Bokisd Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 14 часа, Срђан Шијакињић рече Па да, имамо те неке две перспективе. Једна је да је вера већа од живота у највећој могућој мери, дотле да се од редовне праксе не одступа ни по коју цену. Према том мишљењу (или боље осећању), чак ни привремена прилагођавања нису прихватљива и боље је умрети него одустати од службе. Та перспектива свакако има вредности и примамљива је и доследна - ако су вечност и Бог толико већи од пролазног живота, ако је то коначни циљ и ако је овај живот према том циљу у крајњој линији небитан, онда ни цео живот овоземаљски није вредан ни најмањег уступка који се тиче Бога. Према другој перспективи и овоземаљски живот има вредности сам по себи и Богу не смета да се трудимо да га проживимо што дуже и квалитетније, па по цену да модификујемо наш однос према Њему, прилагођавајући се околностима, све док Га се суштински не одричемо. Ова перспектива, ако ћемо искрено, подразумева да литургија није нешто што је важније од овоземаљског живота, у смислу да се може и пропустити неколико литургија и причешћа, без неких духовних последица. Да се може бити у заједници са Богом и богоугодан и под тим условима и да нам је Бог дао разум да се сами побринемо и заштитимо од овоземаљских опасности, те да ризикујемо само кад немамо другог избора. Само онда када је то неопходно да не бисмо прекршили заповест љубави према Богу (нпр. ако нам неко тражи да Га се одрекнемо) или ближњем, за кога ризикујемо свој живот. Кад се удубим, имају смисла обе перспективе, само нема смисла кад смо искључиви и тиме уносимо лошу енергију. U principu se slazem sa ovim sto si primetio i napisao (mozda ne 100% u sitnim detaljima) - dve neke perspektive i nacina praktikovanja licne vere, po savesti i duhovnom 'osecaju' ili duhovnom rasudjivanju. I, to, te neke razne perskepktive , izgleda da su postojale i sapostojale crkvi od samog pocetka hriscanstva i crkve, i nekako mene ne cudi sto postoje i danas, pa, zivi smo i razliciti ljudi i svako onda licnu veru prozivljava i dozivljava na svoj nacin. Mislim, ono po mene' , kljucna stvar u ovoj prici mozda jeste to neko ,.....sapostojanje,.... ove dve perspektive, jer su obe perspektive realnost crkvenog zivota i ako crkvena punoc i sabornost neku od tih perspektiva zanemari ili favorizuje jednu od tih perspektiva, onda to ne bi izaslo na dobro i moglo bi da prouzrokuje medjusobne unutrasnje crkvene i svakakve druge svadje i mrznje i mozda i neki raskol na kraju svega toga. Recimo, palo mi na pamet, kada su krajem i pocetkom 3.veka neki hriscani pali u ispovedanju vere pod zaprecenom smrtno kaznom ili mucenjima pred Rimskim vlastima koje su od njih trazili da se odreknu vere i da se poklone njihovim bogovima i prinesu zrtve. I, kada je dosla sloboda za hriscene i crkvu, ovi pali hriscani su zeleli da se vrate u crkvu i neki hriscani nisu hteli da prihvate njihovo pokajanje i na kraju su oni usli u sukob sa crkvom i napravili su raskol. To su bili ovi Donatisti : https://hr.wikipedia.org/wiki/Donatizam Donatizam je bio pokret u ranokršćanskoj afričkoj Crkvi 4. i 5. stoljeća koji je osuđen kao raskolnički. Nazvan je po berberskom kršćaninu Donatu (lat.: Donatus Magnus) koji je smatrao da crkva mora biti crkva svetaca, a ne griješnika i da sakramenti koje su primili traditori (izdajnici), svećenici koji su u doba progona, prema njihovom mišljenju, činili izdaju drugih kršćana, ne vrijede Mislim, meni tako deluje , da je ovaj Donatizam, upravo extrem ove prve perspektive i da je to zloupotreba vere u neke svoje licne svrhe i planove, i pogresna teologija i poimanje same sustine vere i crkve. Mislim, takodje da i kod ove druge perspektive postoji opasnost extrema, ali licno nemam nesto jasnu sliku koje su to tacno stvari koje mogu da izopace veru i crkvu slicno kao kod ovog extrema kod ove prve perspektive. Ali, naso sam jedan tekst koji se tice epidemija kolere u Rusiji oko polovine 19.veka, i u Moskvi kada je tamo bio sv. mitropolit Filaret Drozdov. https://foma.ru/jepidemii-holery-v-moskve-kak-borolis-i-chto-delala-cerkov.html Meni deluje Srdjo,.... da ovde u ovom tekstu koji opisuje crkveno delovanje m.Filareta u situacije razorne epidemije kolere u Moskvi,....mozemo videti na delu primenu u praksi obe ove perspektive kako dobro sapostoje zajedno u isto vreme u crkvi. I, otvorene crkve za molitve i pricesce, ali i svestenici koji su usli po kucama kako bi pricescivali ljude. Священникам было поручено обходить дома своих прихожан, чтобы исповедовать и причащать желающих (ovo bi trebalo da se odnosi na sve vernike, ne samo na bolesne,....jer ova rec желающих znaci - oni koji to zele,.... i verovatno ne znaci samo bolesne...) Takodje sv.Filaret kaze : "В слове, сказанном при возвращении холеры осенью 1847 года, святитель Филарет призывает не отказываться и от обычных житейских мер безопасности: «Не леностны будем и в употреблении естественных средств и предосторожностей к сохранению здравия, и к недопущению вредоносных влияний. Как можем требовать, чтобы хранил нас Бог, если мы сами не бережем себя и предаем действию разрушительных сил малодушием и недостатком надежды на Бога, неумеренностию и невоздержанием и другими небрежностями? Внимательно храни себя малым возможным для тебя хранением: и Бог будет хранить тебя великим, всеблагим и всемощным хранением». " .... Jednostavno kako se kaze kod nas za ovo sto ovde pise Filaret,....ko se cuva i Bog ga cuva,... Tako da, ja stvarno mislim da ove dve perspektive mogu da sapostoje u crkvi na jedan miran nacin,..... problem moze da nastane kada ove dve perspektive odu u extreme sto moze da bude katastrofa.....ili samo jedna - bilo koja. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tamaraaa Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт] WWW.SPC.RS Aleksandra_A, Давид, Протомајстор and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Пре сат времена, Aandrej рече Mogu da se kladim da ce za 1 maj dr Kon dostici svetlo na kraju tunela i da ce gospoda u parkicima da peku rostilj. Ta misao već iritira Aleksandra_A and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт] WWW.SPC.RS Са своје седнице, одржане данас, 13. априла текуће године, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник. Са исте седнице упућени су изрази братске љубави и солидарности митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију и огорчења због поступака власти Црне Горе према њему. Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода Aandrej је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Čitam komentare pa razmišljam... Šta je Crkva, a šta hram? Korz ceo diskurs provejava samo odlazak u hram(ove), a nigde Crkve nema. Šta nam je bitnije, Crkva ili hram? Crkva je zajednica, a zajednica po ap. Pavlu je "gde je dvoje ili troje, tu je Crkva Hristova". Može li onda Crkva biti i u domu ili su Bog Otac, Bog Sin i Duh Sveti isključivo vezani samo za hramove ili je svo troje svuda i na svakome mestu? Ako nisu, zašto ih prizivamo u autobusu, na njivi, u kući, na poslu, u bolnici? Onda nam je uzaludna i besmislena svaka molitva van hrama. Čemu onda ikone, kandila, sveće, slave... Da li je bitnija liturgija i sa njom pričešće ili Sveta Trojica? Da li je forma bitnija od suštine? Složiću se oko Crkve, gde je zajednica što veća to bolja, to jača, ali... Da li baš uvek imamo tu, jasno definisanu, hrišćansku zajednicu u Hramovima ili odlaskom samo ispunjavamo formu? Zašto se ta mala liturgija ne bi mogla ostvariti i u svakom domu, u svakoj porodici? Zar ne postoje darodavnice i molitve koje se čitaju kod samopričešćivanja? Zar ta praksa ne postoji? U ostalom, ako neko kaže da se pričešće po kućama (samopričešćivanje) može zloupotrebiti, zar se ono ne može zloupotrebiti i kada sveštenik u hramu pričešćuje? Ako sveštenik zaredja na "vodicu", zar ne može tako da zaredja sa pričešćem? Zašto se služi predjeosvećena i šta ona znači? Možemo lagati sebe, možemo lagati druge, uvek i svuda, pa i na liturgiji, u hramu, tokom pričešća, ali... ali Boga ne možemo, bilo gde da se nalazili i u bilo kojoj situaciji da se nalazili. Pitam i pitam se... Sanja Т., Срђан Шијакињић and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Е сад, са нама или без нас у храмовима (или испред, по портама, степеницама, парковима и ливадама уз храмове) - шта ћемо кад прође Васкрс? Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 31 minutes ago, obi-wan said: Са своје седнице, одржане данас, 13. априла текуће године, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник. Lep predlog, slagao se ja s njim ili ne. Ali.... Bojim se da je predlog donesen na osnovu pritiska javnosti, a ne stuacije. Bojim se da neće biti uvažen. A usvajanjem predloga, ako se usvoji, otvoriće se pandorina kutija. Krenuće pitanja, sasvim osnovana i realna po pitanju ljudskih prava. Prvo mogu rimokatolici (kojih je daleko manje) da kažu "A zašto mi nismo mogli za Uskrs na liturgiju?". Za njima to mogu da traže i muslimani po pitanju ramazana. I sve to sa punim pravom i ne samo što je u pitanju služba Božija, već ljudska prava, prava verskih manjina, religijska prava... Mnogo toga što se lako svima može olupati o glavu, a našim neprijateljima dati novi adut u ruke po pitanju ljudske i verske, a Bogami i nacionalne diskriminacije. Mislim da je Sinod, bar povodom ove sveukupne situacije previše konfuzan i nespreman za donošenje bilo kakvih predloga i odluka i da, ako ovako nastavi, samo će još više proširiti probleme sa drugima, pored svih naših koje imamo unutar SPC. Osim ako im to i nije cilj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 9 minutes ago, gavrosaurus said: Е сад, са нама или без нас у храмовима (или испред, по портама, степеницама, парковима и ливадама уз храмове) - шта ћемо кад прође Васкрс? Baš ništa. Biće kao i do sada i niko živi neće pominjati nedeljne liturgije i pričešćivanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 5 минута, Zmaj Pisum рече Bojim se da je predlog donesen na osnovu pritiska javnosti, a ne stuacije. A sta je tu lose? Zato i jesmo Crkva - da umemo da slusamo episkope, ali i da im komandujemo kad treba. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 1 minute ago, obi-wan said: A sta je tu lose? Zato i jesmo Crkva - da umemo da slusamo episkope, ali i da im komandujemo kad treba. Pročitaj zašto mislim da je loše. Objasnio sam. I ostali sebe smatraju crkvom i imaju ista prava kao i mi. Nipokakvom osnovu ne smeju niti mogu biti diskriminisani. Pinocchio's Half Brother је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 1 минут, Zmaj Pisum рече Pročitaj zašto mislim da je loše. Objasnio sam. I ostali sebe smatraju crkvom i imaju ista prava kao i mi. Nipokakvom osnovu ne smeju niti mogu biti diskriminisani. Kakve mi veze imamo s njima? Ko od njih misli da treba, neka trazi. Smaragdni kamičak, gavrosaurus and Протомајстор је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Zmaj Pisum and Јанко је реаговао/ла на ово 1 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Just now, obi-wan said: Kakve mi veze imamo s njima? Žive u državi Srbiji, ravnopravni su gradjani ove države, plaćaju porez kao i svi drugi, leče nas ako su lekari, voze nas autobusima ako su vozači, proizvode hranu ako su poljoprivrednici... Imamo veze sa njima u ovoj državi koja se ipak, kakva takva, naziva Republika Srbija, a ne "šovinistička Srbija". Pinocchio's Half Brother је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 3 minutes ago, ana čarnojević said: Zar nisu katolici sami zatvorili svoje crkve ovde? Nije im zatvorila drzava. Njihova stvar kako ce. Ako vole da gledaju papu da solira na Uskrs i glumi crkvu njihova stvar. One man show Oni su zatvorili hramove u svojim državama jer je to državni, a ne religijski problem. 4 minutes ago, ana čarnojević said: Niti je muslimanima sad ovakav praznik kao sto je nama Ako nama nije, njima jeste. I to što nama jeste, njima nije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Пре сат времена, ana čarnojević рече Zar nisu katolici sami zatvorili svoje crkve ovde? Nije im zatvorila drzava. Njihova stvar kako ce. Ako vole da gledaju papu da solira na Uskrs i glumi crkvu njihova stvar. One man show Niti je muslimanima sad ovakav praznik kao sto je nama. Mislim, ono, pravoslavna SPC koja je i osnovala i utvrdila ovu drzavu Srbija i kasnije mnogo puta je i ocuvala i spasila propadanja. I, kako sad da je izjednacimo sa drugim verama. Ali, ipak imaju pravo po Ustavu i druge vere na slobodu praktikovanja vere. Pa bre nije crkva i vera napisala taj Ustav, nego je to delo pravna stvar. Recimo da papa sad se zainati i otvori crkve, pa dodje neki nuncije kod Vucka i lepo ga zamoli () da otvori crkve za Vaskrs rimokatolika, bas bi se Vucko lepo preznojavo'... Ili, da je sad vreme Ramazana,.... bas bih voleo da vidim Vucka i Stefanovica kako bi pozatvarali djamije po Novom Pazaru,... Ali, ne, pa to je Vucko, pred silnima povlaci se , pred onima koji su slabiji trenira neku strogocu,.... ko ga ne zna skupo bi ga platio,.... Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука