Jump to content

Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Izvini, ali hrišćani nisu postali so svetu tako što su pravili kompromise sa istim po pitanju bitnih stvari.

Po pitanju kašičice? :)

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

47 minutes ago, Благовесник said:

Није се Бог никог одрекао, него су такви разјурили и испразнили цркве по Западу! А то се тренутно сада, али и увелико, дешава нама... Већ се предлаже и мењање праксе начина ПРИШЕЋА, на руку. Зашто? Не зато што је то древнији начин причешћа, да је због тога, па и некако да се разуме, већ - ЗАШТО? Зато што се по први пут озбиљно и перфидно увлачи СУМЊА у силу Светог Причешћа и благодати НЕСТВОРЕНИХ енергија Божјих! Причешће на руку онима који су маловерни, онда, следећи корак, - па не будите смешни, Причешће нема дезинфекциону моћ! И онда последњи корак - ТО, ПРИЧЕШЋЕ, ТО ЈЕ САМО СИМБОЛ СЈЕДИЊЕЊА ЗАЈЕДНИЦЕ!

А то је атеизам!  

Ја се у суштини слажем, али је по мени најбитније да се суштина не мења. Зашто би било погрешно да се форма прилагођава времену? Читао сам анегдоту по којој су и громобрани били "католички страх од Бога" јер се веровало да гром не може да удари у цркву ако није Божјом вољом, а данас нам цркве имају имају громобране, електро-изолацију, уведену електрику, камере, већ су покривене и WiFi сигналом.

Ја се слажем са владиком Григоријем да не треба искушавати Господа Бога свога, не знам какво мишљење имаш о њему? У прошлости људи нису знали и нису могли знати за вирусе и бактерије, јер су откривени пре 150 година. Због чега је немогуће прихватити да је Бог штитио вернике док су живели у незнању, али да је сада мало одговорност и на нама? Зна ли, на пример, неко праксу да се освећује вода узета из Дунава, Тисе или Тамиша и да се таква вода узима за пиће? Ово са короном је јако чудно, јер је немогуће да кашичицом неко ко је заражен може наредном да пренесе корону, а не може херпес или мононуклеозу.

И ту наглашавам став, који на крају крајева није мој него став појединих архијереја, да причешће није ИЗВОР заразе, него да се ради о томе да неко ко већ јесте заражен, може да остави честице вируса на кашичицу - да није и та кашичица света?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Desiderius Erasmus рече

Ne znam da li si čuo, ali pored toga što su svi hrišćani sveti, postoje i ljudi koji su u jednom još posebnijem smislu sveci. Takav je, na primer, bio Sveti Nikola, kog pominješ. Druga je stvar što bi ti da ti pričešćivanje bude dozvola da mlatiš okolo one za koje si umislio da su jeretici.

Opet ti. Pa kako možeš da znaš da se kugom, od koje je pomrlo pola Evrope, neko nije zarazio i putem zajedničke kašičice?

Postoji samo dve vrste svetaca: Jedan po Prirodi i mnogi po Participaciji. Svetaštvo po participaciji se ustaljuje oboženjem ali NAJČEŠĆE po smrti. Do tada može da se izgubi. Petar se na Tavoru obožio, a posle to izgubio kad zskukurika peto...

Dokazi da je iko ikada se zarazio pričešćem ili čuti!

Подели на овим сајтовима

Није ти то нико ни рекао. Реч је  о - квасцу њиховом.  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bonsenjo рече

Praksa bi pokazala na samim svestenicima, sta ima ko to da ispituje? Mi smo male zajednice, sve se zna. 

Nasi svestenici su uglavnom srcani bolesnici ili dijabeticari. To nisu prelazne bolesti. Od zaraznih bolesti ja licno ne poznajem ni jednog, cak i od gripa vrlo rijetko... 

Za narod bi bilo nemoguce utvrditi gdje je ko sta pokupio, ali svestenika mozemo ispratiti po tom pitanju.

Mikrobiolozi da uzmu briseve sa putira i kasicice, mostiju... sigurno bi nasli bakterije i viruse, ali ja vjerujem da se oni u Crkvi ponasaju kao pripitomljene zvijeri (lavovi, medvedi, tigrovi...) u cirkusu. 

Van Crkve ti sojevi mogu napasti ljude na koje ih opet Gospod pusti. Kao kad psu kazes "drz ga!"

Znaci i izvan Crkve vjerujem da ih Gospod pusta na one koje On hoce, da su sva stvorenja pod njegovom kontrolom i da bez Njegove dozvole ni virus, ni lav, ni demon ne mogu svojom voljom da nasrnu na covjeka. 

Samo mala dopunica,..... cak se i po ap.Pavlu ako ne pazimo i ne ispitujemo sebe i ne daj Boze budemo nedostojni i krivi Telu i Krvi - mozemo i da oslabimo i rizikujemo bolest i cak i mnogi umiru od bolesti. Znaci sve je u Bozijim rukama i promislu.

Znaci nije pricesce neki 'eliksir; protiv bolesti i ne pricescujemo se zbog toga..... (iako kako svedoci sv.Jovan Kronstanski u narocitim slucajevima vidjao je da kada je pricescivao bolesnike mnogi su i ozdravljali..... sto je u principu i ocekivano jer sta Bogu nije nemoguce,.... pa Isus je lecio i dodirom Svoje haljine, Petrova senka i prolazak su lecili bolesnike, Pavloli ubrusi i pojasevi takodje,.... a nece samo pricesce u kojem je Bog,...),..... ali prilazimo po (licnoj) veri i nadi da cemo pricescem zadobiti cistotu i duse i tela.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Postoji samo dve vrste svetaca: Jedan po Prirodi i mnogi po Participaciji. Svetaštvo po participaciji se ustaljuje oboženjem ali NAJČEŠĆE po smrti. Do tada može da se izgubi. Petar se na Tavoru obožio, a posle to izgubio kad zskukurika peto...

Da, zato su svi vernici u kalendarčetu i čitamo im akatiste.

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Dokazi da je iko ikada se zarazio pričešćem ili čuti!

U medicini se zna kako se prenose zaraze. Putem pljuvačke je jedan od načina prenošenja. Što bih ti dokazivao nešto što je već dokazano? 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Ivan Marković said:

Izvini, ali hrišćani nisu postali so svetu tako što su pravili kompromise sa istim po pitanju bitnih stvari. Ugledajte se na Bojka Borisova, Bugari opet osvetlaše obraz, za razliku od zapadnih degenerika. Mi smo, Bogu fala, ostali negde na pola puta, jer Dioklecijan iz našeg sokaka nema potencijala za nešto više.

Ја нисам то рекао, мислио сам на то да свако од нас ко се јавно декларише као хришћанин и припадник Цркве, мора да пази на то како се понаша пред онима који то нису, јер они Христа гледају кроз нас. Ако дозволимо себи да контролу над нама преузму страсти, сујета и лични понос, а поготово да не ризикујемо да пред људима који су стручнији од нас по неким питањима, ми њима солимо памет машући празним причама које ни међу нама самима не пију воду. Мислим да је о томе експлицитно говорио и Августин и да га веома често о томе цитирају и наши јереји и архијереји (чак и овде на форуму), није то нека моја идеја.

Да дођеш пред лекара, биолога, микробиолога, ма чак и ученика који има 5 из хемије, биологије и физике, и да кажеш да човек који је инфективан може да приђе путиру (или икони, крсту, свеједно), остави на њима честице своје пљувачке, али да у њима нема вируса - пробај, па погледај реакцију.

А што се тиче Борисова, због чега она врше дезинфекцију икона и крстова који се целивају. Кључна реч: дезинфекција, отклањање инфекције. Како се може уклањати нешто што не може да постоји и од чега се нико у 2.000 година није инфицирао?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Благовесник рече

Причешће нема дезинфекциону моћ

Zar i ovo ima? :unbelieveble: 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Шта ћемо са овом земљином тежом, нисам сигуран да је иста за све...требало би и око тога да испитамо теолошки контекст и дођемо до консензуса, нпр. овако, што се неко више уподобљује то се Г смањује - то је доказано,

(e, moram malo Vlado,.... pa vidjali su ljudi svetitelje na molitvi kada nisu dodirivali zemlju i kako su telom bili uzdignuti malo iznad zemlje ....tako da G nije delovala... :945729:)

Подели на овим сајтовима

Друга поента је да по овом питању морамо бити јединствени и уједињени. Антитеисте баш брига за причешће, они користе сваку могућу прилику да се и Цркви и свима нама колективно исмеју и да нас дискредитују. У овим нашим унутрашњим разговорима никад не смемо сметнути с ума да разговарамо са браћом у Христу, а не са ђаволима, јеретицима и прелесницима који се претварају да су православни из чисте пакости.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bonsenjo рече

Jos da dodam i ovo. Djecu sam krstio sa 40 dana. Od tada se pricescuju svake nedelje.

Ni jedan nema zaraznu bolest, puno puta su im u DZ uzimali briseve, nosa, uha, grla, stolicu, urin, krv i svi nalazi su bili bez patogenih agenasa.

To je moje devetogodisnje iskustvo sa djecom koja se pricescuju od krstenja svake nedelje.

Svaka cast za decu i tvoju veru u crkvu i pricesce..... :ok:

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Вукашин рече

Данас Христос рече: Ако можеш веровати, све је могуће ономе који верује. 

Nije poetna da se te Hristove riječi zloupotrebe. Kada je rekao da će se moći pomjerati planine i brda, iako je s Bogom i to moguće..to je parabola za jačinu vjere koja ti pomaže na unutrašnjem planu borbe tvog bića protiv grijeha i iskušenja, a ne da ti služi da izigravaš mandraka. Što bi se ograničili samo na nemogućnost zaraze pričešćem? Zašto ne bi smo tvrdili da ako vjeruješ i pravi si hrišćanin ne možeš nikad biti bolestan? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Тражитељ рече

Ја се слажем са владиком Григоријем да не треба искушавати Господа Бога свога, не знам какво мишљење имаш о њему?

Генерално, немам ништа против никога, нарочито не према миропомазаницима Божјим. Владика Григорије зависи доста од државе тј. његова успешна православна мисија тамо, зато се у потпуности прилагодио захтевима државе, и то је то. Руској П.Ц. нико од нас не може спочитавати да су маловерни и томе слично. Једноставно, исти ствар је и тамо, али и то да не желе да дођу у ситуацију да када се епидемија распламса, дођу у ситуацију да неко на њих, ни криве ни дужне,  покаже прстом! Међутим, нико од њих НЕ ИСПОВЕДА да се из или преко Св. Причешћа може пренети корона SARS-Cov2. Maда, не би ме зачудило ако, од појединаца, крене та прича сада и са свих страна...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

За све добре моје ! :D :D <3

,,Упокоји се свештеник Радован и богослов др Миладин и проста пастирка баба Милка са Старе планине.
И стигли на капију Раја.
Ту их дочека иследник и пита прво свештеника: "Је ли, Оче Радоване, знате ли Ви Господа Исуса Христа? А отац одговара: "Kако да не, па ја му служих преко 40 година... литургијама сваког празника и црвеног слова, проповедах, радих требе уредно."
Рече му иследник: "Ајде, стани тамо."
Дође др Миладин, професор богословља.
И би питан: "Знате ли Ви, професоре докторе Миладине, Господа Исуса Христа? А професор одговара: "Kако да не, цео свој живот сам посветио изучавању Богословља... толике сам генерације богослова подучавао."
И рече му: "Стани тамо код оца Радована."
И дође баба Милка на ред и би питана: "Је ли, Милка, шта си ти радила? Kаже она: била проста пастирка, чувала овце на Старој планини 70 година... и неписмена.
А пита је: "Знаш ли ти Господа Исуса Христа?"
А она одговара: "Па ко Тебе не зна, Господе? Рече јој Господ: "Ајде, Милка, уђи..."

љубави смо жељни..  :D <3

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bokisd рече

(e, moram malo Vlado,.... pa vidjali su ljudi svetitelje na molitvi kada nisu dodirivali zemlju i kako su telom bili uzdignuti malo iznad zemlje ....tako da G nije delovala... :945729:)

Сви су закони природе су мањи од човјека,  још Прометеј се руга судбини (скуп свих закона) и тако настаје појам личности, то што су стихије сљепе и непокорне, што нам се природа непокорава вољи, јесте од маловјера.

Само што ови твоји талибани кажу ко год не левитира не вјерује. А ја не левитирам, па ми криво, мало кад поскочим, некад ми се јави неки добар осјећај12:smeha:, али не знам да ли уживам у Г или у благодати, имаш о томе код оне црвене дјевице, што није хтјела да се крсти док јој се Господ не јави, као и овај твој Пелагић што је рекао: ако не будем Владика нема те, јер објективно је био најбољи кандидат и да није било оног грјеха названог по још једном левитанту...

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...