Jump to content

Позив свим теолозима на разговор

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 17 минута, Александар Милојков рече

@Bokisd  и сутра ће један такав лупетач, као што видиш, да назове једног Зизијуласа или Игнатија јеретиком. 

Искрено, њему је потребан квалитетан духовник, како рекох. Ово што ради га или води у духовни проблем или показује већ постојање једног таквог проблема. Ја му ово кажем желећи му свако добро, а изнад свега духовно здравље.

Mislim da mora da se pazi kod razmatranja o ovim vrlo teskim i komplikovanim stvarima i pitanjima u vezi toga kako i na koji nacin postoji i kakvi su odnosi licnosti i sustine u sv.Trojici i to stvarno ne kazem tek kao neku retoriku,... skoro sam citao ovo od sv.Grigorija Bogoslova :

https://svetosavlje.org/sabrane-besede-2/29/

Reč XXVII – o bogoslovlju, prva ili uvodna

"Не може свако мудровати о Богу, да – не свако! Тај дар се не стиче охолошћу, нити се дарује онима који гамижу по земљи. Додаћу још и ово: не може се свагда богословствовати, и не пред сваким, нити се богословље може свакога дотаћи; увек треба имати меру: када, пред ким и колико. Не може свако богословствовати. Људи који желе то, обавезно морају преиспитати себе, а свој живот морају проводити у тиховању како би се потпуно очистили – и душу, и тело своје. Нечистима није безопасно да се дотичу онога што је чисто, као што и слабом човеку штети директно гледање у светлост сунца. Када је богословље могућно? Када се ослободимо спољашње учмалости[8] и метежа, када сила[9] која у нама влада буде слободна од неприличних и блудних мисли тј. непомешана са њима, слично лепоти помешаној са рђавим плодовима или миомирису сједињеном са смрадом. Нема сумње да човек треба да буде чист и очишћен тј. испражњен, како би могао разумети Бога, а тек када настане време онда расуђивати о правом богословљу.[10] 

itd..... Na mene licno je ovo ostavilo bas jak utisak i stvarno se pitam da li sam ja ovakav kakav sam (a nisam bas neki primer poboznog hriscanina, zaista) dostojan da sad ja kao nesto pisem na tako uzvisenu i preuzvisenu temu postojanja sv.Trojice,... zar nije dovoljno da se veruje prostom verom u sv.Trojicu sta ce nam vise.... i tako mislim da i nas bratko Milance treba malo opreznije da pristupa ovim pitanjima i da slusa druge sta ima da kazu i da pazljivije cita svetitelje koji pisu o sv.Trojici....  to je ono sto mislim i mogu da kazem Aco....

Подели на овим сајтовима

@Александар Милојков 

Значи, мислиш да није могло ни једно друго Лице Свете Трпјице осим Сина да се оваплоти. По теби, није било слободе, није било саветовања, него је нужно Син оваплоћен.

Немој да се бојиш могућности да је било које Лице Тројице могло бити узрочник у божанском постојању. Знам да си учен, да си пронашао истину и слободу, међутим, није довољно само учити о томе.

Опет кажем, говорим ти оно што видим и чему сведочим. Не бих се ни ја бакћао са тобом да није у питању ,,слобода" коју мислиш да разумеш како треба. Размисли, да ли је Отац нужно узрочник, да ли је морала личност Оца бити та која ће узроковати другу Двојицу или је то била могућност за свако од Лица Тројице, које је препуштено од стране Двојице једном Лицу које је пристало на то?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

... Na mene licno je ovo ostavilo bas jak utisak i stvarno se pitam da li sam ja ovakav kakav sam (a nisam bas neki primer poboznog hriscanina, zaista) dostojan da sad ja kao nesto pisem na tako uzvisenu i preuzvisenu temu postojanja sv.Trojice,

И ми који пишемо, пишемо о ономе што Оци рекоше. Наше богословствовање је труд да разумемо Оце. Они су богослови а ми смо више, што би рекао отац Оливер Суботић, историчари богословља.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жичанин рече

Вучић је њему духовник.

А па зато има визије, све је јасно. :)

Подели на овим сајтовима

@Bokisd 

Није реч о томе да Личности Тројице могу да мењају улоге, него да при излажењу Двојице из Једнога и начину на који ће Двојица изићи, није било нужности и предодређености које ће Лице имати улогу узрока, рођеног или исхођеног.

Свети Николај Жички говори о првој и другој вечности. У првој, (ја објашњавам) није било одређено које ће Лице бити Отац, Син или Дух, односно које ће Лице имати какву улогу и место у божанском поретку. О тој слободи желим да разговарамо.

Ако неко каже да је Отац, који је у другој вечности то што јесте, морао бити, нужно, Отац и умати улогу Узрока, без да је неко друго Лице Тројице могло бити Узрок, онда се поставља питање истините онтолошке слободе.

Зар је алтернатива да Тројица не би ни постојала да Отац, који је Узрок, није био Узрок, да би се, тобоже, говорило о неком монотеизму? Зато треба размислити о слободи која, заиста, превазилази сваку могућу нужност, али која, пре свега, укључује сабор и слободу сваке личности.

Син и Дух слободно препуштају Оцу улогу Узрока, тј. да буде Отац, а то значи да су Лица Тројице имала саветовање и одлучивање о сопственим улогама. За мене је то једини начин истинске слободе да божанска Личност буде то што буде.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Александар Милојков рече

И ми који пишемо, пишемо о ономе што Оци рекоше. Наше богословствовање је труд да разумемо Оце. Они су богослови а ми смо више, што би рекао отац Оливер Суботић, историчари богословља.

Ни један свети отац није износио то што је износио, да би ти рекао ово што си рекао.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Свети Николај Жички говори о првој и другој вечности

Где, у ком делу, беседи говори? Наведи, ја сам Николаја свега ишчитао и не сећам се тога.

Подели на овим сајтовима

Ок. Не пратим  пажљиво тему, мало је то превисоко за мене и не сматрам ни важним за мене лично...не знам какве си паралеле направио са овим Владикиним....мислим да је у овој молитви кључ ово:

Но како сам могао тако безповратно поронути у Тебе и живети, ако никад пре нисам био у Теби? Ваистину био сам у Теби од првог пробуђења Твога, због чега се и осећам у Теби као у дому своме.

Па онда то товоје, па онда ово.

Ни Отац није пре Сина, ни Син није пре Оца, ни Дух Свесвети није пре ни после Оца и Сина. Као човек при буђењу што одједном и истовремено отвори оба ока, тако су се одједном и истовремено отвориле три ипостаси у Теби. Нема Оца без Сина ни Сина без Духа Светога.

Узгред, Молитве су пуне догматског богословља али на Николајев начин. Ипак оне су писане из других побуда. Молитве су писане у таквој литерарној форми да је једна молитва један контест. Сад, ако си ти овде нашао паралелу са темом ок, не улазим у то. Мислим да нема смисла говорити о две вечности, Сети Владика то тако изражава да изрази контекст.....речју, било који језик је муцав да изрази дубока созерцања....ипак су за нас предубока.

------

Митрополит је предубок човек, и ми можемо да причамо о неким "минорним" стварима (можда нам је еклисиологија најближа) па и да мало критикујемо, али са резервом (не искључиво), али ти си загризао превише. То су други нивои. Треба да знамо неку своју мери(иц)у. Рецимо да нам Милојков објасни митрополитово поимање "првог међу једнаким" :)

Подели на овим сајтовима

Битно је да се о свему може причати на разумљив начин. Само, да ли сви хоће да чују? Изгледа да неће. Неки теолози обожавају конзервацију теологије, попут Милојкова. Велико разочарење. Антиталенат, робот. Тешко њему у шта је запао.

О свему што говорим не бих ни говорио без преке потребе. Неки модерни, али застрањени теолози, пренагласили су улогу Очеву и довели је до злоупотребе. О томе ћу подробно говорити када буде било прилике. Зато сам поставио једноставније питање које повезује целу тематику, па би било добро да се теолози изјасне. Да ли се логоси твари враћају у своје превечно стециште, где бејаху пре почетка стварања?

Онај ко неће да размишља и одговори на ово питање, може бити оправдан, али у данашњим оквирима не треба се сматрати теологом. У будућности ћемо имати вештачку интелигенцију и апликације, уместо некога попут Милојкова. Неко ко може читати и претраживати, није одмах и теолог.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Milan Nikolic рече

Син и Дух слободно препуштају Оцу улогу Узрока, тј. да буде Отац, а то значи да су Лица Тројице имала саветовање и одлучивање о сопственим улогама. За мене је то једини начин истинске слободе да божанска Личност буде то што буде.

Значи Тројица су постојала и пре рађања и исхођења, по теби? То су заправо биле три индивидуе (ваљда индијску Тримурти - Брама, Вишну и Шива), три бога која су се договорила да се ухвате у коло и да један буде отац, други син а трећи свети дух? Човече, да ли ти схваташ какву небивалу јерес одваљујеш? Ово ни Арију није падало на памет.

Лица Свете Тројице, Отац и Син и Свети Дух, не постоје мимо својих односа. Отац вечно рађа Сина и исходи Духа Светога. Нису они биле индивидуе па да се прво питају шта ће ко од њих да буде. Њихова слобода је вечна љубав, а не неко индивидуално бирање и одлучивање. А та слобода о којој ти причаш то је слобода коју искуствује пали човек - који прво постоји као индивидуа (самосталан, аутономан) па онда одлучује какве ће односе правити са другим индивидуала. Палост си пренео на Свету Тројицу - ужас!

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Milan Nikolic рече

Ни један свети отац није износио то што је износио, да би ти рекао ово што си рекао.

Не лупај глупости. Ти Оце ниси ни читао. Лупеташ ко максим по дивизији. И администрација би требало да те опомене. Јер оваква хула на Свету Тројицу не би смела да буде дозвољена на православном форуму. Ја разумем да се неко мало погубу, па када га опомену да се поврати. Али теби не вреди говорити. Ти си тврдоглаво истрајан у језивим стварима које говориш - а говориш ужасну јерес која је небивала у историји Цркве. Превазишао си и Савелија и Арија и све њихове епигоне и сатрапе.

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic  Док се не дозовеш памети идеш на блок. Теби је потребан духовник, а богами и лекар за душу - психијатар.

Подели на овим сајтовима

@Александар Милојков 

Тројица је превечно сједињена, пре и после извођења Двојице из Једнога. Мени причаш да ја нешто погрешно разумем, а ти не можеш ни једну реченицу да не изокренеш.

Жалосно је што нећеш да разговараш. Уплашен си, јер ниси слободан. Робот си који није поштеђен багова. Трагедија. Само кад би хтео да разговараш, а не да се правиш нечим што ниси.

Хајде реци за коју хулу ме оптужујеш? Буди макар пристојан. Свети Николај Жички је говорио о првој и другој вечности и да је Тројица увек сједињена. Одакле теби пада на памет да су се Ипостаси састале раздвојене? То нико жив није рекао, него знаш да учитаваш и изврћеш, а исто тако и да оптужујеш друге за своје манире. Рекао бих ти нешто оштрије, али треба бити пристојан.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...