Jump to content

СПУТЊИК: СПЦ донела одлуку: Обновити дијалог са македонском црквом

Оцени ову тему

Препоручена порука

Свети Архијерејски Сабор СПЦ донео је одлуку да обнови преговоре о решавању статуса "Македонске православне цркве" (МПЦ) и настави разговор о томе са њеним представницима, пише "Политика", позивајући се на изворе из врха СПЦ.

Питање МПЦ било је у среду једина тема преподневног заседања највишег црквеног тела.

Како наводи лист, спровођењем одлуке о наставку дијалога са МПЦ бавиће се после заседања Сабора, Свети архијеријски синод СПЦ.

Српска црква није, како је рекао извор листа, желела да иницира обнављање дијалога са Македонцима док је у затвору био архиепископ охридски Јован Вранишевски.

Он је, међутим, пуштен на слободу 2015. године и учествује и на овом, као и на неколико претходних заседања Сабора СПЦ, заједно са владикама Православне охридске архиепископије, која је под окриљем српске цркве, пише београдски дневник

https://rs.sputniknews.com/politika/201905161119813712-spc-donela-odluku-obnovu-dijaloga-sa-makedonskom-crkvom/

View full Странице

Подели на овим сајтовима

• Одговори 43
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Nešto mi tu smrdi. Izgleda da Vartolomeju neće biti problem da napravi i Makedonsku crkvu i Crnogorsku a ima i finih kandidata i novu SPC. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Поуке.орг инфо рече

Свети Архијерејски Сабор СПЦ донео је одлуку да обнови преговоре о решавању статуса "Македонске православне цркве" (МПЦ) и настави разговор о томе са њеним представницима, пише "Политика", позивајући се на изворе из врха СПЦ.

Питање МПЦ било је у среду једина тема преподневног заседања највишег црквеног тела.

Како наводи лист, спровођењем одлуке о наставку дијалога са МПЦ бавиће се после заседања Сабора, Свети архијеријски синод СПЦ.

Српска црква није, како је рекао извор листа, желела да иницира обнављање дијалога са Македонцима док је у затвору био архиепископ охридски Јован Вранишевски.

Он је, међутим, пуштен на слободу 2015. године и учествује и на овом, као и на неколико претходних заседања Сабора СПЦ, заједно са владикама Православне охридске архиепископије, која је под окриљем српске цркве, пише београдски дневник

https://rs.sputniknews.com/politika/201905161119813712-spc-donela-odluku-obnovu-dijaloga-sa-makedonskom-crkvom/

Дај Боже да се из овога изроди нешто добро. Браћа Македонци могу да нам замерају како смо се касно сетили да обновимо дијалог, свеједно да ли су или нису у праву поводом тога. Архиепископ Јован пуштен је на слободу 2015. године, више од три године се ствари нису помакле с мртве тачке. Пропуста има на обе стране, а у МПЦ има дивних људи, верујућих, паметних, неоптерећених бугарофилштином и србомрштином. Због њих морамо да нађемо начин да се овај раскол реши што пре, на радост свих искрених и добронамерних Срба и Македонаца. Бојим се само да сада у македонској штампи, након последњих вести из Васељенске Патријаршије, не освану наслови попут овог - ”Касно СПЦ у Македонију стиже”

Подели на овим сајтовима

Нажалост али чини ми се да је за македонски дијалог већ касно . Бартоломеј је већ започео процес као и са Украјином и сада је само питање времена тј. зависи колико македонци и Зајев нуде за томос. Уколико македонци пристану на дијалог то не може више да прође без Бартоломеја као медијатора и уз њихове максималистичке захтјеве јер у рукаву имају томос као џокер.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Талични Том рече

Бојим се само да сада у македонској штампи, након последњих вести из Васељенске Патријаршије, не освану наслови попут овог - ”Касно СПЦ у Македонију стиже”

Оооо! Буди уверен у то да ће одмах кренути медијска кампања.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Srdjan61 рече

Нажалост али чини ми се да је за македонски дијалог већ касно . Бартоломеј је већ започео процес као и са Украјином и сада је само питање времена тј. зависи колико македонци и Зајев нуде за томос. Уколико македонци пристану на дијалог то не може више да прође без Бартоломеја као медијатора и уз њихове максималистичке захтјеве јер у рукаву имају томос као џокер.

Па можемо дати јефтинију понуду. :))

Искрено, плаче ми се, али смејем се да не бих плакао.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Па можемо дати јефтинију понуду. :))

Искрено, плаче ми се, али смејем се да не бих плакао.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Srdjan61 рече

Томос би требало да издајемо ми јер смо мајка Црква. А Барт то неће признати свакако.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, farisejski.bukvojed рече

Makedonstvujusci raskolnici od Fanara mogu dobiti alokefaliju (kopirajt Vedran).

Тако је. Фанар не даје аутокефалије. То треба свима да је јасно.

А коме није, тај је "изгорео по главе"

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Тако је. Фанар не даје аутокефалије. То треба свима да је јасно.

А коме није, тај је "изгорео по главе"

Malo sam čitao neke komentara i diskusije na temu onoga što se dogadja sa Maksom. Ima jako puno ljudi koji su ovo predvideli još jako davno.  me je obradovalo jer nemam baš hrabrosti da budem usamljen u onome sto mislim i pišem. Zanim me šta nam posle svega sledi i kako će pravoslavlje izgledati za 10 godina ako Bog da da poživimo dotle.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Мене занима, каква корист има СПЦ од то што не даје аутокефалију МПЦ? Надам се да ќу да добијем одговор.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Zanim me šta nam posle svega sledi i kako će pravoslavlje izgledati za 10 godina ako Bog da da poživimo dotle.

Потруди се да поживиш, па ћеш видети. :smeh1:

Него што да се мислиш за 10 година унапред. Ниси Владика да мислиш унапред. :smeh1:

Доста је свакоме дану зла својега.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Orthophill рече

Мене занима, каква корист има СПЦ од то што не даје аутокефалију МПЦ? Надам се да ќу да добијем одговор.

Нема корист, него има штету. Али ви до сада нисте показали да сте зрели.

Какву корист имате од тога што остајет у расколу кад је било јако близу решења више пута, па сте због политике више волели раскол него да се вратите у окриље Цркве. До сада би имали аутокефалију 10 пута и звали бисте се Македонска Православна Црква.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Нема корист, него има штету. Али ви до сада нисте показали да сте зрели. 

Какву корист имате од тога што остајет у расколу кад је било јако близу решења више пута, па сте због политике више волели раскол него да се вратите у окриље Цркве. До сада би имали аутокефалију 10 пута и звали бисте се Македонска Православна Црква. 

Тачно је да смо незрели. Највеќи грех и погрешку које смо направили је то што нисмо послушале блаженог фарисеја Гамалаила и гонили смо вл. Јована, бившег митрополита Велешког. Бивши премијер Љубчо Георгиевски, пре неко време покајао се и изјавио: Ми и МПЦ смо направили грешку са Јована, требало је, оставити га у неготински манастир, да тамо живи и богослужи... Гонеќи га ми смо учинили мученика од њега.
И заиста је био у праву, али касно. Ево, 4 година ПОА је целосно слободна. Шта се догодило? Ништо. Да ли се увеќао број верника? Није. Само преко фб групу „Соборно Православие“ оци, браќа и сестре су показали своје “хришќанство“ и “љубав“ према свима који нису са њих. (Пример: Један дан плаше народ, да ќе арх. Стефан са читавом МПЦ да преѓе у унија, када доѓе папа, други дан, кад су увидели да Стефан није се ни појавио на мису, послао два ѓакона и један професор, нити пак примио папу, да причају, како папа не поштује Стефана).

Подели на овим сајтовима

Иначе, ја аутокефалну МПЦ, не могу да замислим без ПОА. МПЦ и ПОА мора да се обедину, да не будемо као Цркву у Украјину.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...