Jump to content

Зоран Ђуровић: О причешћу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Рапсоди рече

Не глупирам се стварно питам да научим, не познајем каноне, збуњена сам, једни кажу једно, други друго, то јест једни кажу често, други о 4 поста. Ја сам  просто некада жељна Христа и причешћа, а опет ме страх мислим да нисам  довољно чиста живота (не правим  смртне грехе) али немам редовно молитвено правило, понекад оговарам, осуђујем, препирем се са атеистима, ма свашта има за исповест.         

Каноне сам ти навео. Причешћујеш се на свакој литургији, а гледаш да се не глупираш у животу. Пости колико можеш. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 358
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Рапсоди рече

Па знамо наажалост...почев од неких  владика, сада баш да не наводим...сви чули.   

Dobro

a od laika? mene više interesuju laici

sa vladikama nisam friend

mada sam upoznao jednog pre godinu i nešto...fin čovek

ovde se o laicima raspravlja

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

"Апостолски канони: 9. Све верне који долазе на литургију, а не остају за време молитве и причешћа, као оне који узрокују неред у Цркви, треба одлучити. 10. Ко се са одлученим, ма и у кући, моли, нека се одлучи."

Ko су ти који узрокују неред у Цркви ?

Мисли се на нека погрешна учења,праксу или нешто друго? Како применити каноне у животу Цркве,ко би онда био одлучен зато што није дуги низ година поучавао народ да се причешћује,и позивао народ,они који су се интензивно причешћивали "по службеној дужности"? Како препознати дух канона и применити их у конкретном животу,то је увек интересантно питање.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Trifke рече

Meni je zanimljivo to sto apostol Pavle u prvoj poslanici Korincanima kao nedostojnost ne razlikovanje tela i krvi Gospodnje. Znaci ne bezgesnost nego se trazi razlikovanje pricesca od obince hrane. Strasna je zaista zloupotreba tog teksta. 

Амен! Алелуја! Напокон неко да каже шта Апостол вели! 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Каноне сам ти навео. Причешћујеш се на свакој литургији, а гледаш да се не глупираш у животу. Пости колико можеш. 

Хвала оче, претпостављам да шале са форумашима не спадају у глупирање :) и само још једно питање ...да ли бисте попили кавУ са оцем Гораном  :smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Драшко рече

Dobro

a od laika? mene više interesuju laici

sa vladikama nisam friend

mada sam upoznao jednog pre godinu i nešto...fin čovek

ovde se o laicima raspravlja

Не познајем (присећам се ) никога  од братије ко се сваке недеље причешћује . Више сам мислила на  свештена лица.   

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Нифада рече

Ko су ти који узрокују неред у Цркви ?

Који се не причешћују. 

Канон је препознао смутњу и да је враг однео шалу, али га се нисмо држали. Као што су свако мало морали да понављају каноне против симоније или пресељавања са епархија. Но, то стихијски иде и нико се не брине. 

Твој приговор као да не схвата да је Црква прсла. Ми имамо грдне проблеме а замишљамо да смо богати и силни и ок. А нисмо. Читај Откривење. Црква уме да буде слепа. И то је нормално. Не треба се томе чудити. Али зато имамо Писма и Предање, којима можемо да укачимо како да се руководимо. Да не будемо пшеница коју сатана веје.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Рапсоди рече

Хвала оче, претпостављам да шале са форумашима не спадају у глупирање :) и само још једно питање ...да ли бисте попили кавУ са оцем Гораном  :smeh1:

Бих, што да не, чак бих и служио литургију, иако знам његова људска ограничења. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Рапсоди рече

Не познајем (присећам се ) никога  од братије ко се сваке недеље причешћује

Има их доста. Ја их познајем лично. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Бих, што да не, чак бих и служио литургију, иако знам његова људска ограничења. 

Тако и треба да буде... Ми смо сви једно у Христу и поред свих наших разлика које имамо. Ваљда то тако треба да буде увек и свагда.

Подели на овим сајтовима

On 17.12.2018. at 15:05, Ведран* рече

Аво одакле је ова класификација?

Због раскопавања гробова питам.

Gde si baš taj greh zakačio?  ;)  :)  :tongue:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Ти,  док се не крстиш да не причаш о  гресима....:)

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Рапсоди рече

да ли бисте попили кавУ са оцем Гораном  :smeh1:

Заборавих да додам: Мени је Горанче симпатичан човек, па гледам и грехе да му не видим, а то што је бандоглав, то је јаче од њега. Ми смо различити светови, али се ја дружим и са различитима. Ту је негде можда и нешто што разликује Аву од других.  

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Амен! Алелуја! Напокон неко да каже шта Апостол вели! 

Po sadasnjoj praksi direktno se krsi ono o cemu apostol ovde govori. Ljude pitaju da li su jeli pili pre pricesca ili (nedaj Boze) imali seks sa zenom a ne pitaju ih da li znaju sta je to sto primaju. Jedan jeromonah ovde je pitao grupu od dvadestak ljudi koji su prisli da se priceste sta misle sta je u casi. i najblizi odgovor koji je dobio je bilo hleb i vino a na pitanje zasto dobio je odgovr valja se. Znaci da ne verujes svojim ocima i usima. I zapazi sada ljude pricecuju a da ti isti ljudi niti znaju sta su uzeli niti zasto iako je to apostol postavio kao glavni uslov za pricecivanje a nedaju im da se pricecuju ako nisu postili ili slicno. Znaci ludnica! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Некрофил!::::::::)))))))))))))))))) 

Ја наведох пошто има у канонима, јер можемо да убацимо: Ко баца касетне бомбе на циганчиће... Као и 1000 других ствари. Али у грех не спада кад видиш добру женску и срце ти заигра... :)) Грех је кад поп Горан лаже и фризира слике да би причао своје приче. Ово су природне ствари, дате од Бога.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...