Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 45 минута, Vladan :::. рече
RUSSIAN-FAITH.COM

“Time? What time do you think we have?” Saruman.

ORTHOCHRISTIAN.COM

The Orthodox of various countries are looking on in perplexity and horror as the primate of a respected Church suddenly proclaims as his own canonical territory what has for over 300 years been...

Преко свега тога, као што сам поставио данас линк, Елпидофорос је још пре 10 година тврдио да свако ко не прихвата Бартов примат је јеретик. А ако Елпидофорос није у праву, а није, онда је он јеретик а тиме и Барт а тиме је оправдано што нема евх. општења.

Иначе, није РПЦ прекинула општење него Барт. РПЦ је само обавештењем констатовала чињеницу да је Барт учинио канонски преступ према Онуфрију који представља дефакто прекид општења (шта год Барт причао о миру, аутокефалији, јединству итд. итд.).

Ако ја тебе ошамарим а ти због тога престанеш да разговараш са мном, ниси ти тиме прекинуо заједницу него ја шамаром (чак и ако хоћу и даље да разговарамо).

Onda treba javno izoblicavati Vartolomeja kao jeretika. I javno reci da je prekid opstenja nije bio zbog  ukrainskog pitanja a zbog jeresi. Svima je jasno da to nije tako.

Ako je Vartolomej jeretik zasto niko drugi nije prekinuo opstenje sa njim, a i nijedna crkva ne izoblicava Vartolomeja kao jeretika. 

Jedno su odnosi megu ljudima a drugo Evharistija i jedinstvo u nju. 

TI mozes samnom prekinuti odnose zbog shamara (Ili uzvratiti isti, ako neces da okrenes drugi obraz) al ne smes zbog toga da  srusis ceo Grad ili nesto shto je mnogo vece i vaznije od nas samih . A evharistija je nesto iznad svega i nesto koje nema cene...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 часа, MKD13 рече

Nema to nigde, ti nekoliko puta si naveo to pismo koje niko sem tebe nije citao?!

Jedino opravdanje koje tu moze da se nage  su crkvena prava koja daju Pravoslvnom Caru da osnuje nove i raspredeljuje stare eparhije. Tako su i sv.Sava i sv.German gledali na stvar.

Drugo je shto Homatijan nije priznavao Nikejsku Drzavu.

Al to nema veze da Ohridska Arhiepiskopija je bila potcinjena CP. Naprotiv i Homatijan i Teofilakt na mnoga mesta svedoce da su autokefalni i nisu davale Carigradskom Patriarhom ni stavropigiju na njihovu teritoriju. Cak i Car Vasilije nigde u svoje Hrisovulje ne potcinjava OA Carigradskom Patrijarhu vec joj daje <da ima ista ona prva koja je imala za vreme bugarskih vladara>.

Poznato je da je patr.German II vodio pismenu prepisku sa arh.Homatijanom i u jednom od tih pisama stoji ovo sto sam naveo, citao sam (pre dosta godina) u jednoj monografiji (velika ilustrovana kjniga) o Srpskoj crkvi u nekoj biblioteci u nekom manastiru u Srbiji i znao sam pre tacno naziv monografije ali sam zaboravio (pokusacu da pronadjem ako ima nesto na netu od tih pisama).

Ako hoces malo da se informises o ovim stvarima mozes ovde da pogledas :

https://archive.org/details/iB_CM/page/n3

(pod PDF fajlovima ima New cambridge medieval history volume 5 pa onda Angold Michael Byzantium in exile str. 543 i dalje)

Pa,....Six Byzantine Portraits. By Dimitri Obolensky. New York: Oxford University Press, 1988.....imas ovde :

https://epdf.pub/six-byzantine-portraits-oxford-university-press-academic-monograph-reprints.html

(strane od oko 146. pa na dalje...)

I, sve tu ima kako Ohridska arhiepiskopija nije bila autokefalna i kako je Srpska crkva postala autokefalna i sv.Sava prvi arhiepiskop. :citac:

Подели на овим сајтовима

@MKD13 ne razumijemo se, tvoja svijest je formirana u raskolu i tako funkcionise. Moja nije formirana u raskolu nego u jedinstvu Crkve i tako funkcionise. Shvatam ja tebe i ne osudjujem te. Zelim spasenje svima koliko i sebi. Da je Gospod htio, dobili bi samostalnost, kao i svi drugi, na blagosloven nacin, da vas svi priznaju i niko Ga u tome ne bi sprijecio. 

Подели на овим сајтовима

FAKTI.ORG

УПОЗОРИЛИ ДА ЦАРИГРАДСКИ ПАТРИЈАРХ НИЈЕ ПОГЛАВАР СВЕТСКОГ ПРАВОСЛАВЉА* Поводом одлуке цариградског...

Подели на овим сајтовима

Vasha "vrata" je uvek zatvorena, ako bi se Gospod rukovodio vashim principima ne bi nikad otvorio Nebo i sisao na zemlju da spase mene gresnog.
I ako je Bog ostavio svoj slavu i  unizio sebe uzevsi moe smrtno telo i postao prokletstvo da spasi mene bezumnog od prokletstva, posradao na krstu i proliju svoju krv, ko ste vi da zatvarate "vrata" onima koji zele da se spasu? 
Zar je toliko vazno biti pod SPC ili RPC? I da mora biti ulaz kroz vasha "vrata", ako ne mars kroz vrata koja vodi u  pakao. Zasto gurate generacije, milona ljudi kroz vrata koja vodi u pakao, kad mozete uciniti ljubav i dati samostalnost onima koji hoce. Bolje je izgubiti nesto i snishoditi da bi se  spasilo toliko mnostvo ljudi. A vama vaznije od spasenje tih ljudi je kanonski "poredak" i  ulaz kroz"vrata".
I normalno kad nepustate nikog kroz tu "vratu", ja cu da idem sa Vartolomeja, pa makar i kroz prozor.
Grcka Crkva niz koja vrata je prosla?
Bugari kroz koja?
Al bas nas briga, vazna je nasa vrata, ako ne....kroz vrata koja vode u vecne muke...
Брате, све посматраш само кроз мржњу према нама, а само вас ми волимо такве какви јесте. И ти то знаш. Много грешиш у односу према нама. Много.

Послато са Moto E (4) Plus користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Sve jeto tuga jedna! 

Imam utisak da sve ovo što se dešava je odavno pripremljeno. Ne znam da li ste već komentarisali Bartove izjave o "neizbežnoj uniji sa Rimo- katolicima" i o onome što se dešavalo na sastanku sa igumanima Sv Gore ali čak i da je sve to izmišljeno uopšte ne može nikako da začudi. Ponekada se probudim ujutro i pomislim kao da sam u nekom od Kafkinih romana. Onda samo očekujem da me neko uštine i probudi iz tog košmarnog sna u kome živimo kao crkva. Čak i da nije reč o kanonaskim prekršajima reč je o teškoj nepravdi. Baš kao u slučaju Sv Jovana Krstitelja. Da se razumemo: nisu Rusi bezgrešna jagnjad! Ima kod njih mnogo toga što ne valja u onome što rade u Rusiji i van Rusije ali ovde im se čini baš teska nepravda i to podpomognuta od strane USA. Još uvek se mnogo toga nagađa i pogađa štaće biti ili šta bi moglo da bude. Čini mi se da polako gubimo veru da je Hristos osnovao crkvu i postavio je na steni vere i da je vrate adova neće nadvladati! Ja se lično bojim više i od USA i od Barta i svih ostalih umešanih u ovo zlo, NAS SAMIH. Čini mi se da ne shvatamo da je ovo poslano od Gospoda kao sud Božji i poziv na pokajanje. Ako bi neko pitao u vezi čega pokajanje?  Imalo bi se mnogo toga nabrojati. Neka nam svima Bog podari pokajanja!  

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Trifke рече

Ja se lično bojim više i od USA i od Barta i svih ostalih umešanih u ovo zlo, NAS SAMIH.

Zaista je tako, jer se obilato koriste ambicije pojedinih, ali zato smo sami krivi.

Подели на овим сајтовима

On 30.11.2019. at 21:28, MKD13 рече

Onda treba javno izoblicavati Vartolomeja kao jeretika.

Па то и радимо, исто као и Елпи.

I javno reci da je prekid opstenja nije bio zbog  ukrainskog pitanja a zbog jeresi.

Та два су код Барта нераздвојна.

Svima je jasno da to nije tako.

Јесте тако и сви то знају.

Ako je Vartolomej jeretik zasto niko drugi nije prekinuo opstenje sa njim, a i nijedna crkva ne izoblicava Vartolomeja kao jeretika.

Играју се црквене дипломатије, али време полако истиче.

Jedno su odnosi megu ljudima a drugo Evharistija i jedinstvo u nju.

Па ако ти неко каже да си јеретик ту ти спада и однос међу људима и не-заједничарење у евхаристији. За сада је то спорадично али се убрзава.

TI mozes samnom prekinuti odnose zbog shamara ... al ne smes zbog toga da  srusis ceo Grad ili nesto shto je mnogo vece i vaznije od nas samih .

Па нико није ни срушио целу Цркву због Бартовог шамара Онуфрију. Једноставно је стављено до знања да је Барт насиљем прекинуо заједницу и да се са њим више не може заједничарити. Док се не покаје за своје насиље.

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Pontifex Emeritus рече

змију глади, испод ње се вади

То код Барта не пролази.

пре 47 минута, Pontifex Emeritus рече

није нам рекао- будите будале и радите у корист своје штете

Па и не радимо то.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

ја тако мислим. а ви мислите како хоћете

Ја мислим да ти изгледа тролујеш тему јер вртиш једно исто а на одговоре и питања скоро да и не реагујеш...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Pontifex Emeritus рече

што значи да је твоја стратегија- заболе ме за последице. 

Моја је стратегија да се говори истина а твоја је: лажи пред свима да сачуваш своју задњицу.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, ekdikos_apomahis рече

Да си ти жив и здрав, проблем је направљен прије него што се он и родио.

Тролује човек, само врти у круг...

Подели на овим сајтовима

Цариградски и Алаксандријски патријарх саслуживали са украјинским расколником

2. Децембар 2019

Поводом престоног празника Цариградске Патријаршије светог апостола Андреја Првозваног, који се по новом календару светкује 30. новембра, многи представници Цркава Кипра и Украјине и Ватикана присуствовали су Божанској литургији коју су у Константинопољу саслуживали цариградски патријарх Вартоломеј и александријски патријарх Теодор.

Двојица патријараха споменула су на Великом входу кијевског раскоклничког  митрополита Епифанија, чије име су унели у своје диптихе. Међутим, значајна је чињеница да је један архијереј из Кипарске Цркве, митрополит константијски и амохостски, присуствовао богослужењу, а није хтео саслуживати.  Черниговски и жижински архиепископ Евстратије из „Православне Цркве Украјине“ такође је саслуживао.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

http://www.spc.rs/sr/carigradski_alaksandrijski_patrijarh_sasluzhivali_sa_ujrajinskim_raskolnikom

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 12.6.2015. at 19:31, Pontifex Emeritus рече

Цариграду (који одавно више није православна метропола у правом смислу речи) не одговара заснивање првенства (и поретка црквених седишта) на политичком значају катедри унутар хришћанске икумене. Зато одбацује историцизам као приступ у сагледавању појма примата у Цркви. Ипак, треба им нешто за шта се могу ухватити па су се сетили примата у Светој Тројици, која је слика и (пра)образ Цркве. То им делује као чврсто тло. наравно, то у крајњем исходишту (по њиховом мишљењу) подразумева римског епископа као првог. Звучи апсурдно да се Цариград залаже за еклисиолошке позиције Рима на, рекло би се, снажнијим основама него што то чини сам Рим (''Петринска служба''). Међутим, они Рим утврђују с разлогом, јер што јача позиција Рима, то веће надлежности и права Цариграда.

28. правило: Следећи у свему установе светих Отаца, и уважавајући сада изложено (прочитано) правило 150 најбогољубазнији епископа, окупљених на Сабор у великом Константинопољу Новоме Риму, у време благочестивог, спомена достојног Теодосија (Великог), исто и ми одлучујемо и установљујемо по питању повластица најсветије цркве Константинопоља. Јер, и престолу старога Рима Оци су придавали повластице јер је тај град био престоница. Следећи исти разлог, 150 најбогољубазнијих епископа признали су једнаке повластице и најсветијем престолу Новога Рима, разложно просудивши да град који је удостојен цара и Сената (сиклита), и који ужива једнаке повластице старог царског Рима, буде уздигнут и у црквеним делима као онај и да буде други после њега ...

(Четврти Васељенски Сабор)

Међутим, у тај гамбит лако може да улети и Јерусалим, јер је Мајка свих Цркава. засад га контролишу Грци па неће бити конкуренција Новом Риму.. Но, никад се не зна шта носи дан, а шта носи ноћ  :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...