Jump to content

Стајање у цркви на литургији: лева или десна страна?

Препоручена порука

Тако су ми рекли, на литургији мушкарци стоје на десној страни у цркви, жене на левој и то је углавном тако.

Занима ме да ли је то строго и утврђено правило или нешто што је обичај, а није обавезно? На десној страни понекад видим да стоји и пар жена, истина код столица. Понекад и млади пар стане заједно са десне стране.

Да ли се супружници раздвајају када иду на литургију, да муж стане десно, а жена лево? Да ли исто важи и за породице које заједнички долазе, да отац са мушком децом иде десно, а мајка са женском децом лево?

Унапред хвала!

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Тражитељ рече

нешто што је обичај, а није обавезно

tako nešto...kao što si video, ne mora tako da bude...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Да ли то зависи од парохије до парохије, то јест да ли се треба посаветовати о томе при упознавању са парохом? Знате, иако некад неке ствари радите по правилима како сте прочитали негде, ако је обичај средине другачији непотребно скрећете пажњу са себе.

Каква су ваша искуства и каква је ваша пракса и пракса у храму у који редовно идете?

Да ли са супругом/супружником заједно стојите на литургији, или се раздвајате?

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Тражитељ рече

Тако су ми рекли, на литургији мушкарци стоје на десној страни у цркви, жене на левој и то је углавном тако.

Занима ме да ли је то строго и утврђено правило или нешто што је обичај, а није обавезно? На десној страни понекад видим да стоји и пар жена, истина код столица. Понекад и млади пар стане заједно са десне стране.

Да ли се супружници раздвајају када иду на литургију, да муж стане десно, а жена лево? Да ли исто важи и за породице које заједнички долазе, да отац са мушком децом иде десно, а мајка са женском децом лево?

Унапред хвала!

То све зависи од тога да ли је тренутно у храму саобраћајна полиција. Ако су ту онда припази мало, вежи појас итд. а ако нису онда можеш мало да релаксираш живци... :) 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

То све зависи од тога да ли је тренутно у храму саобраћајна полиција. Ако су ту онда припази мало, вежи појас итд. а ако нису онда можеш мало да релаксираш живци... :) 

(Ово не важи за оне који су обучени танко, уско, провидно, кратко, мрежасто итд. итд. Они ваља да буду тамо где је њихов пол због мира у души оних супротног пола које би својом бљештавом и невероватном појавом ометали у молитви.)

Подели на овим сајтовима

Хвала на шали, свакако волим хумор где му је место, али ако се након шале не врати на озбиљан ток, то личи на подсмех. Што у овом случају и јесте, јер се не познајемо.

Ако је могуће, молим вас да се тема не претвори у то. Свестан сам да су питања која сам поставио многима банална, али изненадили бисте се колико људи то не зна (ја међу њима), где је у реду да некога то не занима, али не би требало да стварамо такву атмосферу да се неко плаши да постави питање како не би испао глуп.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Тражитељ рече

то личи на подсмех. Што у овом случају и јесте

Никако. Циљ је да се мало опустиш а објаснићу и зашто.

Ако су ти највећи проблеми где стојиш у цркви и крчање стомака од 8-10 онда си ти блажен човек и треба да уживаш у томе. И ово је исто врста шале којој је порука: опусти се, то све временом слегне на своје место, нико нормалан неће због тога да те осуди или избаци из Цркве.

А сви који смо овде ћемо врло радо да објаснимо све што можемо какве год то биле "ситне" или "крупне" дилеме.

Подели на овим сајтовима

Нема строгих правила, ако постоји неко локално правило, сконтаћеш, неко ће ти рећи.

Ти обичаји су из практичних разлога. Постоје молитве када су људи у клечећем положају. Кад је то случај, ако је мушкарац иза жене, може да јој се загледа у задњицу, ил ако је испред па баци поглед позади, у попрсје. Непријатна ситуација.

Остаде навика да се групишу људи по половима и кад нема клечања.

То ти је сва мистика овог обичаја.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ђорђе Р рече

Постоје молитве када су људи у клечећем положају. Кад је то случај, ако је мушкарац иза жене, може да јој се загледа у задњицу, ил ако је испред па баци поглед позади, у попрсје. Непријатна ситуација.

gde onda homoseksualci koji idu u crkvu treba da stanu?

Подели на овим сајтовима

Ispratiš pravila crkve u kojoj si, vidi se to čim uđeš na službu. 

Mislim da je glupo da se porodica razdvaja, ali ako je to pravilo, a pop strog-šta da se radi.

Подели на овим сајтовима

On 14.10.2019. at 0:25, Vladan :::. рече

Никако. Циљ је да се мало опустиш а објаснићу и зашто.

Ако су ти највећи проблеми где стојиш у цркви и крчање стомака од 8-10 онда си ти блажен човек и треба да уживаш у томе. И ово је исто врста шале којој је порука: опусти се, то све временом слегне на своје место, нико нормалан неће због тога да те осуди или избаци из Цркве.

А сви који смо овде ћемо врло радо да објаснимо све што можемо какве год то биле "ситне" или "крупне" дилеме.

Можда круто делујем, такав ми је стил писања јер док уобличим реченицу, мисао оде из главе, па све личи као неко, Боже прости, званично писмо.

А иначе, да, интересовало ме је да ли постоји неко, хајде да не кажем "правило" па да опет асоцира на саобраћај или нешто нефлексибилно, него ред понашања. Јер видим да се брачни парови углавном раздвајају при уласку, али има и оних који то не чине, па ме чисто интересује. Као што је и препорука коју не треба посебно појашњавати да се долази пристојно обучен у складу са могућностима, па опет нико неће избацити некога ко дође у тренерци.

Ако сам добро схватио, никаквог прописа око тога нема, али ипак не би било лоше потврдити код свог пароха.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...