Jump to content

Колизија двеју теологија на ПБФ-у у Београду: А зашто, уствари, ми умиремо?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Vladan :::. рече
пре 3 часа, Bokisd рече

znaci po tim njegovim kratkim izvodima ispada da je bio besmrtan

Наравно, када Теодорит каже да је Адам имао смртно тело он тиме хоће да каже како је Адам био бесмртан. Јер је Теодорит то разумео кроз твој контекст ствари и логику закључивања. Нема ту никакве дилеме да Теодорит каже оно што се теби свиђа.

Pa, kako da se tumaci ovo gore sto sam naveo iz njegovih citata, ne znam kako drugacije, na primer ovo.... For example, because he foresaw Adam’s behavior and foreknew that he would break the commandment and become liable to death, he prepared in advance this physical constitution....

....become liable to death..... postao podlozan smrti... znaci ako je tek postao podlozan smrti, kakav je bio pre toga, pa logicno je zakljuciti suprotno, besmrtan,.... a , zasto je postao podlozan smrti, pa zbog,..... break the commandment.... prekrsio je zapoved,.... koju, pa, onu o nejedenju sa drva 1( sto Teodorit malo ranije navodi u drugom pitanju).

Ako mozes da pronadjes taj njegov citat, da vidimo sta tacno kaze u vezi toga da je Adam imao smrtno telo, jer ovo sto gore govori ne deluje uopste da je isti kontekst, upravo suprotno.

Ili, na kraju, da cak i postoji negde takav citat, ali pravilo je da se uzima misljenje vecine svetitelja o nekom pitanju, a ovde je jasno da je velika vecina, prakticno svi svetitelji govore u korist besmrtnosti Adama i dusom i telom.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Vladan :::. рече
пре 3 часа, Bokisd рече

u duhovnu i telesnu smrt...

Па да, Адам никако није могао да буде духовно жив а телесно смртан. То само светитељи могу ;)

malo sarkazma,:stadaradim: pa, ti isti svetitelji koje pominjes pisu i objasnjavaju da je Adam bio stvoren besmrtan....:0205_whistling: :D

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Bokisd рече

vecine svetitelja o nekom pitanju

пре 34 минута, Bokisd рече

ti isti svetitelji

Не знам колико њих каже овако или онако, ти волиш да кажеш 99% јер ти се тако свиђа. Међутим ја гледам и шта каже текст а текст лепо каже да је морао да једе траву и у шестодневу и у врту а и бесмртном Адаму не треба дрво Живота а и да није био смртан не би знао шта је смрт од које треба да се плаши а и бесмртном врту не би требало заливање рекама и обрада и чување итд. итд. итд. Е сад све то може да се истумачи алегоријски баш тамо где треба да би се одржао став да је Адам био бесмртан, са чим ја немам проблем, иако је у сваком случају резултат пада исти: духовна смрт и телесна смртност.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Vladan :::. рече

Не знам колико њих каже овако или онако, ти волиш да кажеш 99% јер ти се тако свиђа. Међутим ја гледам и шта каже текст а текст лепо каже да је морао да једе траву и у шестодневу и у врту а и бесмртном Адаму не треба дрво Живота а и да није био смртан не би знао шта је смрт од које треба да се плаши а и бесмртном врту не би требало заливање рекама и обрада и чување итд. итд. итд. Е сад све то може да се истумачи алегоријски баш тамо где треба да би се одржао став да је Адам био бесмртан, са чим ја немам проблем, иако је у сваком случају резултат пада исти: духовна смрт и телесна смртност.

Pa, nije zato sto mi se svidja,..... ako tako stoji kod vecine, to sam usvojio od njih i onda mi se tako i svidja...:D ... i ja mislim da trebamo svoja rasudjivanja da saobrazimo sa time kako su sve to u postanju protumacili svetitelji.

Ali, bas po tekstu meni deluje da je ta trava drugacija od onoga sto je u vrtu, jer se kaze ... И учини Господ Бог, те никоше из земље свакаква дрвећа лепа за гледање и добра за јело...  ovo bilje u vrtu mi se cini drugacije od onog bilja koje se spominje u 1.glavi...  И још рече Бог: Ево, дао сам вам све биље што носи семе по свој земљи, и сва дрвета родна која носе семе; то ће вам бити за храну.... jer su ove druge biljke u vrtu dobre za jelo, ali i lepa su za gledanje :coolio:..... ali, mozda gresim, deluje tako na prvi pogled... zaboravio sam, ima tamo kod sv.Agustima nesto objasnjeno o tim travama pa cu da pronadjem i postavim.

Sad, to oko toga da li je poznavao smrt i kako je pao iz blagodatnog zivota, i kako je Raj bio i fizicka i duhovna stvar, pa, pricali smo i o tome sta i kako, i postavljao sam citate svetitelja. U svakom slucaju, dobro je, uvazio si i stav da je moguce da je Adam bio besmrtan, verujes u neku vrstu pada, i idemo dalje (ima neki i ne trude se i samo izbrisu kao gumicom i pad i istorijskog Adama)

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Bokisd рече

postavljao sam citate svetitelja

Пробај да то што мислиш докажеш себи само из текста Писма, буквално, чисто ради себе да видиш како стојиш са текстом.

пре 46 минута, Bokisd рече

uvazio si i stav da je moguce da je Adam bio besmrtan

Видиш како изврћеш на оно што ти се свиђа. Ја сам рекао да немам проблем са тим да неко алегоријски истумачи све оно што му треба да би потврдио свој став који у тексту не пише. Зашто? Зато што алегоријски можеш да истумачиш и повежеш шта год хоћеш а онда више није ни битно шта у тексту пише.

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Vladan :::. рече
пре 1 сат, Bokisd рече

postavljao sam citate svetitelja

Пробај да то што мислиш докажеш себи само из текста Писма, буквално, чисто ради себе да видиш како стојиш са текстом.

Naravno, i ovo sve sto smo pricali me je jos vise utrdilo u onome sto sam vec ranije imao kao misljenje. Inace, uvek se trudim kada pricamo o bilo cemu u vezi bilo kog citata iz pisma, da prvo procitam sta razni svetitelji kazu o tom stihu ili prici ili dogadjaju i tek onda gradim svoje misljenje, jer se pomalo i plasim da nesto ne shvatim pogresno, narocito mi je bitno kod vaznih stvari koje se ticu osnova vere.

Пре сат времена, Vladan :::. рече
пре 1 сат, Bokisd рече

uvazio si i stav da je moguce da je Adam bio besmrtan

Видиш како изврћеш на оно што ти се свиђа. Ја сам рекао да немам проблем са тим да неко алегоријски истумачи све оно што му треба да би потврдио свој став који у тексту не пише. Зашто? Зато што алегоријски можеш да истумачиш и повежеш шта год хоћеш а онда више није ни битно шта у тексту пише.

Dobro, onda da povucem rec... :D 

E, sad, sto se tice alegorije, pa, ne mozemo sve da svalimo na alegoriju....

Jedan dobar tekst o Todorom Kirskom i tumacenje pisma :

http://bogoslovlje.pbf.rs/index.php/arhiva/107-2015/bogoslovlje-1-2015/208-teodorit-kirski-kao-tumac-svetog-pisma

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Bokisd рече

E, sad, sto se tice alegorije, pa, ne mozemo sve da svalimo na alegoriju....

Па ако хоћеш да тврдиш нешто супротно од онога на шта текст упућује онда немаш избора практично...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vladan :::. рече

Па ако хоћеш да тврдиш нешто супротно од онога на шта текст упућује онда немаш избора практично...

Pa, sta konkretno ne upucuje tekst a da nije u skladu sa tim da je Adam besmrtan,  a sto vec nismo prosli i razmotrili i ne zaboravi kako su svetitelji protumacili postanje, mozemo ti i ja ovde da izvodimo svakojake umne akrobacije :takeoff: i spekulacije i da ispadne ko zna sta, ali zato i imamo svetootacka bogonadahnuta tumacenja radi nase korekcije ako nesto malko zalutamo. :!:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Pa, sta konkretno ne upucuje tekst a da nije u skladu sa tim da je Adam besmrtan

Па нигде не пише да је бесмртан само то толико. :) 

А тешко да је то нека ситница да се ето тако пропусти да се каже ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Vladan :::. рече

Па нигде не пише да је бесмртан само то толико. :) 

А тешко да је то нека ситница да се ето тако пропусти да се каже ;) 

ovo bre ko da sam u  neki kviz, skrivena kamera, snimanje filma... :D ... nisi valjda ozbiljan posle svih ovih strana, zar ispocetka sve ponovo ....:1314_womens:

zagonetka moze da bude da nigde nije receno ni da je smrtan i sta cemo onda :sossos: ..... ali, naravno da celo postanje govori da je stvoren besmrtan ili mozda mislis da su svetitelji malo omanuli,.... ustalom imam jedno pitanje za tebe, sta ti mislis o tome da velika vecina svetitelja govori o besmrtnom zivotu Adama u Raju, posto stalno pricas da nije bio besmrtan ... :POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Па нигде не пише да је бесмртан само то толико

@Bokisd Боки, побогу, зар ниси укапирао Владу? Код њега ти је све по оној "крив си  док не докажеш да ниси", а сведоке не узима у обзир. Једино неко ново Свето Писмо ако се да човечанству може да му уздрма мишљење.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

zagonetka moze da bude da nigde nije receno ni da je smrtan

Зато што се то подразумева ако мора да једе траву и воће и дрво Живота и да ради и чува врт. То смртни раде :) 

пре 2 минута, Bokisd рече

naravno da celo postanje govori da je stvoren besmrtan

Дај цитат из Писма, не алегоријско тумачење.

Зашто Бог није рекао "и поста човек бесмртно живо биће" него је изоставио ту тако важну информацију, а по теби, и најважнију од свих у Библији. Како баш то нај-нај-најважније да не каже? :) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ćiriličar рече

@Bokisd Боки, побогу, зар ниси укапирао Владу? Код њега ти је све по оној "крив си  док не докажеш да ниси", а сведоке не узима у обзир. Једино неко ново Свето Писмо ако се да човечанству може да му уздрма мишљење.

ma, znam, vidim odprilike .... ali, nema veze, mozemo ovako do nove godine, .... :D .. taman da lepo procitam jos nesto od svetitelja, eto neka korist... :cheesy3:

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ćiriličar рече

Свето Писмо

Ти си се показао како га "тумачиш": што је баби мило то јој се и снило... :) 

А шта ти мислиш зашто је Бог изоставио ту непобитну и најважнију информацију да је створио бесмртног Адама? А писано је тамо и од земље и дух и како је сам, па нема друга према њему, па ребро па Ева, па спајање тела па све око њега описано и објашњено... а оно нај-најважније о бесмртности ништа, ни словце... Него сад ви морате да правите конструкције и алегорије и тумачења не би ли то некако убацили. Како то?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...