Jump to content

Шта је владици Атанасију Јевтићу требало да да интервју Жељки Јевтић?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Србољуб+ рече

Како се могло предпоставити:

image.thumb.png.7c32d334117e42ff38290a3426583e18.png.

Da vidimo sta ce da se kaze,....ali odgovornost (koja se pominje kao deo hriscanske tradicije) prema (i svojoj) Crkvi i jedinstvo i zajednistvo i mir su iznad svega u mnogim trenucima, kada je mnogo bitnije sacuvati sve to gore probrojano u Crkvi nego misliti da je sloboda govora i pricati bez odgovornosti....nesto sto je iznad toga nego da odrzimo mir i zajednistvo i jedinstvo u Crkvi.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 176
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 36 минута, Bokisd рече

Da vidimo sta ce da se kaze,....ali odgovornost (koja se pominje kao deo hriscanske tradicije) prema (i svojoj) Crkvi i jedinstvo i zajednistvo i mir su iznad svega u mnogim trenucima, kada je mnogo bitnije sacuvati sve to gore probrojano u Crkvi nego misliti da je sloboda govora i pricati bez odgovornosti....nesto sto je iznad toga nego da odrzimo mir i zajednistvo i jedinstvo u Crkvi.

Nisam siguran ni da je Hristos tolerantan po merilima 21. veka.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Вукашин рече

Nisam siguran ni da je Hristos tolerantan po merilima 21. veka.

Verovatno i zato prilagodjavaju Hristosa svojim merilima vremena i tako 21.veku,....umesto sebe da prilagodjavaju Hristosu....(iako licno mislim da se moze kod Hristosa naci tolerancija za sva vremena)

Подели на овим сајтовима

Gde prestaje granica slobode govora? Kada se ugrozi tolerancija?

Plasim se da provovednici zarad "tolerancije" uskoro nece smeti da greh nazivaju grehom. 

Pitao bih vladiku, da li je hriscanstvo napadnuto u 21. veku, tj. da li je ugrozena propoved? Moze li se samo propovedati ono sto ne zadire u osecanja drugih i smanjuju li se te granice svakim danom?

Svakako, zanimljiva tema, ako ce sagovornici biti otvoreni za siru sliku, a ne za neke lokalne price.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Вукашин рече

Pitao bih vladiku, da li je hriscanstvo napadnuto u 21. veku, tj. da li je ugrozena propoved? Moze li se samo propovedati ono sto ne zadire u osecanja drugih i smanjuju li se te granice svakim danom?

Lepo zapažanje (pominjao sam na par tema tendenciju da i zakonodavstvo i sociološke prilike sve više idu u koliziju sa hrišćanstvom - i šta onda?).

Primer CG je recimo takav da klir, ajde neka bude, mira radi, tiho šapuće o nacionalnom identitetu. Ne samo u EU i kod nas mnogi zakoni i mnoge društvene pojave brutalno kolidiraju direkzno sa hrišćanskim normama. Zna, recimo, mitropolit bolje od nas Nikolaja, ali ipak naglašava kako je najbolje odvojenst Crkve i države - a nije najbolje, najbolja je sinergija, bez iluzije o zemaljskom raju, i bez želje za teokratiju.

Ajde neka vladika Grigorije naloži sveštenicima u Nemčkoj da propovedaju protiv abortusa? Da, recimo, govore da je homoseksualnost greh i da je to neprirodno? Pa naka nam onda izvesti o "slobodi mišljenja". Navodim ovo kao primere, u Skadinaviji se oduzimaju deca (rumusnkoj porodici je oduzeto 4 dece) jer je porodica zivela hrišćanski, deca su postila (malo starija deca). U Norvečkoj se oduzimaju deca, recimo Ruskinji koja nije dala da njenog sinčiča u obdaništu oblače u haljinice kao da je devojčica, jer, pobogu, eto to je svejedno, kad napuni 18 izabraće šta je.

Postoji, moram to reći, jako upitno ponašanje nekih, ne usudjujem se reći licemerno.

Uzgred, za oca Milićevića koji voli slobodu mišljenja, počo je očigledno da bi veruje da bi Vuk Jeremić to Srbiji doneo - nakon što, kako sami rekoše, "j*baše majku i Srbiji i Crnoj Gori".

Ja nemam problem da kažem da je za mene otac Milićević, samopromotor veliki karijerista i da ga smatram izuzetno lošim teologom, čak užano lošim, a kakav je kao čovek i sveštenik o tim stvarima nikome ne sudim. Kao sveštenika cenima ga isto onoliko koliko cenim i bih cenio one koji su postali Sveti.

Подели на овим сајтовима

Meni odmah pada na pamet ono od ap.Pavla,.... Све ми је слободно, али није све на корист; све ми је слободно, али све не иде на добро. Нико да не гледа шта је његово, него сваки да гледа шта је другог....

Iako je receno za nesto drugo, ali po kontekstu stvari recimo moze da bude i ovo kako tumaci sv.Teofilakt Ohridski :

23. Све ми је дозвољено, али све не изграђује.

Као што сам и раније говорио, твоје понашање није корисно ни за тебе, ни за твог брата. Оно га не изграђује, и пре би се могло рећи да га руши (разграђује) и да изопачује његову веру. Ако ту нема користи ни за тебе ни за твог брата, зашто онда то чиниш?

24. Нико нека не тражи што је његово, него сваки оно што је другога.

Немој имати у виду само то, да ли једеш чисте савести, него и то, да ли твој поступак изграђује. На многим местима своје посланице, он то дело истиче као најнеопходније. Не забрањује да се тражи само своја корист, али забрањује онда, кад је то штетно за брата. У таквом случају, дужни смо да његову корист ставимо изнад своје и да њу изаберемо.

(moje podvlacenje).... mi mislimo da svojom slobodom i tolerancijom (jer mi je sve dozvoljeno) nesto postizemo, ali ako narusavamo svom bratu neku (duhovnu) ili bilo koju drugu korist i dobro, .....da li je onda ta nasa sloboda i dozvola u redu i da li mi onda u stvari 'zloupotrebljavamo' tu dozvolu i slobodu da radimo i pricamo bas sta hocemo i zelimo...... jer svaka dobra stvar moze da se zloupotrebi i moze da ne koristi na dobro i za samog sebe ali i drugih ljudi i brace..... da ne pricamo ako sve ovo u vezi slobode i dozvole, prenesemo na crkvu i crkvene stvari,.... tu je odgovornost jos veca za izrecenu rec i delanje.... znaci, ipak treba meriti svaku svoju rec i delanje iako nas je Bog stvorio slobodne volje i kao slobodne ljude koji imaju neke svoje zelje i namere.

Подели на овим сајтовима

Ma, valjti se citatima oko Blica, svaka tebi čast Boki, je... bolje da ćutim.

Duh drugosrbijanštine, duh "prava čoveka" koji je porobio svet u bankarsko ropstvo, a neposlušne narode stavio na listu uništenja...jadna li je Crkva, baš jadna, ako se u Blicu, kod Olje Bečkovič ili "filozofski" popovi počnu boriti "za slobodu mišljenja".

Na sreću, uopšte ne mislim da je Crkva jadna, naprotiv....biće da je nešto drugo...kako neki likovi ne shvate da su provaljeni, i da kažem onako žargosnki  - blamiraju.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ćiriličar рече

Ma, valjti se citatima oko Blica, svaka tebi čast Boki, je... bolje da ćutim.

Duh drugosrbijanštine, duh "prava čoveka" koji je porobio svet u bankarsko ropstvo, a neposlušne narode stavio na listu uništenja...jadna li je Crkva, baš jadna, ako se u Blicu, kod Olje Bečkovič ili "filozofski" popovi počnu boriti "za slobodu mišljenja".

Na sreću, uopšte ne mislim da je Crkva jadna, naprotiv....biće da je nešto drugo...kako neki likovi ne shvate da su provaljeni, i da kažem onako žargosnki  - blamiraju.

Ma, da, izgleda da ja ponekad malo poletim :takeoff: i idealizujem stvari (ali, valjda tako i treba u nekom trenutku, ipak smo na kraju krajeva vernici i verujemo u Boga i u duhovno napredovanje ka nekom savrsenijem zivotu)....i nisam bas sa obe noge na zemlji i nemam dobar uvid u real life i kako ljudi gledaju na te stvari slobode i 'prava coveka' i tolerancije,.....a izgleda da je realnost bas teska i jadna, i da mnogi ljudi crkve imaju neke druge poglede na ove stvari slobode u Crkvi..... (bas se potrefilo da citam nesto od sv.Grigorija Bogoslova pa mozda ima nesto i o svima nama u ovim njegovim recima):

"Код нас није најсавршенији онај ко, због страха Божјег, не жели да каже празну реч, него онај ко више, злобним речима, опањкава ближњега, било директно, било алузијама, носећи под језиком свој труд и болест или, тачније, змијски отров.[51] Ми ловимо грехе један другоме не због тога да бисмо их оплакивали, него да бисмо их осудили, не да бисмо их излечили, него да бисмо их затровали; нама ране ближњега служе као оправдање за своје личне недостатке. Потврда добрих и злих код нас није – живот њихов, него дружба и несагласност са нама. Што данас хвалимо, то већ сутра кудимо; што други поричу, томе се ми дивимо; охотно повлађујемо свакој нечастивости – толико смо огрезли у пороку! Све је постало као у почетку када не беше ни света, ни садашњег доброг поретка или благообразија, када су све ствари, будући сливене у беспоретку, имале потребу у образујућој десници и сили. А ако је прикладније друго поређење онда ћу казати да све личи на ноћну битку која се води при муклој светлости месеца, при којој се не разликује лице непријатеља и лице свога; или: као када на мору, у време буре, уз заглушујућу хуку ветра, пенушањем мора, ударањем таласа, сударањем бродова, ударцима весала, виком старешина, јауком поражених, збуњени, немајући времена да се охрабримо, – ми (као допуна општој беди) насрћемо један на другога и један од другога гинемо. Не само да се овако понашају цивили, световњаци, него и свештеници. Мени се све чини да се сада очигледно испуњава, давно изречено, проклетство: једнако као људи, тако и свештенство.[52] Не само обичан народ да је такав, него и моћници народни и вође њихове – једнаки су. Они заједно воде отворен рат са свештеницима уз изговор, и из убеђења, да обнављају побожност."

https://svetosavlje.org/sabrane-besede-2/5/

Подели на овим сајтовима

Морам још ово, па најбоље да не свраћам на овакве теме, јер лако се може чир зарадити - ко кога овде покушава да прави лудацима?

Ко су највећи промотери да Србија иде у ЕУ? Британски амбасадор чија је земља недавно иступила из ЕУ. Дакле, глупи Срби, вама је тамо најбоље, али ми идемо, ми тамо нећемо. Даље, норвешки амбасадор, који представља земљу чију су грађани ДВА пута на референдуму одбили да уђу у ЕУ, а главна је земља у Европи НАТО промоције.

Даље, ми смо сведоци да је целокупан СВЕТСКИ менстрим (медијски) у власништву моћих и богатих елита, те да се користи директно у изазивању ратова, свргавању демократски изабраних власти, а да сеје најбруталније лажи, све под плаштом "демократије" и "слободе говора". Е сад, у једном таквом светском окружењу, када знамо сви да је Србија притискана и уцењивана од свуда, да у Србији после власти навећу моћ имају плаћеничке и АНТИсрпске НВО - у таквом окружењу, високопаметни отац Милићевић - само ми није јасно по којим критеријима је он неки, па, велик теолог, друго све на страну, он по мени треба да узме добар курс изражавања, чита мало приповетке Лазе Лазаревића - да он, што директно, што индиректно, спочитава нашој помесној Цркви како му је сузмијена слобода говора.

Момак, ако ти је тесно, а ти иди код Јермића у странку, ако није тесно, дај десницу да целивамо, и проповедај Православље народуу, не набубане бескорисности које су те одвеле на дрим позиције.

Тај дух елитизма лажног, никада није и неће пролазио код српског народа.

Подели на овим сајтовима

On 11.2.2020. at 17:25, slovoA рече

Боже сачувај, шта причаш? И владика Иринеј је владика Цркве Христове, погледај мало боље коментар! Кажем да сукоб између владика треба и да се ријеши између владика, али шта ћемо са овим нарушавањем поретка, гдје свако себи даје за право да "буде сабор" и редом осуђује владике?

Мислиш на оне владике који су издали сопствено саопштење са Сабора?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ромејац рече

Па на ког другог може да мисли?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ромејац рече

Ja nisam vise imao volje da mu odgovaram...

Ne razlikuje "napad" na licnost, od komentarisanja postupaka. Ne zna da i svetitelji mogu da odvale neku glupost, da padnu na neku strast, da niko od toga nije izuzet, pa ni nase vladike. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ромејац рече

Те који су "издали сопствено саопштење Сабора", њих треба Сабор и да позове на одговорност, па ако их осуди онда и ти можеш да се позовеш на то. Овако, осуђујући владике мимо Сабора, не позиваш се ни на шта, већ сам нарушаваш поредак. И то је опште стање у Цркви данас, почевши од мирјана, преко свештеника, па све до монаха - једно опште самовлашће и осуђивање архијереја. Јасно је, наравно, да многи виде упориште управо у тој бројности, али та прича не стоји: поредак у Цркви није демократски, већ Богом установљена јерархија.

Што значи, ако мислиш да неки владика нарушава поредак или погрешно учи у Цркви, обрати се свом надлежном архијереју и он је дужан то да испита. А ако нећеш да се обратиш већ да сам осудиш владику, ту онда нема лијека ни поретка, то је од пасјалука, а не од познања бића Цркве.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Вукашин рече

Ne razlikuje "napad" na licnost, od komentarisanja postupaka.

Кад већ тако кажеш, разјасни, молим те, и шта је личност? И то, ако може, само једном ријечју, па онда да видимо и шта је то напад на личност, а шта коментарисање поступака.

А за оно даље што кажеш, обрати мало пажњу, ја о поретку причам, а ти о светости.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, slovoA рече

Кад већ тако кажеш, разјасни, молим те, и шта је личност? И то, ако може, само једном ријечју, па онда да видимо и шта је то напад на личност, а шта коментарисање поступака.

А за оно даље што кажеш, обрати мало пажњу, ја о поретку причам, а ти о светости.

Da cujem sta moj imenjak i vladika Grigorije kazu o slobodi i poretku, pa cu ti odgovoriti : )

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...