Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 42 минута, Zoran Đurović рече

Сјајно из Исидоре луде, а одсликава како тадашњи "преподобни" живот, а може се видети и овај наш данашњи:

Када то чуше, све сестре падоше пред ноге његове, плачући и исповедајући се како су на разне начине вређале светитељку. Ја сам јој се увек потсмевала, говораше једна; а ја сам њен ништавни изглед исмевала, изјављиваше друга. Ја сам је вређала док је она ћутала, збораше једна; а ја сам често помије на њу просипала, додаваше друга. Ја сам је тукла, говораше једна; а ја сам је песницом ударала, изјављиваше друга. Ја сам јој често нос мазала слачицом, тврђаше једна. Једном речју, све исповедише да су је на разне начине вређале.

- Што је интересантно, "праведници" помије посипају по онима преко којих им се Христос руга (свака сличност са актуелним је случајна, нема ниђе везе), а онда је мало изгазе, монахиње боксерке, гурају ти у нос сенф и сл., без да за то добију епитимију! Битно је да иду на службу, да су пригодно одевене итд. Житије је кратко, можете га прочитати за 5 минута. http://www.dioceseserbe.org/spc-saints/prepodobna-isidora-jurodiva 

bla bla bla kao i uvek nabacaš neke odlomke iz žitija ne bi li kako dokazao da eto mi talibani i fariseji napadamo živog nam svetitelja a pri tome u toj citatologiji potpuno zanemaruješ ono što ti ne odgovara:

brate ako si Porfirije Novi onda budi njegovog duha a ne duha "muda drkanja i razgoveđivanja"

ako si Andrej Ludi Novi onda hodaj i ponašaj se kao lud za ovaj svet a nemoj se kititi "toptoptopva dostignućima"

ako si Isidora Luda Nova onda trpi uvrede kao ona ćuteći a ti se brecaš na svakog ko ti kaže da nisi nikakav prorok ni svetitelj a kamoli da te neko fizički zlostavlja

(za ovo zloželanije drugima u pogledu zdravlja ili bilo čega zaista nemam čak ni komentar, to izlazi izvan svih okvira elementarne kulture)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 25 минута, Zoran Đurović рече

Знам, зато смо ја и Сава имали доста диспута. Али је он покушавао да одговара на аргументе. Често је губио живце, али смо имали и приватне преписке. Никада и нигде није употребљавао ове ваше лудачке хуле на мој рачун. - Умро сам од смеха кад је једном, на тему крштења у католика одговорио: Молим те, пређи у католике, немој више да нас мучиш!:))12:smeha:12:smeha: 

opet tvoj trip Mesije, to kao: Isuse Hriste nemoj nas više mučiti no nas pusti u svinje

"kako sam ja sam sebi super"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Аристарх рече

ПОсматрао сам социјалну интелигенцију кроз границу која је постављена од Црквених Отаца, не сме да се губи... То је пример где неко ко није у послушаљу манастирском не може да се идентификује са тим начином живота претерано, као и обрнуто. Најбоље да рафаило мени прича о правилном тренирању и који је најбољи кабловски оператер а ја њему која молитва ће најбоље да му обнови биће, након обичног разговора са мном (световњаком).

Што се тиче дрес кода, исти проблем који бих имао са неком девојком, имао бих са О.Рафаилом. Ја бих морао да се обучем по туђем рецепту (као у комунистичко време униформисања), па да кренем у Храм. И науспут ме нека стара школска пријатељица или родица, са кармином пољуби, због чега би ми остао кармин на лице. Чак би се можда и парфем пренео на мене... И шта онда, тада сам ја нашминкан и напарфемисан, треба ли да се вратим кући отуширам и пресвучем. да бих могао да присуствујем служби у храму?

Ја мсм. да не треба. о маркама тек да не причамо, нема гардеробе која по закону може да буде не-маркирана. То само у Рафаиловој логици ми носимо исплетене џемпере...

Lepo si objasnio ovu u prvom pasusu.

A kada je reč o ovom drugom,uglavnom prijatelje zagrlim da ne ostanu tragovi karmina.:) 

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, kopitar рече

A što ako je jurodiv, onda si pljunuo na sveca.

Mi trebamo i moramo odbiti sva viđenja i druge darove koje se nama čine ili stvarno jesu od Boga i to dobro činimo, možemo čak i viđenje što je crkva odobrila odbiti i isto ne griješimo jer smo jedino dužni vjerovati Pismu i predaji ali omalovažavati konkretnu osobu pred sobom i reći da je lažov to je onda direktno protiv Isusove riječi ili Pisma.

osobi koja omalovažava darove Duha Svetog nije omalovažavajuće reći da to ne radi

Подели на овим сајтовима

Није много у вези са темом, али је ипак о необичним свецима :smeh1:

мали интермецо

Отишао вук на поклоњење у свети Јерусалим и постаде хаџи вук.

Преумио се вук, нико не може да га позна, са свима добар, љубазан.

Зареко се вуле да никоме од животиња од њега ни длака са главе неће фалити.

Али једног лепог дана, вуле поједе једно куче.

Упита га један зец : " А бре вуле, што поједе ово куче ."

А вук одговори : " Што лаје на свеца. " :smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Мислим се нешто да отворим тему о оцу Зорану :) онако из женског угла, мушкима би улаз наравно био забрањен :smeh1:

Православље није написана и затворена књига у којој нису могућа допуњена издања, а та допуњена издања су увек нове, аутентичне форме нашег односа са Христом, односно нашег живота који никако не сме бити бледа копија,  другима већ осведочена, већ један аутентичан хришћански живот, који можда својом аутентичношћу изненађује, некад саблажњава, тера на полемике, размишљања....итд

Тако и јуродиви ондносно "свети лудаци" ....никада нису исти. :) Ново време, тражи нове форме " лудих Христа ради ."

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Рапсоди рече

Тако и јуродиви ондносно "свети лудаци" ....никада нису исти. :) Ново време, тражи нове форме " лудих Христа ради ."

Алелуја! У једној реченици си казала оно што трубимо овде овим новим фарисејима! 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Утом наиђе јашући један великаш, погледа на Андреја , згади се и пљуну на њега. Слуга Божји упери поглед у њега, и дуго га посматраше, па прочитавши сву његову душу и сав његов живот, рече му: Препредењаче, блудниче, хулитељу Цркве, ти под изговором да идеш у цркву, у поноћи устајеш и идеш те блудничиш. Али, ево дође време да примиш по делима својим! Или вараш себе мислећи да ћеш се сакрити од страшног и свевидећег ока Божјег? – Чувши то, великаш ободе коња и оде, да не би још више био постиђен. Након пак неколико дана овог великаша снађе тешка болест, и он се стаде сушити. Његови су га носили од цркве до цркве, и од лекара до лекара, али му не би никакве вајде од тога.

Овај део да се у поноћ иде у цркву, мени је нелогичан. христос је рекао да нико по мраку не може радити, да се по дану сакупљају...

Овај део је интересантан... Ни Цркве га нису спасиле... Али рецимо Параблани су често билу јуродиви и ишли су да помажу болеснима од куге. Па су ипак умирали од куге и ширили је по градовима, не знам да је неки од њих постао свет или искоренио кугу.

Ко зна што је овај пренео на великаша па се осушио. Јер он ако нема кугу (која се накад сама повлачила),  има проблем са демоном који потиче од неуролошки поремећеног бића. Ја мсм. да Пророк Јона, није суштински био три дана у стомаку кита, већ у духу много веће логичке конструкције него што је то човеков ум. Да није био јуродив, не би га поморци избацили са брода (што је опет аналогија). Да би на крају опет стојао испод сунцокрета...

Подели на овим сајтовима

Kада отварате теме оваквог типа, ставите у загради /само за лудаке /:smeh1: по узору, на један део књиге  " Степски  вук " од Хесеа .

Па ко воли нек изволи, ко се не сматра луд нек и не улази на тему.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, dragisa рече

osobi koja omalovažava darove Duha Svetog nije omalovažavajuće reći da to ne radi

Рва се О.Зоран са Богом, као неки пре њега. вежба менталну снагу, пророкује сам себи да ће му требати.

Зато је мени ова тема одлично дошла да ми прошара ум са разним податцима, које треба после сварит. Таман да прочистим паучину која ми се ангомилал у глави:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Алелуја! У једној реченици си казала оно што трубимо овде овим новим фарисејима! 

aleluja vaistinu

svima koji te shvataju kao zafrkanciju upravo pojašnjavaš da ozbiljno tripuješ da si svet,

tako da je bar to definisano pošto si mudro ćutao kada su te branili da se ti ovde samo dobro zezaš sa svima nama i kako ne razumem tvoj stil za humor

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, dragisa рече

svima koji te shvataju kao zafrkanciju upravo pojašnjavaš da ozbiljno tripuješ da si svet,

tako da je bar to definisano pošto si mudro ćutao kada su te branili da se ti ovde samo dobro zezaš sa svima nama i kako ne razumem tvoj stil za humor

Пречисти, премудри Драгиша, ја сам из прве схватио шта Зоран ради, само по избору цитата које је искористио на почетку теме. Чак је давао предност, јер очигледно је то једини начин за духовне балоне који се на фору издувају у мрежи и изађу мислећи да су мудри. А забораве да премудрост Соломона никада није пришла ономе у пустињу... обзиром да је очигледно тема готова, па да је објаснимо онима који нису превише обратили пажњу на текстове, могу опет испочетка да читај тему... Мене није стид да признам да сам први чланк прочитао два пута, да бих схватио о чему се говори.

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

И од тога часа он постаде луд Христа ради. И наредне ноћи уставши у поноћи он се помоли Богу, узе нож и оде на бунар, исцепа на себи одело и исече ножем, правећи се луд

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

И држећи да је Андреј постао бесомучан, он га спута у ланце и посла у цркву свете Анастасије Узорешителнице, да му се читају молитве. Но тамо се Андреј дању правио луд, а ноћу се молио Богу и светој Анастасији. И размишљаше Андреј у срцу свом, да ли је његов потхват пријатан Богу или не.

Има и код кинеза слична филозофија:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, dragisa рече

Па у томе је хула. Нико при памети неће казати да хули на Духа Светога. Само неко коме је побегла памет. Ти без икаквог страха истрајаваш у томе. Па Христа су разапели због богохуљења! Да ли си ти нормалан? И сви ти фарисеји су били писмознанци и поштоваоци Закона, а и пророка! Ти не капираш у чему је квака, зашто вас ја мучим? 

Ви сте, друштво, само фарисеји, непријатељи Божије благодати. То вам са потпуним миром и сигурношћу говорим. Ја бих био луд када не бих разликовао шта је фарисеизам и који су његови елементи (има и позитивних, али ви у то не спадате), и за то имам сертификат од Папе (да вас додатно мучим). Ја сам човек научник, ви сте група дунстера. Због других показујем смирење и трпљење па се препирем са билмезима који неће да уђу у дијалог утемељен на аргументима. Ви болујете од религиозности, а то није хришћанство. И када ти, као поменути Старац Николај Гурјанов, кажем: "одмори мало муда", ти флипнеш! Семе те је лупило у мозак. Зато не расуђујеш. 

Велиш, врлина се скрива и ћути се на увреде. Да. Али то није правило. Великаш пљуну Андреја, овај виде и прокле га. Имаш канон који вели да свештеници не васпитавају батином људе. Канон би лупио и Исуса. Када би логика била као у тебе и Рође. Јер ви не расуђујете, а правите се учитељима. Исус је тукао људе, дакле, наложили бисте му епитимију. Исту судбину би од вас, стручњака за светост и морално право, доживео св. Бенедикт Нурсијски, јер је код њега батина била једно од васпитних средстава. 

Поред сасвим јасног примера из Андреја, а има их у житијима на гомиле, ти узмеш да баљезгаш: 

1 hour ago, dragisa рече

(za ovo zloželanije drugima u pogledu zdravlja ili bilo čega zaista nemam čak ni komentar, to izlazi izvan svih okvira elementarne kulture)

И поред тога што сам слепцима и глувима покушао да објасним о чему се ради, ти узмеш да сведочиш да немаш никакве везе са Писмом и Предањем. Ниси ли читао о Ананији и Сапфири кад су пали одједном мртви кад су слагали апостоле? Тада уђе велики страх у сву цркву и у све који чуше ово. - Само се ти држи елементарне културе и на шта си научен. Зато ћеш остати бесплодна смоква и отићи тужан.      

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Па у томе је хула. Нико при памети неће казати да хули на Духа Светога. Само неко коме је побегла памет. Ти без икаквог страха истрајаваш у томе. Па Христа су разапели због богохуљења! Да ли си ти нормалан? И сви ти фарисеји су били писмознанци и поштоваоци Закона, а и пророка! Ти не капираш у чему је квака, зашто вас ја мучим? 

Ви сте, друштво, само фарисеји, непријатељи Божије благодати. То вам са потпуним миром и сигурношћу говорим. Ја бих био луд када не бих разликовао шта је фарисеизам и који су његови елементи (има и позитивних, али ви у то не спадате), и за то имам сертификат од Папе (да вас додатно мучим). Ја сам човек научник, ви сте група дунстера. Због других показујем смирење и трпљење па се препирем са билмезима који неће да уђу у дијалог утемељен на аргументима. Ви болујете од религиозности, а то није хришћанство. И када ти, као поменути Старац Николај Гурјанов, кажем: "одмори мало муда", ти флипнеш! Семе те је лупило у мозак. Зато не расуђујеш. 

Велиш, врлина се скрива и ћути се на увреде. Да. Али то није правило. Великаш пљуну Андреја, овај виде и прокле га. Имаш канон који вели да свештеници не васпитавају батином људе. Канон би лупио и Исуса. Када би логика била као у тебе и Рође. Јер ви не расуђујете, а правите се учитељима. Исус је тукао људе, дакле, наложили бисте му епитимију. Исту судбину би од вас, стручњака за светост и морално право, доживео св. Бенедикт Нурсијски, јер је код њега батина била једно од васпитних средстава. 

Поред сасвим јасног примера из Андреја, а има их у житијима на гомиле, ти узмеш да баљезгаш: 

И поред тога што сам слепцима и глувима покушао да објасним о чему се ради, ти узмеш да сведочиш да немаш никакве везе са Писмом и Предањем. Ниси ли читао о Ананије и Сапфира кад су пали одједном мртви кад су слагали апостоле? Тада уђе велики страх у сву цркву и у све који чуше ово. - Само се ти држи елементарне културе и на шта си научен. Зато ћеш остати бесплодна смоква и отићи тужан.      

vidi druže ti si samo loša kopija jurodivosti. ti svojim mudima drkanjem i razgoveđivanjem nisi nikakav jurodivi, jer da jesi onda bi se ponašao i živeo kao jurodivi. i tu ti niko ništa ne bi zamerio.

kao što sam ti rekao u prošloj poruci u slučaju da si NPR.: jurodivi Hrista radi, onda se ne bi kitio toptoptopova argumentom i ostalim tricama svojih "svetskih dostignuća" koje malo malo potegneš. da si Porfirije Novi onda nebi kleo ljude nego bi ih voleo kao što je on voleo. da si Isidora Luda Nova ne bi se brecao na svakog ko samo posumnja u tvoje svetiteljstvo nego bi fizičku torturu trpeo sa ćutanjem....

a ti sve što na to imaš da kažeš : "Велиш, врлина се скрива и ћути се на увреде. Да. Али то није правило" 

tako reci, ti si poseban slučaj i za tebe ništa ne važi....

ali onda nemoj da se pozivaš na citate i uprežeš u paralele kada one objektivno ne postoje, a pogotovo što gube svaki logički smisao jer kao što rekoh ti samo biraš delove iz žitija koji tebi odnosno tvom bolesnom egu odgovaraju a na ostatak opisa života nekog svetitelja ne obraćaš pažnju, ne to te ne zanima, to za tebe ne važi, ti si sam svoj mix, ali to te ujedno i razobličava i ja ti samo ukazujem na nelogičnosti u tvojim postovima koje sam ovde postavljaš

dakle ne zanosi se i ne prodaji maglu

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...