Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 минута, Родољуб Лазић рече

Погледах мало поуке светог Порфирија, за кога се овде тврди да се хвали својим даровима/врлинама. И наиђох на ове његове речи:

"Никад немој да се појавиш пред Богом са речима: имам врлине. Бог неће наше врлине. Свагда треба да се појављујеш пред Богом као грешник, али не као грешник без наде или очајник него као онај који се узда у милост милосрђа Твога."

А каже и ово: 

"Онај ко има свето смирење, уопште не одговара, односно не реагује на увреде. Он пристаје да му се упућују примедбе и да га други критикују, а сам се притом не гневи и не правда. Не губи равнотежу духа. Сасвим супротно дешава се са егоистом, човеком који има осећај ниже вредности. Он у почетку личи на смиреног. Ако га, међутим, неко такне, одмах губи мир и спокојство и почиње да се нервира."

Meni i dalje nije jasno kako se poistovećuje "ja imam vrline"  i "ja se raspadam u molitvi za sve, a Bog je veliki i potvrđuje svoje postojanje". Niđe veze.

Ali mogu da razumem psihološku vezu između "loše je reći da imam vrline" i "pokazaću da imam vrline tako što ću govoriti o tome da je loše reći da imam vrline".

Molitva nije nešto što neko može da poseduje kao neku svoju vrlinu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 17 часа, Леон Професионалац рече

Хех, ма не хвали се Кавсокаливит, ма јок, него само отворено говори о томе, и својим даровима тј. о светости, виђењима...

Дакле, Он јавно говори о својим врлинама. Каже да је стекао дар умне молитве. Ви то не разумете јер то није Ваша струка. 

Подели на овим сајтовима

Хтео бих да поделим с вама искуство с овога форума и неке плодове.

пре 22 часа, Биљана, два рече

О машти и расуђивању

(...)

Када кажем машта, помислим колико пута покајање није искрено, него сама један литерарни афекат. Покајање је за мене бар, пре свега повезано са дубоким стидом.Негде прочитах да је  и то страх Господњи.

пре 15 часа, Vladan :::. рече

Још ако не знаш човека лично и ниси имао ни прилику да га таквог какав јесте упознаш још је ризичније да се упушташ у апсолутне судове само на основу писања на неком форуму. То није наивно ако око озбиљних ствари кренеш да судиш о некоме коме ни очи ниси видео.

1 hour ago, Bokisd рече

Pa, da, ... to bi trebalo da je sustina price,...po mene' :buba: , mislim da trebamo polako i argumentovano i smireno da pricamo izmedju sebe , ako imamo medjusobne trzavice i netrpeljivost i budemo nepomirljivi izmedju nas samih , djaba nam i prica o svetosti.

пре 33 минута, Родољуб Лазић рече

поуке светог Порфирија (...) каже и ово: 

"Онај ко има свето смирење, уопште не одговара, односно не реагује на увреде. Он пристаје да му се упућују примедбе и да га други критикују, а сам се притом не гневи и не правда. Не губи равнотежу духа. Сасвим супротно дешава се са егоистом, човеком који има осећај ниже вредности. Он у почетку личи на смиреног. Ако га, међутим, неко такне, одмах губи мир и спокојство и почиње да се нервира."

Што ме наводи на овај закључак - као мера коју нисам достигао:

"Треба се прво очистити, а онда чистити (друге), (себе) умудрути, а онда умудривати друге, постати светлост, а потом просветљивати (људе), приближити себе Богу, па приводити (друге), (себе) осветити, а онда освећивати друге." Свети Григорије Богослов

Хвала пуно. Праштајте и помените.

Подели на овим сајтовима

ja bi molio prepodobnog oca Zorana obitavajućeg u svetlosti da u pauzi sakupljanja dlaka objasni meni grešnom od kada je to da li je neko ego manijak: kriterijum  dal odvaja ili ne odvaja od crkve?

zahvaljujem u napred i ako može neko proroštvo 

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Родољуб Лазић рече

И ти нешто причаш о "ad hominem" нападима на тебе. Свашта.

Битније је ко говори него шта говори.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Богољуб 1 рече

"Треба се прво очистити, а онда чистити (друге), (себе) умудрути, а онда умудривати друге, постати светлост, а потом просветљивати (људе), приближити себе Богу, па приводити (друге), (себе) осветити, а онда освећивати друге." Свети Григорије Богослов

Видиш како је био горд?:))

Још каза: Није исто напасати волове и људе. - Нисам сигуран у коју категорију спада Рођа... :smeh1:

Патријарх лепо рече: 

5gk7h8y.jpg 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Вукашин рече

Opet promasujes. Ne uzimam ja tebi za zlo nista, niti "branim" Avu, niti sam njegov fan...

Govorim da mozda nesvesno radis slicnu stvar kao i tada.

Pusti Avu, ima ko ce da brine o njemu i nama...

То ти је кад човек умисли да се све урушава и да једино он може да спаси све. Онда на себе узима улогу спаситеља.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, dragisa рече

ja bi molio prepodobnog oca Zorana obitavajućeg u svetlosti da u pauzi sakupljanja dlaka objasni meni grešnom od kada je to da li je neko ego manijak: kriterijum  dal odvaja ili ne odvaja od crkve?

zahvaljujem u napred i ako može neko proroštvo 

У 3 Рођина цитата из Отаца. Ниси пажљиво пратио, или не знаш руски. Лажни пророк не приводи Богу и руши Цркву. Тако се препознаје. То је принцип и из Исуса, када вели да ће ти што изађу говорити: Овде је Хр, овде је, не није него овде итд. 

Подели на овим сајтовима

@Леон Професионалац

Колега, извините на узнемиравању, шта сада конкретно радите? Настављате синоћни перформанс или је ово нека новост?

Подели на овим сајтовима

oce niste vi mene razumeli, ja vas pitam gde to stoji da možeš govoriti tako o sebi a da se braniš samo jednom jedinom tvrdnjom "ja ne pravim sektu i sve ok"

pa mnogo veći podvižnici su se borili sa gordošću i slavoljubljem a ne ti

da ne spominjem sumanutu potrebu da se porediš sa svetima pačak i apostolima pa čak i samim Hristom

(proroštvo molim...)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

У 3 Рођина цитата из Отаца. Ниси пажљиво пратио, или не знаш руски. Лажни пророк не приводи Богу и руши Цркву. Тако се препознаје. То је принцип и из Исуса, када вели да ће ти што изађу говорити: Овде је Хр, овде је, не није него овде итд. 

Свима који желе да се упознају са правим смислом онога што је речено у тим цитатима, саветујем да, уместо тенденциозних и изврнутих тумачења, сами прочитају те текстове на странама 6 - 9 ове теме.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, dragisa рече

oce niste vi mene razumeli, ja vas pitam gde to stoji da možeš govoriti tako o sebi a da se braniš samo jednom jedinom tvrdnjom "ja ne pravim sektu i sve ok"

pa mnogo veći podvižnici su se borili sa gordošću i slavoljubljem a ne ti

da ne spominjem sumanutu potrebu da se porediš sa svetima pačak i apostolima pa čak i samim Hristom

(proroštvo molim...)

Жао ми је што вам правило отаца не одговара. 

Свети су се увек поредили са другим свецима и са Хр. 

- Рецимо, да постанеш импотентан!:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Свима који желе да се упознају са правим смислом онога што је речено у тим цитатима, саветујем да, уместо тенденциозних и изврнутих тумачења, сами прочитају те текстове на странама 6 - 9 ове теме.

Тамо ће видети да си демонски покушао да сакријеш управо отачки критеријум о разликовању правих од лажних пророка. 

Подели на овим сајтовима

Само нека људи сами прочитају, ништа више. Свако има довољно разума да схвати, не треба му твоје тумачење.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Родољуб Лазић рече

~ Цитат мог коментара ~

Поента мог коментара који сте цитирали јесте да се нису сви свети склањали како сте Ви нагласили те да се свети не понашају како неки Родољуб или Леон желе већ да има и оваквих и онаквих примера.

Ако неки од светих о томе јавно говори, а Ви тврдите да нема таквих јер тоби значило хвалисање; па свети каже како је нпр. помагао или исцелио некога или комуницирао са неким у молитви на даљину и ја покажем да таквих има. То би по Вашем суду значи да се тај свети ипак хвалио јер, чим јавно говори он се хвали. Да ли је сада јасније?

Моја тврдња није да се хвалио већ да је о томе јавно говорио. Друга је тема зашто... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...