Jump to content

Бела боја сликарског платна (или: о покајању и будућој чистоти) Епископ Максим Васиљевић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Марио Токовић рече

Да те знам очи у очи никада се не бих усудио да ти кажем све ово што написах о теби.

Nazalost, to je tako.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ana čarnojević рече

meni generalno nije jasna jedna stvar...

zasto toliki hajp oko vladike Maksima. cime je on zasluzio toliku paznju, napade i odbrane, teme, analize i diskusije...samo mi to nije jasno. toliko zanimljivih ljudi u nasoj Crkvi i bas on da bude superstar...60 tema. ne kapiram. ali uopste.

lepo peva i fino izgleda. nista posebno. pogotovo u duhovnom smislu.

Пуно је разлога. Поменућу три. 

1. Успостављање доминације  "северног" дела СПЦ

2.остваривање Уније 

3.личне освете и интереси. 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Текст је заиста добар. Хвала владици Максиму што нас је обрадовао овим лепим штивом.

Подели на овим сајтовима

Жао ми је што се дух форума не разгори и у цркви. Но готово све поста аскетски посно. Али неприлично временима. 

Да парафразирам Ђинђића: коме је само до смирења нека иде у манстир.

И жао ми је што без обзира на све разлике међу нама, никада, до Царства, нећемо моћи сви ми да се гледамо очи у очи, и да разговарамо.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Небојша рече

Мислите о томе.

Poceli ste kao Ugrin sa floskulom - mislite o tome ? . Kamo lepe srece da se po salama i tribinama raspravlja iskreno posle liturgije o svim gorucim problemima i da se iznalaze resenja, a ne da se prepodobno sedi i smeska lazno ili posle predavanja da se tapse kao na mitingu.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Марио Токовић рече

А сада да скинем рукавице.

Између в. Иринеја или патријарха, којима је Вучић добрица а Максим неваљао, и в. Максима, чији је духовни отац Атанасије, ја безусловно бирам в.Максима.

И ја волим владику Максима, али мислим да не треба падати у овакве замке да морамо да се определимо. Нажалост, то је мука која нас хришћане прати од самог почетка, још од апостолских времена. Сви су они наши, без икаквог али. Можемо да се не слажемо око неких ставова, али не смемо ни у мислима да престанемо да будемо своји.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, The Godfather рече

Poceli ste kao Ugrin sa floskulom - mislite o tome ? . Kamo lepe srece da se po salama i tribinama raspravlja iskreno posle liturgije o svim gorucim problemima i da se iznalaze resenja, a ne da se prepodobno sedi i smeska lazno ili posle predavanja da se tapse kao na mitingu.

Ја сам завршио с тим :scratch_head: 

Далеко било да копирам о.Угрина- само нека свако размисли да уђе у црквену салу или кафану, гдје људи једни друге "часте" као овдје на форуму , да ли би ушао и придружио се или би наставио даље.

Или још директније: Да ли би желио да ти такви људи у кућу и расправљају о горућим проблемима и изналазе решења ?

А код мене ти нема тих преподобности и лажи. С мојом парохијанима сам чистио плац од корова, пацова и бува, радио као послуга при градњи, био у два рата, дијелио конзерву и кутију цигарета, чувао стражу, док други спавају, упућени смо једни другима у све тужне и радосне догађаје у породици, добро се знамо и нема потребе за глуматањем.

Подели на овим сајтовима

@о.Небојша poenta je dragi oce da se problemi ne guraju pod tepih, vec da se resavaju, po mogucstvu na dostojanstven i civilizovan nacin. Cascavanje povodom ovih tema je posledica, a ne uzrok. Posledica visedecenijskog javasluka i jos mnogo drugih zlokobnijih i nepostenih radnji. Stvari su odavno izmakle kontroli, cast vama i ostalim casnim i postenim pripadnicima klira, ali na zalost banku ne drzite vi, vec bagra, a sa bagrom kada imas posla, moras da sidjes u blato da bi se obracunao sa njima i shodno tome logicno je da moras isprljati ruke.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...