Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Нифада рече

Када би могао владика Николај да се јави лично,било би најбоље,но вероватно би и тада било коментара да ипак није мислио то што је рекао или написао,него да је онако како је неко протумачио.

Јасно. У праву сте.

Стручњак г. Лазић би онда вероватно покушао да нам објасни да је могуће прво ревидирати своје ставове а тек онда писати оно што се претходно ревидира. :))

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Леон Професионалац podsetite me, moj dragi ume da kaze "jel tebe neko placa da me nerviras" :))

Meni je smesno sto vladiku Nikolaja svi vole al ni za jednog svetitelja nisam na ovim prostorima cula da je vise citiran u potpuno razlicitim kontekstima. 

Te rani Nikolaj, te pozni Nikolaj, te Nikolaj kao dokaz antisemitizma, te Nikolaj protiv antisemitizma, te Nikolaj starotarac, te Nikolaj novotarac, te sluzio sa Anglikancima, te pusio te nije pusio... Kao da svako u njemu nadje samo potcrdu za svoje stavove a niko ne moze da obuhvati njegovu celinu. 

Ljudi kockastog duha zele kockaste svetitelje, po njihovoj meri, sablonu. Ne moze bre jedan Svetac da bude nedvosmislen, cim neko kaze neato sto se ne uklapa u sablon vadi se dzoker "e ne nije tako mislio to je rani Nikolaj". 

Nema malo mnogo trudne zene. Il je trudna il nije. To mu dodje ko ova nuzda. Il se hvalio il nije. Naravno da se motivi razlikuju. Ne samo kod Pavla il Nikolaja, nego kod svih nas. Al to objasniti nekom je nemoguca misija. 

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Јелена011 рече

@Леон Професионалац podsetite me, moj dragi ume da kaze "jel tebe neko placa da me nerviras" :))

Meni je smesno sto vladiku Nikolaja svi vole al ni za jednog svetitelja nisam na ovim prostorima cula da je vise citiran u potpuno razlicitim kontekstima. 

Te rani Nikolaj, te pozni Nikolaj, te Nikolaj kao dokaz antisemitizma, te Nikolaj protiv antisemitizma, te Nikolaj starotarac, te Nikolaj novotarac, te sluzio sa Anglikancima, te pusio te nije pusio... Kao da svako u njemu nadje samo potcrdu za svoje stavove a niko ne moze da obuhvati njegovu celinu. 

Ljudi kockastog duha zele kockaste svetitelje, po njihovoj meri, sablonu. Ne moze bre jedan Svetac da bude nedvosmislen, cim neko kaze neato sto se ne uklapa u sablon vadi se dzoker "e ne nije tako mislio to je rani Nikolaj". 

Nema malo mnogo trudne zene. Il je trudna il nije. To mu dodje ko ova nuzda. Il se hvalio il nije. Naravno da se motivi razlikuju. Ne samo kod Pavla il Nikolaja, nego kod svih nas. Al to objasniti nekom je nemoguca misija. 

Истина. Проблем зато не треба да тражимо у Николају него у себи. 

Не може се Николај уподобљавати својој пукој индивидуалности, тј. свом сопству. Треба да се наше сопство уподоби Богу. То стручњак не разуме. Зато са њим не треба ни расправљати већ га треба упозорити па санкционисати ако не престане да провоцира. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, The Godfather рече

G-dine Vi nikome ne poklanjate svoje vreme, vec upravo suprotno, ljudi vama poklanjaju vreme. ( neki ozbiljno pokusavaju da vam objasne neke stvari, drugi se pak sprdaju sa vama ). Avva vas je navukao kao cavu, toboze dajuci vam sansu da odgovorite i obrazlozite svoje tvrdnje i javno se poigrava sa Vasim NE - ZNANJEM! Ali da Vam se nacrta i vodenim bojama - Vi ne biste razumeli sta se zapravo desava!

:amen:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, The Godfather рече

G-dine Vi nikome ne poklanjate svoje vreme, vec upravo suprotno, ljudi vama poklanjaju vreme. ( neki ozbiljno pokusavaju da vam objasne neke stvari, drugi se pak sprdaju sa vama ). Avva vas je navukao kao cavu, toboze dajuci vam sansu da odgovorite i obrazlozite svoje tvrdnje i javno se poigrava sa Vasim NE - ZNANJEM! Ali da Vam se nacrta i vodenim bojama - Vi ne biste razumeli sta se zapravo desava!

Послато са SM-J530F користећи Pouke.org мобилну апликацију

Ja sam za to da se nacrta vodenim bojama:slikanje:

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Неко је овде будала (Рођа или ја) а за себе сам рекао да сам луд, опичен! :smeh1: Наиме, као да читамо различите књиге. Како ми је Порфирије остао у Србији, замолих једну моју драгу калуђерицу да ми га пошаље у електронском облику, па га сада читуцкам. 

"Kad pronađemo nekakvo blago ili nešto slično, ne želimo nikome o tome da govorimo. Kada, međutim, hrišćanin nađe Hrista, kad upozna Hrista, kad oseti Hrista, Koji se uselio u njegovu dušicu, on želi da poviče i da svugde govori o tome; želi da govori o Hristu, da kaže šta je Hristos, želi da nas posavetuje da zavolimo Hrista i da nam ništa ne bude preče od NJegove ljubavi". Ово као да сам ја написао. Иначе, нађох већ ствари које сам навео, а које као да су цитати из Порфирија. Слично се сличном радује. Ево:  Treba, naime, da želimo da se spasemo zajedno sa svima, da, poput Svetitelja Božijeg, kažemo: „Gospode, ako ne spaseš i sve njih, onda i mene izbriši iz knjige života”. 

Подели на овим сајтовима

Порфирије: U svakom slučaju, i u času vlastite nemoći, čim ugledamo Hrista, smesta menjamo mišljenje i želimo da budemo sa NJim. Hristos je, naime, naš prijatelj, naš brat; On nam poručuje: „Vi ste prijatelji moji” (Jov. 15,14), i ne želim da me drugačije posmatrate; ne želim da me gledate samo kao Boga, kao Logosa Božijeg, kao jednu ipostas Svete Trojice. želim da me gledate kao nekog svog, kao prijatelja; želim da me prigrlite, da me kao svog prijatelja osetite u svojoj duši – mene, koji sam istinski Izvor života.

Подели на овим сајтовима

Ово не написа Злославни Ава Римски, него Порфирије: Ja živim u takvom podvigu. Recite slobodno da sam lud. Recite da se o tome ne govori; da onaj ko se podvizava, taj ne govori o tome, nego priziva božansku blagodat, i ona mu pomaže. Da, ali kad neko poludi, on govori. Postoji i ludost...  Pa vidite, dok ovo govorim, nisam pri zdravoj pameti. Mislim, lud sam što govorim o ovome.

Ваљда је сада јасно зашто сам казао Рођи да је непријатељ Божије благодати и хулитељ на Духа Светога? И онда зашто се "хвалишем"? Да људи виде добра дела моја и прославе Оца који је на небесима! А та дела нису моја, него Господња. Ја сам августиновац. Научио ме је Августин да Бог не овенчава нашe заслуге него своје дарове! Сада ће овај безумник да почне да узме да тупи о синергији, о теми о којој нема појма! Јер он спасење доживљава као ретрибуцију. Транге-франге. 

Подели на овим сајтовима

Буловић сведочи о Порфирију: 

Divio sam se tome što je Starac, bez ikakvog spoljašnjeg smirenoumlja, ali vrlo iskreno i ubeđeno, predstavljao sebe kao najvećeg grešnika na svetu. Bilo je očito da je to predstavljalo njegov najdublji unutarnji doživljaj i iskustvo – sa druge strane, bio je svestan veličanstva blagodati koju mu je darovao Duh Sveti.

Ova sprega je za mene bila zapanjujuća jer starac Porfirije nije uopšte sumnjao u to da govori Svetim Duhom. Ako nije imao unutarnje kazivanje Svetog Duha, on ništa nije govorio – nije čak ni usta otvarao. Istovremeno, međutim, vrlo iskreno bi kazao: „Vidiš, svi me smatraju dobrim; no, ja nisam dobar, ja sam grešan čovek.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Буловић сведочи о Порфирију: 

Divio sam se tome što je Starac, bez ikakvog spoljašnjeg smirenoumlja, ali vrlo iskreno i ubeđeno, predstavljao sebe kao najvećeg grešnika na svetu. Bilo je očito da je to predstavljalo njegov najdublji unutarnji doživljaj i iskustvo – sa druge strane, bio je svestan veličanstva blagodati koju mu je darovao Duh Sveti.

Ova sprega je za mene bila zapanjujuća jer starac Porfirije nije uopšte sumnjao u to da govori Svetim Duhom. Ako nije imao unutarnje kazivanje Svetog Duha, on ništa nije govorio – nije čak ni usta otvarao. Istovremeno, međutim, vrlo iskreno bi kazao: „Vidiš, svi me smatraju dobrim; no, ja nisam dobar, ja sam grešan čovek.

Starac Porfirije je jedan od najprozorljivijih staraca. Posto je imao samo 5% telesnog vida mogao je da gleda duhovnim ocima jos u telu. Kakve su to duhovne oci ako je dusa bez tela slepa? Matrona Moskovska je imala isti dar a bila je slepa.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, grigorije22 рече

@Zoran Đurović  

Ima jedan pacijent na Krstarici kao stvoren za tebe. :ani_biggrin:

https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/page-126

Гром те спалио!:)) Доста ми је један Родољуб... 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Гром те спалио!:)) Доста ми је један Родољуб... 

Rodoljub je sasvim ok, onako malo revniteljski tip u Nikolaja i Justina mi ne diraj. Ali ovaj, ovaj je zlo i naopako. 2036 dolazi Hristos da uspostavi hiljadugodisnje carstvo. Veli da o tome govori Pismo i neki sveti oci. Da SPC i sve Crkve nemaju blagodat zbog jeresi ekumenizma i zato sto se nalaze u antihristovoj ustanovi zvanoj Svetski savez crkava. 

Подели на овим сајтовима

Покрао ме Порфирије,:)) о овоме Ава писао чак овде: "Zato je ljudima koji su naoko imali istovetan problem, starac Porfirije govorio različite stvari, jer su postojale drugačije okolnosti, i svakom čoveku je bio potreban drugačiji lek za rešavanje njegovih problema. Zbog toga nam je često govorio: „Nemojte drugim ljudima govoriti ovo što vam ja sad govorim jer je ovo lek za vas, za vaš slučaj. Nekom drugom čoveku, čak iako naizgled ima iste simptome kao vi, ovi isti lekovi neće doneti dobar ishod”.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Zoran Đurović рече

Неко је овде будала (Рођа или ја) а за себе сам рекао да сам луд, опичен! :smeh1: Наиме, као да читамо различите књиге. Како ми је Порфирије остао у Србији, замолих једну моју драгу калуђерицу да ми га пошаље у електронском облику, па га сада читуцкам. 

"Kad pronađemo nekakvo blago ili nešto slično, ne želimo nikome o tome da govorimo. Kada, međutim, hrišćanin nađe Hrista, kad upozna Hrista, kad oseti Hrista, Koji se uselio u njegovu dušicu, on želi da poviče i da svugde govori o tome; želi da govori o Hristu, da kaže šta je Hristos, želi da nas posavetuje da zavolimo Hrista i da nam ništa ne bude preče od NJegove ljubavi". Ово као да сам ја написао. Иначе, нађох већ ствари које сам навео, а које као да су цитати из Порфирија. Слично се сличном радује. Ево:  Treba, naime, da želimo da se spasemo zajedno sa svima, da, poput Svetitelja Božijeg, kažemo: „Gospode, ako ne spaseš i sve njih, onda i mene izbriši iz knjige života”. 

amin-nas То је то,посебно ова последња реченица!

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...