Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 24.10.2018. at 17:01, Zoran Đurović рече

Моје предвиђање је било да ће се сјединити Москва и Рим једног дана. Непријатан кромпир Цг има у рукама - унијате. Ови би се сјединили са аутоћефалима, јер су се и поунијатили због жеље за независношћу. Ситуација ни најмање није једноставна. Рим би у овом случају стао на страну Руса.  

Ко се поунијатио због жеље за слободом.Шта је ово.Ово ни у НДХ нису писали ни Крунослав Драгановић.Читајте аутобиографију Кирила Цјветковића-Или било коју историју унијаћења.Прочитајте приповетку Пилипенда Симе Матавуља.Унијатили су се јер су их паписти клали и убијали.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 13 минута, Zayron рече

Očigledno da vama ne pokazuju ovo

И шта с тим? 

Олади Зајроне. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ведран* рече

И шта с тим? 

Олади Зајроне. 

Prestani izigravat baba Vangu i pogadjati moj stav jesam li ja vruć ili hladan i trebam li se oladit ili zagrijat.

Radije pročitaj nešto korisno i pametno:

https://orthodoxia.info/news/constantinople-jerusalem-strengthen-ties-in-response-to-moscow-decision/?fbclid=IwAR2vRY_6o_k64hMEmyrJZWNY_m3csjgmGa7Hem3YWJhM_1iZSObNf5uPi10

https://orthodoxia.info/news/письмо-большого-исторического-значе/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zayron рече

Radije pročitaj nešto korisno i pametno:

12:smeha:

Немој да ме засмејаваш са оваквим вестима. Чуј то! Јачање веза кроз "одговор Москви" преко захтева за Св Миро! :))

Теби се привиђају ствари. :))

Олади.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ево само ради илустрације шта овај пропагандиста са адекватним именом Лударос изјављује на питање Украјинаца о томе да ли је Москва престала да буде канонска Црква (вероватно и они носе слично презиме, кад оваква питања постављају).

Каже Лударос:

I am not a theologian to be able to answer this question with clarity; but, in any case, when someone severs Eucharistic ties with the source of their existence, which is what Constantinople is for the Russian church, I think there is a problem.

Може и он да олади са извором своје егзистенције. Он мисли да ако је извор његове егзистенције ЦП да је и извор егзистенције Христове Цркве исти као и његов. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Америчке телевизије су од прексиноћ нарочито оркестрирано почеле да говоре против Руске цркве.Просто је смешно кад којекакве прангије и лопате са устима од ува до ува као теолошки објашњавају као ударну вест "Да се Москва одвојила од светског православља" То је главна мантра.Онда следи објашњавање да је рум патријархана центар а Вартоломеј "лидер" светског православља.Наравно има оних који знају шта раде а и оних који то не знају а причају што се у политичкој теорији назива "корисне будале".

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

(вероватно и они носе слично презиме, кад оваква питања постављају).

Е, да је сценарио писан за ово не би испало овако. 12:smeha:

Наиме особа која је са Лударосом водио интервју, из којег сам цитирао онај глупи део изјаве, зове се Василије Кратки

12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Шоу!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 23.9.2018. at 19:37, Ведран* рече

Наведи ми цитат где се у званичном документу каже "на привремену доб" или престани да блејиш. 

Письмо большого исторического значения: Когда Иерусалимский патриарх обличал Московского «Может быть Вы желаете чтобы мы помыли ваших ног»

Характерно досады Патриарха Досифея, который знал из первых уст стремлении Москвы, это его фраза с которой он обращается патриарху Иоакиму, которого обличает во вторжении чужой епархии, поступок который является позором перед людьми и грехом перед Богом.

«Согласно уставами святых отцов, епархии должны остаться с неизменными границами, и поэтому не какой эпископ не имеет право претендовать на власть в чужой епархии, но Вы хотите вторгаться в чужую епархию. Вы не как не можете оправдать вашего поступка, потому что это позор перед людьми и грехом перед Богом».

Из исторических соображении надо отметить что в 1686 году был подписан указ патриарха Дионисия IV, согласно которому передавалось Москве право рукоположения митрополита Киевского, без передачи его епархии Москве. Со временим передача право на рукоположение трактовалось Москвой как передача всей Украины.

Такова ситуация и церковный режим были то последнего созыва Святейшего Синода Вселенского Патриархата, который аннулировал это письмо, разрывая всех церковных связей между Москвой и Киевом.

Izvor (cijeli text članka):

https://orthodoxia.info/news/письмо-большого-исторического-значе/

U vezi s tim je ovo pojašnjenje Ekumenskog Patrijarhata:

Kanoniczne terytorium metropolii kijowskiej

КОНСТАНТИНОПОЛЬ ЗАЯВИВ, ЩО ТЕРИТОРІЇ БІЛОРУСІЇ, ЧАСТКОВО ПОЛЬЩІ ТА РОСІЇ ВСЕ ЩЕ Є КАНОНІЧНИМИ ТЕРИТОРІЇ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ

I ovo:

https://tinyurl.com/ycvnmcf8

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zayron рече

Характерно досады Патриарха Досифея, который знал из первых уст стремлении Москвы, это его фраза с которой он обращается патриарху Иоакиму, которого обличает во вторжении чужой епархии, поступок который является позором перед людьми и грехом перед Богом.

Шта је с тобом опет? Био си ок неколико дана. Али одајем ти признање за забаву коју пружаш од овога Лударе, преко Кратког, до овога сада.

Ово ти није званични документ из којег сам тражио да ми наведеш да је управа дата привремено. Чак ни овде се не наводи никаква привременост. 

П. Доситеј је свашта писао између осталог и да Србе ни случајно не постављају на епископске катедре :)) ваљда зато што је имао сукоб са српским монасима у Св Земљи. Сметало му је што су поклоници долазили код Срба монаха и остављали тамо паре. Па му је сметало што је српски архимандрит дошао код њега са игуманским штапом. Али то изгледа да је било зато што га је овај опалио штапом кад му није могао објаснити неке ствари. :)) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Ведран* рече

Шта је с тобом опет? Био си ок неколико дана. Али одајем ти признање за забаву коју пружаш од овога Лударе, преко Кратког, до овога сада.

Ово ти није званични документ из којег сам тражио да ми наведеш да је управа дата привремено. Чак ни овде се не наводи никаква привременост. 

П. Доситеј је свашта писао између осталог и да Србе ни случајно не постављају на епископске катедре :)) ваљда зато што је имао сукоб са српским монасима у Св Земљи. Сметало му је што су поклоници долазили код Срба монаха и остављали тамо паре. Па му је сметало што је српски архимандрит дошао код њега са игуманским штапом. Али то изгледа да је било зато што га је овај опалио штапом кад му није могао објаснити неке ствари. :))

Privremeno se podrazumijeva jer se pravo na postavljanje mitropolita dodjeljuje sve do opoziva, až do odvolaní ili do kad ne bude riješeno drugačije, dakle privremeno. Nigdje tamo ne piše ni da je to až na věky věku, čim to tako ne piše podrazumijeva se privremeno - dočasno! Jer eparhija nije bila predata nikada! Slično je to sa zemljom. Kuća koju si dao na korišćenje nekome a ostavio zemlju pod njom i oko nje u svom vlasništvu se isto smatra privremeno pronajmljena. Da bi bilo za stalno mora bitzi 1/1 i kuća i plac tj. sa zemljom na kojoj je postavljena. Pogledaj šta se dešava kad to nije 1/1, takvi su pravni principi, u kanonskom pravuu je to slično ili analogno:

https://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Bratunac-Vjerovali-katastru-pa-ostali-bez-kuce/lat/161354.html

Pogotovu o tom svjedočin istorijski kontekst tj. sukob izmedju EP i samozvanog MP, EP je iz čitso mirotvornih i ikonomijskih razloga ustupio tada a najviše zbog toga jer nije bilo načina da u položaju u kojem se tada nalazio osigura pravnu prohoídnost tj. pravnu prinudu za drugačije rješenje (bez vojske i policije to nejde). Prosto rečeno vymahatelnost, provediteljnost prava tj. takve pravne odluke kojom bi odbio ustupiti svoje pravo na hirotoniju bi bila u pitanju da je odlučio ne pristati na taj kompromis jer EP tada u tom istorijskom momentu nije imao vojsku, policiju ili veze kod drugih država koje bi to omogućile. Ali je u pismu jasno objašnjeno o čemu se tu radi i stav EP.

further until further notice → až do odvolání, dokud nebude oznámeno jinak
recall (valid) until recalled → (platí) až do odvolání
odvolání until further notice → až do odvolání

Подели на овим сајтовима

:)) Зајроне, смешан си. 

Кажеш не пише привремено, али се подразумева привремено. :D

Прилично будаласт аргумент.  

На страну то што кијевска митрополија није Украјина 2018. године. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

Ok, ja sam ti predočio fakte a za zabavu se postaraj sam! Da li su ti izneseni argumenti budalasti ili pametni to ne odlučujemo ni ja a ni ti ni niko na forumu. Biće riješeno po pravu a kome se to ne svidja može pjevat borbene! :D 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Ok, ja sam ti predočio fakte a za zabavu se postaraj sam, da li su ti argumenti budalasti ili pametni to ne odlučujemo ni ja a ni ti ni niko na forumu. Biće riješeno po pravu a kome se to ne svidja može pjevat borbene! :D 

Ти само лепршаш са мислима тамо-амо, као што кажу да лети мува без главе.

Ја кажем да ти је аргумент будаласт. А причали смо о томе што не можеш да ми, из званичног документа, наведеш да стоји да је митрополија кијевска предата Москви привремено. Твој агрумент је био да то заиста не пише, али да се подразумева. То је тај будаласти аргумент, и то је твој будаласти аргумент а не нечији други. И то није никакав факт. 

Али твоје мисли онда, прилично муви без главе, лете на то да си, у сну ваљда, овде предочио неке факте и да ће се, по тобом предоченим фактима, решавати украјинска криза, Као и то да ти и ја немамо право да оцењујемо да ли су аргументи будаласти. При чему не мислиш на овај горе наведени аргумент него на неке усањане факте. Погубио си се човече. Или нешто пушиш, или нешто пијеш, или патиш од несанице. Нешто јесте. 

Можда ти заиста немаш то право да о будаластости аргумената одлучујеш, самолишио си се тога права када си напустио здраво расуђивање. Да ли искључиво, како сам раније рекао, под утицајем злодуха који те спопада, или додатно и под утицајем неке супстанце, то не знам. Зато не умеш да разграничиш ни о чему ми причамо. А како онда да увидиш да је аргумент, да се подразумева нешто што се не подразумева, будаласт аргумент. 

Будемо причали кад дођеш себи. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Ведран* рече

Već sam ti objasnio da su takvi pravni principi, kad ti ja prodam kuću a ne i zemlju pod njom (jer ni nije moja, iz neznanja ili možda i s namjerom da te prevarim), kuća se smatra pronajmljena privremeno a ne prodana a kupoprodajni ugovor izmedju tebe i mene važi dok se ne pojavi pravi vlasnik zemlje na kojoj je kuća izgradjena, u kanonskom pravu je ta "zemlja" označena eparhijskom nadležnom jurisdikcijom a "kuća" tim pravom na hirotoniju. A kad se pravi vlasnik zemlje pojavi ti gubiš kuću a ja možda pare ako me tužiš za nezakonitu prodaju tj. za prevaru.

https://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Bratunac-Vjerovali-katastru-pa-ostali-bez-kuce/lat/161354.html

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

Ти само лепршаш са мислима тамо-амо, као што кажу да лети мува без главе.

A ti više ne znaš kako bi koga što više izvrijedjao, ne vrijedjaš mene već Ekumenski Patrijarhat Carigradski. Ali pošto ti on ni njegovi argumenti (koje ti ja samo tu prezentujem) ne znače ništa onda samo nastavi tako. Mene to uvrijedit ne može jer ja nikakve veze sa Ekumenskim Patrijarhatom nemam, no, zabavno zaista jeste vidjeti ko se sve danas naziva pravoslavcem. :D  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...