Desiderius Erasmus Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 3 часа, Vladan :::. рече То је зато што писац текста сматра да се потврђивањем Адама обара еволуција и обратно. Али ако би постојала теологија која та два мири било би га баш брига за еволуцију исто као и за други закон термодинамике или за процес добијања фруктоолигосахарида фунгалном трансфруктолизацијом кухињског шећера... Mislim da je pisac tu najviše fokusiran na smrt, te da je istu uzrokovao Adam, a ne Bog. Biološka smrt je zapravo najači argument protiv teističke evolucije (da to tako nazovemo, premda ne volem mnogo taj termin). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 5 часа, Срђан Шијакињић рече Ја искрено не видим никакву повезаност између искуства овог старца и Дарвина, само то... (pa, iskustvo smrti i greha koji je u nasoj prirodi od Adama,.... tako je starcu doslo u srce i um na osnovu vidjenja i za njega je sada to realnost koju je video i doziveo u telu, umu, dusi i srcu...sto je razlicito od Darvina, sto' da radimo, razlicite su perspektive i iskustva...) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 1 hour ago, Desiderius Erasmus рече Mislim da je pisac tu najviše fokusiran na smrt, te da je istu uzrokovao Adam, a ne Bog. Није ни проблем да се мисли да је Адам узроковао смрт, али духовну, много гору од биолошке. 1 hour ago, Desiderius Erasmus рече Biološka smrt je zapravo najači argument protiv teističke evolucije (da to tako nazovemo, premda ne volem mnogo taj termin). Јесте ако се етика смрти гледа површно али ако се Писмо чита пажљивије онда не. Такође и ако се сматра да је у Еденском врту све бесмртно, "проблем" је што то у Постању нигде не пише... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 27 минута, Vladan :::. рече Такође и ако се сматра да је у Еденском врту све бесмртно, "проблем" је што то у Постању нигде не пише... Ma, još i nije problem ako je u Vrtu, Božijom blagodaću i silom, sve bilo besmrtno (kom mišljenju sam ja sklon). Problem je ako ono "a svemu što se miče dajem bilje za hranu" primenimo na celu Zemlju. To bi već teško moglo da se "pomiri" sa evolucijom. A, ovako, ako tumačimo da su te reči izgovorene u Vrtu, nema nikakvih problema. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 Кад се чита рецимо Постање онда људи воле све буквално, а кад каже одбаци од себе уд који те саблажњава е онда је метафора! Ајд сад, шта ћеш буквално, а шта преносно... И јесте метафора за духовно, као што је сабор и утврдио, и осудио онога што је себе осакатио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 6 часа, Tumaralo. рече Prvorodni greh je kamen temeljac hrišćanskog učenja. Није, него Христос, и љубав (та толико излизана реч, која углавном живи само на језику). Првородни грех је, за мене, покушај рационализације и помирења теологије са реалношћу сурове природе Ето, а приори си крив и заслужујеш несавршени свет. Мени се то мишљење нимало не свиђа. Више волим да мислим да човек узраста у Богу, што је и логично ако си несавршено биће. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 3 часа, Desiderius Erasmus рече Ma, još i nije problem ako je u Vrtu, Božijom blagodaću i silom, sve bilo besmrtno (kom mišljenju sam ja sklon). Problem je ako ono "a svemu što se miče dajem bilje za hranu" primenimo na celu Zemlju. To bi već teško moglo da se "pomiri" sa evolucijom. A, ovako, ako tumačimo da su te reči izgovorene u Vrtu, nema nikakvih problema. Може и тако али нема потребе јер се у врту не помиње да је било ичега другог натприродног осим дрвета Живота. Осим тога ако је врт био специјалан и натприродан и све у врту било бесмртно то се односи и на змију која говори против Бога а онда тешко да можемо да говоримо о рају ако је змија могла да доведе и још неке своје сличне другаре Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 41 минута, Vladan :::. рече Може и тако али нема потребе јер се у врту не помиње да је било ичега другог натприродног осим дрвета Живота. Осим тога ако је врт био специјалан и натприродан и све у врту било бесмртно то се односи и на змију која говори против Бога а онда тешко да можемо да говоримо о рају Ok, ali ćeš tu ondak jako teško da uklopiš ono o opštem biljojedstvu i o nepuštanju dažda na zemlju (nego samo para natapa)... A to što je đavo pušten u Vrt da kuša, pa on se pre toga već pobunio protiv Boga na Nebu, a sad se moralo videti da li će se to novostvoreno biće, čovek, opredeliti za njega ili Boga. Iz tog razloga je, pretpostavljam, i postavljeno Drvo poznanja dobrar i zla u Vrt, kao neka glasačka kutija. Tako ja to vidim. Dakle, đavo je i na Nebu govorio protiv Boga, pa ondak ni samo Nebo ne bismo mogli da nazovemo rajem? A, Vrt zapravo i nije raj, ja ga više vidim kao neko mini predvorje Eshatona. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 23 минута, Vladan :::. рече Може и тако али нема потребе јер се у врту не помиње да је било ичега другог натприродног осим дрвета Живота. Осим тога ако је врт био специјалан и натприродан и све у врту било бесмртно то се односи и на змију која говори против Бога а онда тешко да можемо да говоримо о рају ако је змија могла да доведе и још неке своје сличне другаре Pa, jedenje od drveta zivota i drveta poznanja dobra i zla (ali, u odgovarajuce vreme) i jedenje od drugih drveca i od obradjivanja vrta donosi sve to sto je specijalno nadprirodno i obezbedjuje besmrtnost i vecni zivot i telu i dusi.... i ako je zmijko' dosao u vrt , ali nije se okoristio njegovim blagodatima.... nije ni mogao i ali i nije ni hteo vise (ko ga sisa..).... mislim da se tako pomiruje prica oko ulaska djavla preko zmije u vrt.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 25 минута, Desiderius Erasmus рече Ok, ali ćeš tu ondak jako teško da uklopiš ono o opštem biljojedstvu То само ако се схвата потпуно буквално јер то вегетаријанство не може да се одржи у контексту осталог текста до Ноја. пре 31 минута, Desiderius Erasmus рече i o nepuštanju dažda na zemlju (nego samo para natapa)... Што се то не уклапа у не-бесмртан врт? пре 31 минута, Desiderius Erasmus рече A to što je đavo pušten u Vrt da kuša, pa on se pre toga već pobunio protiv Boga na Nebu То тумачење о побуни на небу ми је јако тешко да схватим а поготово да га убацујем тумачењем и у врт где се ђаво нигде не помиње. Змија је могла да добије моћ говора исто као и магарица ипсред пророда Валама. пре 34 минута, Desiderius Erasmus рече A, Vrt zapravo i nije raj, ja ga više vidim kao neko mini predvorje Eshatona. Како није рај а кажеш да је све у њему бесмртно као и у Есхатону? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 26 минута, Bokisd рече Pa, jedenje od drveta zivota i drveta poznanja dobra i zla (ali, u odgovarajuce vreme) i jedenje od drugih drveca i od obradjivanja vrta donosi sve to sto je specijalno nadprirodno i obezbedjuje besmrtnost i vecni zivot i telu i dusi.... Осим једне ситнице: што Бог каже да није бесмртан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Август 19, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Август 19, 2019 Управо сада, Vladan :::. рече Осим једне ситнице: што Бог каже да није бесмртан И рече Господ Бог: Ето, човек поста као један од нас знајући шта је добро шта ли зло; али сада да не пружи руку своју и узбере и с дрвета од живота, и окуси, те до века живи (Пост. 3, 22) Испаде, буквално тумачећи, да је Адам кад је "устрго јабуку" био обожен, и то не по благодати него и по природи. Чудно неко преображење из природе људске у божанску, зар не? И онда, противречност (фол) "да не би случајно јео од дрвета живота и довека живи". Па како сад то, ако је "као један од Њих/Њега", шта ће му онда и да једе са дрвета живота? За мене се подразумева да се све ово не може тумачити буквално, али ето, ем буквално тумачиш ем сечеш реченицу на пола...о ширем контесту нема ни говора. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 17 минута, Ćiriličar рече И онда, противречност (фол) "да не би случајно јео од дрвета живота и довека живи" jeste, dobro si primetio, dobro ti sljaka logika .... kao kroz neku 'foru i fazon' se obraca Bog coveku Adamu,... kao kroz 'ironiju'... i ima tamo tumacenje sv.Maksima Ispovednika slicno ovome, bas pominje ironiju od strane Boga,.... как бы подыгрывая, иронизируя и упрекая .... kao bice Adam kao jedan od nas.... tj. naravno da nece, ali, na osnovu te Bozije 'igre' mora da shvati koliki je greh ucinio...itd.... http://bible.optina.ru/old:gen:03:22#prp_maksim_ispovednik Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 55 минута, Vladan :::. рече Осим једне ситнице: што Бог каже да није бесмртан Kako ne kaze Vlado, pa celo postanje svedoci o tome da je besmrtan u Raju. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 23 часа, Ćiriličar рече А како ти знаш да ће дечка неко сажаљиво погледати и ко је то? Или да не разликује бабе и жабе? Или су уствари рекао: Мали је глуп као будак, а ја сам фаца и разликујем бабе и жабе. Него, ајде нам испиши овде шта је човечанству дала доброга - ишта - теорија еволуције сем титула неким занесењацима. Конкретно, немој теоретисати. Точак, аспирин, злато, погачу, ајфон, продужила живот....лепо нам испиши кад тако добро дешифрујеш теорије. Ево ја ћу започети листу, а ти настави. Није баш све ни лоше са том теоријом. Ради ње су макели владику Максима са ПБФа. Чим је Синод то урадио значи да је добро - благословено. Немој да си љењ, испиши све добродати теВорије.... Dovoljno je da ga ja pogledam sazaljivo... Mozda i razlikuje babe od zaba ali su mu gatalikne toliko vazne da su sve razlike nevazne. Mali ne mora da bude glup kao budak, ali moze, ima toliko primera verujucih ljudi koji su nadprosecno pametni. To sto sam ja car koji fino diferencira sve i svasta je aksiom. Kako ce da se covek najede od teorije evolucije, ali dobro? Bolje mu da ode pod satru i naruci kiselog kupusa. Ako primenimo decakov pristup - mani me tocka, da li cu biti ovde ili onde kad sidje Carstvo Nebesko? Sta mi znaci produzen zivot ako je u grehu? Hocu li se spasti ajfonom? Mogu li zlatom prekorojiti rajski katastar i tako dalje. Ima i onaj primer coveka koji je pesaceci prirodom naisao na prelepi vodopad u smiraj dana i to je bio okidac da poveruje, rasplakao se i sve sto ide uz tu zivotnu prekretnicu. Da li ce neko da se bavi naukom u svom zivotu ili da se povasdan moli u keliji ili ce da juri zene ili da nosi kravatu i lista eksel tabele ili ce da sve to da izmenja - well, nemamo naucenjacku teoriju koja kaze sta izabrati. Jbg, nemamo nikakav dokaz da celokupno postojanje nije samo jedan deo beskonacnog random niza koji, eto, izgleda bas ovako, a kolko sutra moze da se razleti. Naravno, svako ima pravo da izabere strategiju kojom ce da propagira svoje stavove, pa i decko. Nije da sam lenj da ispisem sve dobrodati evolucije, nego se plasim masovnog odlaska iz hriscanstva nakon toga, kako da nahranim tolika gladna usta? Ko daje zutu banku za evoluciju osim one sacice zanesenjaka koji se time profesionalno zanimaju? Treba nam samo povod da se na nekoga istresemo. Jes, bas mu je evolucija kriva u zivotu i trebala mu je starceva prica koja ga je "nepokolebivo utvrdila da je darvinizam apsolutna budalastina". Nije ispricao koji starac ga je naucio darvinizmu i zasto je vazan za hriscanstvo, koja mu je teoloska svrha i tako to. Hricani, bre, ne jedu grozdje na odredjene dane jer ne valja. Mecu crveni koncic oko ruke, jer valja. Da li je neko sprovodio naucne studije o konzumaciji grozdja u odredjene dane? Sumnjam. Da li ima puno budalastina, raznih nivoa, od manje apsolutnih do apsolutno apsolutnih? Ima. Da li je mali glup? Mozda, nije bitno, pogubljen je. Video sam Moneovu sliku i ona me je nepokolebivo utvrdila da je darvinizam apsolutna budalastina! Momce, samo ti znas koja je tu tajna veza i veca je verovatnoca da si caknut, nego da si nabasao na strune koje zakulisno povezuju citav univerzum. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука