Jump to content

Зоран Ђуровић: Утук на Латиновића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поједини свештенослужитељи у Православној Цркви који  не верују да је Господ и Спас наш Исус Христос истински, стварно и РЕАЛНО присутан у Светом Причешћу,  не верују сведочењу самога Господа  -  Моје ТЕЛО право је јело и Моја КРВ право је пиће! (Јн 6:55) 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 294
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Isusovo magare рече

Nedaj Bože,bit će to i gore ako je prokletstvo u pitanju..po mom skromnom mišljenju još će oteći i pocrveniti a onda se otvaraju rane pa ide antibiotik..ako se ne varam(daj Bože da se varam)..?

Имам искуства са овим. Данас је дупло боље. Прекосутра ћу ходати нормално. Нисам се пазио и зато сам награисао. Зато сам сада подвукао црту. 

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Trifke said:

Meni se ipak čini da je ovo kod Teofila Sv.Trojica. I sam kontekst u kome je pomenut ovaj termin ukazuje na to. 

Могуће... опет би било добро погледати ако имају неке студије на тему... или да се погледају неки добри речнци као што је на пример: 

http://www.dictionnairedespiritualite.com/

Наравно овај веома важан референс речник не поседује колико ја знам ни један од наших Богословских факултета.... овај речник има укупно 24 тома и кошта 3800 Евра тј. у висини цене од две мало боље-фенси владичанске митре (са драгуљи и диаманти...)... шта да се ради нема се пара у СПЦ да се купи овај сет речника за студенте па да то има барем Богословски у БГ.... а причају се причице теологија у СПЦ итд...... што би то мој деда рeко' сачувај нас Боже само беде и.....

Ево то је овај сет- комплет о чему горе говорим:

Али конкретно да би се знало ко је употребио који термин у раној Цркви (горе је било речи о Св. Тројици/Троици)  требало би имати приступ TLG бази светоотачких списа где се тачно 1000000% може проверити хронолошки ко је користио и како су хронолошки кориштене конкретне речи- изрази...

То је ова база... већина универзитета на Западу има приступ овој бази светоотачких списа, док ми изучавамо Патрологију у нашим богослвским школама из скрипти, те и те године рођен, написао те списе, и умро те и те године...али ето  даће Господ неба и земаље да се и код нас поправи ситуација по овом питању....

http://stephanus.tlg.uci.edu/

Подели на овим сајтовима

@Zoran ĐurovićTrebaš ti videti, padre, da se izmiriš sa "Lohijem". Znaš sam da onaj ko se unizuje, taj se uzvisi...a mitropolit je i stariji po godinama i Činu. Osim toga voli Crknogorce. Nisu vama nešto suprotna poimanja Crkve.

PBFovci su drugo....kaže naš narod da se i andjeli na Nebu prereče (=posvađaju). Kažem ovo nevezano za otok(e). Kapacitet si ti, ali nisi papa. Znaš da "Lohi" i pape zna potkačiti. Nego ti nekako signaliziraj, a on će prihvatiti, pa da ti štampa doktorat makar. Do tada preusmeri energiju na čišćenje PBFa od Soroša. Man'se proroštava, nego idi na praktiku i na čudotvorenje....svako ko se upodobi Gospod će da (čudo)tvori kroza'nj, a ti veruješ u Boga.

Kaže/piše mati Makarija (apropo veruju li klirici u Boga), videli neki hodajući noću pored patrijaršije nekoga unutra kroz prozor kako metaniše, pa jedan upitao: A zar ima neko tamo da veruje u Boga? Bio je to vladika danilo Krstić koji je metanisao.

Pazi ovo sad....imam ja neke svoje male, jden molitvice, te jedno veče i par metanijica napravim....ne znam sad kakve su me pomisli spopale kad sam se umorio - nema brige, slab sam ja da bih preterao u podvigu, brzo se oladim bez pretenzija - i pomislio sma nešto. Lukavi me lako posramio. Našto tipa: ma šta ti tu metanišeš. Ili možda: ma ajde jadan, dosta je, zna Bog sve, dzaba ti metanije, Bog srce gleda. Uglavnomm lako ja odustah.

Sutradan sam bio u našem podvorju u Moskvi, mada tamo je najviše Rusa na Službi. Jedna bakica, čila, tokom cele liturgije je u ćošku pravila velike metanije i molila se. I sad moš misliti kako sam bio "ponosan" na svoj "podvig".

Подели на овим сајтовима

21 hours ago, Ćiriličar said:

@Zoran ĐurovićTrebaš ti videti, padre, da se izmiriš sa "Lohijem". Znaš sam da onaj ko se unizuje, taj se uzvisi...a mitropolit je i stariji po godinama i Činu. Osim toga voli Crknogorce. Nisu vama nešto suprotna poimanja Crkve.

PBFovci su drugo....kaže naš narod da se i andjeli na Nebu prereče (=posvađaju). Kažem ovo nevezano za otok(e). Kapacitet si ti, ali nisi papa. Znaš da "Lohi" i pape zna potkačiti. Nego ti nekako signaliziraj, a on će prihvatiti, pa da ti štampa doktorat makar. Do tada preusmeri energiju na čišćenje PBFa od Soroša. Man'se proroštava, nego idi na praktiku i na čudotvorenje....svako ko se upodobi Gospod će da (čudo)tvori kroza'nj, a ti veruješ u Boga.

Kaže/piše mati Makarija (apropo veruju li klirici u Boga), videli neki hodajući noću pored patrijaršije nekoga unutra kroz prozor kako metaniše, pa jedan upitao: A zar ima neko tamo da veruje u Boga? Bio je to vladika danilo Krstić koji je metanisao.

Pazi ovo sad....imam ja neke svoje male, jden molitvice, te jedno veče i par metanijica napravim....ne znam sad kakve su me pomisli spopale kad sam se umorio - nema brige, slab sam ja da bih preterao u podvigu, brzo se oladim bez pretenzija - i pomislio sma nešto. Lukavi me lako posramio. Našto tipa: ma šta ti tu metanišeš. Ili možda: ma ajde jadan, dosta je, zna Bog sve, dzaba ti metanije, Bog srce gleda. Uglavnomm lako ja odustah.

Sutradan sam bio u našem podvorju u Moskvi, mada tamo je najviše Rusa na Službi. Jedna bakica, čila, tokom cele liturgije je u ćošku pravila velike metanije i molila se. I sad moš misliti kako sam bio "ponosan" na svoj "podvig".

Nego šta su to metanije??Jeli to klanjanje ili krunica??

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Isusovo magare рече

Nego šta su to metanije??Jeli to klanjanje ili krunica??

To je klanjanje koje je malo teže opisaati. obema rkama i čelom dodiruješ pod i to se zove velika metanija a mala je kada samo rukom dodirneš pod i prekrstiš se!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Trifke said:

To je klanjanje koje je malo teže opisaati. obema rkama i čelom dodiruješ pod i to se zove velika metanija a mala je kada samo rukom dodirneš pod i prekrstiš se!

O Bože..i koliko puta tako..stvarno mi nije jasno to..pa to koliko znam muslimani rade!??

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

O Bože..i koliko puta tako..stvarno mi nije jasno to..pa to koliko znam muslimani rade!??

Nije isto kao kod muslimana. Trebalo bi da vidiš negde. Obično se radi za vreme jutarnjeg , večernjeg bogosluženja i časova. Tri puta uz molitvu Gospode i vladiko života mojega... pa onda 12 malih uz molitvu Bože oćisti me grešnog i još jednom kada se ponovi molitva Gospode i vladiko života mojega. Radi se puno na velikom povečerju i za vreme kanona Andreja Kritskog. Uglavnom dosta se radi u toku Velikog posta. Ne radi se Subotom i Nedeljom. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Isusovo magare рече

Pored ovoga što ti je Trifke oobjasnio za hramove (da dodam, ovo što sam ja pisao za onu baku na liturgiji - to se ne radi na liturgiji inače, ali, eto, ona je celu liturgiju metanisala) veliki podvižnici, najčešće noću kada bdiju (ne spavaju) i mole se dugo, rade i metanije. Metanije su propisivane od Otaca i ušle i u neke kanone da se daju kao epitimija (neka vrsta uslovne kazne za prekršaj i neposlušanje duhovniku ili neki učinjen greh, pa kada se čovek ispovidi i pokaje, onda mu se odredi duhovni lek, molita i nekada metanije)....uglavnom se praktikuju u samoći (osim retko na bogoslućenjima) u molitivi.

To je starije od islama - sa dućnim poštovanjem islamu. To su praktikovali monasi u ranom hriščanstvu, a islam je tek od 6. veka. Muhamed je rođen oko 570-te godine, davno posle što su pravoslavni monasi stolećima metanisali po pustinjama.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Креирај ново...