipak da se paze i stite koliko mogu. Ali, bilo je drugih vladika u isto vreme kolere u Rusiji, koji su takodje licnom verom isli u narod i sluzili sluzbe i molitve i nazalost su se zarazili i podlegli su bolesti. Ali, opet, verujem da su oni toga bili i svesni, te opasnosti koja nosi sluzba crkvi i vernicima i narodu. Tako da, mislim da trebaju svi svestenici da postuju odluku Sinoda o zastiti, .... pa, ako ima neki svestenik koji misli da po licnoj veri moze nesto da cini vise za vernike i narod, neka rade kako misle, nadam se da su svesni nekih mogucih posledica. Ili, mozda neko od nas u crkvi, ima veru sv.Filareta, ili veru i nemanje straha od smrti kao oni hriscani i svestenici koji su negovali bolesne od kuge u Aleksandriji sredinom 3.veka i na kraju i umirali zajedno sa njima.... (da ne zaboravimo da je njih sv.Dionisije Aleksandrijski ubrojao u mucenike...) ,odo da ... dosta je bilo, ce mi pukne glavudja,... Zmaj Pisum and fsa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 4 minutes ago, Давид said: Извукао си из контекста Samo skraćujem citate ali ne izvlačim iz konteksta. 5 minutes ago, Давид said: рекао сам да прошириш карактеристике туђег става неким новим Ne koristim tudje stavove kao svoje. Nisam plagijator. Ali mogu sa nečijim stavom da se složim ili ne, pa i da ga komentarišem. Ali taj nečiji stav i dalje ostaje nečiji stav. Ne moj. A komentar na stav je samo komentar. 7 minutes ago, Давид said: онда се аргументовано обрачунаш са њима Uvek se argumentovano obračunavam. Iskreno, hvala što si to primetio. Ne smatram diskurs valjan bez argumenata i na tome insistiram. Kada smo već kod toga, pokušaj da zanemariš sve do sada i osvrni se na moj prvi komentar na ovu temu i argumentovano mi kaži gde grešim i šta ne valja, ali komentar, ne ja i ne mene. 9 minutes ago, Давид said: Da li ja tečan ili nije? има за одговор : ирелевантно! Ako je irelevantno, zašto se upuštaš od mog prvog komentara, u dijalog samnom? 10 minutes ago, Давид said: јер си се ти наводно обраћао уопштено и сасвим случајно је то могло да се протумачи као да прозиваш све који ти оспоравају став Ponavljam milioniti put. UVEK se obraćam uopšteno i APSOLUTNO NIKADA LIČNO, osim ako me neko usled nedostataka argumenata, lično oplevi. A kako će neko to da protumači, ne znam. Ako neko sebe nadje u obraćanju, tome ja nisam kriv. Ovde je stotinu ljudi, ne može se svakome ugoditi. 14 minutes ago, Давид said: И какве везе да ли сам ја старији од тебе или ти од мене Nema apsolutno nikakve veze. I ja u ovim godinama, učim od daleko mladjih jer sam svestan da nešto znaju daleko bolje nego ja. I veruj mi, nije me sramota niti bolujem od sujete sveznajućeg JA. Dakle, ni to nije relevantno, ali smo u jednom delu dijaloga došli "pod prinudom" na tu temu. Ako te to uvredilo, molim te oprosti, nije sa zlom namerom rečeno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 9 minutes ago, Bokisd said: Ni dodati, ni oduzeti. Lepo sročeno i realno. I moj je posao bez socijalne distance pa znam o čemu pričaš Laku i mirnu noć ti želim, a sutra prijatan dan Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука