Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Наставак о.Георгија Максимова о игуману Јефрему где продубљује своје опсервације и медитације надам се да није било

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

Разумем усхићење Зизјуласом. Он је побољшао разумевање Три Личности и улоге Христа у Евхаристији и још по нечег, али је и унео проблеме и извитоперења. Једноставно, има грешака и промашаја. Кажем, њему треба помоћи, јер је закорачио у непознато за теологију, што није разјаснио ни један свети отац Цркве.

Већ сам помињао. Чим је споменуо граничну раван суштине и личности, ушао је у непознато, а чим је избрисао ту границу, између Оца и суштине, направио је невиђено извитоперење, чије последице данас видимо.

Јасно је, да је повод такве његове тријадологије, заправо, израчунато навођење на првенство Цариграда засновано на тријадологији иманенте Тројице. О томе су јасно споменули и м.Амфилохије и Иринеј бачки, 2015.г.

Пазите хришћани. Већ сам вам поставио радове Микоње Кнежевића, где се јасно наводи сведочење самих отаца Цркве, да је реч о поретку Три Личности у њиховом иманентном постојању, потпуно непознато поље, али које не спада стриктно у апофатичку несазнајност, него да морамо чекати, ако то Бог буде благоизволео, да се у будућим генерацијама појаве теолози којима ће Бог открити ту тајну.

Проблем код Зизјуласа је у томе што му Бог још увек није открио ту тајну, а он је већ установио одређене дефиниције из чисто властољубивих побуда. На сву срећу, то му неће проћи. Као што се у старом Завету слуга помолио за срећу, да се појави девојка код чесме, која ће бити жена господаревом сину, тако ће се појавити и теолози да открију неопходна учења.

Био код мене у војсци неки Милан који је по свему писао "Гоца Гоца".И рече му један циганин из Скопља-Милане Ти ћеш да полудиш од ту Гоцу.И Гоца абортирала Миланово дете и оставила га.И човек полудео од Гоцу.Милане остави се Зизиуласа.То је нешто опасно видим пишеш чудне ствари.Ниси идолопоклоник али си још увек поседнут.Бежи од тога.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vladan :::. рече

I have insisted that, in essence, the practice that a politically independent country has its own autocephalous Church prevails in Orthodoxy today.

Ја стварно не знам одакле овом владики оваква идеја.

Где је то у свету заступљена ова пракса?

Чешка и Словачка су две "независне земље" и имају једну Цркву. Америчку Православну Цркву не признаје Цариград. Цариград је у стотинама независних земаља по свету и не спомињу потребу да независна земља има независну Цркву. Цариград уопште није начино нову тзв. "цркву" у Украјини независном.

Турска је независна земља, па нема "своју" Цркву.

Итд. итсл.

Од када је Денисенкова еклисиологија постала идеолошки мејнстрим неких православних јерараха?

пре 5 часа, Vladan :::. рече

In my humble opinion, this action is anti-canonical from the point of view of the sacred canons, which say that any reproach, deposition, and excommunication can be removed only by that body which imposed it and only under the condition of the repentance of those condemned.

Тако је.

Therefore, only the Orthodox Moscow Patriarchate had the right to restore Philaret and the canonical jurisdiction to return him to the bosom of the Orthodox Church. 

Тако је. И да није било политике и мешетарења то би се можда и десило. Денисенко је пре ових догађаја био врло билзо томе да се покрене процес разговора са Москвом.

In Ukraine there exists a canonical Church under Metropolitan Onuphry and a schismatic community under the leadership of the defrocked Philaret and Epiphany.

Тако је. И ова друга је тачније под руководством цариградског патријарха, јер је статус Думенка тзв. Епифанија нешто слично као статус цариградског егзарха. По "Томосу" за све озбиљније одлуке он мора да тражи салгасност Цариграда. То значи да расколничком заједницом у Украјини посредно управља сам цариградски патријарх.

I also express the fear that the worst would happen—that the Slavic Churches would side with the Moscow Patriarchate and the Greeks with the Ecumenical Patriarchate. That would make it a long-lasting schism (to the great joy of the enemies of universal Orthodox).

Ово је мудро запажање.

I believe that the Cypriot Church, having received autocephaly at the Third Ecumenical Council, endowed with authority and crowned with the light of the Eastern Church, can and should play a decisive mediating role in the implementation of the above proposals and the resolution of the problem situation.

Мало нескромности за крај. Нису они уопште неки важан фактор нити имају предиспозиције да буду медијатори у проблему.

У сваком случају, ово што је рекао, није лако било рећи, и на томе респект, иако су неке ствари веома проблематичне.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Августин рече

Ко је Зизиулас

Да вам речем једну догодовштину са њим која се десила отприлике у оно време када је постао титуларни епископ пергамски. Он се овога вероватно више и не сећа, а и што би. Ја сам тада још увек био ђакон. Задесим се у Шамбезију код мит. Дамаскиноса, кад тамо владика Јован. Добијем благослов од мит. Дамаскиноса да им на недељној литургији саслужујем као ђаконче. Сврши се служба, сви скинули одежде, кад обраћа ми се Зизијулас са молбом да му донесем чиновник који је лежао на сред Часног Престола.  Ја се у младалачком заносу пренем и спонтано га питам како да, као ђакон и то без стихара и орара, станем тек тако испред Св. Престола, где ми није ни место ни време. Он ме само ишибао погледом уз коментар: словенски мистикопата! ? Касније, после ручка, приђе ми уз извињење за изговорене речи, а ја му затражих опроштај уз рукољуб за ненамерно непослушање. Од тада се више никада нисмо срели. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, o. Miroljub рече

мистикопата

ово морам да украдем. :))

Али мене интересује једна ствар. Ко је на крају дохватио чиновник? :smeh1:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

ово морам да украдем. :))

Али мене интересује једна ствар. Ко је на крају дохватио чиновник? :smeh1:

+ Јован пергамски. ?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, o. Miroljub рече

+ Јован пергамски. ?

Ја сам био у сличној ситуацији једном. Не сећам се више ни шта је било да се дода. Али знам да сам ја гурнуо попу да дода мени па ја додао владики. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ево, још један детаљ (невезано за тему) из прошлости, овог пута визуелни, пре вечерњих молитви и пред починак. 

Овај у средини је мој Димче, Македонац. Иза нас, и после Тита, Тито. Ја сам овај гологлави  десно. Иначе, добио сам једном казну од генерала Момира Талића који је тада био капетан прве класе, што сам се увек шврћкао гологлав. Казна је следила после сочних псовки у којима је оплео по св. Петру и Павлу, Богородици и мојој живој и мртвој својти. За моје сам му одмах опростио, али за Мајку Божју и св. Петра и Павла узаврела ми је крв. Бог да му души прости. 

33FF85FA-FF6D-47A7-B94C-3B64632F358E.jpeg

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ведран* рече

Сања причаш бесмислице. Нигде није нестало. Не постоји нормалан Србин који мрзи тај народ (како год се звао). То што на форум дођу провокатори и врло злурадо коментаришу нарочито на овој теми, па онда добију по заслузи, не значи да Срби мрзе цео народ. 

Напротив, већина Срба их сматра делом свога народа, и не доживљавају их уопште као неко друго национално тело. Као и Црногорце. 

Pa oni nas ne vole, a ne mi njih. Tako sam i ja mislila o Makedoncima da smo naši...sve dokle neki od njih nisu počeli sa pričom sličnom kao ortofil

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, sanja84 рече

Pa oni nas ne vole, a ne mi njih. Tako sam i ja mislila o Makedoncima da smo naši...sve dokle neki od njih nisu počeli sa pričom sličnom kao ortofil

А какве везе има то што евентуално многи од њих не воле нас, са тим да ли ми сматрамо да смо своји?

Зашто би то што неки тамо Македонац мрзи Србе то утицало на мој однос и став по питању Македонаца? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

А какве везе има то што евентуално многи од њих не воле нас, са тим да ли ми сматрамо да смо своји?

Зашто би то што неки тамо Македонац мрзи Србе то утицало на мој однос и став по питању Македонаца? 

Pa i meni su dragi, i baš zbog toga bi ih pustila da imaju svoju crkvu, da ne bude ceo narod u raskolu kako kaže ortofil - Ne bi bilo toliko trenja i mislim da bi nas to pomirilo. 

Inače ja ih ne smatram više južnim  Srbima, pošto in oni sebe ne smatraju tako i to ih puno vređa. Oni su narod za sebe i trebaju da imaju svoj integritet  i srećno im u tome. Sve samo da se ne mrzimo više. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, o. Miroljub рече

Ево, још један детаљ (невезано за тему) из прошлости, овог пута визуелни, пре вечерњих молитви и пред починак. 

Овај у средини је мој Димче, Македонац. Иза нас, и после Тита, Тито. Ја сам овај гологлави  десно. Иначе, добио сам једном казну од генерала Момира Талића који је тада био капетан прве класе, што сам се увек шврћкао гологлав. Казна је следила после сочних псовки у којима је оплео по св. Петру и Павлу, Богородици и мојој живој и мртвој својти. За моје сам му одмах опростио, али за Мајку Божју и св. Петра и Павла узаврела ми је крв. Бог да му души прости. 

33FF85FA-FF6D-47A7-B94C-3B64632F358E.jpeg

Оче, ова фризура није баш по ПС-у, могао те послати и на шишање. ;) 

Иначе у ЈНА су сматрали као дио обавезних дужности малтеретирање богослова и било ми је занимљиво да људи који су факултетски образовани говоре толико псовки. Служио сам у Љубљани и командир чете ми је био капетан, а данас генерал Винко Пандуревић, потпуно коректан човјек, док је ком.батаљона  исто тада капетан, а после генерал Вахид Каравелић стално настојао да ме на сваки начин прозива. Тада сам из разговора са војницима схватио да велики дио Македоније насељавају Шиптари и да се они уопште не одвајају од оних са КиМ. А био је један Македонац који је имао саобраћајну несрећу и дошао са шипком у нози, али га администрација распоредила да носи послтоље од митраљеза и баш  је потрајало док га нису послаи на преглед и отпустили из војске.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

Ја стварно не знам одакле овом владики оваква идеја.

Где је то у свету заступљена ова пракса?

Чешка и Словачка су две "независне земље" и имају једну Цркву. Америчку Православну Цркву не признаје Цариград. Цариград је у стотинама независних земаља по свету и не спомињу потребу да независна земља има независну Цркву. Цариград уопште није начино нову тзв. "цркву" у Украјини независном.

Турска је независна земља, па нема "своју" Цркву.

Итд. итсл.

Од када је Денисенкова еклисиологија постала идеолошки мејнстрим неких православних јерараха?

Тако је.

Тако је. И да није било политике и мешетарења то би се можда и десило. Денисенко је пре ових догађаја био врло билзо томе да се покрене процес разговора са Москвом.

Тако је. И ова друга је тачније под руководством цариградског патријарха, јер је статус Думенка тзв. Епифанија нешто слично као статус цариградског егзарха. По "Томосу" за све озбиљније одлуке он мора да тражи салгасност Цариграда. То значи да расколничком заједницом у Украјини посредно управља сам цариградски патријарх.

Ово је мудро запажање.

Мало нескромности за крај. Нису они уопште неки важан фактор нити имају предиспозиције да буду медијатори у проблему.

У сваком случају, ово што је рекао, није лако било рећи, и на томе респект, иако су неке ствари веома проблематичне.

Види се колико Грци још имају страха да мало јасније кажу да је понашање Вартоломеја и његових потпуна катастрофа. Не бранимо ми РПЦ због неког русофилства или сличног него зато што су канонски потпуно у праву . Надам се да ће што више грчких архијереја, свештеника и теолога устати против овог зла које нам се спрема 

Подели на овим сајтовима

Васељенски Патријарх Вартоломеј долази у Србију:

https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/728134/Vaseljenska-patrijarsija-nece-menjati-granice-SPC

Подели на овим сајтовима

0

blueArrow.jpg
Četvrtak 21.02.2019.
09:26
VestionlineA

Vaseljenska patrijaršija neće menjati granice SPC

"Vaseljenska patrijaršija ne namerava da izmeni Ustav Srpske pravoslavne crkve (SPC), niti njene granice, ukoliko to ne prate sporazum i saradnja", rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

791898_pope-franciscus-patriarch-bartholomew-i-in-the-church-of-the-holy-sepulchre-in-jerusalem-1_f.jpg?1550738042
Vaseljenski patrijarh Vartolomej sa papom Franjom (Foto: Arhiva)

Komentarišući pitanje jurisdikcije SPC koja se proteže i na Crnu Goru i Severnu Makedoniju i poređenja sa davanjem autokefalnosti ukrajinskog crkvi, patrijarh Vartolomej je istakao da ima dosta dezinformacija u vezi sa tim pitanjem.

Patrijarh Vartolomej je za "Politiku" rekao da neki vrlo vešto poistovećuju slučaj crkve u Ukrajini sa Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, kako bi okrenuli SPC protiv Vaseljenske patrijaršije.

"Mnoge srpske vladike uzdržane su u pogledu Ukrajine iz straha da će ono što se tamo desilo biti ponovljeno u Crnoj Gori i Ohridu. Ali, uveravam vas da stvari ne stoje tako. SPC ima konkretne geografske granice", istakao je patrijarh Vartolomej, navodeći da SPC ima odobrenje (tomos) Vaseljenske patrijaršije za jurisdikciju nad svojim teritorijama.

Patrijarh tvrdi da Vaseljenska patrijaršija nikad nije prekoračila granice drugih crkava, osim ako postoji zahtev i veća crkvena potreba.

Vaseljenski patrijarh ističe da su pravoslavni Srbi sopstvenom krvlju i verom sagradili manastire na Kosovu i Metohiji i da je uništenje tih hramova skrnavljenje civilizacije celog čovečanstva.

Navodeći sa su Vaseljenska patrijaršija i on lično protiv uništavanja verskih objekata bilo koje religije i da je to neprihvatljivo, patrijarh Vartolomej je rekao da je Unesko uvrstio na listu svetske baštine nekoliko srpskih manastira na Kosmetu - Gračanicu, Dečane, koje je i sam posetio.

"Kamo sreće da imamo mogućnosti da materijalno pomognemo obnovu tih svetinja, ali svakako učestvujemo u dubokom nezadovoljstvu i negodovanju naše braće Srba", rekao je patrijarh Vartolomej, koji je pohvalio pobožnost Srba.

Patrijarh vaseljenski najavio je da će doći u Beograd na jesen na poziv Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, povodom proslave 800 godina od hirotonije Svetog Save.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...