Jump to content

Danas: Синод скида владику Максима са факултета

Оцени ову тему

Препоручена порука

Свети Григорије Богослов – Епископима

Свети Григорије Богослов – Епископима

григории

Зато плачем и падам пред стопама твојим, Царе мој Христе, […]. Изнемогао је пастир, борећи се дуго времена с погубним вуковима и препирући се с пастирима, нема више крепости у мојим погнутим удовима, једва дишем, преплављен сам напорима и нашом општом срамотом. Неки од нас се отимају за свештене престоле, устају друг на друга, поражавају и поражавају се безбројним несрећама, то су неумољиви ратници, изјављују мир, а хвале се крвљу. О када би их Божија правда поразила тајним шуљевима, и да због седишта, трпе казне на својим седиштима (1 Сам 5.9). Други су подељени на партије[1], смућују Исток и Запад, почевши Богом, завршавају плоћу. Од ових противбораца и други позајмљују себи име и бунтовнички дух. Павле је постао мој Бог, Петар твој, а Аполос његов. Христос је узалуд прободен клинцима.

По именима људи, а не по Христу се називамо, ми који смо прослављени Његовим благим делом и крвљу. До те мере су помрачене наше очи том страшћу, или том сујетном славом, или богатством и том страшном злурадом завишћу, која исушује човека и с правом сама себе прождире тугом! Повод за спорове је Тројица, а истински узрок је невероватно непријатељство. Сви су дволични: ово је овца, која прикрива вука, ово је удица, која лукаво нуди рибама горки оброк. Такви су вође, а не заостају ни људи. Свако је мудар на зло чак и без вође.

[1] У руском „на делове“

Извор: Григорий Богослов, свт. Творения, т. 2, Санкт-Петербург. 1912 г., стр. 400.

Напомена: важне исправке у преводу 30. јула 2019.

https://sozercanje.wordpress.com/2019/07/30/свети-григорије-богослов-епископима/?fbclid=IwAR1rMFueBDvMtyfCBGQ_yovweTsJgw-JJXFunLIWTid-S5ac-gp5xnpkQn8

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

О када би их Божија правда поразила тајним шуљевима, и да због седишта, трпе казне на својим седиштима (1 Сам 5.9).

Nemam rijeci koliko sam odusevljen! Imam neku foteljicu a i manjih problema ove prirode, tako da je empatija na mjestu :)

Подели на овим сајтовима

Овако објављен текст, бар мени, сугерише да су сви епископи исти, као политичари, да нема поштеног ни доброг, а да сам само ја узвишен и веран. Сви издадоше Христа.

Што никада није тачно. Свети Григорије се уморио када је писао ово и пао у чамотињу, попут светог Илије.

Пре ће бити да смо се поделили у 4 групе. Они који ђуте, обрађују пола ара њиве и ништа их се друго не тиче. Они који су на страни в. Максима. Они који су на другој страни. И они који су на висинама и све нас гледају са тих висина, жале нас, тугују. Али унутар себе шргућу зубима.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Марио Токовић рече

Овако објављен текст, бар мени, сугерише да су сви епископи исти, као политичари, да нема поштеног ни доброг, а да сам само ја узвишен и веран. Сви издадоше Христа.

Што никада није тачно. Свети Василије се уморио када је писао ово и пао у чамотињу, попут светог Илије.

Пре ће бити да смо се поделили у 4 групе. Они који ђуте, обрађују пола ара њиве и ништа их се друго не тиче. Они који су на страни в. Максима. Они који су на другој страни. И они који су на висинама и све нас гледају са тих висина, жале нас, тугују. Али унутар себе шргућу зубима.

Pa, jeste , bio je malo sentimentalno nastrojen po karakteru i pomalo umoran i deprimiran od episkopskih poslova, bio je i predsedavajuci na 2.Vaselj. saboru kao arhiepiskop (patrijarh) Konstantinopoljski, ali posle nekih nesuglasica sa ocima sabora on se dobrovoljno povukao sa sabora i odrekao Konstantinopoljskog prestola i vratio se kuci i vise se nije toliko bavio bavio episkopskim poslovima i saborima...... :suncanje:  vise je voleo tisinu i tihovanje i molitvu nego da se upusta u crkvene stvari i diplomatiju koja nosi sa sobom i mnoge nesuglasice izmedju episkopa ..... u sustini nije ni hteo da bude episkop, sv.Vasilije Veliki ga onako na brzinu uhvatio na spavanju :D da bude episkop , jeste tako nekako bilo,..... i Grigoriju se nije bas sve to mnogo dopalo i malo se ljutnuo :0120_angryy: na svog najboljeg starog druga Vasilija sa kojim je kao mladic po Atini i kasnije kao hrihcanin delio dobro i zlo i ucio se raznim naukama i filozofiji i veri.... iako, ima dosta i istine u tim njegovim recima, nije da nije', ali nije bas tako crno belo, ... iako, ko zna sta bi pisao o nasim svim danasnjim episkopima bilo bi tu svasta nesto .... 0122_tuk

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Марио Токовић рече

Како је кренуло смеши нам се "Истина је само једна - владика Максим"!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, The Godfather рече

Док се у медијима поставља питање о разлозима за смену Епископа западноамеричког Максима са позиције професора ПБФ у Београду, ја бих такође да поставим питање које до сада скоро да и није постављано. Како може неко ко живи чак у Америци да ради у Београду, и то пуно радно време? И да за то редовно прима плату? Сваки запослени човек/жена зна да је основни предуслов за примање плате долазак на посао. Такође, емпиријски знају да пуно радно време износи око 40 сати недељно. Још знају да ако од 40 сати радног времена одраде само 2 сата неће примити плату за тај месец за све оне неодрађене сате, а највероватније ће на крају добити отказ. Веома је мали број људи који раде два посла (80 сати недељно). А међу њима не постоје они који поред два посла имају још нека задужења, нарочито не она која укључују путовања по свету, или хобије (сликање или писање песама, на пример). Јер би све то значило да ти људи не спавају никада, не одмарају се никада, и продуктивни су 24 сата дневно! Професорски посао се састоји од предавања, припреме тих предавања, испита и оцењивања, менторских обавеза, административних послова, и научно-истраживачког рада. И док један део ових послова може да се обавља и изван факултетских просторија, добар део ипак изискује физичко присуство на факултету. Како је то изводљиво када неко живи на другом крају света врло је нејасно? Кад бих открио ту тајну, можда бих и ја могао да конкуришем за још неко место на неком другом континенту. ;) Када је неко Епископ, и уз то још и редовни професор, са пуним радним временом на факултету (на другом континенту !), поставља се питање, а када је тачно тај Епископ, Епископ? У вечерњим сатима и викендом? И када је професор? Дању? И по којој временској зони? На крају може ли плата уопште да покрије путне трошкове? Или је у питању аскетизам и самоодрицање? Увек су ме фасцинирали продуктивни људи и трудио сам се да сазнам њихове тајне.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Снежана рече

Како може неко ко живи чак у Америци да ради у Београду, и то пуно радно време?

Опасан Ведран!:sunce:

Ја сам више пута ово постављао као проблем и звао сам Максу суперменом! Ово ми делује на ону о импотентном мужу: Има коску, сам је не глође а другоме не даје!:))  

Подели на овим сајтовима

Наравно да је ово тачно, али колико дуго Максим држи катедру као епископ "преко баре"?  Годину, две, три, пет...?

Ако је то разлог за скидање са катредре, зашто то није урађено пре годину, две, три...него сада?

Мислим, мало наивно и невешто. Немам ништа против што је уклоњен, напротив, али сам за то да се кажу прави разлози. а не неки који нису конзистентни.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Опасан Ведран!:sunce:

Ја сам више пута ово постављао као проблем и звао сам Максу суперменом! Ово ми делује на ону о импотентном мужу: Има коску, сам је не глође а другоме не даје!:))  

Interesantno je, da kada sam ovo Vedranovo pisanije postavio kao zasebnu temu, niko nije hteo ni da prokomentariše. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Родољуб Лазић рече

Наравно да је ово тачно, али колико дуго Максим држи катедру као епископ "преко баре"?  Годину, две, три, пет...?

Ако је то разлог за скидање са катредре, зашто то није урађено пре годину, две, три...него сада?

Мислим, мало наивно и невешто. Немам ништа против што је уклоњен, напротив, али сам за то да се кажу прави разлози. а не неки који нису конзистентни.

То су бесмислице. Максим је годинама ангажован на факултету иако је епископ са епархијом у Америци. Наравно да то није разлог.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...