Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 50 минута, Vladan :::. рече

Мислим да ће морати да се поделе, један да буде икона а други подобије Оца.

Шта си ти све напричао то не би пас с маслом појео. :)) Али овде ми се чини да си превидео да су термини икона и подобије исто значење презентовања идентитета. Клонирање идентитета није могуће по православљу. Икона и подобије имају истоветно значење. Цариград то -како ти кажеш- не би никада прихватио јер је Цариград увек у протеклом веку, следујући многовековној пожртвованој теологији светих Отаца, усмеравао на важност -појма- идентитета као примарног у онтологији.

И шта се десило? Догодио се трагичан, а неуздрживи би рекли и комичан, след догађаја. Од целокупне приче о идентитету, тачније о ,,личности'' коју треба сагледати специјалистички по њихов начин, настао је однос према другоме као однос, ако се може тако рећи, са системским пројектом човека као ,,идентитета'' уместо са правим и суживотним човеком.

Може се рећи да је у питању једна идеалистичка навала са једном верзијом истине, показујући се заблудном као и свака друга верзија истине. Неки актуелни епископи показују сву надахнутост таквом манипулисању, претварајући свете вредности у свој приземни суд из сопствених побуда. Јасно је да ће ,,многи'' бити преварени.

Ја кад читам вл.Максима западноамеричког о темема протеклих месеци, као да самог себе морам прешалтовати у смореног проналазача покварености, не по чему индивидуално, него по општем православном схватању.

Како изнутра тако и споља се напослетку покаже плод свачији. Рак рана видиљива свима приказана је у поступку Вартоломеја према питању другог брака свештеника. Довести другога до понижења да му буде неугодно да призна нешто што је могло бити усаглашено, али је уствари злоупотребљено на оно о чему је сада неопходно причати, заправо је она махинација која доноси неку верзију истине.

Мало је рећи да су то ,,опасне игре''. Осим што уноси раскол у православље, Цариград доприноси и међународном политичком сукобу, подржавајући поражавајуће антиидентитетске програмиране народе у целокупној несрећи њихових ствараоца. Такву улогу -садашњег Цариграда- православни свет није могао да очекује, иако су понеки слутили на то у протеклим годинама.

Прелазећи из спољашњег показатеља губавости духовне, на унутрашни показатељ, потребно је осврнути се на теолошку раван, о којој се све више спомиње, те је потребно и бавити се тиме:

ORTHOCHRISTIAN.COM

I wish to confine myself here to one specific manner in which a wrong application of Trinitarian articulations to ecclesiological...

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 43 минута, Milan Nikolic рече

Али овде ми се чини да си превидео да су термини икона и подобије исто значење презентовања идентитета. Клонирање идентитета није могуће по православљу. Икона и подобије имају истоветно значење.

Vladan je svesno karikirao ironije radi.

A sa ostatkom se manje vise slazem, bar u najvecem delu, uz napomenu da je ovo tek pocetak, i da ako se Fanarima ne stane na put, bice teskog belaja, vec pisah - na kraju cemo dobiti mutiranu tvorevinu, svojevrsnu metastazu necega sto se samo nominalno zove crkva.

Sto bi rekli anglo - saxsonci "Do you want to know how deep the rabbit hole is, well it is very deep" ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Моје зановетање Владану је намерно, јер је његова перфекција за дивљење. Чак и овај линк за orthochristian.com смо добили од њега.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Zayron рече

Asiz i cijela italija će da bude dječiji vrtić spram toga što se ogledno ekumenizma dešava u Grčkoj! :D 

Начуо сам у овој гужви и неки као символ вере: Има нешто. + Љубав, мир, различиторст.

Да нисам видео гомилу попова мислио бих да је неки хипи покрет :) 

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Milan Nikolic рече

Али овде ми се чини да си превидео да су термини икона и подобије исто значење презентовања идентитета.

Ма то је на линији тумачења да је икона (слика) оно што нам је дато а подобије (прилика) оно што нам је задато. А суштинки је, иначе, реч о иронији наравно на рачун Барта и Фрање (то су срца два... итд. итд.). :) 

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Milan Nikolic рече

Шта си ти све напричао то не би пас с маслом појео. :))

Е, али чланови и следбеници Бартове неопапистичке унијатске секте појешће са уживањем све што Барт&Фрања склепају.

Можда и Далај Ламу смувају да им се придружи... :0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Vladan :::. рече

"Честитам" свима и јубиларну 600. страну ове теме.

Ево и ми се из САД, где се данас слави Thanksgiving, придружујемо честиткама у духу Дана Захвалности на 600. јубиларној и-страни. ‘Фала свим учесницима, ђе чули и ђе не чули!

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, o. Miroljub рече

Ево и ми се из САД, где се данас слави Thanksgiving, придружујемо честиткама у духу Дана Захвалности на 600. јубиларној и-страни. ‘Фала свим учесницима, ђе чули и ђе не чули!

Сада сте ви, каубоју, на потезу. Имате ту седницу па да вас видимо. Да вас не превесла тројац. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, feeble рече

Znaci svejeres?

Враћамо се на есхатолошки артемитизам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...