Jump to content

Епископ бачки др Иринеј: Тајна разликовања Божанске суштине и енергије у Светој Тројици по Светом Марку Ефеском Евгенику

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kako može da razlikuje suštinu od energije ako je suština nespoznatljiva po pravoslavnoj teologiji?Kako zna da nije suštinu nazvao energijom i obratno,odnosno na osnovu čega zna šta je šta i gde je granica?

Šta je Mojsije video u grmu recimo,suštinu ili energiju?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Каирос рече

Kako može da razlikuje suštinu od energije ako je suština nespoznatljiva po pravoslavnoj teologiji?Kako zna da nije suštinu nazvao energijom i obratno,odnosno na osnovu čega zna šta je šta i gde je granica?

Šta je Mojsije video u grmu recimo,suštinu ili energiju?

Pa zar nije autor medju prvima doveo, pa potom prevodio neka dela mitrop. Zizijulasa koji je izmedju ostalog I o tome goviorio/pisao? Pitanja su vam odlicna, ali morate procitati doktorski rad prvo, pa onda autoru licno postavljati pitanja; doduse ovde on ima svoje pulene, pa verujemo da ce oni hitro odgovoriti, a ako treba I glavu izgubiti za bogoslova nad bogoslovima

Подели на овим сајтовима

Поставио си питање које је можда немогуће објаснити одједном, а можда још мање могуће да то неко разуме само кроз науку или филозофију или шта год. Као што еп.Иринеј каже, пошто је ово теолошка тема која се бави суштинским питањем, није довољно имати вештину интелекта, што је похвално и пожељно, него је пре свега неопходно да човек, појединац који се бави тим питањем има остварен живи однос са Богом и опит живота Божијег. Тада је човеку јасно разликовање енергија Божијих од суштине Божије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Milan Nikolic рече

Дао сам све од себе да дођем, али ми се није дало. Јел могла да се купи књига одмах и по којој цени?

Jeessss..... sad dolazim sa Sajma i evo imam je u rucicama i pred ocicama :D ..... platio je 1.400 dindji po valjda sajamskoj ceni .... pa, polako cemo da je citamo natenane...0703_read

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
On 25.10.2019. at 17:02, Протомајстор рече

Слава Богу што се ово догодило баш у овом тренутку! :kolcecb3hb8:

Зар није сваком добронамерном вернику СПЦ мило да види наше драге архијереје у слози?

(Био сам и ја тамо јуче)

Добро си то написао... Архијереји су Браћа, вероватно више него ми мирјани то можемо схватит. На страну питања неких историјских владика или аутокефалије што су се покренула, то су посебне приче.

Подели на овим сајтовима

On 25.10.2019. at 15:26, Milan Nikolic рече

Гледам овај снимак. Ово је прилично радикално становиште Иринеја Бачког о научној теологији. На снимку се види лепо, од 28 минута 30 минута је суштину објаснио. Он одбацује могућност проучавања Богословља на основу човекових интелекуалних могућности како каже, додаје да конкретно сматра да се Православље загађује са познавањем историје, филологије, археологије... јер тако долази до критичког става верника током тумачења садржаја Светог Писма, самим тим таквим верницима не треба вера у Бога који је само у Цркву!

Ја верујем да то нема везе са суштином опитивање божанске суштине и енергија у светој тројици:krstix:. Али сад морам да прочитам књигу, нисам схватио дал Иринеј подржава Марка Ефенског у том ставу или има неке коментаре на то учење...

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

.

On 25.10.2019. at 18:10, Каирос рече

Kako može da razlikuje suštinu od energije ako je suština nespoznatljiva po pravoslavnoj teologiji? Kako zna da nije suštinu nazvao energijom i obratno, odnosno na osnovu čega zna šta je šta i gde je granica?

Šta je Mojsije video u grmu recimo, suštinu ili energiju?

Ова питања се могу врло лако разјаснити. Међутим, та прича је тајна. Потребно је бити у светињи да би се разговарало о томе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Milan Nikolic рече

.

Ова питања се могу врло лако разјаснити. Међутим, та прича је тајна. Потребно је бити у светињи да би се разговарало о томе.

Баш сам јуче читао о новом светитељу Јефрему Катунакијском, где он каже да Духа Светог није могуће видети, али да је могуће "видети" благодат. Каже да се благодат јасно "видела" док је служио у капели код његовог старца Јосифа Исихасте.

Али и он каже да је о томе немогуће причати ономе ко није доживео. Ради се пре свега о опиту, а не о умовању.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Страна 63 поменуте књиге епикопа Иринеја бачког:

Прихватање или неприхватање разликовања суштине и енергије из темеља преиначује целокупно разумевање Откривења Божјег, коренито мења свеукупни садржај духовног живота људи, ствара непремостиви понор између духовности једних и других и, у крајњој анализи, напоправљиво отуђује и међусобно удаљава једне од других - као да у истога Бога не верују, истога Бога не заступају и у истом Богу не живе, и поред постојеће сличности, а често и истоветности израза, којима се формулише вера. Попут ,,присталица уније" или ,,латиномислећих" из времена светога Марка Евгеника, и данашњи ,,екуменисти", обично превиђају ову чињеницу. Наиме, у настојању да изнађу заједничку ,,формулу", заборављају да такво јединство ничему не доприноси, све док постоје доживљајне духовне разлике и међусобне удаљености.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...
  • 3 months later...
  • Креирај ново...