Jump to content

Колизија двеју теологија на ПБФ-у у Београду: А зашто, уствари, ми умиремо?

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Bokisd Па наравно да је био бесмртан, јер живео је (био у животу) са могућношћу да никада не умре. У том смислу, дакле, био је бесмртан, и са тиме се, сигурно, слаже и Vladan.  Проблем је у томе што није остварио ту могућност да никада не умре.  Разлог је тај, као што и сам знаш, што се, прво, није утврдио у Богу кроз послушање и остале врлине тј. испуњење Заповести, и  друго, затим узео са Дрвета од живота тј. остварења Тајне Христове, јер Христос је то Дрво живота.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

Разлог је тај, као што и сам знаш, што се, прво, није утврдио у Богу кроз послушање и остале врлине тј. испуњење Заповести, и  друго, затим узео са Дрвета од живота тј. остварења Тајне Христове, јер Христос је то Дрво живота.

Подразумева се, само да подвучем, везано за наслов теме: разлог није природа него грех.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

живео је (био у животу) са могућношћу да никада не умре. У том смислу, дакле, био је бесмртан, и са тиме се, сигурно, слаже и Vladan

Наравно.

Подели на овим сајтовима

Да је по природи био бесмртан, у правом смислу те речи, не би могао никада да умре. Али није био бесмртан по својој природи већ и једино бесмртан у односу према Богу.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

@Vladan :::. 

Јој љуби га мајка паметног 'вако...

Владо не заводи за Голеш....ја Бокијеве цитате нисам читао јер знам да су у сагласју са мојим ставовима :)Ја сам у Духу Отаца по вери макар, а друго је што сам прегрешан....тиме ми се горе пише :), знати а не творити је опасно...него у'ватио си се за фору и не мичеш ко дете од лизала.

Знаш што не пише? Зато што се подразумева.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

Да је по природи био бесмртан, у правом смислу те речи, не би могао никада да умре

Адам је умро, али да ли је умрла Адамова природа? Да ли ће икада умрети? Једноставно питање. Плиз, једноставан одговор.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Vladan :::. рече
пре 35 минута, Bokisd рече

zagonetka moze da bude da nigde nije receno ni da je smrtan

Зато што се то подразумева ако мора да једе траву и воће и дрво Живота и да ради и чува врт. То смртни раде :) 

pa, cekaj, smrtan jede sa drveta Zivota i sta, ostaje smrtan, postaje besmrtan, sta, jel' moze malo bolje i preciznije da definises....

i ako mozes da mi odgovoris na pitenje o tvom odnosu prema misljenju svetitelja o besmrtnom zivotu Adama...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Али ниеј био бесмртан по својој природи него само и једино у односу према Богу.

Не само то него може да се каже да су оба дрвета заједно посредници тог односа. И у зависности од односа према Богу зависе и њихови дарови:

- у послушности Адам би добио и знање и вечни живот

- у непослушности уместо знања је добио смрт, а да је затим узео и од дрвета живота не би назад добио вечни рај него би добио вечни пакао.

А ако је то тако онда мислим да то значи да је смрт ту духовна, одвојеност од Бога, зато би дрво вечног живота у том стању довело до пакла: вечне одвојености од Бога.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ćiriličar рече

Знаш што не пише? Зато што се подразумева.

Подразумева ти се да бесмртни људи једу траву и воће и да им треба дрво Живота и да знају шта је смрт иако је никада нису видели јер је све око њих бесмртно? Љубим и ја тебе тако разборитог и паметног ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

pa, cekaj, smrtan jede sa drveta Zivota   i sta, ostaje smrtan,

И где пише да је  Адам икада окусио са тог Дрвета?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Подразумева ти се да бесмртни људи једу траву и воће и да им треба дрво Живота и да знају шта је смрт иако је никада нису видели јер је све око њих бесмртно? Љубим и ја тебе тако разборитог и паметног ;) 

Нипошто! Подразумева се да не постоји људске речи да могу описати Врт. Мислим Јехови сведоци мисле другачије, али ипак су они застранили...

Управо сада, Vladan :::. рече

Љубим и ја тебе тако разборитог и паметног ;) 

Пу, пу, пу...мислим не гадим се ја на брата...него немој...знаш да су времена чудна, могу људи свашта помислити...још ако имаш неку мајицу драчастих боја...

Подели на овим сајтовима

Ево чија је наука да је човек био бесмртан по природи -  Змија рече жени: Нећете ви умрети

(Пост. 3:4).

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

pa, cekaj, smrtan jede sa drveta Zivota i sta, ostaje smrtan, postaje besmrtan, sta, jel' moze malo bolje i preciznije da definises....

Ако је морао да једе траву и воће (као и остале животиње) онда је смртан. Ако је морао да једе са дрвета Живота да би био бесмртан онда је опет пре тога био смртан. Да ли је јео или није са дрвета Живота има разних мишљења. Мени није проблем и да је јео и да није јео, резултат је биолошка смртност и духовна смрт.

пре 8 минута, Bokisd рече

o tvom odnosu prema misljenju svetitelja o besmrtnom zivotu Adama...

Па рекох ти да су то алегоријска тумачења. Неки Оци су једне ствари гледали алегоријски а друге неки други, неки једне ствари буквално други неке друге ствари буквално и тако даље до данас. Али ја не говорим о разним алегоријским тумачењима јер Василије каже да је лав био исти као сад а неко други каже да је јео траву; Августин каже да је трава само пример за бесмртност али изоставља да каже шта су онда стварно јели; Теодорит каже смртно тело а бесмртна душа итд. итд. итд. Исто и око приче од кога се Каин плашио, имаш ваздан тумачења и мишљења али нисмо дошли до тога да неко од њих држи воду са текстом...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ćiriličar рече

Нипошто! Подразумева се да не постоји људске речи да могу описати Врт.

Нисам те то ни питао него зашто Бог не каже да је Адам бесмртан будући да се слажеш да се не подразумева да је неко бесмртан ако мора да једе траву, воће, дрво Живота, ради и чува врт итд.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Благовесник рече

Ево чија је наука да је човек био бесмртан по природи -  Змија рече жени: Нећете ви умрети

(Пост. 3:4).

А још ако је била и бесмртна, као и све остало у врту, па ти види... :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...