Jump to content

Да ли прељуба треба да буде криминализована?

Препоручена порука

пре 1 минут, Августин рече

У сврху помаганја и заједнице и у сврху духовног узрастанја.

Dodala bih, ako dozvoliš ( :))) ), međusobnog pomaganja.

Zato što je to bitno baš zbog onog :" Oženi se da ne kuvaš, pereš, peglaš... i ostalo.... sam.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 78
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Сања Т. рече

Dodala bih, ako dozvoliš ( :))) ), međusobnog pomaganja.

Zato što je to bitno baš zbog onog :" Oženi se da ne kuvaš, pereš, peglaš... i ostalo.... sam.

Па наравно међусобног помагања.Такав став који наводиш као негативан могу да имају смао идиоти.Јер чак и код најгорих може да дође ситуација да жена не може истовремно дса рад две ствари.Па какв је то човек који ће да гледа како жена ради аонлежи.То може само неки кретен.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Августин рече

Па наравно међусобног помагања.Такав став који наводиш као негативан могу да имају смао идиоти.Јер чак и код најгорих може да дође ситуација да жена не може истовремно дса рад две ствари.Па какв је то човек који ће да гледа како жена ради аонлежи.То може само неки кретен.

Ima ih... Ima! I tačno se tako zovu. Na oba pola mislim. 

Ponekad dok čitam (a veoma mi je drago da se čudite tome) prosto se pitam kako niste svesni kakvih (ne)ljudi ima. Znate li da se vaspitavaju  (još uvek!) deca da iskoriste svakog oko sebe, a sebe "sačuvaju"... I da "ne daju na se" ?

Vaspitavaju decu da sebe vide kao prvorazredne i vrhunske, a ostale niže od sebe... Čemu se posle čudimo? 

To ne može sutra da bude normalan partner ni na koji način, bez ozbiljne terapije.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Августин рече

ništa nije dobro delo takav je stav večine muškaraca

Za ovo apsolutno kapiram šta si hteo da kažeš. To je tek posebno žalosno. Kada se zlo naziva dobrim. Kao hijene kada krenu . Pa umesto da joj rane previju, a one će je pojesti. A onda to nazovu milosrđem. Vukovi u jagnjećoj koži. 

Kao i svako drugo zlo. Sarkastično, pokvareno, podrugljivo, cinično... I sve uz veliki kez!  

Bezčašće!

Подели на овим сајтовима

Pa vidi ja decu nisam uopšte vaspitao samo sam ih vodio na koncerte,izložbe,код заначајних људи по неким опасним планинама и све тако -И добри су испали.Ћеррка се удала са 20 година иако се бави класичном музиком и већ прави неку каријеру, а син је у озбиљној је вези и вози ауто трке.Имају 23 године.Нисам хтео да их мучим јер сам ја доста строго васпитан.Руководио сам се Гетом када Каже-Зашто Енглеси владају светом.Зато што децу потпуно слободно васпитају.Например син највеће аристократије може да пшостане пират и нико му нећи приговорити.А ми Немци са строгом дисциплином правимо од деце кретене.

Подели на овим сајтовима

I odgovor na temu- Ne treba da bude kriminalizovana, jer nije svaka preljuba kriminal, kao što ni svaka vernost nije baš verna. 

пре 2 минута, Августин рече

Pa vidi ja decu nisam uopšte vaspitao samo sam ih vodio na koncerte,izložbe,код заначајних људи по неким опасним планинама и све тако -И добри су испали.Ћеррка се удала са 20 година иако се бави класичном музиком и већ прави неку каријеру, а у озбиљној је вези и вози ауто трке.Имају 23 године.Нисам хтео да их мучим јер сам ја доста строго васпитан.Руководио сам се Гетом када Каже-Зашто Енглеси владају светом.Зато што децу потпуно слободно васпитају.Например сдин највеће аристократије може да пшостане пират и нико му нећи приговорити.А ми Немци са строгом дисциплином правимо од деце кретене.

Samo da se ne nađeš prozvanim :). Nisam mislila uopšte lično na tebe, a za ova postignuća svaka čast!

Pišem uopšteno. Baš o onima, možda tebi nepoznatim i reko da mi je drago zbog toga. Jer treba nam više slobode i ljubavi, uz usmeravanje. Paradoksalno od mišljenja da stroga disciplina sve rešava i ja mislim da opušten život mnogo bolje rezultate daje. Kako u vaspitanju tako i u braku. 

Jer, kako rekoše ljudi - Sila Boga ne moli i Bog silu ne voli. 

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Сања Т. рече

I odgovor na temu- Ne treba da bude kriminalizovana, jer nije svaka preljuba kriminal, kao što ni svaka vernost nije baš verna. 

Samo da se ne nađeš prozvanim :). Nisam mislila uopšte lično na tebe, a za ova postignuća svaka čast!

Pišem uopšteno. Baš o onima, možda tebi nepoznatim i reko da mi je drago zbog toga. Jer treba nam više slobode i ljubavi, uz usmeravanje. Paradoksalno od mišljenja da stroga disciplina sve rešava i ja mislim da opušten život mnogo bolje rezultate daje. Kako u vaspitanju tako i u braku. 

Jer, kako rekoše ljudi - Sila Boga ne moli i Bog silu ne voli. 

Надам се да си разумела да сам направио пропуст после сам исправио да је син у озбиљној вези и вози ауто трке.Ко би ме прозивао.

Подели на овим сајтовима

Надам се да си разумела да сам направио пропуст после сам исправио да је син у озбиљној вези и вози ауто трке.Ко би ме прозивао.

Niko, zato i kažem. A za sina ne kapiram. U ozbiljnoj vezi-u redu. Vozi trke-meni opet u redu. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Сања Т. рече

Niko, zato i kažem. A za sina ne kapiram. U ozbiljnoj vezi-u redu. Vozi trke-meni opet u redu. 

Ма види у првој верзији коју си ти цитарала није било речи син па је испало да ћерка вози ауто трке.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Милан Ракић рече

Odlično! 

No, ako bi bio ljubezan, gde I U KOM KONTEKSTU jedan od dva ili oba Sveta spisa kažu da (u srazu sa postom ti sa vrha ove stranice), a kako si rekao: "Жене туђе свакако треба пустити на миру јер то је грех. Али неудате, распуштенице и удовице ипак је то нешто друго то је добро дело.";

Dakle, ako "na stranu" stavimo trenutno neudate (što ne znači da je to njihovo konačno stanje), šta je DOBRO DELO prema nekoj tek razvedenoj iz razloga što joj muž bio nasilnik npr., ili kako se DOBRO DELO (u srazu sa rečenim) odnosi npr. na moju mater, odskora udovicu?

То дођу као иноче, па се поубијају мушкарци око њих. Као у старом завету. Углавном се појаве и педери па жене раскомадају буквално на више комада, како се и задесило мученом Исусу Јудином (мисли се на старозаветног), њему су други љубавници отели иночу, па је продали у робље након обљубе. Он ју је откупио мученик натраг и довео њеном оцу да је испроси. Али су опет дошли њени други љубавници...

не везано за овај подебљани део, ванбрачне везице (ако су слободни) по шумам и горама наше земље поносне, то нико не може ракскринкати са сигурношћу:945729:...

ја мсм. да Августин хоће да каже да је проблем што људи не умеју да развију више врста љубави. Неки не умеју да буду пријатељи са женама. Жене такође... У теми о моралној интелигенцији, па и њеном развоју чак и код развијених личности, навео сам важност фолклора. Тј. народних игара у односу мушкарца и жене. То по психологији, ја мсм. код деце највише утиче на свест о мушко-женском односу у заједници

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аристарх рече

То дођу као иноче, па се поубијају мушкарци око њих. Као у старом завету. Углавном се појаве и педери па жене раскомадају буквално на више комада, како се и задесило мученом Исусу Јудином (мисли се на старозаветног), њему су други љубавници отели иночу, па је продали у робље након обљубе. Он ју је откупио мученик натраг и довео њеном оцу да је испроси. Али су опет дошли њени други љубавници...

не везано за овај подебљани део, ванбрачне везице (ако су слободни) по шумам и горама наше земље поносне, то нико не може ракскринкати са сигурношћу:945729:...

ја мсм. да Августин хоће да каже да је проблем што људи не умеју да развију више врста љубави. Неки не умеју да буду пријатељи са женама. Жене такође... У теми о моралној интелигенцији, па и њеном развоју чак и код развијених личности, помињали смо важност фолклора. Тј. народних игара и односа мушкарца и жене у игри. То по психологији, највише утиче на правилно индивидуално развијање мушко-женског односа у заједници

АМИН

Подели на овим сајтовима

Ма види у првој верзији коју си ти цитарала није било речи син па је испало да ћерка вози ауто трке.

Joj, a meni i to bilo ok. Reko, svaka čast šta sve postiže dete. Posle sam pomislila da ti oba deteta voze... I tako.... 

Mada priznajem, zbunilo me je što naglašavaš da je u ozbiljnoj vezi kad je udata. :scratch_head::smeh1:

Подели на овим сајтовима

@Августин  Разумемо се ми, око Цркви и манастира се просипа со, између осталог и због ових ствари. Како је Христос и рекао једном, једној специфичној групи људи "ви који мрзите на родитеље и претке своје ходите за мном"...

Само да није коло у Цркву или око Цркве. То је онда Антихрист: кад се држе за руке, певају и равнају се са Богом. Онда би имали 1000 Никодима:cmizdrenje:.

Мени није јасно да се световњаци који нису у манастиру понашају  као да јесу (под таквим благословеним подвигом), иако пише Павле да је то онда ДЕМОН! Притом страст не произилази из физичког изгледа, сексуалност није једини начин да се покаже љубав према некоме. Ако уз љубав дође и сексуалност, шта да се ради него деца да се праве! ови што љубав гледају кроз сексуалност, обично и животиње напастују ако већ немају ништа друго.

@Августин Шта мислиш о овом уздржавању од сексуалност (чак одбацујемо О.Зоранове теорије које су произашле из манастирских књига не из световних)?

Ја мсм. да корисна за световњака и његов професионални развој. Који на крају крајева користи заједници...

Не везано за нашу конкретну дискусију, поставља ми се питање како свештеници гледају на питање ванбрачног зачећа које је било пре уласка у црквени брачни завет, да ли је то зацртано да буде индивидуално од парохије до парохије? Али мсм. да има случајева преваре и трудноће са трећим лицем. Након чега долази до црквеног брака прељубника уз вероватно неке епитимије!

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Аристарх рече

@Августин  Разумемо се ми, око Цркви и манастира се просипа со, између осталог и због ових ствари. Како је Христос и рекао једном, једној специфичној групи људи "ви који мрзите на родитеље и претке своје ходите за мном"...

Само да није коло у Цркву или око Цркве. То је онда Антихрист: кад се држе за руке, певају и равнају се са Богом. Онда би имали 1000 Никодима:cmizdrenje:.

Мени није јасно да се световњаци који нису у манастиру понашају  као да јесу (под таквим благословеним подвигом), иако пише Павле да је то онда ДЕМОН! Притом страст не произилази из физичког изгледа, сексуалност није једини начин да се покаже љубав према некоме. Ако уз љубав дође и сексуалност, шта да се ради него деца да се праве! ови што љубав гледају кроз сексуалност, обично и животиње напастују ако већ немају ништа друго.

@Августин Шта мислиш о овом уздржавању од сексуалност (чак одбацујемо О.Зоранове теорије које су произашле из манастирских књига не из световних)?

Ја мсм. да корисна за световњака и његов професионални развој. Који на крају крајева користи заједници...

Не везано за нашу конкретну дискусију, поставља ми се питање како свештеници гледају на питање ванбрачног зачећа које је било пре уласка у црквени брачни завет, да ли је то зацртано да буде индивидуално од парохије до парохије? Али мсм. да има случајева преваре и трудноће са трећим лицем. Након чега долази до црквеног брака прељубника уз вероватно неке епитимије!

Па могло се уздржавати када су људи ступали у брак са 16 година.Данас не знам како.Што се тиче ванбрачног зачећа па ако наставе и живели су заједно то је брак.Па брак се разликује од других светих тајни јер има само форму али не и суштину он је црквени благослов фактичног стањашто например крштење или причешће није или свештенство јер они су потпуно од цркве.А то што се понашају као монаси.Па не читају Свето Писмо.

Подели на овим сајтовима

ја мсм. да је потребно уздржавање од сексуалности, маструбација... за карактер. Иако О.Зоран сматра да некима то спаси душу и психу. То јесте исто део теологије, има и психолога таквих.. То су сада већ питања духова, менталне снаге, биохемије...

пре 38 минута, Августин рече

Па могло се уздржавати када су људи ступали у брак са 16 година.Данас не знам како.Што се тиче ванбрачног зачећа па ако наставе и живели су заједно то је брак.Па брак се разликује од других светих тајни јер има само форму али не и суштину он је црквени благослов фактичног стањашто например крштење или причешће није или свештенство јер они су потпуно од цркве.А то што се понашају као монаси.Па не читају Свето Писмо.

Али питање је, како криминализовати прељубу? Закон световни то ради, тако што (ако се иста докаже) одузима равноправни положај том брачном партнеру на судском растављању и подели имовине или питања права на хранитељство деце.

Ја хипотетички посматрам већ брачну заједницу у цркви, где један партнер направи прељубу и добије дете рецимо са трећим лицем. Растури се због тога, први брак у цркви, па се онда формира нови брак у цркви. Како то криминализовати?

ја познајем реалну ситуацију где брачни пар није могао да има децу преко 7 год. Супруга је подметнула анализе супругу да је он тај који из неких разлога не може да има децу. Па је човек добио сасвим случајно дете са другом женом. Суђене за раставу брака, је трајало око две године. Јер је тај тип, био разочаран у бившу супругу а због детета је нову прихватио.

Да ме не схвати погрешно неко за манастире и демоне што сам помињао, наглашавајући ту линију која постоји између световних хришћана и благословених подвижника. не мсм. ја да је сваки монах неко ко мрзи родитеље своје и претке своје. Али има острашћених и поганих без осећаја за заједницу, само грехове виде, нигде Бога не виде.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...