Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода: Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Прошле недеље је било дивно, пуна црква верника. Надам се да ће тако бити и ове.

Молим оне који не иду на Литургију да не осуђују оне који иду. Чудно неко време, све се изокренуло. Раније се приговарало онима који не иду на Литургију... Како страх делује на људе...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 141
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Ђорђе Р рече

Прошле недеље је било дивно, пуна црква верника. Надам се да ће тако бити и ове.

Молим оне који не иду на Литургију да не осуђују оне који иду. Чудно неко време, све се изокренуло. Раније се приговарало онима који не иду на Литургију... Како страх делује на људе...

Какав бре страх? Зар не читаш брате да синод препоручује да се не иде?  Управо ти приговараш онима који по својој савести неће да иду...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ђорђе Р рече

Брате, увек сам волео да прочитам твоје коментаре и ценио твоје мишљење, али сад не капирам како размишљаш. Ово дакле више нема везе са Причешћем, Синод је рекао јасно да причешћивање није ризик, али ти овде кажеш да би било супер да буде пуна црква људи. Како год да верујемо, не знам како да посматрам ту ситуацију, а да не видим малтене зачикавање Бога и терање неког ината. Напољу кружи вирус од кога ће можда умрети хиљаде људи, који преносе и људи без симптома, а ми треба да се радујемо што ће десетине њих бити у истом простору и дисати исти ваздух сат врмена. Па ваљда је људски живот светиња већа и од литургије. Да ти неко каже убићу 10 људи из пиштоља ако сутра напуните цркву, ја мислим да је нико не би напунио. Ситуација је овде иста, с тим што можда не умре нико, можда умре 10, а можда 100 људи. Разумем да си рекао "ваљда ће сутра да се предузму све мере, па ће људи да се причесте итд." , али овако срочено шаље много проблематичну поруку. Надам се да погрешно тумачим. Ако је тако извини и нема љутње. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Таша рече

Bas su ostavili dosta prostora da svako tumaci po svojim mogucnostima i dela po savesti. A to mi izgleda kao da das detetu da se igra sa ziletom.

Naprotiv.

Piše: aj' malo vi revnosni probajte k'o sveti Sava i mnogi drugi - u gornju isposnicu sve do Vaskrsenja, bez liturgije,  pojačajte molitvu i post pa da se radujemo Vaskrsenju.

Ne sablaznite slabog brata sada.

Ali ne! Pusti Srbin-'ajduk bi da se uzinati pa da se sabije u hramu u neđelju ko sardine u konzervu - da pokaže da se ne boji.

Krije nerazumnost iza revnosti.

Krije inat iza junačenja.

Krije osudu slabih iza pohvale jakih.

To smo mi...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Nismo to samo mi @Јанко  nego je tako od vajkada. Ako pogledaš delo Isusa Hrista najviše sa čim se susretao je okoštalost naših uverenja. Izleči čoveka u Subotu koji je od rođenja slep, ljudi okoštle vere tri puta sazivaju sinderion i razmatraju šta se desilo JER Subotom se ništa ne radi. Takvo predanje... a iz predanja teže izaći... nego videti Boga. Na kraju ih bivši bolesnik i malo i z....... i kaže pa šta hoćete više da čujete od mene, da nećete i vi da postanete njegovi učenici? I onda ide ona lavina njihovih gordih predubeđenja iz koje se vidi kako pogrešna vera gradi laž: Mi smo učenici Mojsejevi....

Svakako da predanje ima svoj smisao i da sve treba proveravati kroz predanje, ali isto tako treba imati svest da se predanje gradi i da ga je svaka generacija dopunjavala shodno okolnostima sa kojima se susretala ili izazovima na koje je nailazila, odnosno da je i svaka nova generacija pozvana da priloži svoju leptu... naravno jako oprezno.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, dragisa рече

na kom kanalu ili YT se prenosi Liturgija?

Не'ш ваљда да гледаш?

Која је поента?

Хоћеш ли стајати док траје или седети?

Хоће ли благодат Духа сићи поред Дарова и присутних и на гледаоца?

Може ли се молитвено учествовати у Литургији на даљину, и тако  да "сами себе и друг друга и сав живот свој Христу Богу предамо"?

Не сумњам да неко може НЕШТО да доживи, но да ли очни и звучни контакт на даљину нас чини учесницима тог догађаја?

Ово су моје искрене дилеме где се на крају јавља чињеница да се Литургија служи ради ЛОМЉЕЊА ХЛЕБА И ДЕЉЕЊА ЧАШЕ, а ми једино то (циљ) не можемо никако учинити. 

Некако ми је онда лакше да молитвено сам приђем Богу, без екрана. Оно ми је форма без Суштине.

Молитвеник, бројаница, ја, Он ...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Не'ш ваљда да гледаш?

Која је поента?

Poenta je da mi je takav blagoslov, slučajno sam se zadesio juče u Crkvi i na moje otvoreno pitanje kakav je blagoslov ukoliko nism siguran da li možda imam ili nemam virus, otac mi je rekao "Ako nisi siguran sediš kući...itd" (da ne idem u detalje). Dakle bilo bi krajnje ne odgovorno da posle tako jasnog uputstva ja teram "svoju politiku".

Цитат

Хоћеш ли стајати док траје или седети?

Mislim da ću sedeti

Цитат

Хоће ли благодат Духа сићи поред Дарова и присутних и на гледаоца?

To već ne znam, generalno rečeno svakako da može ako hoće

Цитат

Може ли се молитвено учествовати у Литургији на даљину, и тако  да "сами себе и друг друга и сав живот свој Христу Богу предамо"?

Ne može se učestvovati U liturgiji kad ne učestvuješ U liturgiji, a ovaj drugi deo je apsolutno moguć. Ne vidim zašto ne bi mogao sam sebe i drug druga i sav život Hristu predati

Цитат

Не сумњам да неко може НЕШТО да доживи, но да ли очни и звучни контакт на даљину нас чини учесницима тог догађаја?

Dobro kažeš da neko NEŠTO uvek može da doživljava ali mene to ne interesuje, čak smatram opasnim. Događaj koji mene interesuje svakako najmanje zavisi od očnih i zvučnih senzacija, što ne znači da mi smetaju, naprotiv.

Цитат

Ово су моје искрене дилеме где се на крају јавља чињеница да се Литургија служи ради ЛОМЉЕЊА ХЛЕБА И ДЕЉЕЊА ЧАШЕ, а ми једино то (циљ) не можемо никако учинити. 

Ja to vidim malo drugačije ali da ne ulazim detaljno u tu diskusiju poenta je "Telo Hristovo primite Istočnika bezsmrtnog kusite, kusite i vidite jako Blag Gospod"

Цитат

Некако ми је онда лакше да молитвено сам приђем Богу, без екрана. Оно ми је форма без Суштине.

problem u svakoj isključivosti je u tome što smatramo da znamo suštinu te se prema tome odnosimo donošenjem svojih zaključaka, trebalo bi to malo drugačije postaviti.... 

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, Срђан Шијакињић said:

Ово дакле више нема везе са Причешћем, Синод је рекао јасно да причешћивање није ризик, али ти овде кажеш да би било супер да буде пуна црква људи. Како год да верујемо, не знам како да посматрам ту ситуацију, а да не видим малтене зачикавање Бога и терање неког ината. Напољу кружи вирус од кога ће можда умрети хиљаде људи, који преносе и људи без симптома, а ми треба да се радујемо што ће десетине њих бити у истом простору и дисати исти ваздух сат врмена. Па ваљда је људски живот светиња већа и од литургије.

Зависи од тога шта је за кога Литургија. За мене је причешће недвојиво од Литургије. Причечешће почиње са “Благословено Царство Оца и Сина и Светог Духа”, а завршава се молитвама захвалности и отпустом. Литургија је Царство Оца и Сина и Светога Духа, а ту нема ни болести, ни смрти. Тако да долазак на Литургију никако не представља “зачикивање Бога и терање ината”.

8 hours ago, Срђан Шијакињић said:

Да ти неко каже убићу 10 људи из пиштоља ако сутра напуните цркву, ја мислим да је нико не би напунио. Ситуација је овде иста, с тим што можда не умре нико, можда умре 10, а можда 100 људи.

Сетимо се прогона цркве, и како су свети тада реаговали када су им брањена молитвена окупљања. Дал су рекли нећемо служити Литургију јер је живот већа светиња?

А ко нам сада прети? Вирус? Природа? Природни закони? Како они бирају “жртве”? Може ли ико страдати без Божијег допуштења?

Наравно да се треба чувати, водити рачуна о хигијени. Ал не по цену да изгубимо људскост, свест да смо пролазни, и да не владамо ми природом, већ да има Неко изнад нас. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Ђорђе Р рече

Зависи од тога шта је за кога Литургија. За мене је причешће недвојиво од Литургије. Причечешће почиње са “Благословено Царство Оца и Сина и Светог Духа”, а завршава се молитвама захвалности и отпустом. Литургија је Царство Оца и Сина и Светога Духа, а ту нема ни болести, ни смрти. Тако да долазак на Литургију никако не представља “зачикивање Бога и терање ината”.

Сетимо се прогона цркве, и како су свети тада реаговали када су им брањена молитвена окупљања. Дал су рекли нећемо служити Литургију јер је живот већа светиња?

А ко нам сада прети? Вирус? Природа? Природни закони? Како они бирају “жртве”? Може ли ико страдати без Божијег допуштења?

Наравно да се треба чувати, водити рачуна о хигијени. Ал не по цену да изгубимо људскост, свест да смо пролазни, и да не владамо ми природом, већ да има Неко изнад нас. 

Brat Srdjan je u pravu ne treba da bude puna crkva ljudi, al dvoriste treba. ?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Ђорђе Р рече

Причечешће почиње са “Благословено Царство Оца и Сина и Светог Духа”, а завршава се молитвама захвалности и отпустом. Литургија је Царство Оца и Сина и Светога Духа, а ту нема ни болести, ни смрти. Тако да долазак на Литургију никако не представља “зачикивање Бога и терање ината”.

Da l si realan.

Ako sam te dobro shvatio, mi na Liturgiji stojimo već u Carstvu Božjem i to u ovim duševnim telima?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Flojd рече

Tako je. Sa razmakom od 2 metra između ljudi i Pričešće dobijati u ruku, kao u Zahumsko-hercegovačkoj eparhiji (što je, uostalom, i već postojeća liturgijska praksa u Crkvi). ;) 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ђорђе Р рече

пре 39 минута, Flojd рече

i tako... dođosmo do toga da verni ne slušaju uputstvo izdato juče.... mislite o tome

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Desiderius Erasmus рече

Tako je. Sa razmakom od 2 metra između ljudi i Pričešće dobijati u ruku, kao u Zahumsko-hercegovačkoj eparhiji (što je, uostalom, i već postojeća liturgijska praksa u Crkvi). ;) 

Pa bre ja mogu stajati i na 30 metara od crkve i slusati liturgiju preko razglasa, i onda da pridjem i uzmem naforu ko moze to da zabrani, ja sam bio u prolazu pa sam zastao da cujem sluzbu?

Neka bude i pet metara razmak, mi smo danas stajali po 10 metara jedni izmedju drugijh i u crkvu nismo ni ulazili, al pricesce u ruku... Gubi se sustina.

Jer forma se moze menjati ali ne i sustina same vere. A forma je dal ces stajati u crkvi ili van, dal ces drzati deset metara ili 50, kasicisa je samo sredstvo a sustina je da je pricest ustvari krv Hrstova i telo a to ne sme da se sumnja da je zarazno onda koja svrha pricesta, vere u Boga, ispovesti koja je svrha uopste celog Hriscanstva ako se to promeni, ta sustina?

Ako se mozemo zaraziti preko kasicice i Hristove krvi mi ajmo onda u Muslimane, protestante....

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...