Jump to content

Информативна служба СПЦ: Осврт на антицрквену харангу у појединим овдашњим медијима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Срђан Шијакињић рече

Мени је ово доста компликовано питање. Проблем са болдованим у цитату је што Путин (кад кажем Путин, не мислим нужно само на њега лично, већ на тзв. режим) не само да брани интересе своје земље, већ те интересе дефинише и тумачи како он налази за сходно. Ти интереси дакле, не морају нужно и аутоматски да буду прави интереси Русије и руског народа. Без намере да повлачим икакве додатне паралале између те двојице, и Стаљин је бранио интересе своје земље, па је то на крају довело до смрти милиона Руса и других народа СССР-а. И Стаљин је своју политику представљао као борбу за опстанак против спољних и унутрашњих непријатеља. 

Не пратим довољно прилике у Русији да бих имао коначни став, али оно што чујем ни мало ми не личи на једно друштво које треба да служи за било какав пример. 

Са друге стране, за разлику можда од Гризлија, не верујем да је циљ САД и сателита само да "унормале" Русију. Не, њима је циљ да доминирају, политички, војно и економски и свако ко је самосталан им смета, без обзира да ли је најцрњи диктатор или најсветлији пример демократије и правичности.

Pa, niko nije rekao da je Putin savrsen, mislim da mnogima ni sv. car Konstantin Veliki nije po volji ili sv.car Lazar i njihovo vladanje i odnosi sa Crkvom.....ajd', ako moze da se nadje savrsen vladar ko u spisima Platona - okey, evo, da vidimo i to cudo...:D ..... razumes sta ocu da recem, takav je kakav je Putin, ali ne postoji zasad neki bolji koji se tice interesa Rusije i Crkve..... Staljin je posebna prica, ne moze ta situacija da se uporedi sa Putinom.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 173
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Срђан Шијакињић рече

Ово јесте тачно, јесмо се, сами наместили, али су нас "они", на крају, подлачки дотукли. Не треба заборавити ни једно ни друго. Али верујем да се и сам слажеш са тим... Не знам, много је ту нијанси, много је компликовани и размишљати о томе, тек писати... Барем мени.

Са свим осталим се 101% слажем.

Apsolutno.

I o "nameštanju" i naguživanju i pričam. Elite su same, da li opet zbog nedoraslosti, neumenja, ponesenosti emocijom ili pak zbog brifovanja. Uglavnom, sve se, ali u odsudnim trenucima SVE se radilo u korist naše sopstvene štete.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

A već sam nadugačko i naširoko pisao o prekretnici kada za američansku administraciju UČK bešđe teroristička bnada i momenat kada je postala "oslobodilačka vojska". Što je svakako bilo mnogo pre "šetača" američanskog palkovnika i vesele finske zubarke

Нажалост, нисам испратио твоје писање о томе, а занимало би ме (ако се сећаш о којој теми/темама се ради, реци молим те). Колико ја (скромно знам), тај заокрет се поклопио донекле са тренутком у коме је СМ престао бити "фактор мира и стабилности", тј. када је, између осталог, одбио да преговара и са ким о било чему (неки кажу да је будућност већ била зацртана, шта год да се радило те 96/97. али, није ни покушано). Углавном, да не скрећем више са теме.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Pa, niko nije rekao da je Putin savrsen, mislim da mnogima ni sv. car Konstantin Veliki nije po volji ili sv.car Lazar i njihovo vladanje i odnosi sa Crkvom.....ajd', ako moze da se nadje savrsen vladar ko u spisima Platona - okey, evo, da vidimo i to cudo...:D ..... razumes sta ocu da recem, takav je kakav je Putin, ali ne postoji zasad neki bolji koji se tice interesa Rusije i Crkve..... Staljin je posebna prica, ne moze ta situacija da se uporedi sa Putinom.

Не може се баш правити паралела између античких и средњовековних владара и тадашње Цркве и ових из наших времена. Дуг се пут прешао, верујем да протек историје ( да се не изразим још лепше - повести :) ) има смисла, да свет напредује и да се самим тим и критеријуми мењају и очекивања расту.

Опет, нисам сигуран у болдовано. Како ја могу да знам да међу Русима нема неко бољи за итнересе Русије и Цркве у Русији? Нисам сигуран да је владавима "чврстом руком" и коришћење свих расположивих циљева (падају ми напамет шпијунска тровања) у интересу Цркве. Не кажем да држава може другачије да функционише - можда и не може, али онда Црква треба да се према таквој држави постави као према нужном злу овога света, а не као било каквом примеру и заштитнику интереса.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Срђан Шијакињић рече

Нажалост, нисам испратио твоје писање о томе, а занимало би ме (ако се сећаш о којој теми/темама се ради, реци молим те). Колико ја (скромно знам), тај заокрет се поклопио донекле са тренутком у коме је СМ престао бити "фактор мира и стабилности", тј. када је, између осталог, одбио да преговара и са ким о било чему (неки кажу да је будућност већ била зацртана, шта год да се радило те 96/97. али, није ни покушано). Углавном, да не скрећем више са теме.

I jeste i nije.

Odgovoriću ti, alki sad moram, Put me zove dizdajem zemlju i da radim za NATO. Kad me "vladari iz senke" puste-odgovoriću ovde, tj. pročešljaću Forum i polati link. Ako li ga "Pušač" već nije uklonio.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече

Не може се баш правити паралела између античких и средњовековних владара и тадашње Цркве и ових из наших времена. Дуг се пут прешао, верујем да протек историје ( да се не изразим још лепше - повести :) ) има смисла, да свет напредује и да се самим тим и критеријуми мењају и очекивања расту.

Опет, нисам сигуран у болдовано. Како ја могу да знам да међу Русима нема неко бољи за итнересе Русије и Цркве у Русији? Нисам сигуран да је владавима "чврстом руком" и коришћење свих расположивих циљева (падају ми напамет шпијунска тровања) у интересу Цркве. Не кажем да држава може другачије да функционише - можда и не може, али онда Црква треба да се према таквој држави постави као према нужном злу овога света, а не као било каквом примеру и заштитнику интереса.

.. mislio sam u smislu nekog savrsenog vladara u bilo kom politickom drustvu... i mislim da ta vladavina 'cvrstom rukom' je verovatno neka losa neophodnost radi regulisanja onih unutrasnjih snaga u Rusiji koje hoce upravo tu neku drugu Rusiju i predsednika koji bi odgovarali interesima Zapada u vezi Rusije tj.politicki i ekonomski slaba i ponizena .... i licno ne vidim trenutno ko moze da bude bolji od Putina za geopoliticke interese Rusije....i sta onda Crkva da radi, pa mora da ima neku odredjenu podrsku Putinu u odbrani interesa Rusije i naroda.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Срђан Шијакињић рече

Мени је ово доста компликовано питање. Проблем са болдованим у цитату је што Путин (кад кажем Путин, не мислим нужно само на њега лично, већ на тзв. режим) не само да брани интересе своје земље, већ те интересе дефинише и тумачи како он налази за сходно. Ти интереси дакле, не морају нужно и аутоматски да буду прави интереси Русије и руског народа. Без намере да повлачим икакве додатне паралале између те двојице, и Стаљин је бранио интересе своје земље, па је то на крају довело до смрти милиона Руса и других народа СССР-а. И Стаљин је своју политику представљао као борбу за опстанак против спољних и унутрашњих непријатеља. 

Не пратим довољно прилике у Русији да бих имао коначни став, али оно што чујем ни мало ми не личи на једно друштво које треба да служи за било какав пример. 

Са друге стране, за разлику можда од Гризлија, не верујем да је циљ САД и сателита само да "унормале" Русију. Не, њима је циљ да доминирају, политички, војно и економски и свако ко је самосталан им смета, без обзира да ли је најцрњи диктатор или најсветлији пример демократије и правичности.

Meni je ovo boldovano vrlo problematično. Šta je društvo za primjer? Ko kome treba da nametne šta je primjer dobrog društva, šta ne? Evo, Singapur su skoro proglasili po raznim kriterijumima državom skoro bliskom pojmu "savršena država"...ipak Singapur je Kina u malom. U Singapuru s sječe glava za određena kaznena djela, plaća paprena kazna za bacanje žvake na asfalt, ograničava rad medija, zbranjuje sloboda govora, i ide u zatvor ako pričaš viceve o radu vlade po kafanama. Ali Singapur je ekonomski liberalan, ima dobro zdravstvo, sjajnu transportnu mređu i komunikacije ovo ono i onda ko šiša autoritativnost. Ta priča je za neke druge narode. Iz ovog hoću da kažem da priča o "dobrim i lošima društvima" su zapadna paradgima. To je njihov načina razmišljanja, jer polazeći od sebe oni sude čitavom svijetu. Oni su Rimljani kojima su svi varvari izvan Rima. Ni Rusija ni Kina, za primjer po nastrojenju nisu takvi. 

Rusiju trebaš razumjeti kroz stradanja kroz koja su prošli od Mongola, do Hitlera, pa do današnjih prijetnji NATO-a i sankcija. Rusiju su konstantno htjeli razbiti na male dijelove tako da se zapad, kroz ravnu istočnoevropsku nizinu ušeta u Moskvu. Ideologija komunizma je izmišljena u Njemačkoj. Lenjin je bio njihov čovjek poslat sa vagonima zlata da pacifikuje Rusiju da je oslabi da bude vojno poražena. Desio im se Staljin, koji je da li se to nekome sviđa ili ne sviđa, sačuvao Rusiju cjelovitu i ostavio nuklearnu silu iza sebe. Sad što je cijena za to bila velika i mnogo je Rusa stradalo, to nije ni na meni ni bilo kome drugome da morališe osim samim Rusima. Oni su ti koji znaju kakvo mjesto Staljin zauzima i njihovoj istoriji i kakvo su oni društvo. Isto to mislim i za Kinu, i za Iran i za Tursku ili bilo koje društvo koje pod kritikom zapadne paradgime. 

Kako si sam lijepo zaključio, SAD-u je politički cilj da dominiraju i ekonomski i vojno čitavom planetom. Svako ko je samostalan, a može u ring s njima, on je smetnja. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Meni je ovo boldovano vrlo problematično. Šta je društvo za primjer? Ko kome treba da nametne šta je primjer dobrog društva, šta ne? Evo, Singapur su skoro proglasili po raznim kriterijumima državom skoro bliskom pojmu "savršena država"...ipak Singapur je Kina u malom. U Singapuru s sječe glava za određena kaznena djela, plaća paprena kazna za bacanje žvake na asfalt, ograničava rad medija, zbranjuje sloboda govora, i ide u zatvor ako pričaš viceve o radu vlade po kafanama. Ali Singapur je ekonomski liberalan, ima dobro zdravstvo, sjajnu transportnu mređu i komunikacije ovo ono i onda ko šiša autoritativnost. Ta priča je za neke druge narode. Iz ovog hoću da kažem da priča o "dobrim i lošima društvima" su zapadna paradgima. To je njihov načina razmišljanja, jer polazeći od sebe oni sude čitavom svijetu. Oni su Rimljani kojima su svi varvari izvan Rima. Ni Rusija ni Kina, za primjer po nastrojenju nisu takvi.

Претпостављам да овде нема објективног мерила, као и код многих других питања која се на неки начин дотичу етике. У том смислу, лично верујем да је друштво за пример оно које, између осталог, цени слободу појединца. Боље речено, друштво у коме се дешава ово болдовано што се дешава у Сингапуру, не може бити друштво за пример. Узгред, не може бити ни друштво за пример оно у коме је социјална брига остављена доброј вољи појединца, као што је у неким теоријама о либертаријанској држави.

У теорији, тај тзв. западни модел доброг друштва (демократија, права и слободе) је по мени најбоља идеја до које се дошло у политичкој мисли. Сад, што је пракса толико лицемерна и што је компромитовала теоријски оквир је друга прича. Друга је прича и да ли су сва друштва у одређеном тренутку зрела да прихвате такво уређење (свакако нису), али то не значи да је погрешно рећи да би сва друштва требало (у теорији) да теже таквом уређењу, укључујући Русију, Кину, Иран, Турску итд. Наравно, ако је могуће да се покрену у том смеру, а да не постану нечија колонија. Ако није, онда се мери шта је мање од два зла, бити ауторитарна заједница по мерилима Запада, али независна (мада је питање ко је ту независтан и од кога - може се рећи да су независне елите које одлучују о уређењу државе и њеним спољним односима, док је народ у мањој или већој мери обесправљен) или демократска по истим мерилима, али у положају колоније (економске или вредносне).

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Justin Waters рече

Kako si sam lijepo zaključio, SAD-u je politički cilj da dominiraju i ekonomski i vojno čitavom planetom. Svako ko je samostalan, a može u ring s njima, on je smetnja. 

...We're all living in Amerika

Amerika ist wunderbar...

...Musik kommt aus dem Weissen Haus...

...Music is coming out of the White House...

...We're all living in America

Coca-Cola, sometimes war...

We're all living in Amerika
Amerika ist wunderbar
Amerika, Amerika

Wenn getanzt wird will ich führen
auch wenn ihr euch alleine dreht
Lasst euch ein wenig kontrollieren
Ich zeige euch wie es richtig geht
Wir bilden einen lieben Reigen
Die Freiheit spielt auf allen Geigen
Musik kommt aus dem Weissen Haus
und vor Paris steht Micky Maus

Amerika ist wunderbar
Amerika, Amerika

Ich kenne Schritte die sehr nützen
und werde euch vor Fehltritt schützen
Und wer nicht tanzen will am Schluss
weiss noch nicht dass er tanzen muss
Wir bilden einen lieben Reigen
Ich werde euch die Richtung zeigen
Nach Afrika kommt Santa Claus
und vor Paris steht Micky Maus

Amerika ist wunderbar
Amerika, Amerika

Coca-Cola, Wonderbra
Amerika, Amerika

This is not a love song
This is not a love song
I don't sing my mother tongue
No, this is not a love song

Amerika ist wunderbar
Amerika, Amerika

Coca-Cola, sometimes war
Amerika, Amerika 

We're all living in America
America is wonderful
America, America

When there's dancing I want to lead
even if you're whirling around alone
Let yourselves be controlled a little
I'll show you how it really goes
We're making a nice round dance
Freedom is playing on all violins
Music is coming out of the White House
and Mickey Mouse is standing in front of Paris

America is wonderful
America, America

I know moves that are very useful
and I will protect you from missteps
And whoever doesn't want to dance at the end
doesn't know yet that they must
We're making a nice round dance
I will show you the way
Santa Claus is coming to Africa
and Mickey Mouse is standing in front of Paris

America is wonderful
America, America

Coca-Cola, Wonderbra
America, America

This is not a love song
This is not a love song
I don't sing my mother tongue
No, This is not a love song

America is wonderful
America, America

Coca-Cola, sometimes war
America, America

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, GeniusAtWork рече

На капирам ово баш најбоље. Како Путин може да направи нови СССР, а поготову како може да завије пола Европе у црно? Не мислиш ваљда да ће да пођу оклопне дивизије на Пољску и Балтик, такви ратови су одавно већ прошлост.

Он предводи један ауторитарни режим који очигледно није усмерен ка вредностима слободног друштва, индивидуалних права и слобода већ на неку другу страну. Није ту питање ”како” и да се предвиди будућност, него да се супротстави лошој идеологији на време. Док је још слаба и не зна се ”како”. Кад ојача и зна се ”како” онда је по правилу већ касно. Нпр. за Милошевића су већ 80-тих неки мудри људи видели да није нормалан и да може да направи велико зло. Нико није знао ”како”, а искрено нико није ни веровао да може онолики пакао да направи... Али ето, направио. Требало га је зауставити на време. Исто је и овде само на много већој скали.

Сад ми Срби имамо ту проблем да разлучимо појмове ”народ”, ”држава”, ”Црква” итд. Све нам је то помешано и збрчкано. Па онда због тога не умемо да ”прочитамо” догађаје исправно. Није запад против Русије, нити Руса, нити Православља. Па они су од највећих непријатеља као што су били Немачка и Јапан направили велике силе. Нико нема ништа против великих држава Канаде и Аустралије или Велике Британија и Француске, иако су неке од њих наоружане и нуклеарно. Али можеш лако да уочиш једно правило - све су то слободне земље где се поштују права грађана, народ живи слободно, квалитетно. А то није случајност него се заснива на идеологији слободног друштва.

Да се Русија придружила тој екипи била би оберучке прихваћена у клуб. Али нажалост није. А Европа се добро сећа Руске чизме, посебно источна. Пољаци моле САД да дође и осигура да им се несрећа никад више не понови. Једино су Срби у целој Европи ”русофили”. Знаш зашто? Зато што Срби никад нису доживели руску/совјетску окупацију па не знају како изгледа тај терор. Нас, тј. СФРЈ су Амери сачували од тог зла.

И још ово - ја сам против звецкања оружјем и уопште ми се не свиђа све то, али разумем опрезност. Више се пута у ХХ веку десило да свет годинама толерише неког ”Великог Вођу” па тај направи хаос на крају... Можда је ипак боље вршити притисак и ограђивати такве на време, пре него што дођу у могућност да направе велику штету. Исто ми се не свиђа што се Црква нашла у проблемима због свега тога, али ту је притисак с обе стране. И Путин злоупотребљава РПЦ, а Црква нажалост још није дорасла да разуме ово што лепо рече Срђан:

пре 2 часа, Срђан Шијакињић рече

Мислим да је ово, што добро каже Милан, питање свих питања, тј. питање односа Путина и Цркве, доста повезано са једном појавом, која се мени чини већинском у Цркви, тачније у највишим "званичним" црквеним круговима. Та појава је скептичност према демократији и људским правима и слободама. Можда делимично и зато што су ови појмови толико пута злоупотребљени, заборавља се да су они у сржи хришћански и праведни. Па тако се чини да РПЦ, у суштини, ни нема ништа против да се влада "чврстом руком", у име неких "традиционалних" вредности, које тешко да се могу изједначити са хришћанским вредностима, тек тако.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Пољаци моле САД да дође и осигура да им се несрећа никад више не понови.

Ta ista "jadna " Poljska je nagazila u Rusiju kad god je mogla, opsada Sergijevog Posada je bila dosta pre nego sto su Rusi usli u Poljsku u 19. veku. Pusti me tih "naivnih" Poljaka!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Да се Русија придружила тој екипи била би оберучке прихваћена у клуб. Али нажалост није. А Европа се добро сећа Руске чизме, посебно источна. Пољаци моле САД да дође и осигура да им се несрећа никад више не понови. Једино су Срби у целој Европи ”русофили”. Знаш зашто? Зато што Срби никад нису доживели руску/совјетску окупацију па не знају како изгледа тај терор. Нас, тј. СФРЈ су Амери сачували од тог зла.

Ali to je laž. Kao što je laž tolika patetikakad Poljaci lamentiraju nad patnjom koju su im prouzročili Rusi. A sjeća li se ko Poljsko - Litvanskog Komonvelta? Sjeća li se napoleonovg pokušaja? Sjeća li se ko Hitlerovog pokušaja? 

Rusija se jako dobro sjeća Evropske čizme, posebno naj Evropski dio i zbog toga će učiniti sve da im se ta stradanja ne dese  opet, a EVropa sa NATO to iznova pokušava da se proširi na njihove granice. 

Dostojevski je još pisao da su Rusi sve učinili u 19 vijeku da budu Evropa, i čak su imali takva dostignuća u nauci i kulturu od kojih su neka prevazilazila zapadna dostignuća, i opet ništa i nikad nije bilo dovoljno da se Rusija primi u "njihov klub"- 

Hoće oni primiti Rusiju, ali u djelovima...ti djelovi bi se zvali Ukrajina, Bjelorusija, Dagestan, Karelija, Ingušetija, Čečenija itd....

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Justin Waters рече

Meni je ovo boldovano vrlo problematično. Šta je društvo za primjer? Ko kome treba da nametne šta je primjer dobrog društva, šta ne?

Нема ништа проблематично. Све је то сасвим очиглендо и елементарно.

Добро је оно друштво у ком људи живе слободно, без страха од државног насиља, имају слободу говора, кретања, удруживања, где се поштује закон и ред.

Singapur su skoro proglasili po raznim kriterijumima državom skoro bliskom pojmu "savršena država"...

Сингапур се наводи као пример како економске слободе доводе до просперитета. Они имају веома строге законе што се тиче дроге и сл. То је друга ствар.

Па кад погледам овај глобус, свуда где САД доминирају људи живе слободно и у благостању.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Зато што Срби никад нису доживели руску/совјетску окупацију па не знају како изгледа тај терор. Нас, тј. СФРЈ су Амери сачували од тог зла.

Kako, kad je i kod nas komunizam bio slican,... eto, tamo samo ona tema o desetinama hiljada ubijenih na nekoj komunistickoj pravdi o boljem zivotu....slicno kao i ruski komunizam.... i samo treba tako analogno i videti koliko je demokratija u raznim interpretacijama nanela zla narodima i engleski imperijalizam i svi drugi imperijalizmi..... nema Grizzly cveca i ljubicica nigde na ovom svetu, ljudi i sistemi uvek ima nazalost kvarne robe....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Драшко рече

Ta ista "jadna " Poljska je nagazila u Rusiju kad god je mogla, opsada Sergijevog Posada je bila dosta pre nego sto su Rusi usli u Poljsku u 19. veku. Pusti me tih "naivnih" Poljaka!

Комшије се увек бију око међе, али тешко да је Пољска икад направила зло какав је био СССР.

Једно су чарке, битке и свађе, а сасвим друго деструктивна тоталитарна идеологија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...