Jump to content

Црква као дом културе

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 6.7.2019. at 11:49, Вилер Текс рече

Зато је расуђивање много битан дар.

Зар Роћко то већ није доказао да поседује у преобиљу?

Подели на овим сајтовима

On 6.7.2019. at 14:17, Вилер Текс рече

Брате ја сам рекао да се чита шта сам написао а не онако како ти тумачиш.

Добродошао у клуб! Мене је тако мени стално тумачио...:))

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Lulaby рече

Crkva je osvećeni prostor gde se služi sveta liturgija i tako bi trebalo i da ostane....a sve ostale radnje...predavanja ....koncerti....treba da se održavaju na drugom mestu. Hvala Bogu bar ih u Srbiji u svakom mestu ima, a i u dijaspori se to može rešiti na neki prihvatljiv način...

U Beogradu i u Srbiji to nije primereno..toliko ima mesta da se održavaju pomenute svečanosti van Hrama Božijeg.

Lično meni liči na neko pomodarstvo.

Osvećeni prostor u kom se molimo Bogu, sveta liturgija, oltar ...Svetinja nad Svetinjama...

Све супротно овоме што тлапиш ради твој Максим. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Немој да га провоцираш, има да ти уради тест за светост! 12:smeha:

Написах човеку да је хулитељ на Духа Светога и непријатељ Божије благодати. Зар би млатио овако да то није?

Nisam sklon da dajem tako stroge ocene nikom, ali prosto je u pitanju jedan zablindiran mentalni sklop, a to nikako i ni u cemu ne moze da bude dobro.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Lulaby рече

Lično meni liči na neko pomodarstvo.

Neizmerno je daleko od toga.

"Priroda je bogojavljenje, covek je bogosluzenje" - tako veli nas mudri o. Justin Celijski.

Uoci dakle: ceo covek je uvek bogosluzenje, tj. to treba da bude svakim svojim dahom i pokretom. Bogosluzbeni prostor hrama je tu da centrira taj i takav nas zivot, da ga uzajednicari (tj. da nas prevashodno odlepi od nase samozivosti), nije tu da bude sam sebi dovoljan, i nije tu da bude jedna zatvorena pecina koje ljudi treba da se plase.

Bogosluzenje, bilo hramovno, bilo nase licno (koje imamo ako smo stvarno Hriscani), je dogadjaj radosti i slavoslovlja, a ne nesto zamraceno i strashno.

Takodje, uoci da se u hramovno bogosluzenje bukvalno unosi citav kosmos, tj. mi ga kao uzdarje Darodavcu prinosimo u vidu hleba i vina, koje On prima i blagosilja da postanu Telo i Krv. Vidis, sve je jedno i jedinito, uceljeno i zaceljeno u Liturgiji (liturgija = zajednicko delo), nema cepanja zivota na "osvestani" i "obicni".

"Sami sebe, jedni druge, i sav zivot svoj Hristu Bogu predajmo!"
"Tebi Gospode!"

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Nisam sklon da dajem tako stroge ocene nikom, ali prosto je u pitanju jedan zablindiran mentalni sklop, a to nikako i ni u cemu ne moze da bude dobro.

Ниси био пратио тему, свесно је све говорио и није прихватао чак ни могућност да греши. Сам је себе осудио.  

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Ниси био пратио тему, свесно је све говорио и није прихватао чак ни могућност да греши. Сам је себе осудио.  

Verujem ti, nego kazem samo da ne bi da budem preostar, mislim da je sasvim dovoljno da se primeti da nesto nije dobro, bez jakih reci. Jer inace i mi sami koji predajemo ucenje lako upadnemo u sopstvenu nadmenost, ma kol`ko da smo u pravu.

Nego dobro, svako prema svome daru, ti si klesan od grubog kamenja, taka` ti je podloga. :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Lulaby рече

Ama čoveče Vama smeta sve od Maksima  i samo se tu kačite.:)) 

Па ја нећу да ти пишеш против свог омиљеног епископа...:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Lulaby рече

Nije omiljen... ali hvala Vam što brinete.....trudim se da budem objektivna....i za dijasporu ne znam kako funkcioniše ali lično mislim ako postoji drugi prostor ne vidim razlog da se bilo šta od pometutog dešava ili odvija u hramu.

Ne mogu da zamislim da se recimo u nekom manastiru održava nekakav koncert....zamislite Hilandar...šta? koncert?

da li su oni čuvari predanja a mi moderni ili šta? Ima li kraja tom napretku?

Gde su nam granice?

У Хиландару може да пева само женски хор!:))

Ја бих скоро у Бечу, Андреј, Максимов другар, организовао вече Матије Бећковића. И би лепо. Није нас ни гром спалио за то богохуљење. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Lulaby рече

Crkva je dom molitve a ne mesto gde se održavaju kojekakve priredbe. A sve što ste napomenuli jeste sveta liturgija..unošenje kosmosa a ne lakrdijašenje ovosvetsko....

U jednom hramu u Šumadiji gde smo za svaki Božić veroučitelji organizuju odmah posle bdenija i liturgije priredbe u kojima deca recituju i pevaju božićne pesmice. Sjajni su i slatki i nekad prikladniji za praznik od Poslanice :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Sjajni su i slatki i nekad prikladniji za praznik od Poslanice :D

Попови у Смедереву давали мени да читам те посланице, јер неким чудотворењем сам успевао да их прочитам за минут!:))12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Lulaby рече

Gde su nam granice?

Imamo oce koji brinu o tome. U konktetnom slucaju, sva desavanja u kripti hrama su sa blagoslovom patrijarha Irineja.

Neka je blagosloveno. Necemo praviti crkveni zivot po svojoj meri, vec cemo postovati svoje staresine. To je nekakvo smirenje, a ne ona 'oprosti' poza.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Lulaby рече

Crkva je dom molitve a ne mesto gde se održavaju kojekakve priredbe. A sve što ste napomenuli jeste sveta liturgija..unošenje kosmosa a ne lakrdijašenje ovosvetsko....

a dom koji slavi slavu. jel on dom molitve? a što onda krkaš u tom istom domu?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Lulaby рече

Pitala sam se samo gde su nam granice..

Па за твог Рођу граница је јасна: Само богослужење и требе у цркви. И ту сада он опет учи Патријарха! Нон-стоп га учи и зато му име не изговара, јер он није његов патријарх. Рођени је секташ, јеретик, не знам шта, јер бих га дефинисао одмах када бих знао више о његовој вери и пракси. Очигледно је да не иде на службу. Овако само ситно прдуцка у чабар...

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Lulaby рече

Pa Vama to očigledno nije jasno a ja nemam nameru da se sa bilo kim ovde preganjam.   I ja ne krkam na slavi aman Drago....

onda prestanite da pišete

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...