Jump to content

Колизија двеју теологија на ПБФ-у у Београду: А зашто, уствари, ми умиремо?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Bokisd рече

smtan, ali duhovno ziv... Vlado, pa to je oksimorn, i naveo sam gore zasto je tako...

Светитељи које цитираш су сви били смртни и духовно живи због овог другог су и светитељи.

пре 6 минута, Bokisd рече

Pa, nema trave u Raju (trava moze da bude deo neke druge price) nego samo razna drveca sa raznim plodovima.

Да, воће је моћније од траве, оно може да одржава бесмртност. Ја се малопре најео шљива и сад чекам да видим шта ће да се деси.

пре 9 минута, Bokisd рече

Znaci sta drvo 2 mozda da donose Adamu, ...  verovatno ne mozemo skroz do kraja da objasnimo sta ono stvarno donosi Adamu

Можемо: доноси знање одвојености од Бога тј. право зло а тиме и вредност изгубљеног вечног живота тј. право добро.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ćiriličar рече

Владо, одговори на једноставно питање: Адам је умро, да ли је умрла Адамова п р и р о д а? Мислим кад је природа, по теби, смрна је ли и она "одапела"?

Немој да врдаш и кријеш се иза пасуа...кратко јасно питање.

Чим ти одговориш на оно о трави због којег си се и упетљао у то око мртве природе.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Чим ти одговориш на оно о трави због којег си се и упетљао у то око мртве природе.

То је отпељавање...природа никад није умрла, никада неће умрети него ће се преобразити, а личности ће Христос васкрснути, свакога лично. Значи - природа је б е с м р т на.

И још нешто, пошто си еволуциониста: где је св. Илија?  Је ли остарио? Верујеш ли да ће доћи и да није умро? Једе ли он траву сада (Боже опрости)?

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

smtan, ali duhovno ziv... Vlado, pa to je oksimorn, i naveo sam gore zasto je tako...

Светитељи које цитираш су сви били смртни и духовно живи због овог другог су и светитељи.

Ali, nisu jos vaskrsli telom,.... duhom i dusom su zivi, ali, opet nije ceo covek , zar ne ?

I, to, Vlado u kakvom telu vaskrsavaju, ... kako se kaze, trulezno telo ce se pretvoriti u netrulezno (ap.Pavle)... kojim, se prevazilazi i ukida Adamovo nasledje koje smrt i truleznost, kojom je bila prozeta cela nasa priroda.

пре 3 минута, Vladan :::. рече
пре 16 минута, Bokisd рече

Pa, nema trave u Raju (trava moze da bude deo neke druge price) nego samo razna drveca sa raznim plodovima.

Да, воће је моћније од траве, оно може да одржава бесмртност. Ја се малопре најео шљива и сад чекам да видим шта ће да се деси.

Pa, vidi, .... koliko se secam, ovu travu si ti spominjao....И још рече Бог: Ево, дао сам вам све биље што носи семе по свој земљи, и сва дрвета родна која носе семе; то ће вам бити за храну... (1.Moj.29).... kao i svim zivotinjama....А свим зверима земаљским и свим птицама небеским и свему што се миче на земљи и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако...(1.Moj.30)

I, bi tako, hmmmm.. :D .... i tu sam ti naveo ono tumacenje od sv.Avgustina da se tice price oko toga da Adam nije bio smrtan.

пре 6 минута, Vladan :::. рече
пре 19 минута, Bokisd рече

Znaci sta drvo 2 mozda da donose Adamu, ...  verovatno ne mozemo skroz do kraja da objasnimo sta ono stvarno donosi Adamu

Можемо: доноси знање одвојености од Бога тј. право зло а тиме и вредност изгубљеног вечног живота тј. право добро.

Pa, dobro, sta je pravo dobro i vecni zivot ako ne besmrtnost coveka, a pravo zlo, krsenje onoga sto je Bog rekao da ne treba da se radi i kao posledica toga greh i smrt i truljenje.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ćiriličar рече

И још нешто, пошто си еволуциониста: где је св. Илија?  Је ли остарио? Верујеш ли да ће доћи и да није умро? Једе ли он траву сада (Боже опрости)?

Нисам еволуциониста. У Царству је. Није. Наравно. Пије Ново вино у Царству по Христовим речима.

Ајд сад ти за траву :) 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Bokisd рече

da li ima nekih mozda 'gresaka', mrzelo me.... ali je kontekst tu...

Има грешака, а и у контексту :) 

i na kraju imao besmrtnost kao bog po blagodati

Значи на почетку када је створен није имао бесмртност по благодати? Него по чему?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Ali, nisu jos vaskrsli telom,....

Били су свети још за живота а истовремено смртни. Слично и Адам до пада.

пре 4 минута, Bokisd рече

i tu sam ti naveo ono tumacenje od sv.Avgustina da se tice price oko toga da Adam nije bio smrtan

Да, рекао је да је то написано да се каже да нема смрти али ни ти ни он не рекосте шта је стварно јео човек? А то зато што бисте себи упали у уста :) 

пре 6 минута, Bokisd рече

sta je pravo dobro i vecni zivot ako ne besmrtnost coveka, a pravo zlo, krsenje onoga sto je Bog rekao da ne treba da se radi i kao posledica toga greh i smrt i truljenje.

Па то није знао Адам па је зато и згрешио.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече

da li ima nekih mozda 'gresaka', mrzelo me.... ali je kontekst tu...

Има грешака, а и у контексту :) 

slovnih, koje ne narusavaju kontekst....

пре 1 минут, Vladan :::. рече
пре 18 минута, Bokisd рече

i na kraju imao besmrtnost kao bog po blagodati

Значи на почетку када је створен није имао бесмртност по благодати? Него по чему?

Pa, mozes ovako da posmatras,.... jel' bio na pocetku svoga zivota u Raju ,bog po blagodati, naravno nije to je tek trebao da postane,..... ali, je bio besmrtan jer ga je odrzavalo drvo 2 u tom 'stanju' i to je takodje kako se kaze, po blagodati, u blagodati... na to sam mislio....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече
пре 8 минута, Bokisd рече

Ali, nisu jos vaskrsli telom,....

Били су свети још за живота а истовремено смртни. Слично и Адам до пада.

Ali, svetitelji jos nisu u Carstvu jer tek treba da sa vaskrslim i netruleznim telom budu u tom carstvu....kao sto je Adam dusom i netruleznim telom bio u Raju.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

slovnih, koje ne narusavaju kontekst....

Јесте и @Благовесник је приметио да грешиш само у куцкању... ;) 

пре 7 минута, Bokisd рече

bog po blagodati, naravno nije ... besmrtan ... po blagodati, u blagodati

Ако је бесмртан по благодати шта му још фали да би био и бог по благодати?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Ali, svetitelji jos nisu u Carstvu

Може да се каже и да јесу јер из Царства произилази њихова светост. Али и да кажеш да нису још у Царству ипак су, били и јесу, свети иако су били у смртним телима. Слично као и Адам.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vladan :::. рече
пре 13 минута, Bokisd рече

i tu sam ti naveo ono tumacenje od sv.Avgustina da se tice price oko toga da Adam nije bio smrtan

Да, рекао је да је то написано да се каже да нема смрти али ни ти ни он не рекосте шта је стварно јео човек? А то зато што бисте себи упали у уста :) 

(otisla mi poruka, pa nastavljam)

Pa, ako je zivotinje poistovetio sa time da bi ih besmrtni Adam hranio sa travom (iako sada vidimo da su mesozderi i da umiru),... sta bi onda drugo znacilo to, ako i Adam jede travu i vocke....:laie_14:

пре 9 минута, Vladan :::. рече

sta je pravo dobro i vecni zivot ako ne besmrtnost coveka, a pravo zlo, krsenje onoga sto je Bog rekao da ne treba da se radi i kao posledica toga greh i smrt i truljenje.

Па то није знао Адам па је зато и згрешио.

E, to je drugo pitanje..... i nije zbog toga sto nije znao i zgresio, pa, Vlado, onda bi mogao da opravda taj svoj postupak, .... sta, nisam znao i zgresio, ne mozes Boze da me kaznis, :D.. nego ima tamo opisano kako je to teklo i vec sam postavljao citate od svetitelja kako oni tumace taj njegov pad....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

sta bi onda drugo znacilo to, ako i Adam jede travu i vocke...

Да није бесмртан.

пре 3 минута, Bokisd рече

sta, nisam znao i zgresio, ne mozes Boze da me kaznis,

Због незнања тј. незрелости је пристао на змијину превару, а кажњен није због тога него због непослушности. Можеш да не знаш колико хоћеш али има да слушаш (када већ незнаш).

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...