Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Народ у литији узвикивао “не дамо светиње”, а онда се огласио полицајац: Његове речи су доказ да ће Милов режим ИЗГУБИТИ ову битку

Поред грађана и верника који литијама изражавају незадовољство због усвојеног Закона о слободи вероисповести, присуствују и органи јавног реда

Фото В. Кадић

ТРАДИЦИОНАЛНА недељна литија кренула је и овог јутра око осам часова из манастира Светог Николе у Подврху удаљеном 30 километара од Бијелог Поља.
Док грађани и верници литијама изражавају незадовољство због усвојеног Закона о слободи вероисповести њих обезбеђују органи јавног реда и мира.
Тако је један полицајац који је обезбеђивао литију на повике народа "Не дамо светиње", уз махање поручио - "Не дамо браћо. Само уз Божију помоћ".

WWW.NOVOSTI.RS

Поред грађана и верника који литијама изражавају незадовољство због усвојеног Закона о слободи вероисповести, присуствују и органи јавног реда
Подели на овим сајтовима

Шетам да не дам!

- Ђе ћеш то Миловане?!
- Ђе морам!
- Ђе мораш ког врага, ни до клозета не можеш да те неко не држи!
- Е сад могу и морам! Нико ми не треба! Идем, па макар се и не вратио.
- Што причаш то, ђе си наумио полуђели човјече?
- Тамо ђе иду сви лудаци данас, како рече онај твој предјседник. На литије!
- Ти си вазда био комуниста човјече. Какве литије црне? Ја сам у партију! Јесу ти вране мозак попиле, Миловане? Знаш ли што радиш?!
- Е вјеруј ми сине, читав живот нисам знао, иако сам школе завшрио кад нико није. Иако сам света видио кад нико није. И кад сам тебе савјетовао како ће те бити боље и што да чиниш, ни тада ништа нисам знао. Не желим више да причам... Свака моја ријеч је била погрешна. Хрлио сам елити, низао успјехе, био велики за све оне мале. И тебе учио тако... Сјајно си ме следио, чинио ме поносним... Знаш то. Залуд сине. Данас нећу реч да изустим. Хоћу само да шетам. Да корачам, докле могу. Па и више, ако ми Бог да снаге. Само до храма да стигнем. Да чујем топот корака који звече до неба. Да чујем она звона... Да бар једном осјетим свој народ како дише. Не покушавај ме зауставит! Милионе корака сам направио за себе, за тебе и мајку. Од вас даље нисам видио. Можда ни то није гријех сине, али данас видим шире. Даље... Дубље... Видим ти ђеда са пушком. Видим ти прађеда Милоша са кубуром и чукунђеда Марка са сабљом. А видим ти и нерођену ми унику. Плавих очију и озареног осмјеха, како слави први рођендан и крштење. Видим је како она мала три прста сједињује у једну тачку и покушава невјешто да се прекрсти опонашајући попа. Није се ни родила још, а већ је већа но што сам ја био кад сам био највећи.
Узалуд ме слушаш сине... Знам да ме неразумијеш. Мени је требало 85 година да то схватим, како ћеш ти тако млад... Опроштено ти је. Кривња је моја.
И знај сине да тиме не мислим да си глуп, но ово што ти причам није нешто се учи у школи, на курсевима, послу... Није нешто што се ради јер ти је шеф наредио. Или партија. Ово се осјећа. Неко прије, неко касније, неко никад. Мене је Бог пронашао пред починак. Не зато што је био слеп за мене, већ што му је моја глава глупа закатанчила врата мога срца. А онда виђех оне мале анђеле бистрих погледа на тај твој телефон. Случајно... Шетају једва некако, али шетају и еееејјј, они вичу ”Не дамо светиње”. Они... И можеш им препознат у очима да знају што вичу. Теби су прве ријечи сине биле ”кока-која” и ”татин мелцедес”, а њима данас: ”Не дамо светиње”.
За њих идем да правим кораке, да шетам, да ослушнем како та велика дечја срца лупају, јер они су Богу послужили као калауз за катанце до срца мога. Они су ми раширили душу преко цијеле Црне Горе, да ми више Пљевља, Бијело Поље, Беране и Жабљак нису периферије, но је све престонца до престонице. Све је то наше сине... Ни Милово, ни партијско, ни твоје. Но наше... Идем и ја са тим напаћеним народом, са том ђецом... Идем да не дам! И вјеруј ми сине, никад овако добро нисам знао што чиним - рече стари Милован, стави капу на главу и отвори врата.
-Тата, стани! - узвикну син. (Није га тако назвао годинама) - Нећеш тамо! Не! Тамо ни та ђеца не иду сама! Нећеш, тако ми Бога! Тамо иде породица. Чекај ме! Сад ће и мајка...

(Брџи непознат аутор!)

Подели на овим сајтовима

Полиција чека ходочаснике из Гацка на граници

Око 100 полицајаца чека ходочаснике из Гацка на граничном прелазу. Они су надомак границе

granicni-prelaz-640x853.jpg

Око 100 полицајаца чека ходочаснике из Гацка на граничном прелазу. Они су надомак границе.

Гранични прелаз Боботово Гробље на неких 150 метара од манастира светог Саве.

Полиција не дозвољава улазак.

Ходочасници стоје на прелазу и преговарају са полицијом.

Ово би била прва литија која је прекинута.

granicni-prelaz-gacko.jpg

https://www.in4s.net/foto-policija-ceka-hodocasnike-iz-gacka-na-granici/?fbclid=IwAR3RV9r-3Razdr0YbT8I70d9rmy2KBd5DM5UMhqpbbSghlgR-zCgh1R5Eic

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Pontifex Emeritus рече

Колико сам успео да схватим, ти си истакао два разлога (мада сам ја тражио три, али ок):

1. новчана сатисфакција, кроз приступ ЕУ.

2. Косово и Метохија нам нису потребни, јер је и ово што имамо превише.

Да пођемо од првог разлога. Подсетио си ме на мудру и тачну опаску некадашњег америчког државног секретара из Никсонове администрације- Хенрија Кисинџера, који је рекао- кад би, неким случајем, сав новац овога света потрпали у авионе и бацили изнад СССРа, ништа не би помогло, они би свеједно пропали. И то је велика истина. Систем је тај који једну економију чини успешном, а не страна помоћ, донације или кредити. Послушај проф. Зеца, он о томе доста паметно говори. Што се тиче приступа ЕУ, та су врата затворена. Они нам сад нуде унију са Албанијом и Македонијом. Тако да је позивање на некакве ЕУ интеграције сасвим неозбиљно.

Што се тиче другог разлога, сматрам да је у најмању руку неморалан. Зашто се Русија не одрекне Сибира? Америка Аљаске? Канада својих Северних Територија? Не, само Срби треба да се одрекну, јер шта ће нам. Имамо и превише. Разделимо комшијама, будимо прави “хришћани”, тј. будале.

Sistem u Srbiji nema veze sa SSSR- om. I to je glupost da SSSR nije nista proizveo i ostvario, problem socijalistickog modela u sovjetskom savezu je dodatno unisten politickim represijama i ugnjetavanjima, gusenjem bilo cega privatnog. Drugi problem je basnoslovno trosenje na naoruzanje. Kina je to shvatila i dopustila razvijanje marketa na selu i from below u mnogim gradovima ne guseci to sa vrha. SSSR je samo pokazao da je socijalizam ili 100 drzavni kapitalizam, dugorocno neodrziv i inferioran u odnosu na mjesovitu ekonomiju. Medjutim netacno je da bi oni jednostavno protracili pare koje bi dobili. Narocito, narocito je besmisleno takav sistem porediti sa ekonomskim sistemom u Srbiji gdje i pod Vucicem sa milion nedostataka Srbija ima najveci rast u regionu, stabilan kurs, inflaciju i opadanje duga u odnosu na GDP. Ja sam protivnik Vucica, ali ne mogu da kazem kako nije bolji od Tadica, cak uzimajuci bolju svetsku politicku i ekonomsku klimu i period bez krize, za razliku od vlade prije njega. Rast bi u Srbiji trebao biti 7% ili 8% i to nije nemoguce, cak bi i Vucic to mogao ostvariti kad bi smanjio kontrolu svih institucja i prepustio strucnim ljudima da rade na mjestima gdje su najbolji. Medjutim ne moze imati strucne ljude koje hoce da kontrolise kao malu djecu i u medijima svaki dan govoriti o svim temama i biti najpametniji. Slusao sam ja prijatelju Zeca daleko vise nego ti i citao, ali si ti iskoristio pogresnu komparaciju. Za pare koje bi dobila Srbija, ukoliko bi utrosila na izgradnju puteva i povezivanje gradova i sela, plus EU fondovi dostupni, plus slobodan protok ljudi, roba i tehnologije, uz jos par korekcija bi imali ogroman impakt na ekonomiju pod bilo kim a ne Vucicem. Sto se tice pristupa EU tu vrata nisu zatvorena, cak i sa problemom KiM isljucivi krivac su politicari Srbije i narod koji ih bira. Sporo otvaraju poglavlja a skoro da ih ne zatvaraju, reforme sudstva, institucija itd., ne postoje osim malo sminke i folkolora. Ja to pratim i vidim kakvi izvjestaji stizu. Srbiju bi objerucke prihvatili u EU da je zatvorila sva poglavlja. Zasto? Pa zato sto bi to onda bila jedna od naprosperitenijih drzava u EU jer su vladavina prava i borba sa korupcijom primarna poglavlja a tu Srbija ne radi nista. Hrvarskoj, Bugarskoj i manje Rumuniji je vise kazna sto su usle u EU. Nerazvijene, nesredjene drzave su zbog toga izgubile mnogo obrazovanog stanovnistva, a pri tom imaju kao Hrvatska totalno nesposobnu vladu za koristenje fondova EU. Ima i Estonija mnogo mana ali se bori i razvija, koristi sve prednosti.

Ovo drugo, huh ne vidim kako tvoje poredjenje uopste ima smisla, Sibir je Ruski, Aljaska je USA, imaju potpunu kontrolu nad tim teritorijama, stanovnistvo ne zeli da se izdvoji, ne zeli referendum. Cak i da neko zeli, mi ne znamo da li bi imali vecinu. Situacija sa KiM je drugacija, Srbija se nije odrekla KiM, i dalje ga dozivljava kao svoju teritoriju, ali nema nikakvu kontrolu, niti ogromna vecina stanovnistva zeli da bude u sastavu Srbije. Gradjani Srbije ne mogu na KiM bez pasosa, granicni prelazi postoje kao i izmedju ostalih priznatih drzava od strane cijelog svijeta. Ipak najaci argument je da 90% stanovnistva ne zeli da bude u sastavu sa Srbijom. Cak i da je Srbija pristala ranije da im dodjeli status Republike, opet bi to vodilo do referenduma za nezavisnost sa takvim strukturom stanovnistva. 

Evo da uzmemo da se Srbija nikada ne odrekne KiM, da iskoristimo moralni imperativ, bez obzira sto ti ljudi u vecini ne zele da budu u zajednici sa Srbijom, koja je svrha na silu odrzavati teritoriju da ne proglasi nezavisnost. Srbija nema vojnu moc USA i Rusije, niti uticaj, geostrateski polozaj itd. Medjutim nerjeseno pitanje KiM koci mnogo drugih prilika za razvoj i prosperitet. Mozda bi Srbija mogla nesto represijom da je Izrael, ekonomski, vojno i populaciono, medjutim Srbija to nikad biti nece, uvijek ce zavisiti od jacih zemalja i pokusavati da uskladi svoju politiku. Mozda bi mogla jedino takticki da proglasi nezavisnost, ekstremno se razvije vojno i ekonomski, poraste populaciono na nekih 10 miliona i ceka da se KiM prazni. Ali to nece biti, Srbija to ne moze postici, ide u suprotnom smjeru, to je za Srbiju bajka koju moze Izrael ostvariti i niko vise. Cak i oni moraju imati podrske najacih.

Ja vidim resavanje pitanja KiM, ne kao neko vaskrsenje drzave, vec kao spas da se odrzi sto se odrzati moze, izvuci novac za to priznavanje, traziti ogromne finansijske benefite, polako popravljati ostale parametre i usled osobadjanja od pritiska pohrliti u sklapanje saveza sa najacim. Pokusati jace usporiti negativne migracione trendove visoko obrazovanih, a na bazi resenja oko KiM i finansijske injekcije podici entuzijazam i podrzati radjanje djece, izgraditi sto vise vrtica itd. Mnogi ce reci ta politika ne radi. Ne radi na nacin kako se sad radi, ali sa ogromnom finansijskom injekcijom, otvaranjem radnih mjesta je moguce, cak i pored mnogo mana Vucicevog rezima. Znas li ti sta je rrast od 5-10% deset godina? To je druga drzava za tako kratak period.

Подели на овим сајтовима

'"Mi smo pošli u manastir Svetog Save na Goliji, koji se nalazi svega 100 metara od graničnog prelaza, a namjera nije bila da se ide dalje", kaže Kovač.

On kaže da je vjernike na granici sačekao kordon specijalne policije i da su im rekli da su im zbog pojačanih mjera bezbjednosti, izrekli zabranu ulaska u zemlju.

Sveštenik Kovač kaže da su se crnogorski policajci pozivali na Zakon o bezbjednosti saobraćaja, kao i da su juče imali dojavu da crnogorska policija neće pustiti vjernike, ali su se ipak uputili na ovaj molitveni hod.

Na mjestu zaustavljanja služen je moleban u znak podrške braći u Crnoj Gori, a nekoliko stotina vjernika se mirno vratilo u Gacko.

Izvor

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...