Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Како је неђеља, ваља се прочитати из житија Андреја Лудог :sunce::

И од тога часа он постаде луд Христа ради. И наредне ноћи уставши у поноћи он се помоли Богу, узе нож и оде на бунар, исцепа на себи одело и исече ножем, правећи се луд. Рано зором кувар оде на бунар за воду, и видевши Андреја у онаквом стању, оде и обавести господара свога. Господар Теогност одмах похита на бунар и затече Андреја где сам са собом разговара, и говори неке неразумне речи. To га веома ожалости. И држећи да је Андреј постао бесомучан, он га спута у ланце и посла у цркву свете Анастасије Узорешителнице, да му се читају молитве. Но тамо се Андреј дању правио луд, а ноћу се молио Богу и светој Анастасији. И размишљаше Андреј у срцу свом, да ли је његов потхват пријатан Богу или не. И веома жељаше да то сазна; и мољаше свету мученицу Анастасију да му то открије. И гле, њему би ово виђење: дођоше тамо пет светлих жена и са њима један старац сав блистав; они обилажаху болеснике и исцељиваху; приђоше и Андреју, и старац упита најсветлију жену: Госпођо Анастасија, зашто не исцелиш и њега? – Она му одговори: Учитељу, њега исцели Онај који му рече: „Буди јуродив Мене ради, па ћу те учинити заједничарем многих блага у моме Царству“. Њему није потребно друго исцељење, јер он изучи науку која га неће напустити до последњег даха његовог; и он ће постати Христу изабрани, свети сасуд, мио у Духу.

- Гле, иако му је сам Ис рекао да узме да буде лудак њега ради, и да буде гологуз, овај је ипак сумњао! 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

После тога блажени Андреј остаде при храму свете мученице Анастасије четири месеца као болесник ради лечења. И када свештенство виде да му здравље не иде на боље него на горе, они га послаше натраг његовом господару Теогносту. Теогност, сматрајући Андреја за неизлечивог умоболника, скиде ланце са њега и пусти на слободу. Правећи се луд, Андреј стаде трчати и играти по улицама и трговима градским. И хоћаше по граду бедан, у ритама, пуки сиромашак, добровољно се мучећи без крова над главом и не поседујући ништа од ствари овога света. Неки га исмеваху као лудака, неки га одгоњаху од себе гадећи га се као смрдљивог пса, неки га сматраху за ђавоиманог, дечурлија га задиркиваху и бијаху.

Подели на овим сајтовима

Опет Андреј и Ава који "куне". 

Утом наиђе јашући један великаш, погледа на Андреја , згади се и пљуну на њега. Слуга Божји упери поглед у њега, и дуго га посматраше, па прочитавши сву његову душу и сав његов живот, рече му: Препредењаче, блудниче, хулитељу Цркве, ти под изговором да идеш у цркву, у поноћи устајеш и идеш те блудничиш. Али, ево дође време да примиш по делима својим! Или вараш себе мислећи да ћеш се сакрити од страшног и свевидећег ока Божјег? – Чувши то, великаш ободе коња и оде, да не би још више био постиђен. Након пак неколико дана овог великаша снађе тешка болест, и он се стаде сушити. Његови су га носили од цркве до цркве, и од лекара до лекара, али му не би никакве вајде од тога. Једне ноћи преподобни Андреј угледа близу великашеве куће анђела Господњег који дође од истока. Анђео беше сав као пламен огњени, и у руци држаше пламени штап. А када приђе болеснику, њему би глас с неба који говораше: Биј тога хулитеља, содомца, блудника, прељубочинца, покварењака и злочинца! А кад га бијеш, ти овако говори: Хоћеш ли још блудничити, прељубочинствовати? ђаволу и анђелима његовим бденија служити? содомски грех чинити? – И анђео га стаде бити и што му је наређено говорити. И чујаше се глас анђелов и ударци, али се анђео не виђаше. И тако мучен, овај бедник испусти душу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Опет Андреј и Ава који "куне". 

Утом наиђе јашући један великаш, погледа на Андреја , згади се и пљуну на њега. Слуга Божји упери поглед у њега, и дуго га посматраше, па прочитавши сву његову душу и сав његов живот, рече му: Препредењаче, блудниче, хулитељу Цркве, ти под изговором да идеш у цркву, у поноћи устајеш и идеш те блудничиш. Али, ево дође време да примиш по делима својим! Или вараш себе мислећи да ћеш се сакрити од страшног и свевидећег ока Божјег? – Чувши то, великаш ободе коња и оде, да не би још више био постиђен. Након пак неколико дана овог великаша снађе тешка болест, и он се стаде сушити. Његови су га носили од цркве до цркве, и од лекара до лекара, али му не би никакве вајде од тога. Једне ноћи преподобни Андреј угледа близу великашеве куће анђела Господњег који дође од истока. Анђео беше сав као пламен огњени, и у руци држаше пламени штап. А када приђе болеснику, њему би глас с неба који говораше: Биј тога хулитеља, содомца, блудника, прељубочинца, покварењака и злочинца! А кад га бијеш, ти овако говори: Хоћеш ли још блудничити, прељубочинствовати? ђаволу и анђелима његовим бденија служити? содомски грех чинити? – И анђео га стаде бити и што му је наређено говорити. И чујаше се глас анђелов и ударци, али се анђео не виђаше. И тако мучен, овај бедник испусти душу.

A kru te ubio..

Подели на овим сајтовима

Преп. Јустин Поповић, апропо онога што се скандализова Рођа и компанија што ја јуродиве називам лудацима:

Грчка реч σαλός значи: луд, сулуд, луцкаст, махнит, суманут. Бити луд Христа ради, – то је еванђелски подвиг о коме благовести свети апостол Павле (1 Кор. 3, 18-21; 1, 27). Та „лудост“ Христа ради уствари је подвиг сваког хришћанина: јер хришћанин, насупрот овоме свету, има небеско, божанско схватање и човека и живота и света и Бога. Зато је прави хришћанин за људе овога света – луд, сулуд, луцкаст. Јуродиви Христа ради су овај подвиг довели до савршенства. За средину у којој живе они су „луди“; а за Бога – мудри небеском, вечном, богочовечном мудрошћу. Ова врста подвижништва je најтежа. Она је добровољно, непрекидно мучеништво, самомучеништво; добровољно, непрекидно распињање себе, самораспињање. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Isusovo magare рече

A kru te ubio..

Једноме сам ово прорекао. Здрав је и прав. Биће интересантно читати, јер сам му напоменуо да то што га је Господ походио још није ништа. Не могу о детаљима. Прича је тотално луда. - Чуће се. 

Подели на овим сајтовима

u kom smislu navodiš jurodive? misliš da između njih i tebe postoji neka paralela? ja je ne vidim. ako si jurodiv onda nisi toptoptopova i "u vrhu svetskih dostignuća"...

sve ovo mi deluje kao nasumično bacanje citata ne bi li se nešto dokazalo a realne i preve paralele nema, ne možeš biti čas rame uz rame Porfiriju pa rame uz rame nekom jurodivom...

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, dragisa рече

u kom smislu navodiš jurodive? misliš da između njih i tebe postoji neka paralela? ja je ne vidim. ako si jurodiv onda nisi toptoptopova i "u vrhu svetskih dostignuća"...

sve ovo mi deluje kao nasumično bacanje citata ne bi li se nešto dokazalo a realne i preve paralele nema, ne možeš biti čas rame uz rame Porfiriju pa rame uz rame nekom jurodivom...

Наравно да нема никакве везе! Ви ме држите за ђавоиманог. Ја знам да бисте ви из'ма препознали аутентичног светог лудака. Ко је тако дрзак да посумња у то? Јер ви разликујете духове. Стручњаци сте за светост. Добро, деси вам се да за свете узимате будуће расколнике и јеретике, али свако може да се зезне.:))

Прескочио си кад су за Порфирија говорили да је опрелешћен, демонизован, луд (ово последње је он сам за себе тврдио јер се хвалио). Зато би било добро да се мало подвизаваш уз ове текстове, а не да будеш пордалос!:))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Наравно да нема никакве везе! Ви ме држите за ђавоиманог. Ја знам да бисте ви из'ма препознали аутентичног светог лудака. Ко је тако дрзак да посумња у то? Јер ви разликујете духове. Стручњаци сте за светост. Добро, деси вам се да за свете узимате будуће расколнике и јеретике, али свако може да се зезне.:))

Прескочио си кад су за Порфирија говорили да је опрелешћен, демонизован, луд (ово последње је он сам за себе тврдио јер се хвалио). Зато би било добро да се мало подвизаваш уз ове текстове, а не да будеш пордалос!:))

pravo da ti kažem posle sesije na tvojoj temi uvek odem na temu pitajte o. Savu Janjića i sve što izgubim ovde nadoknadim tamo

ono je lek za dušu, a pri tome ima šta i da se nauči

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Сјајно из Исидоре луде, а одсликава како тадашњи "преподобни" живот, а може се видети и овај наш данашњи:

Када то чуше, све сестре падоше пред ноге његове, плачући и исповедајући се како су на разне начине вређале светитељку. Ја сам јој се увек потсмевала, говораше једна; а ја сам њен ништавни изглед исмевала, изјављиваше друга. Ја сам је вређала док је она ћутала, збораше једна; а ја сам често помије на њу просипала, додаваше друга. Ја сам је тукла, говораше једна; а ја сам је песницом ударала, изјављиваше друга. Ја сам јој често нос мазала слачицом, тврђаше једна. Једном речју, све исповедише да су је на разне начине вређале.

- Што је интересантно, "праведници" помије посипају по онима преко којих им се Христос руга (свака сличност са актуелним је случајна, нема ниђе везе), а онда је мало изгазе, монахиње боксерке, гурају ти у нос сенф и сл., без да за то добију епитимију! Битно је да иду на службу, да су пригодно одевене итд. Житије је кратко, можете га прочитати за 5 минута. http://www.dioceseserbe.org/spc-saints/prepodobna-isidora-jurodiva 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, dragisa рече

pravo da ti kažem posle sesije na tvojoj temi uvek odem na temu pitajte o. Savu Janjića i sve što izgubim ovde nadoknadim tamo

ono je lek za dušu, a pri tome ima šta i da se nauči

Знам, зато смо ја и Сава имали доста диспута. Али је он покушавао да одговара на аргументе. Често је губио живце, али смо имали и приватне преписке. Никада и нигде није употребљавао ове ваше лудачке хуле на мој рачун. - Умро сам од смеха кад је једном, на тему крштења у католика одговорио: Молим те, пређи у католике, немој више да нас мучиш!:))12:smeha:12:smeha: 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Житије је кратко, можете га прочитати за 5 минута. http://www.dioceseserbe.org/spc-saints/prepodobna-isidora-jurodiva 

Moze i za 2 ko nije spor :D

Da li ima duza varijanta? Oce, da li je prisutna provokacija u ovakvim slucajevima, posto je doslo do potpunog nipodastavanja (posipanje pomijama)? To je mnogo i za razbojnika, a ne za monahinje :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Flavius Belisarius рече

Da li ima duza varijanta? Oce, da li je prisutna provokacija u ovakvim slucajevima, posto je doslo do potpunog nipodastavanja (posipanje pomijama)? To je mnogo i za razbojnika, a ne za monahinje :)

Ова их није провоцирала. Показује се потпуно лудило зала, што је у складу са Исаијиним месијанским пророштвом: Омрзнуше ме ни за шта! 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Ова их није провоцирала. Показује се потпуно лудило зала, што је у складу са Исаијиним месијанским пророштвом: Омрзнуше ме ни за шта! 

Hvala :)

Tesko je za shvatiti (da je lako ne bi bilo ni ludilo kako kazete) jer covjek gleda kroz sebe - zasto maltretiram nekog koga percipiram kao avetnog? Zasto Tajson da bije dijete...

Malo mi je jasnije, grazie mille! :)

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, dragisa рече

A što ako je jurodiv, onda si pljunuo na sveca.

Mi trebamo i moramo odbiti sva viđenja i druge darove koje se nama čine ili stvarno jesu od Boga i to dobro činimo, možemo čak i viđenje što je crkva odobrila odbiti i isto ne griješimo jer smo jedino dužni vjerovati Pismu i predaji ali omalovažavati konkretnu osobu pred sobom i reći da je lažov to je onda direktno protiv Isusove riječi ili Pisma.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...