Jump to content

Никола Чобић: Удар на последњи стуб – Српску православну цркву

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 6. 4. 2020. at 18:39, Ćiriličar рече

Ovo je žešći idiotizam. Jer ta "Evropa slobode i pravde" je razorila Srbiju uranijumskim bombama, ne mogavši nanipšaniti tenkove rokali su vrtiće i bolnice, mostove. Onda je kolonizovala bankama i zakonima kako bi mogla da nas pljačka, i potrovala narod ovakvim idiotizmom koji pišeš. Mada neko je zatrovan ideološki, neko lovom i interesom. Ne znam u koju grupi ti spadaš.

Ima ona narodna poslovica: Videla žaba gde se konji potkivaju, pa i ona digla nogu.

Expand  

Нико не правда НаТО бомбардовање, ни милитаризам, чак напротив. Ал је факт да је Слободан Милошевић био садиста, који је на свој рођени народ терао полицију и тенкове. 

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 19:06, obi-wan рече

I dosadni ste vise sa Rusima

Expand  

Pa ti si Rusa potegao, ja sam komentarisao....naravno da umeju, niko u istoriji čovečanstva nije tako brutalno svoja svetilišta razarao i braću ubijao kao Rusi.  Nisam lud da pišem loše strane Rusa...to ne znači da ih nema.

Saopštenje irineja nije u suprotnosti sa odlukom RC. To je razločita briga o pastvi u različitim uslovima.

Uzgred, o strahu koji Tkaćov pominje - pa odluka je donesena da se snishodi slabima. Rode, ovde se vrši ogromna misija, i treće generacije bezbožnika sevraćaju Crkvi. Znaš ti šta je bilo ovde, muečenštvo koje se borji u desetinama milona(!) - i sada ti slabi ljudi u vrei, taman prišli nekako Crkvi, i treba da neko manipuliše sa njima? Ovako je izbijena svaka mogučnost tome. No da ne razglabamo....prepuštam te Hoseu.

Isto sam se ja osećao kao ti kad sam čuo....kad sam se presabrao dva dana...

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 17:59, obi-wan рече

Dobro, sta ti onda nije jasno?

Expand  

Nije mi jasno kako je moguće da ne razumeš drugu stranu... i unutra (da neko može da ima poverenje u Boga ali da nije siguran da je ovo način i vreme da se to poverenje testira, baš kao što ni ti ne bi hendlovao zmiju da to testiraš) i spolja (da neko može da bude zabrinut za širenje epidemije na taj način, a da uopšte ne mrzi Crkvu, veru, itd)...

50 minutes ago, obi-wan said:

Drugim recima, bez ikakvog dokaza, nego moze prosto da se naduri i da zamisli da mu je od mene ugrozeno zdravlje? Ili ce da to cuje ""na-televizor", sto onda ima jos jaci efekat na stado? Verujem da imamo i ne mali broj takvih, ali to je vec njihov problem, tj. problem njihove neobavestenosti i nepismenosti.

Expand  

Pa nije baš "bez ikakvog dokaza"... znamo pouzdano da molekuli pljuvačke mogu da ostanu na kašičici i da virus može da bude u njima... ne moramo (niti bilo ko to radi) da testiramo svaki način prenošenja zaraze... isto tako možeš da kažeš da nema dokaza da virus može da se prenese ako ti jedeš pola avocada, pa ja nastavim jer (verovatno) nije niko konkretno testirao zajedničko jedenje avokada kao način prenošenja zaraze... ali nema ni potrebe da se iz raspoloživih dokaza izvuku racionalni zaključci... e sad, naravno da tvoja vera ide i iznad racionalnog... ali ne možeš da očekuješ da i oni koji ne veruju u to dele tvoje mišljenje...

Pazi, ovo je vec na terenu same vere... ali... ako je svojevremeno Jovan Sangajski pojeo (uzeo sa poda!) pricesce koje je ispljunula zena zarazena besnilom, i - naravno - nije se razboleo, ima li sta dalje da se kaze o tome?

Expand  

1. Ako.

2. Sad si me baš zainteresovao pa sam guglao. Nije zabeležen ni jedan slučaj da se neko zarazio besnilom tako što je nešto pojeo.... a sudeći po pitanjima koje ljudi postavljaju na interentu (Da li možeš da dobiješ besnilo ako si pojeno nešto što je lizao oboleli pas/mačka) skontao sam da nije tako retko da ovaj način prenošenja bude "testiran"...

Ali ovde imas problem svedocenja, kako rekoh na pocetku - sasvim racionalisticki raspolozen covek sigurno nece da uvazi ovakve argumente, jer se prosto ne uklapaju u njegov mentalni sablon.

Expand  

... ili zato što nisu valjani (racionalni) argumenti...

Dakle, nije moguce racionalno objasniti pricescivanje. Ako to neko zeli, morace da bude razocaran.

Expand  

Niko i ne traži racionalno objašnjenje...

Kako rekosmo - nema drugih nacina. U osnovi, to je pitanje jedne zajednicke Case. Iz nje mozemo da ne-znam-kakvim posrednim nacinom uzimamo Svetinju, svejedno je ako je npr. pop nosilac neke zaraze. Dakle, evo, i na terenu obicne logike prosto nema mesta da se sve ovo uopste poteze kao pitanje.

Expand  

Pa čak i u tom slučaju su drastično manje šanse da se proširi zaraza (ako tako može da se proširi zaraza)... jer zahteva da 1 specifičan čovek od desetine ili stotine ljudi bude zaražen, a u drugom slučaju može bilo ko od njih...

Ono sto racionalisti mogu da (probaju da) urade je da prosto zabrane rad Crkvi.
Medjutim, to su nebrojeni probali kroz istoriju, i - naravno - nije im uspelo.

Expand  

1. Komunisti nisu racionalisti... već idealisti... bliži su tebi.

2. Niko ne pokušava da zabrani rad Crkvi. Čak i da eksplicitno zabrane pričešće tokom epidemije to nije zabrana rada Crkvi... ni blizu... i ovde praviš crno-belu projekciju nečega što nije ni crno, ni belo. Ne treba niko da vam zabrani pričešće... to bi bila zloupotreba vlasti... ali i da se to desi i da je zabranjeno pričešće 2, 3 ili 5 meseci... to će biti mrvica u istoriji... ništa dramatično...

Razumem sta kazes. Medjutim, obaveza je ucitelja da bezrezervno i stalno svedoce ono Glavno. To nije nikakvo osudjivanje, jer je meni mnogo lakse da cutim i gledam svoja posla, nego prosto neuporedivo i nesagledivo veca odgovornost koju jedan ucitelj Crkve ima (npr. ja) u odnosu na ostale verne. Ja to nekad cinim sasvim lezerno, ali kad se potegne pitanje samog Temelja onoga sto svedocimo, ja nalazim za potrebno da budem i opor i ostar, kao sto bi ti npr. coveka, koji ne videci ide pravo na ivicu jaruge, naglo i ostro povukao za rukav da ne upadne.

Expand  

Razumem... samo kažem kako to takođe izgleda sa strane... a možda i nekom od ovih koje želiš da učiš...

Nema to veze sa tim sa cim mislis da ima veze. Ovde nisi razumeo sta pricam, no i nebitno.

Expand  

Ok... ne znam da li si pogledao klip bar da vidiš koliko vam liče argumenti... ok, znam da si ti u pravu, a oni nisu i da je tvoje tumačenje Biblije ispravno, a njihovo nije... ali da li bar vidiš koliko formalno liče?

...

I negde videh, da se sad ne vracam da citiram, da kazes kako su ovakvi kao ja u manjini.

Expand  

Mislim da si me pomešao sa nekim... nemam pojma kakav je odnos snaga što se ovoga tiče...

Mozda na forumu. Mozda, nisam brojao. Uzivo, ovde npr. gde ja zivim, cca 90-95% verujucih ce ovo isto da ti kaze, pri cemu nijedan sa mnom do sad nije razgovarao o tome, samo sam ih slusao sta pricaju ovih dana. Stavise, i oni lensiji da idu redovno u hram, ovih dana su se naglo probudili, i krenuli - kako i koliko to moze - da dolaze u hram, i pricescuju se.

I shvati - nijedan, i apsolutno nijedan od tih ljudi (od 7 do77 godina, sto bi rekli) nijednom nije postavio ma i najmanje pitanje oko toga da li se kasikom za pricescivanje prenosi tamo neka zaraza. Ljudi jednostavno, kao i uvek do sad i jos usrdnije i prisnije - prilaze i pricescuju se. A ja namenski ostanem zadnji, i prilazim posle svih. I naravno da nema sanse da bilo sta pokupim od bolesti na taj nacin.

Expand  

Nadam se da nećeš...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 19:14, Ćiriličar рече

Pa ti si Rusa potegao, ja sam komentarisao....

Expand  

Ruse, pre svega, kao postapalicu potezu mnogi ovih dana. Neprestano. A ja sam sad odgovorio jednim od Rusa koji se s tim nikako ne slaze.

On 6. 4. 2020. at 19:14, Ćiriličar рече

Saopštenje irineja nije u suprotnosti sa odlukom RC. To je razločita briga o pastvi u različitim uslovima.

Expand  

Bome je itekako u suprotnosti. Sustinski je u suprotnosti. I to ce pitanje jednom da dodje na red, nece moci da se stavlja pod tepih doveka.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 19:26, Avocado рече

Nije mi jasno kako je moguće da ne razumeš drugu stranu... i unutra (da neko može da ima poverenje u Boga ali da nije siguran da je ovo način i vreme da se to poverenje testira, baš kao što ni ti ne bi hendlovao zmiju da to testiraš) i spolja (da neko može da bude zabrinut za širenje epidemije na taj način, a da uopšte ne mrzi Crkvu, veru, itd)...

Expand  

Moje je da "ne razumem" takvu stranu. Zato i jesam tu, da u svojoj meri cuvam bistrinu, da je ne zamute neznavena razmisljanja mnogih.

Pa nije baš "bez ikakvog dokaza"... znamo pouzdano da molekuli pljuvačke mogu da ostanu na kašičici i da virus može da bude u njima...

Expand  

Da, u pljuvackama inace itekako moze. Kad se dodirne Zivotodavca u Tajni - vise ne moze.

Sad si me baš zainteresovao pa sam guglao. Nije zabeležen ni jedan slučaj da se neko zarazio besnilom tako što je nešto pojeo.... a sudeći po pitanjima koje ljudi postavljaju na interentu (Da li možeš da dobiješ besnilo ako si pojeno nešto što je lizao oboleli pas/mačka) skontao sam da nije tako retko da ovaj način prenošenja bude "testiran"...

Expand  

Besnilo se prenosi pljuvackom, u tome je poenta. I ne samo besnilo, svestenik u bolnici upotrebi ostatak Svetinje ma ko se pre njega pricestio.

Ok... ne znam da li si pogledao klip bar da vidiš koliko vam liče argumenti... ok, znam da si ti u pravu, a oni nisu i da je tvoje tumačenje Biblije ispravno, a njihovo nije... ali da li bar vidiš koliko formalno liče?

Expand  

Ne radi se tu o tumacenju Biblije, nego o kompletnom dozivljaju poboznosti. Za prave hriscane - bez lazen skromnosti pricam - Biblija je knjiga nastala u krilu Crkve, i samo se njome razume. Subotari, ma koje boje bili, Bibliju posmatraju kao izolovani fenomen - oni prosto obozavaju jednu knjigu. Mozda ce nesto spolja da se poklopi ponekad, ali sustinski sigurno ne. Jer vidis, pricescivanje je za pravoslavne starije i od same Crkve. Bukvalno. Prvo je bila prva Liturgija, tj. Tajna Vecera, a Crkva je kao formalna zajednica verujucih nastala skoro 2 meseca posle toga. Tajna Pricescivanja je jezgro Crkve, Njeno Srce, i nema niceg vaznijeg za Crkvu od toga. Protestanti na sve to gledaju potpuno drugacije.

Mislim da si me pomešao sa nekim... nemam pojma kakav je odnos snaga što se ovoga tiče...

Expand  

Mozda, ucinilo mi se da negde pise, a mozda i nisam dobro vid`o.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Broken 

Postavljano je vec. Ja sam bas u to ime mitropolitu preneo pozdrave od gruzijskog patrijarha. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 19:40, obi-wan рече

Postavljano je vec. Ja sam bas u tom ime mitropolitu preneo pozdrave od gruzijskog patrijarha. 

Expand  

Ma šte se tol'ko sekiraš, to će se rešiti sve na novom saboru...velikom...da sad ne ređam sve velelepne prefikse. Neću vam kvariti temu, nisam u furci da polemišem, ali moram...čoveće više nije pitanje oko čega se svi ti umni teolozi ne slažu, nego ima li išta oko čega se slažu?

Men' se čini da naši dragi mitronosci nisu ni svesni koliko su iprepadali narod svojim neslaganjima oko temeljnih stvari...ali ajde...kad su se Kubat i Đurović složili, onda se zna koliko je sati.

(Pozdrav diskutantima i tebi tvrdovreni Obo, spešl)

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 19:42, Broken рече

Mogu misliti sta si piso. :smeh1:

Expand  

Nista posebno. Preneo mu pozdrav od patrije koji je naredio da se kod njega sluzi Liturgija taman i po cenu zivota, da hramovi imaju da ostanu otvoreni narocito sad - sto je i prirodno i logicno, kad je nevolja, ljudi vise pribegavaju Utesitelju,  pa ondak dao blagoslov da svestenici svaki dan na posebnim kamionima idu po gradovima i krope ulice i ostalo osvecenom vodom, itd.

Cudan neki lik, u`vatilo ga izgleda "versko ludilo"... 0703_read

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 19:47, Ćiriličar рече

Ma šte se tol'ko sekiraš, to će se rešiti sve na novom saboru...velikom...da sad ne ređam sve prefikse. Neću vam kvariti temu, nisam u furci da polemišem, ali moram...čoveće više nije pitanje oko čega se svi ti umni teolozi ne slažu, nego ima li išta da se slažu.

Men' se čini da naši dragi mitronosci nisu ni svesni koliko su iprepadali narod svojim neslaganjima oko temeljnih stvari...ali ajde...kad su de Kubat i Đurović složili, onda se zna koliko je sati :)

Pozdrav diskutantima i tebi tvrdovreni Obo, spešl.

Expand  

Ne sekiram se ja nesto posebno ukupno gledano, ali moram da priznam da uvek u ljude polazem velike nade i sa divljenjem posmatram vecinu ovde, a od mnogih ucim i naucim mnogo korisnih stvari. A kad posle toga vidim da se neko spotakne to me pogadja kao da sam ja licno.

Ali sta ces, idemo dalje. Zato i pisem pesme, da dusi dadnem oduska.

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 19:48, obi-wan рече

pa ondak dao blagoslov da svestenici svaki dan na posebnim kamionima idu po gradovima i krope ulice i ostalo osvecenom vodom, itd.

Expand  

(Ce-ce-ce...sad sam ko žaba koja fol ne voli baru....preĆeruješ...Kiril je obnosio ikonu Majke Božije a Rusi iz aviona krope...malo je praktičnije od kamiona...prospu kantu osvećene vode i ona k'o kiša osvečena pada...inače ovde kad krope u hramu, svi budu mokri do kože, a bogojavljensku vodicu nose u kanisterima po 5 l., i to po nekoliko :)))

Подели на овим сајтовима

I da dodam jos ovo - svakom kog sam kritikovao na bilo koji nacin, sve od novog clana foruma pa do svih episkopa i patrija, u licnom susretu bih celivao desnicu i ukazao svako covekoljublje i bratoljublje, i nepodeljeno postovanje. To uvek i mislim, i ono sto kazem ne sluzi da bilo koga ponizava, daleko od toga.

Konacno, cemu drugo i sluze iskusenja bilo koje vrste, nego da se podvrgnemo (samo)ispitivanju.

Подели на овим сајтовима

On 6. 4. 2020. at 19:54, Ćiriličar рече

(Ce-ce-ce...sad sam ko žaba koja fol ne voli baru....preĆeruješ...Kiril je obnosio ikonu Majke Božije a Rusi iz aviona krope...malo je praktičnije od kamiona...prospu kantu osvećene vode i ona k'o kiša osvečena pada...inače ovde kad krope u hramu, svi budu mokri do kože, a bogojavljensku vodicu nose u kanisterima po 5 l., i to po nekoliko :)))

Expand  

Da, to bas i jeste cudno - oni se pozivaju time na svetinje, sto je izvrsno, a onda se o Glavnu spotaknu. To dvoje nikako mi ne ide u jedan lonac - znaci, sinovac, ako si uveren da cudotvorna ikona moze da ocisti zemlju i od bolesti, odlicno radis! Imas moj naklon do zemlje! Ali zasto se onda sablaznjavas o sam Izvor svih tih cudotvornih ikona i ostalih cudodejstvujucih svetinja??

Malo moraju da se dogovore sami sa sobom, jer su u ta dva poteza skocili sami sebi u usta.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...